piejar 25.06.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 No to szczere wyrazy... Mam nadzieję, że pode mną nie zaczną kopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgus1719501924 25.06.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Jak powinno się rozwiązać wentylację kotłowni w piwnicy? Piec na paliwo stałe (ekogroszek). W kotłowni powinien być napływ powietrza z zewnątrz. Moim zdaniem nie musi być on przy podłodze bo niby dlaczego?. Ważne żeby powietrze do palenia w kotle miało którędy wlecieć. Ja mam napływ pod sufitem i jest OK. Oprócz tego musi być przewód wentylacyjny, co nie stanowi problemu bo i tak od kotłowni pewno pociągniesz dwa przewody dymowe (kocioł i kominek) i pewno dwa wentylacyjne (kotłownia i pomieszczenie z kominkiem). Nie wiem dlaczego założyłeś, że mam kominek. Pisałem o kotle w piwnicy mocno zagłębionej w gruncie. Sytuację mam taką, jaką nabyłem z dobrodziejstwem inwentarza (mieszkam w domu wybudowanym i oddanym do użytkowania przez kogoś innego). Jednak parę rzeczy jest w nim, ekhm, do poprawienia/dokończenia i nad tym pracuję. Ale do rzeczy. Do kotłowni w piwnicy dochodzą u mnie przewody kominowy i wentylacyjny. Wentylacyjny jest pod sufitem, kominowy w około połowie wysokości kotłowni. Kominiarz twierdzi, że powinien być jeszcze nawiew pochodzący z przebicia się przez ścianę piwnicy do otoczenia (którego nie mam). I podobno jego wyjście ma być wyprowadzone "zetką" przy podłodze, żeby wymuszać obieg powietrza nawiew->wentylacja w sytuacji pojawienia się czadu. Co prawda czujnik elektroniczny czadu założyłem i nigdy nic nie zgłaszał ale... Dlatego pytam czy rzeczywiście muszę dorobić ten nawiew, a jeśli tak to jakich rozmiarów i czy koniecznie z ta "zetką", czy też kominiarz próbuje mi wmówić jakieś głupoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronika2277 25.06.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Hej wszystkim ja może nie rybnik ale zaraz koło. Moje pytanie to: 1. gdzie po piasek? 2. kaj zamówić beton na ławy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 25.06.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 jorgus - nie wiem czemu nawiew miałby być przy podłodze. Przebij się pod sufitem i już. Ja mam pod sufitem - zgodnie z projektem, odebrane przez kominiarza. Nie wiem co to jest zetka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgus1719501924 25.06.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 jorgus - nie wiem czemu nawiew miałby być przy podłodze. Przebij się pod sufitem i już. Ja mam pod sufitem - zgodnie z projektem, odebrane przez kominiarza. Nie wiem co to jest zetka. Zetka to taka rura z dwoma kolankami. Że wlot jest poziomo nad gruntem przez ścianę, potem kolanko w pion, rura w dół do podłogi i znów kolanko żeby wylot był równolegle do podłogi. W sieci znalazłem też, że niektórzy zalecają dwa takie wpusty, jeden podpięty rurą spiro bezpośrednio do wentylatora nawiewowego. Ale to już chyba przegięcie jest, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.06.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Po mojemu to nie znajdziesz takich. Znajdzie, znajdzie - niech szuka na allegro Mi sie udalo wyrwac drewniane drzwi z 1937 z futrynami za psie pieniadze - przypuszczam, ze sa zdecydowanie bardziej antywlamaniowe niz te chinskie badziewie z marketu - futryny to ma z drewna przekroju ~15x10, zero wypaczenia, zero kornikow etc - przedwojenne, super solidne drzwi Z daleka wszyscy mysla, ze to juz docelowe drzwi Jakby co - Adiqq juz je zaklepal pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 26.06.2009 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Zetka to taka rura z dwoma kolankami. Że wlot jest poziomo nad gruntem przez ścianę, potem kolanko w pion, rura w dół do podłogi i znów kolanko żeby wylot był równolegle do podłogi. W sieci znalazłem też, że niektórzy zalecają dwa takie wpusty, jeden podpięty rurą spiro bezpośrednio do wentylatora nawiewowego. Ale to już chyba przegięcie jest, nie? Dla mnie sprowadzanie tego powietrza na podłogę jest już przegięciem. Ale każdy robi tak jak chce . Ważne jest żeby zapewnić napływ powietrza dla kotła no i dla palacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszma 26.06.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam. Ponawiam zapytanie - czy ktoś ma do sprzedania 1000l zbiornik na wodę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgus1719501924 26.06.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam. Ponawiam zapytanie - czy ktoś ma do sprzedania 1000l zbiornik na wodę?? A żaden z tych ci nie odpowiada? http://tinyurl.com/mj9w8s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszma 26.06.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 tam już sprawdzałem, chodzi mi o to żeby byo blisko i tanio, dlatego pomyślałem ,że może komuś został taki zbiornik po budowie, lub wie gdzie można taki nabyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 26.06.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam, poszukujemy ekipy do wylewek........najlepiej wylewanych z agregatu...... z góry dzięki za info.... pozdrawiam Kasia Namiary poszły via PW. Jorguś. Mogę również prosić o namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgus1719501924 27.06.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 poszukujemy ekipy do wylewek. najlepiej wylewanych z agregatu. Namiary poszły via PW. Mogę również prosić o namiary? Poszło na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plessek 27.06.2009 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Ja też poproszę o namiary na wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sergiq77 28.06.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Hej wszystkim ja może nie rybnik ale zaraz koło. Moje pytanie to: 1. gdzie po piasek? 2. kaj zamówić beton na ławy? piasek najbliżej i najtaniej: masz do Utexu w Roszkowie (chyba) beton na ławy: CERAMOT w Bukowie (cegielnia) są chyba najtańsi w okolicy. Ja kupowałem 03.06.2009 i zapłaciłem 210 za m3 razem z pompą. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 28.06.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Poszło na priv. Ja tez, ja tez - szukam pilnie wylewkarzy -> Ci, co polecasz sa dobrzy ? Zacieraja mechanicznie ? Bede wdzieczny za namiary! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 29.06.2009 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Adas i reszta: typ nazywa sie Olszar, jest z Czyzowic, tel. na priv moge podac.mozna u mnie zobaczyc robote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 29.06.2009 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Adas i reszta: typ nazywa sie Olszar, jest z Czyzowic, tel. na priv moge podac. mozna u mnie zobaczyc robote. Baaaardzo bylbym wdzieczny Nie wiesz jak on tam stoi z terminami ? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgus1719501924 29.06.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Poszło na priv. Ja tez, ja tez - szukam pilnie wylewkarzy -> Ci, co polecasz sa dobrzy ? Zacieraja mechanicznie ? Bede wdzieczny za namiary! pozdr. Dobra, skoro tylu chętnych to podam tutaj, może mnie moderator nie wyrzuci... U mnie robili goście z tej firmy: Master-Bud Christian Stalmach, Żory, tel. (509) 429 503 Ja potrzebowałem tylko 40m2 w 3 piwnicach co jest problemem, bo za dużo na ręczne robienie, a trochę mało dla niektórych "agregatowców". Przywieźli piach i cement samowyładowczą ciężarówką, nadmiar cementu zabrali (piachu nie zabierają). Mają agregat z długimi wężami, niwelator do wyznaczania identycznego poziomu we wszystkich pomieszczeniach. Położyli folię, dylatacje do ścian, wylewkę. Na końcu całość zatarli mechanicznie (tarcza tak z pół metra na oko, napędzana silnikiem elektrycznym). Całość zrobili w 5 godzin. Oczywiście dalsze codzienne polewanie do utwardzenia zostawili już mnie. Po dwóch dniach jak się szara zaczęła robić zacząłem polewać. Ceny nie podaję, bo zależy od grubości wylewki i stopnia nierówności podłoża. U mnie grubość wyszła od 3,5cm (w kilku najcieńszych miejscach), przeciętnie ok. 5-6cm do prawie 10cm w nagłębszych dziurach. Ale jestem zadowolony z efektów - równo, nie pęka, nie pyli. Czekam już na kafelkarza, który ma wykończyć całość gresem szkliwionym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 29.06.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 adam pod koniec kwietnia to byla kwestia 2 tygodni, bo bardziej mi tak pasowalo, wiadomo 1 dzien.Z tego co wiem to moj dom byl jakims setnym w tym roku, takze respecta a robota elegancka i klienta sie sluchaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.06.2009 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 adam pod koniec kwietnia to byla kwestia 2 tygodni, bo bardziej mi tak pasowalo, wiadomo 1 dzien.Z tego co wiem to moj dom byl jakims setnym w tym roku, takze respecta a robota elegancka i klienta sie sluchaja. Dzieki wszystkim! Podzwonilem tez troche po ogloszeniach i znalazlem jednego sensownego fachmana, ktory na haslo "czy zacieracie mechanicznie?" nie odpowiedzial "tak, wylewki robimy agregatem" i dodatkowo uzywa niwelatora laserowego I rzeczywiscie terminy sa calkiem krotkie - najdluzej czeka sie w firmach, ktore robia zarowno tynki jak i posadzki.. Same posadzki niektore firmy robia 350m2 / dzien jak sie dowiedzialem - rzeczywiscie respekt pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts