Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Komin z klinkiery pełnej czy dziurawki?

U mnie jest z dziurawki ale tej 6 szczelinowej. Pełna jest tylko sama czapka czyli ostatnia warstwa. Murarz musi wiedzieć, że fuga nie może być zbyt głęboka, aby nie było groźby zalania dziur w dziurawce przez wodę z zewnątrz i rozsadzenia. Nie jest to jakaś szczególna sztuka, musieliby to już totalnie spieprzyć. Murowanie całego komina z pełnej klinkiery to lekka przesada. Na moim kominie jest CRH

Piejar ty już mieszkasz prawda? Jak ci się sprawuje takie rozwiązanie? Pytam bo ja dziś zamówiłem cegłę (Wienerberger http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&cid=1203357620389&sl=wb_pl_home_pl&lpi=1077526673895 myślę że jeżeli o parametry techniczne chodzi to dobry wybór) i będzie u mnie tak: cegła dziurawka a ostatnie 4 warstwy z pełnej. O głębokość fugi czyli w zasadzie jakość wykonania się nie martwię bo mój fachowiec jest pewny. Jak skończyliśmy murowanie kominów i ścian nośnych pod więźbę to następnego dnia rano o 6:00 zadzwonił, żebym sprawdził czy aby się nie pomylił i nie wymurował źle jednego komina i czy kominy będą licować bo spać przez to nie mógł. Zmierzyłem i co? no pomylił się o całe 0,5 cm (sprawdzone kilkakrotnie) a on i tak przyjechał na budowę specjalnie po to żeby laserem zmierzyć i wyszło mu 0,3 cm. Poziom ścian nośnych przed zalaniem stropu wahał się w przedziale od 0,5 do 0,9 cm sprawdzane laserowo, tak że o dokładność wykonania mogę być spokojny. Jedyny problem to ten o którym pisałem, można by rzec problem natury technicznej

PS.A i jeszcze jedno zapytanie używaliście może do kominów zaprawy do klinkiery czy zwykłej, ja zdecydowałem się na tę do klinkieru. Choć to droższe rozwiązanie myślę że będzie OK

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

A propos to właśnie jestem na etapie szukania, nie tylko w necie ale i na żywo i nie mogę się dokopać - są gdzieś w Rybniku bądź okolicach (powiedzmy do 30km) firmy, które wypożyczają osuszacze powietrza? Chodzi mi o urządzenia o wydajności co najmniej 15-20 litrów wody na dobę, na przykład takie:

http://www.ewpa-majster.com.pl (Katowice)

http://www.cramo.pl (Mikolow)

Ale to Ci sie naprawde wogole nie oplaci. Pozatym zamiast osuszacza kup sobie przenosny klimatyzator - kupilem pare dni temu klime EWT o mocy 12000 BTU - wyciaga wedlug producenta przy 30st i 80% wilgotnosci (albo 60 ? nie pamietam) do 50l wody / dobe. Dokladnie taki model:

http://www.allegro.pl/item692341311_klimatyzator_40m2_12_000_btu_osuszacz_ewt_24mgw.html

Za osuszacz w wypozyczalni zaplacisz 50-60 pln / dobe, co np. na dwa tygodnie daje kwote 700-850 pln. Dokladnie tyle co ten klimatyzator.. A klimatyzator mozesz po osuszaniu (jezeli to do "jednorazowej" akcji) sprzedac za pol ceny spowrotem na Allegro :)

Uwazaj jednak z tym osuszaniem - wszystko co na bazie cementu (czy to wylewki, czy tynki) potrzebuje wilgoci zeby dobrze zwiazac, zbyt szybko osuszone tynki czy wylewka moga byc slabsze i pekac.

pozdr.

Chcę się wziąć za wyrównywanie działki. :D

Potrzebuję sporo ziemi - z minimum 300 ton... :lol:

Pytanie :

ile może kosztować jeden kurs ciężarówki 30-tonowej w odległości do 10 km ?

Musiałabym mieć 10 takich kursów...

:-?

Po pierwsze to nie ma 30 tonowych ciezarowek :) Jezeli masz bardzo dobry dojazd (musi byc twardo i plasko) to max co mozesz zamowic to tzw. wanne - wezmie max 25t. i skasuje Cie te 200 pln / kurs. Jezeli dojazd masz troche trudniejszy to zostaja trzy/cztero osiowki ktore laduja max 15-16t. Kurs pewnie tyle samo lub troche drozej.

Ty chcesz wozic ziemie, czy cokolwiek (np. gline) ? Bo jak gline to szukaj w okolicy kto sie buduje (najlepiej cos duzego - biurowiec jakis np.) i idz pogadac z kierownikiem (a jeszcze lepiej - z kierowca). Przywioza za darmo. Ja tak mam chyba z 500 wywrotek nawiezionych ;) Pora rownac - czekam az deszcze ustana na te przynajmniej 2-3 tyg i wszystko wyschnie bo fadroma sie latwo "topi" ;)

pozdr.

Chciałabym ZIEMIĘ.

Gliny ci u mnie w dostatek, mam jej już dość, hahaha !

Mi już też przywieziono parę miesięcy temu z 30 ciężarówek - ALPINE mi woziła ( :wink: ) i zdaje mi się, że właśnie ciężarówkami 30-tonowymi, serio...

:-?

No, ale może baba jestem i nie znam się po prostu.

Ale ALPINE już nie chce wozić z tego co wiem.

Jutro tam podjadę i zagadam.

I wogóle porozglądam się.

Czas wyrównywać - te doły i wąwozy na działce drażnią mnie już, wrrrrrr !

:evil:

Jeżeli pogoda dopisze to w marcu zaczynam wykopy...czarna ziemię nieststy musze sobie zostawic sam na wyrównanie ale z wstępnych kalkulacji wynika iż będzie do wywozu około 150- 200 ton gliny, jak ktoś by był chętny na nią po zimie to pisać z pewnością się dogadamy...

jestem z Rydułtów: Pogranicze Rydułtowy - Niewiadom

Pozdrawiam

Jeżeli pogoda dopisze to w marcu zaczynam wykopy...czarna ziemię nieststy musze sobie zostawic sam na wyrównanie ale z wstępnych kalkulacji wynika iż będzie do wywozu około 150- 200 ton gliny, jak ktoś by był chętny na nią po zimie to pisać z pewnością się dogadamy...

jestem z Rydułtów: Pogranicze Rydułtowy - Niewiadom

Pozdrawiam

hmm Apacz - z twojego postu wynika, że razem będziemy budowac ... My też zaczynamy wiosna przyszłego roku.., jak na razie na działce mam juz odkupiony blaszak + wc :D , czekam na podłącznie prądu i az mój tata zrobi mi projekt wod-kan... obiecal że w trym tygodniu będzie gotowy...

Sluchajcie mam pytanie jak szerokie macie garaże i czy sa jedno czy dwustanowiskowe..., bo mnie własnie patrze w projekt i widze że garaż dwystanowiskowy mam na 100% do zmiany jest za wąski..., wprawdzie ma te 575 cm w środku ale 90 cm z tego zabierają mi schody do domu... i nie ma opcji żebym zmieściła dwa samochody..., no chyba wychodząc z nich przez sufit...

Sluchajcie mam pytanie jak szerokie macie garaże i czy sa jedno czy dwustanowiskowe..., bo mnie własnie patrze w projekt i widze że garaż dwystanowiskowy mam na 100% do zmiany jest za wąski..., wprawdzie ma te 575 cm w środku ale 90 cm z tego zabierają mi schody do domu... i nie ma opcji żebym zmieściła dwa samochody..., no chyba wychodząc z nich przez sufit...

575-90=384cm. Nie ma szans.

Ja będę miał 575cm i już czuję, że miodu nie będzie (przy 2 samochodach).

Pzdr

575-90=384cm. Nie ma szans.

Ja będę miał 575cm i już czuję, że miodu nie będzie (przy 2 samochodach).

Pzdr

= 485 :]

Całkowita szerokość : 575

Schody: -90

------------------------------------

=485

teraz doliczmy: -180 = 60 *3 żeby wogóle szło dzwi otworzyć:]

-----------------------------------

=305

/2

----------------------------------

=152,5 cm na pojazd trochę mało :o jeżeli bedziesz miała większe samochody to będzie kiepsko.... a z mniejszymi na styk...

Pozdro

Apacz - wiem, że malo, dlatego na czwartek umówiona jestem z pania architekt, mam opcje z garazem jednostanowiskowym + wiata pod drugi, zmiana dachu dwuspadowego garażu na jednospadowy z przedłużeniem na wiatę...bez schodów w srodku..., tylko ze te zmiany pewnie nie obejdą się bez wizyty w urzędzie i zmianie do decyzji o pozwoleniu na budowe..., ale to jest najrosądniejsze wyjjście..., po prpsru nie uśmiecha i się wydlużenie garażu przynajmniej o metr, bo bram musiałoby być dwie a nie jedna i za chwile jego szerokość dobije mi do szerokości domu (dom na 11m), a moja działka do super wielkich nienależy i jakieś proporcje z zielenią eż musza być :D

Witam skąd można dostać jakiś kamień na wysypanie wjazdu do domu bo co przyjedzie gruszka to siedzi pod uszy w błocie. Jestem z Kokoszyc jeśli ktoś może coś poradzić to dzięki.

Widzę że jestes z rydułtów:] więc napewno wiesz gdzie jest chołda po KWK Ignacym... jak pojedziesz od strony niedobczyc to tusz przed chołdą jest kierunkowskas --> "sprzedawca kruszywa"... jest nie drogo a jak bez faktóry to mozna negocjowac:] poztym mierzesz jaki chcesz asoryment:]

Witam skąd można dostać jakiś kamień na wysypanie wjazdu do domu bo co przyjedzie gruszka to siedzi pod uszy w błocie. Jestem z Kokoszyc jeśli ktoś może coś poradzić to dzięki.

Widzę że jestes z rydułtów:] więc napewno wiesz gdzie jest chołda po KWK Ignacym... jak pojedziesz od strony niedobczyc to tusz przed chołdą jest kierunkowskas --> "sprzedawca kruszywa"... jest nie drogo a jak bez faktóry to mozna negocjowac:] poztym mierzesz jaki chcesz asoryment:]

Dzięki serdeczne za wiadomość

Napisz please po ile tam u niego mozna berge kupic ? Dzieki z gory,

pozdr.