Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Powaznie ?? Koperta jest sporo drozsza! Zobacz ile masz gasiorow (to te dachoweczki na styku dwoch polaci) - a one sa dosc drogawe :) W dwuspadzie np. masz 10-12mb gasiorow, u mnie wyszlo 72mb. Pod gasiory musisz dawac tasme kalenicowa (~13 pln / mb - czyli u mnie 72 * 13 = ponad 900 pln)... Dachowka podstawowa kosztowala 10 tys, a dodatki do niej - 5 tys :-) No i rynny.. W dwuspadzie masz tylko z dwoch stron, na kopercie dookola :) Robota tez tansza w dwuspadzie bo znacznie prostsza :)

Daga&Adam jaką macie powierzchnię dachu? Bo mnie dachówkę w Handlobudzie obliczyli bardzo podobnie. 11 tys. plus 6 tys. dodatki ale z Brassa przy powierzchni dachu nie całe 270 m2.

Daga&Adam jaką macie powierzchnię dachu? Bo mnie dachówkę w Handlobudzie obliczyli bardzo podobnie. 11 tys. plus 6 tys. dodatki ale z Brassa przy powierzchni dachu nie całe 270 m2.

320m2 - 10 tys podstawowa + 5 tys dodatki (~75mb gasiorow, dwa kominki wentylacyjne, 4 trojniki, 8 zakonczen gasiora). Roben monza plus - antracyt :) Braas podrozal, zastanowcie sie nad Robenem - rozsadna cena, a to jednak ceramika.

pozdr.

320m2 - 10 tys podstawowa + 5 tys dodatki (~75mb gasiorow, dwa kominki wentylacyjne, 4 trojniki, 8 zakonczen gasiora). Roben monza plus - antracyt :) Braas podrozal, zastanowcie sie nad Robenem - rozsadna cena, a to jednak ceramika.

pozdr.

Robena mam na około 14 tys. plus 6 tys. dodatki, różnica faktycznie nie duża ale jednak dach będziemy mieli drogi :-? Jak uda się zaoszczędzić na murach to będzie ceramiczna :) I juz zobacz jaka różnica przy Twoich 320 m2 a naszych 270 m2 :o U mnie nawet Brass wychodzi drożej niż na Twoim dachu ceramiczna :o Mam co chciałam ale szczerze to przed wyceną byłam przygotowana na więcej :wink:

Robena mam na około 14 tys. plus 6 tys. dodatki, różnica faktycznie nie duża ale jednak dach będziemy mieli drogi :-? Jak uda się zaoszczędzić na murach to będzie ceramiczna :) I juz zobacz jaka różnica przy Twoich 320 m2 a naszych 270 m2 :o U mnie nawet Brass wychodzi drożej niż na Twoim dachu ceramiczna :o Mam co chciałam ale szczerze to przed wyceną byłam przygotowana na więcej :wink:

Bardzo dziwne.. Uderzaj do hurtowni na Kopernika (na Cyganku) - ktos juz pisal, ze tam jest bardzo tanio, przedwczoraj moj kumpel ktory tez sie przymierza do dachu byl pytac o cene za tego Robena i na dzisiaj jest jeszcze taniej niz w Handlobudzie - 29 pln / m2 z transportem na miejsce !!!! 14 tys za dachowke podstawowa na 270m2 to koszmarnie drogo! Tam kupisz za ~8 tys :)

pozdr.

14 tys 270m2 to wychodzi 52 pln / m2 !! Jestes pewna, ze chodzilo o Robena ? Za tyle to masz juz jakas wypas ceramike :)

pozdr.

--

Adam Sz.

Wycena z Handlobudu:

Dachówka podstawowa Roben 9.700

gąsior podstawowy 3.700

gąsior początkowy 300

łącznik gąsiora 600

dachówka wentylac. 66

klamra do gąsiora 154

wychodzi ponad 14 tys. :o

Wcześniej pisząc o dadatkach ok. 6 tys. miałam na myśli membrany, taśmy kalenicowe etc....znowu narobiłam zamętu :roll:

Od początku wiedzieliśmy że dach będzie drogi :wink: Więc raczej pozostaniemy przy tańszej Brass a zresztą jeszcze się zobaczy, jest czas...może uda się coś taniej, to na razie wstępne wyceny.

Swoją drogą przejedziemy się jeszcze na Cyganek :wink:

pozdr.

Aha - dodam jeszcze, ze ja sie w antracycie robena zakochalem z uwagi na to, ze jest tylko delikatnie polyskujacy - generalnie to taki jakby mat z lekka angoba... :) Nie podobaja mi sie dachowki glazurowane, ktore swieca jak psu jaj**, wiec z marszu niestety odpadla wiekszosc ceramiki ;-)

pozdr.

zgadzam sie z przedmówca:) też nie podobają nam się glazurowane ale to kwestia gustu. Własnie dziś oglądałem z żona antracytową Robena, masz juz położoną?? nie umimy trafić na antracyt robena na dachu w całej okazałości, z tego co widziałem na fragmencie expozycji to jest ciemniejsza od antracytów innych producentów i to mi się podoba , jest prawie czarny matowy z delikatnym połyskiem

zgadzam sie z przedmówca:) też nie podobają nam się glazurowane ale to kwestia gustu. Własnie dziś oglądałem z żona antracytową Robena, masz juz położoną??

Bede mial za 2 tyg.. Ale moj sasiad juz ma kompletny :-) Znam tez inny dom w okolicy z ta dachowka. Tylko teraz nic nie zobaczysz - wszystko przykryl snieg :-) Jak przyjdzie lekka odwilz to zapraszam ;-)

nie umimy trafić na antracyt robena na dachu w całej okazałości, z tego co widziałem na fragmencie expozycji to jest ciemniejsza od antracytów innych producentów i to mi się podoba , jest prawie czarny matowy z delikatnym połyskiem

Ten polysk jest wiekszy jak dachowka zamoknie - robi sie tez wtedy bardziej czarny. W sloncu jak jest suchy - robi sie z niego taki aksamitny mat. Dokladnie taki jakiego szukalem :-)

pozdr.

Witam sąsiadów za miedzy.

Szukam sprawdzonej i pewnej ekipy budowlanej do budowy dużej parterówki (poddasze do zadaptowania później) w Mikołowie.

Jestem na etapie kompletowania dokumentacji.

Planowane rozpoczęcie prac to maj-sierpień 2009

Nie zalaeży mi na wielkiej firmie i specjalnie na zawrotnym tępie. Szukam samodzielnej , sprawnej i w miare taniej ekipy która doradzi w miare potrzeby i bedzie powaznie podchodziła do inwestora ! :))

prosze o info na priva

A czy ktoś ma sprawdzona hurtownię w Mszanej właściciel Pan Szermuszyn Terrom jak na razie tam znalazłam najtańsze wszystko. Max za 3.10 i Roben plus kasztan za 3.17 z dowozem i rozładunkiem . Tez mieliśmy budować z porothermu 25 ale jednak poważnie zastanawiamy sie nad zwykłym maxem 30 i docieplenie 12 lub 15 . Jak rozmawiałam z fachowcem to powiedział ze to jest mu obojętne z czego robi przyznał racje że przy porothermie fugi są fajnie równe ale jak ocieplamy to i tak za długo na nie nie będziemy patrzeć. Mówi że jak będziemy murować z maxa 30 to lepiej bo będzie łatwiej zbrojenie na strop usadowić obmuruje górę cegłą i nie trzeba będzię szałować. Mam wyceny z paru firm i jak chodzi o Roben ale kasztan to najdrożej w Handlobudzie policzyli Budo Zbyt jest tańszy jak chodzi o rynny z Marley to prawie to samo wychodzi.

A czy ktoś ma sprawdzona hurtownię w Mszanej właściciel Pan Szermuszyn Terrom jak na razie tam znalazłam najtańsze wszystko. Max za 3.10 i Roben plus kasztan za 3.17 z dowozem i rozładunkiem . Tez mieliśmy budować z porothermu 25 ale jednak poważnie zastanawiamy sie nad zwykłym maxem 30 i docieplenie 12 lub 15 . Jak rozmawiałam z fachowcem to powiedział ze to jest mu obojętne z czego robi przyznał racje że przy porothermie fugi są fajnie równe ale jak ocieplamy to i tak za długo na nie nie będziemy patrzeć. Mówi że jak będziemy murować z maxa 30 to lepiej bo będzie łatwiej zbrojenie na strop usadowić obmuruje górę cegłą i nie trzeba będzię szałować.

Latwiej dla niego, nie dla Was ;-)

Generalnie - budujcie z tego co najtansze. Przy cenie max 30 VS porotherm 25 wezcie tez pod uwage zuzycie zaprawy - max jest "krotki" i trzeba uzupelniac spoiny pionowe, wiec zaprawy moze wyjsc ponad 2 x wiecej niz przy porothermie z PW, a zaprawa to wcale niemaly koszt :) Ja bym wybral porotherm 25, cenowo pewnie wyjdzie na to samo. 5cm wiecej miejsca w srodku przy tych samych rozmiarach zewnetrznych ;-) Moze sie ktos smiac ale 5cm przy np. obwodzie sredniego domu to 3-4m2 przestrzeni wiecej w srodku - na niektorych blokach tyle nie maja nawet lazienki :-)

pozdr.

--

Adam Sz.