Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

no jasne, zapraszam :D

uaktualnienie

gosiatychy6 + mąż (dzieciaczki?)

wiewióra1976

EDZIA +mąż

adiqq+ żonka + bobas 2,5 roczków

Graszka1970 + 1 przystojniak ( czteroletni )

piejar - jak zdąży

Ewus + mąż + 5 letnia latorośl :D

ghost34- sztuk 1

mała zmiana tematu :-? , Proszę o poradę

Czym izolowaliście sciany piwnic z zewnątrz na tynk (rapówkę)

nie będzie styropianu tylko folia kubełkowa

Izoplast KL??

czy wystarczy zwykły izoplast R

a może dysperbent??

ja podpatrzyłam u kogoś na forum:

dysperbit + styro + folia kubełkowa

i tez tak mam w zamiarze zrobić

Dziś zamalowałem 2 razy izoplastem R ( dzwoniłem dziś rano do producenta izoplastu), izolacji termicznej nie przewiduje więc zastosowałem izoplast r który jest " agresywny" dla styropianu czy styroduru izoplast KL można śmiało stosować pod styropian,

Piwnice mam całkowicie schowane w ziemi dlatego zrezygnowałem z ocieplenia , nie zależy mi specjalnie na ciepłej piwnicy.

Dziekuje za odzew i pozdrawiam

Piwnice mam całkowicie schowane w ziemi dlatego zrezygnowałem z ocieplenia , nie zależy mi specjalnie na ciepłej piwnicy.

Warto zaizolowac przynajmniej pas 50 lub 100cm ponizej poziomu gruntu - na ta glebokosc w zimie bedzie Ci przemarzac sciana, a przemarznieta sciana to nie tylko chlod ale prawdopodobienstwo wystapienia grzybka, szczegolnie przy slabej wentylacji (a skoro jej nie bedziesz ocieplac to i pewnie wentylacja bedzie slabiutka).

pozdr.

Kochani! Potrzebuję Waszej pomocy.. Doradzcie prosze czym najlepiej i najtaniej utwardzić wjazd do domu? Mamy spory kawalek wjazdu, kostka wyszłaby nas strasznie drogo, poniewaz to jakieś 300m, dlatego razem z mężem zastanawiamy się nad jakims kruszywem, kamyczkiem, tuczniem, ale nie bardzo się znamy czym byłoby najlepiej i gdzie można coś podobnego kupić do dobrej cenie? Będę wdzięczna za Wasze cenne rady :)

300m to faktycznie mnóstwo powierzchni :roll:

Ja Ci powiem jak ja zrobiłam :wink:

W zeszłym roku kupiłam kamień kopalniany ( u nas krzyczą tylko za transport, więc od jednej wywroty 18t. zapłaciłam 180zł) ... rozsypałam go grubo, ograniczyłam rollborderami drewnianymi coby nie roznieść go na pół działki :wink: , poleżało se toto roczek, zlasowało się (normalnie jeżdziliśmy po tym samochodami i parkowaliśmy w tym miejscu). W tym roku kupiłam 10 ton kamienia klińca i na to wysypałam (kliniec około 60 zł za tonę), ograniczyłam krawężnikami betonowymi (w betoniarni do nabycia za około 7zł za metr).

możesz zobaczyć w moim dzienniku na przedostatniej stronie jak to wygląda :p .

U mnie była rapówka plus Izoplast jedna warstwa i na to folia kubełkowa. Piwnice bez izolacji okazały się wystarczająco ciepłe. Zimą minimalnie 15 stopni przy minimalnym dogrzewaniu.

Oopss... przypomniałem sobie, że to co wystaje mi ponad grunt mam ocieplone 5 cm styropianu :D . Ot sklerozka :wink:

... czym najlepiej i najtaniej utwardzić wjazd do domu

Potwierdzam, że najtańszy jest niesort z hałdy kopalnianej. Niesort oznacza że dostajesz to co kopara do łychy nabierze. Za większe pieniądze można kupić kamień z hałdy ale sortowany. Ja utwardzałem niesortem i muszę powiedzieć, że po 3 latach nastąpiło takie "posortowanie" że na wierzchu jest drobny pył, który zimą zamienia się w ciapę. Może pomaga to, co zrobiła Dagmara czyli przysypanie innym kamieniem. My będziemy niesort wybierać i na to miejsce przyjdzie jakaś kostka.