jamles 11.02.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 witajcie.Prosze o pomoc, czy cena za wylewki 30 zł.z materiałem to duzo? np. http://forum.muratordom.pl/wylewki,t145950.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek_zory 11.02.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Czy ktoś ma doświadczenia z opalaniem kotłem na eko groszek? bardzo prosze o opinie . tzn ile spalił , przy jakiej powierzchni itp w moim przypadku jest tak: 110m powierzchni ogrzewanej (z tego polowa na pol gwizdka 16-18stC) + 50m nieogrzewanej piwnicy. Do tego nieskonczone ocieplenie dachu (tylko 1 warstwa welny, brak plyt GK). W najwieksze mrozy tej zimy (noca -15, dzien bylo cos kolo -10) palilem prawie worek dziennie (czyli niecale 25kg), teraz pol worka na dzien, moze troche wiecej. W tym jest uwzglednione grzanie CWU. Nie wiem na ile Ci sie te dane przydadza, bo porownanie z innym domem jest klopotliwe. Powierzchni nie da sie wprost przeliczyc na zapotrzebowanie na cieplo, do tego rozne technologie budowy, wentylacja, okna, lokalne warunki itp. A na dokladke roznej jakosci wegiel i sprawnosc kotla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izeczka11 11.02.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 witajcie.Prosze o pomoc, czy cena za wylewki 30 zł.z materiałem to duzo? np. http://forum.muratordom.pl/wylewki,t145950.htm dzięki Leszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi klinkier 11.02.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 WitamZaczynamy budowę na wiosnę, czy jest ktoś z okolic Pszczyny u kogo najlepiej kupować? bloczki, stal, max, styropian, deski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba77 11.02.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Czy ktoś ma doświadczenia z opalaniem kotłem na eko groszek? bardzo prosze o opinie . tzn ile spalił , przy jakiej powierzchni itp w moim przypadku jest tak: 110m powierzchni ogrzewanej (z tego polowa na pol gwizdka 16-18stC) + 50m nieogrzewanej piwnicy. Do tego nieskonczone ocieplenie dachu (tylko 1 warstwa welny, brak plyt GK). W najwieksze mrozy tej zimy (noca -15, dzien bylo cos kolo -10) palilem prawie worek dziennie (czyli niecale 25kg), teraz pol worka na dzien, moze troche wiecej. W tym jest uwzglednione grzanie CWU. Nie wiem na ile Ci sie te dane przydadza, bo porownanie z innym domem jest klopotliwe. Powierzchni nie da sie wprost przeliczyc na zapotrzebowanie na cieplo, do tego rozne technologie budowy, wentylacja, okna, lokalne warunki itp. A na dokladke roznej jakosci wegiel i sprawnosc kotla. Dziekuje za informacje , miałes problemy z nabyciem groszku? ile zapłaciłeś za tone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek_zory 11.02.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 miałes problemy z nabyciem groszku? ile zapłaciłeś za tone? problemow z nabyciem groszku nie mialem, za tone dalem drogo bo 700zl. Ale kupowalem w pazdzierniku. Na wiosne da sie kupic jednak sporo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 12.02.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 No to chyba "nadejszła" wiekopomna chwila i czas kupować materiały. Uważacie , że juz niżej nie spadną ???Bo z reguły w marcu już ida do góry ?? Zaczynający jak zamyślacie z tymi materiałami ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 12.02.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 tansze jak rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 13.02.2009 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 No to chyba "nadejszła" wiekopomna chwila i czas kupować materiały. Uważacie , że juz niżej nie spadną ??? Bo z reguły w marcu już ida do góry ?? Zaczynający jak zamyślacie z tymi materiałami ??? Ewuś my się rozglądamy za materiałami...mamy wyceny z Handlobudu, Budo zbytu, będziemy mieli z Lubaru i jeszcze szukamy. Ceny właściwie w miarę porównywalne. A gdzie Wy kupujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszma 13.02.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 No to chyba "nadejszła" wiekopomna chwila i czas kupować materiały. Uważacie , że juz niżej nie spadną ??? Bo z reguły w marcu już ida do góry ?? Zaczynający jak zamyślacie z tymi materiałami ??? Ewuś my się rozglądamy za materiałami...mamy wyceny z Handlobudu, Budo zbytu, będziemy mieli z Lubaru i jeszcze szukamy. Ceny właściwie w miarę porównywalne. A gdzie Wy kupujecie? Czy mógłbyś napisać więcej szczegółów dotyczących jakie mat kupujesz i jakie masz zaproponowane ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 13.02.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 No to chyba "nadejszła" wiekopomna chwila i czas kupować materiały. Uważacie , że juz niżej nie spadną ??? Bo z reguły w marcu już ida do góry ?? Zaczynający jak zamyślacie z tymi materiałami ??? Ewuś my się rozglądamy za materiałami...mamy wyceny z Handlobudu, Budo zbytu, będziemy mieli z Lubaru i jeszcze szukamy. Ceny właściwie w miarę porównywalne. A gdzie Wy kupujecie? No, ceny porównywalne ) Ale chyba z Lubaru będziemy brać Najwięcej 44, potem 25 i trochę 38 i 30 No i beton do zalewania , że o dachu nie wspomnę. ale nie wiem jeszcze co na dach więc sie nie wyceniam na razie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 13.02.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Czy mógłbyś napisać więcej szczegółów dotyczących jakie mat kupujesz i jakie masz zaproponowane ceny. Mogłabym wstępne ceny bez negocjacji... Porotherm Winerberger 25 P+W cena brutto Handlobud: 6,19 Budo-zbyt: 6,13 Lubar: 6,53 Thermopor Leier 25 P+W cena brutto Lubar: 5,60 (w innych popytam) Bloczek betonowy 38X25 cena brutto Handlobud: 3,09 Lubar: 2,98 Budo-zbyt: 3,67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marwal 13.02.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Czy mógłbyś napisać więcej szczegółów dotyczących jakie mat kupujesz i jakie masz zaproponowane ceny. Mogłabym wstępne ceny bez negocjacji... Porotherm Winerberger 25 P+W cena brutto Handlobud: 6,19 Budo-zbyt: 6,13 Lubar: 6,53 Thermopor Leier 25 P+W cena brutto Lubar: 5,60 (w innych popytam) Bloczek betonowy 38X25 cena brutto Handlobud: 3,09 Lubar: 2,98 Budo-zbyt: 3,67 ja kupuję wszystko w Budozbycie, handluję z PH, dostaję stały rabat z większych zakupów które robiłem to Porotherm 30 po 4.72zł/szt jakby coś to namiar na priv a bloczki to porównujcie: te tańsze najczęściej są na wyskokość 12 cm - strzelam że to Hanlobud i Lubar, i droższe Budozbyt wysokość 14cm, przeliczcie pieniądze dokładnie bo 14cm wyjdzie znacznie mniej no i mniej malty , trzeba wyliczyć na daną wysokość ile trzeba jednych i drugich i ich ceny ja zakupiłem 1200szt. bloczków w Jankowicach w Prefrowie w betoniarni po 3,50 szt, 14 cm wysokości, tych jeszcze nie ruszyłem są w depozycie do wiosny, natomiast obecnie mam ściany piwnic wymurowane pod jedną cześcią domu z bloczków kupowanych w Budozbycie też 14cm wysokości - powiem Wam towar pierwsza klasa na dodatek klasa 20, bloczki jak malowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marwal 13.02.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 jakby ktoś z Was kupował kominy Schiedela to wyrwałem 15% rabatu od cennika, czy dużo nie wiem, więcej już nie umiem nigdzie urwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba77 13.02.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 a gdzie kupowałeś te kominy ?? też muszę nabyć .... no i dachówke musze kupić ciężko myśle nad robenem bo jest w dobrej cenie i nie wiem czy jest na co czekać bo chyba nie bedzie taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 13.02.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 ja kupuję wszystko w Budozbycie, handluję z PH, dostaję stały rabat z większych zakupów które robiłem to Porotherm 30 po 4.72zł/szt jakby coś to namiar na priv ale to brutto czy netto taniocha... a bloczki to porównujcie: te tańsze najczęściej są na wyskokość 12 cm - strzelam że to Hanlobud i Lubar, i droższe Budozbyt wysokość 14cm, przeliczcie pieniądze dokładnie bo 14cm wyjdzie znacznie mniej no i mniej malty , trzeba wyliczyć na daną wysokość ile trzeba jednych i drugich i ich ceny zgadza się to wysykość 14 cm... Na razie badamy, siedze z kalkulatorem w rękach i licze Decyzja musi zapaść niebawem o którą hurtownie się zaczepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.02.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 ja kupuję wszystko w Budozbycie, handluję z PH, dostaję stały rabat z większych zakupów które robiłem to Porotherm 30 po 4.72zł/szt jakby coś to namiar na priv ale to brutto czy netto taniocha... Zadna taniocha. Poro 30 wchodzi na m2 16 szt, w porownaniu do 10 szt. przy poro 25 !! Czyli przy tej cenie poro 30 masz m2 za 75 pln, a przy poro 25 za nawet te 6,2 = 62 pln. Przy czym za 6,2 pln to ja kupowalem poro 25 pol roku temu - w tej chwili powyzej 5,5 nawet nie probuj kupowac -> w Handlobudzie widocznie ze zlymi osobami rozmawiasz albo nie potrafisz negocjowac Na razie badamy, siedze z kalkulatorem w rękach i licze Decyzja musi zapaść niebawem o którą hurtownie się zaczepić IMHO to slabo negocjujecie.. Dam Ci dobra rade - zrob pare wydrukow tanich materialow z allegro. To dziala na handlowcow Oprocz tego klam w zywe oczy, ze konkurencja daje Ci ~5-10% taniej. Dostaniesz jeszcze wiekszy rabat pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 13.02.2009 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 IMHO to slabo negocjujecie.. Dam Ci dobra rade - zrob pare wydrukow tanich materialow z allegro. To dziala na handlowcow Oprocz tego klam w zywe oczy, ze konkurencja daje Ci ~5-10% taniej. Dostaniesz jeszcze wiekszy rabat pozdr. Tak się zrobi rzeczywiście na allergo nawet poniżej 5.5 zł widze takie same porothermy ... dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marwal 14.02.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 ja kupuję wszystko w Budozbycie, handluję z PH, dostaję stały rabat z większych zakupów które robiłem to Porotherm 30 po 4.72zł/szt jakby coś to namiar na priv ale to brutto czy netto taniocha... Zadna taniocha. Poro 30 wchodzi na m2 16 szt, w porownaniu do 10 szt. przy poro 25 !! Czyli przy tej cenie poro 30 masz m2 za 75 pln, a przy poro 25 za nawet te 6,2 = 62 pln. Przy czym za 6,2 pln to ja kupowalem poro 25 pol roku temu - w tej chwili powyzej 5,5 nawet nie probuj kupowac -> w Handlobudzie widocznie ze zlymi osobami rozmawiasz albo nie potrafisz negocjowac Na razie badamy, siedze z kalkulatorem w rękach i licze Decyzja musi zapaść niebawem o którą hurtownie się zaczepić IMHO to slabo negocjujecie.. Dam Ci dobra rade - zrob pare wydrukow tanich materialow z allegro. To dziala na handlowcow Oprocz tego klam w zywe oczy, ze konkurencja daje Ci ~5-10% taniej. Dostaniesz jeszcze wiekszy rabat pozdr. Twoje porównanie Porothermów to tak jak porównanie kiełbasy Śląskiej z Salcesonem. Jakbym chciał porównywać Poro 25 i 30 cm tylko ze względu na cenę to miałoby to sens. Idąc twoim tropem doszlibyśmy do wniosku, że najtaniej byłoby budować z najtańszego pustaka, bo za metr kwadratowy wyjdzie najtaniej. Ale to nie jest ten sam materiał. Ja chcę budować z 30, taki mam projekt, osobiście uważam że ściana 30 jest najbardziej optymalna. Tu będą różne zdania i z tym nie dyskutuję. Gdybym chciał taniej kupiłbym Porotherm 25. Ale nie można porównywać cen róznych materiałów tak jak robisz to Ty. Zatem Porotherm 30 po 4.72 to moim zdaniem nie drogo. Nie rozumiem również wiecznego porównywania czegoś co było i jest pod kątem cen. Ceny też się zmieniają i nie wszystko można podpisać Twoimi nadzwyczajnymi zdolnościami negocjacyjnymi albo ich braku u innych osób. Ale po przeczytaniu wielu Twoich postów dochodzę do wniosku, że tą przypadłość masz we krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marwal 14.02.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 IMHO to slabo negocjujecie.. Dam Ci dobra rade - zrob pare wydrukow tanich materialow z allegro. To dziala na handlowcow Oprocz tego klam w zywe oczy, ze konkurencja daje Ci ~5-10% taniej. Dostaniesz jeszcze wiekszy rabat pozdr. Tak się zrobi rzeczywiście na allergo nawet poniżej 5.5 zł widze takie same porothermy ... dzięki Daga@Adam: Tak się również składa , że zawodowo prowadzę dział handlowy i negocjuję zakupy dziennie po kilka razy głównie z dostawcami. Niestety również czasami z klientami, którzy żadają szefa bo on da nam więcej. A najbardziej wredny typ klienta to klient kłamca, jemu nigdy nie sprzedam taniej jak przypuszczam, że kłamie. Osobiście nie napiszę, że cena zakupu materialów budowlanych mnie nie interesuje i negocjuję je zdrowo. Ale osobiście nie mam we krwi takiego zachowania jak Ty. Nie mam bo wiem jak nie znoszę osobiście takiego rodzaju klienta. Kłamania i oszukiwania dla pary groszy. Jak mówi przysłowie: chciwy dwa razy traci. Oby nigdy nie obróciło się to przeciwko Tobie. Bowiem równie ważne oprócz ceny są dla mnie takie aspekty jak: stała współpraca, wiarygodność, szybka realizacja, elastyczność w każdym aspekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts