Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Im chodzi tylko żeby licznik wam nie zamarzł w zimie, więc tą studzienkę możecie zrobić znacznie taniej tzn. wykopcie odpowiedniej wielkości dziurę zabezpieczcie ją deskami i przykryjcie klapą z tychże desek będzie wam łatwiej zabezpieczyć ją w zimie (np. styro lub trociny) do czasu aż przyłącze będziecie mieli w zamkniętym domu. Ja tak zrobiłem i to wystarczyło, z kręgami może być kłopot bo jak chcecie przewidzieć w którym miejscu łapać tą deszczówkę. A poza tym pojemność zbiornika z wymienionych kręgów (fi1200) nie będzie zbyt wielka a co za tym idzie dość szybko przy ulewie się zapełni.

no wlasnie bylem w urzedzie gmniny w jankowicah tydzien temu i powiedzieli, ze skoro tak jest w warunkach techniicznych to musi tak byc! wiem, ze to jest bezsensu bo tlumaczylem panowi ze przed jesienia bedzie woda wprowadzona do budynku ale to i tak nic nie pomoglo:( 2 lata temu wlasnie widzialem u sasiada, ze jeszcze mial wykop zabezpieczony tylko deskami i wszystko wystarcylo a teraz juz kregi i to takie grube;/ mysle, ze dam krega wiecej zeby pojemnosc tej studzienki byla wieksza a jej lokalizacja bedzie przed wjazdem do domu i nie powinno byc problemu, zeby polaczyc ja z rynnami

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Mucia ,bylismy napierwszych rozmowach w abrze w zorach ,powiem tak za solbet 42 zaoferowano nam cene za m2 111zl i na kominy pława 15% upustu jak na pierwsze podejscie chyba nie zle pozdro jimi34

My też mieliśmy 42cm za 111zł za m2 ale wybraliśmy 36cm za 98zł za m2 i będziemy docieplać 10cm.

To pan Bartek dał wam super cene :D bardzo się cieszę :D :lol:

pozdro

Mam wycene na Braasa Romańska dachówka podstawowa - 2,53zł brutto (10szt m2) i lepszą niż poprzednia na Rupp Rubin 13v

podstawowa - 3,37zł brutto (12,9szt m2) chyba ceny dobre :D

A na Twój dach tylko "podstawowe" wchodzą? Patrz na ceny innych elementów. Pozdr.

Wirecki i AGA NR 1 myślicie ze dostałem wycene tylko podstawowej :lol: :lol: :lol:

Rupp Rubin 13V:

podstawowa - 3,37 zł

skrajna lewa - 27,70 zł

skrajna prawa - 27,70 zł

gąsior podstawowy - 16,55 zł

zakończenie - 52,22 zł

gąsior settel - 39,46 zł

klamra gąsiora - 0,81 zł

kominek wentylacyjny - 367,29 zł

wentylacyjna - 31,00 zł

na cały dach: 13716,95zł

Braas Romańska:

podstawowa - 2,53 zł

skrajna lewa - 21,06 zł

skrajna prawa - 21,06 zł

gąsior podstawowy - 14,31 zł

denko gąsiora - 46,93 zł

klamra gąsiora - 0,44 zł

kominek wentylacyjny - 110,96 zł

wentylacyjna - 35,21 zł

na cały dach: 8284,61zł

Oczywiście wszystkie ceny brutto.

pozdro

Mucia,

u mnie była taka sytuacja :

na CAŁĄ CERAMIKĘ - czyli tak jak wycena u Ciebie ( dachówka podstawowa, gąsiory, zakończenia, kominki went. ) miałam doskonałe ceny...................... a popłynęłam na dodatkach - "duperelach" : folie, membrany i takie tam cuda.

Tych "dupereli" było sporo i okazało się, że... drogawe są.

:p

Mucia,

u mnie była taka sytuacja :

na CAŁĄ CERAMIKĘ - czyli tak jak wycena u Ciebie ( dachówka podstawowa, gąsiory, zakończenia, kominki went. ) miałam doskonałe ceny...................... a popłynęłam na dodatkach - "duperelach" : folie, membrany i takie tam cuda.

:p

Dodatki na nasz dach (folia, listwy,taśma itp) to kwota około 1800zł okna dachowe + kołnierze + wykaz około 5000zł a rynny 1400zł

Zgadza sie i dlatego ja dawalem do wyceny kompletny dach. Nie mialem czasu, zeby jezdzic po hurtowniach i w jednej kupowac dachowki, w drugiej rynny itd.

Zanioslem projekt i interesowala mnie cena za wszystko, lacznie z foliami, obrobkami blacharskimi, klamrami i innymi detalami. Roznice miedzy poszczegolnymi ofertami byly spore, a cena dachowki podstawowej stanowila 1/3 ceny calego dachu. Czasami warto wiec zaplacic pare groszy wiecej za dachowki, a odbic sobie to na innej pozycji. Wszystko jest kwestia negocjacji :)

Mam wycene na Braasa Romańska dachówka podstawowa - 2,53zł brutto (10szt m2) i lepszą niż poprzednia na Rupp Rubin 13v

podstawowa - 3,37zł brutto (12,9szt m2) chyba ceny dobre :D

A na Twój dach tylko "podstawowe" wchodzą? Patrz na ceny innych elementów. Pozdr.
Wirecki i AGA NR 1 myślicie ze dostałem wycene tylko podstawowej :lol: :lol: :lol:
Ja tak nie myślę. A myslę, że Aga mysli podobnie jak ja :) Trudno było mi po prostu odnieść się do Twojego "chyba ceny dobre". Ot, tyle. Pozdr.

Maciek&Kamila - z geodetą umawiaj się na wszystko co możliwe i próbuj negocjować cenę za całość, niech opuści 2 3 stówy z sumy poszczególnych prac, powiedz, że zlecisz mu wszstyko - oprócz tyczenia pomyśl o ewentualnym wznowieniu granic (chyba, że masz wszystkie kamienie ok) i odbiorach - to geoeta będzie nanosił na mapę przebieg rury kanalizacyjnej, z wodą i ew. wkopanego w ziemię kabla elektrycznego - to inwentaryzacja powykonawcza.

I jeszcze jedno - zapisz to sobie przy nim, bo może zapomnieć. Od wytyczenia budynku do inwentaryzacji mija trochę czasu.... :)

Ja jestem chyba najbardziej upierdliwym klientem bo od zeszłego roku jak dostaliśmy pozwolenie to troche oblegam Lubar, Budozbyt, Hadex, Mura, Abra i jeszcze inne. W każdej z tych hurtowni robili mi po pare wycen na kamienie, dach z dodatkami, beton, strop teriva. A potem to wszystko porównuje a mam tego trochę. Jak narazie to beton Lubar bo dają człowieka do pomocy w cenie, solbet i dach Abra strop chyba też ale czekam jeszcze na Budozbyt. Ale trza tak robić bo różnice są bardzo duże. pozdro

Zgadza sie i dlatego ja dawalem do wyceny kompletny dach. Nie mialem czasu, zeby jezdzic po hurtowniach i w jednej kupowac dachowki, w drugiej rynny itd.

Zanioslem projekt i interesowala mnie cena za wszystko, lacznie z foliami, obrobkami blacharskimi, klamrami i innymi detalami. Roznice miedzy poszczegolnymi ofertami byly spore, a cena dachowki podstawowej stanowila 1/3 ceny calego dachu. Czasami warto wiec zaplacic pare groszy wiecej za dachowki, a odbic sobie to na innej pozycji. Wszystko jest kwestia negocjacji :)

Amen.

Dokładnie o to mi chodziło.

:wink:

Ja jestem chyba najbardziej upierdliwym klientem bo od zeszłego roku jak dostaliśmy pozwolenie to troche oblegam Lubar, Budozbyt, Hadex, Mura, Abra i jeszcze inne. W każdej z tych hurtowni robili mi po pare wycen na kamienie, dach z dodatkami, beton, strop teriva. A potem to wszystko porównuje a mam tego trochę. Jak narazie to beton Lubar bo dają człowieka do pomocy w cenie, solbet i dach Abra strop chyba też ale czekam jeszcze na Budozbyt. Ale trza tak robić bo różnice są bardzo duże. pozdro

I bardzo dobrze.

Tak trzymać !

:)

Maciek&Kamila,

ja za geodetę chyba płaciłam coś koło 450 zł - 2008 rok to był.

Ale jeśli Apacz 84 zł zapłacił 200 zł to naprawdę tanio.

Może to faktycznie ze względu na to, że robił u niego inne rzeczy ( tak jak też radzi Wirecki.

:wink:

Jak masz jeszcze ochotę to sprawdź Handlobud z Wodzisławia.

Pozdrawiam