Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

17zł z materiałem, mam namiary na tynkarza po 13m2 ale materiał we własnym zakresie.......chyba sie zdecyduje na tego za 17zł

a z innej beczki, musiałbym pomyśleć o schodach znacie solidnego wykonawce schodów drewnianych ?? bede bardzo wdzieczny za namiary na priv

Za tynki C-W płaciłam też 17 zł z materiałem, ale tylko dlatego że robili to w grudniu tak biorą więcej.

Szukam również wykonawcy schodów, podzielcie się namiarami, będę wdzięczna.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

1000 za budowę sieci?? Chyba za projekt wykonania sieci tak??

Wiem,że kiedyś było dużo taniej,ok.400 zł,ale firmy projektujące biorą też tyle teraz a jak zrobisz w wodociągach to faktycznie do niczego się nie doczepią.

Ja też kopię studnię,bo budowa sieci wyszła by mnie ok.30 tysięcy.

Pozdrawiam i na wiosnę czekam!!!

Witam

Myśmy zeszłej wiosny placili za jakies 8 mb + wcinkę i studzienke termo oraz projekt niecałe 5k. Cenę bardzo mocno podbijał przekop pod ulicą a najgorsze bylo to, że po podłączeniu ziemia zaczeła sie rabować i trzeba było zgłaszać reklamację do Rybnickich wodociągów, żeby nadsypali.

Zresztą mnóstwo znajomych mówiło nam, że najgorsze są Rybnickie wodociągi, a zamiast przyłaczania sieci kanalizacyjnej proponuję przydomową oczyszczalnię ścieków, tanio,szybko i bez problemów.

pozdrawiamy

17 zł za metr tynku cementowo - wapiennego to taniocha !!!!!!!

A już 13 zł to żart chyba jakiś !

:o :o :o

Średnio ceny u nas kształtują się od 20 - 28 zł.

Więc nic tylko brać.

Pytanie tylko, czy na pewno są dobrzy.

Jeśli tak to brać i się nie zastanawiać.

dokładnie, ja jestem umowiony za 21 za tynki c-w

Jak wyżej:

DOKŁADNIE, mysmy płacili w zeszłe wakacje 21 za tynki c-w i 24 za tynki gips.,

pozdr.

Brama Gros uchylna, pospawana ze zwykłych winkli, trochę lepsza amatorka. Montaż zamka - żenada. Pisząc o marketowych miałem na myśli Ecostar

a nie da sie jakos poprawic tego zamka w takim razie?dzwoniles do nich? zreszta uchylne ogolnie ida do lamusa lepiej segmentowa sobie zakupic pomimo ze drozsza( zawsze dziwie sie tym ktorzy maja garaz na dwa auta i dwie bramy- taniej wyszlo by miec jedna wieksza, o wygodzie wjazdu i wyjazdu nie wspominajac juz nawet)

Co sądzicie o kominach systemowych, jakie są ich zalety, wady, na co zwracać uwage przy wyborze no i czy jest sens murować tradycyjnie z pełnej cegły, jeśli przepisy wymagają wkładu dla komina spalinowego?

Ja buduję systemowe. Zalety? Wygoda, szybkość budowy, niewiele miejsca zajmują, łatwe w montażu, brak efektu parzącej/gorącej ściany. Wady? - cena.

Na co zwracać uwagę? Przede wszystkim na przeznaczenie, tzn. na rodzaj stosowanego paliwa (dla oleju i gazu są inne niż dla drewna czy węgla), warto też zastanowić się nad ulokowaniem komina. Jeśli będzie on częścią ściany zewnętrznej bądź na zewnątrz budynku, to dobrze kupić komin 3-warstwowy, tzn. dodatkowo ocieplony wełną mineralną.

Jeśli chodzi o kominy z cegły pełnej to jedyne co jest wymagane (z moich informacji) to odpowiedni przekrój przewodu. Nie słyszałem nic, by trzeba było jeszcze stosować wkłady. Możesz przytoczyć jakiś konkretny przepis, podstawę prawną?

Warto też - moim zdaniem - kupić również pustaki wentylacyjne zamiast murowania cegłą. Wady i zalety podobnie jak z kominami systemowymi.

Mucia jaką cenę macie za tego solbeta i gdzie będziecie go zamawiać? Też się nad tym zastanawiałem (grubości 36cm), ale koniec końcem padło na poroton 25cm+15cm styro, wychodzi taniej, a będzie ciepło :)

Co do kominów systemowych to są one fajne dla sprzedawcy i wykonawcy a użytkownik ma "tylko" zapłacić. Przy szacowaniu kosztów komina systemowego pamiętajcie, że dla pieca węglowego musi być odpowiednio duży przekrój (niektórzy wołają 400cm2 ale moim zdaniem to przesada) i koszty musicie szacować realnie, dla takiego właśnie komina. Jeżeli na etapie planowania policzycie najtańszy fi160 mm to potem jest płacz i zgrzytanie zębów.

Ja mam komin z cegły i żałuję że nie dałem wkładu jeszcze na etapie budowy (chciałem ale wszyscy mi odradzali). Na początku palenia miałem problemy z plamami na kominie ale w sumie udało mi się je rozwiązać "metodami naturalnymi" czyli przez ograniczenie fałszywego, zimnego powietrza. Teraz palę czwarty sezon i już nie mam żadnych problemów, nawet latem.

Brama Gros uchylna, pospawana ze zwykłych winkli, trochę lepsza amatorka. Montaż zamka - żenada. Pisząc o marketowych miałem na myśli Ecostar

a nie da sie jakos poprawic tego zamka w takim razie?dzwoniles do nich? zreszta uchylne ogolnie ida do lamusa lepiej segmentowa sobie zakupic pomimo ze drozsza( zawsze dziwie sie tym ktorzy maja garaz na dwa auta i dwie bramy- taniej wyszlo by miec jedna wieksza, o wygodzie wjazdu i wyjazdu nie wspominajac juz nawet)

E ,chyba nie tak taniej, nas wychodzi drożej :-?