MaciekKamila 21.02.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Im chodzi tylko żeby licznik wam nie zamarzł w zimie, więc tą studzienkę możecie zrobić znacznie taniej tzn. wykopcie odpowiedniej wielkości dziurę zabezpieczcie ją deskami i przykryjcie klapą z tychże desek będzie wam łatwiej zabezpieczyć ją w zimie (np. styro lub trociny) do czasu aż przyłącze będziecie mieli w zamkniętym domu. Ja tak zrobiłem i to wystarczyło, z kręgami może być kłopot bo jak chcecie przewidzieć w którym miejscu łapać tą deszczówkę. A poza tym pojemność zbiornika z wymienionych kręgów (fi1200) nie będzie zbyt wielka a co za tym idzie dość szybko przy ulewie się zapełni. no wlasnie bylem w urzedzie gmniny w jankowicah tydzien temu i powiedzieli, ze skoro tak jest w warunkach techniicznych to musi tak byc! wiem, ze to jest bezsensu bo tlumaczylem panowi ze przed jesienia bedzie woda wprowadzona do budynku ale to i tak nic nie pomoglo:( 2 lata temu wlasnie widzialem u sasiada, ze jeszcze mial wykop zabezpieczony tylko deskami i wszystko wystarcylo a teraz juz kregi i to takie grube;/ mysle, ze dam krega wiecej zeby pojemnosc tej studzienki byla wieksza a jej lokalizacja bedzie przed wjazdem do domu i nie powinno byc problemu, zeby polaczyc ja z rynnami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 21.02.2010 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Mucia ,bylismy napierwszych rozmowach w abrze w zorach ,powiem tak za solbet 42 zaoferowano nam cene za m2 111zl i na kominy pława 15% upustu jak na pierwsze podejscie chyba nie zle pozdro jimi34 My też mieliśmy 42cm za 111zł za m2 ale wybraliśmy 36cm za 98zł za m2 i będziemy docieplać 10cm. To pan Bartek dał wam super cene bardzo się cieszę pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 22.02.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Ale cicho Mam wycene na Braasa Romańska dachówka podstawowa - 2,53zł brutto (10szt m2) i lepszą niż poprzednia na Rupp Rubin 13v podstawowa - 3,37zł brutto (12,9szt m2) chyba ceny dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 22.02.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Mam wycene na Braasa Romańska dachówka podstawowa - 2,53zł brutto (10szt m2) i lepszą niż poprzednia na Rupp Rubin 13v podstawowa - 3,37zł brutto (12,9szt m2) chyba ceny dobre A na Twój dach tylko "podstawowe" wchodzą? Patrz na ceny innych elementów. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 22.02.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Dokładnie. To częsty chwyt Hurtowni - zrobić doskonałą cenę na "dachówkę podstawową"... a na resztę materiałów ( a przecież bez nich też ani rusz ) ceny są już hmmmmmm.... mniej doskonałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 22.02.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Mam wycene na Braasa Romańska dachówka podstawowa - 2,53zł brutto (10szt m2) i lepszą niż poprzednia na Rupp Rubin 13v podstawowa - 3,37zł brutto (12,9szt m2) chyba ceny dobre A na Twój dach tylko "podstawowe" wchodzą? Patrz na ceny innych elementów. Pozdr. Wirecki i AGA NR 1 myślicie ze dostałem wycene tylko podstawowej :lol: Rupp Rubin 13V: podstawowa - 3,37 zł skrajna lewa - 27,70 zł skrajna prawa - 27,70 zł gąsior podstawowy - 16,55 zł zakończenie - 52,22 zł gąsior settel - 39,46 zł klamra gąsiora - 0,81 zł kominek wentylacyjny - 367,29 zł wentylacyjna - 31,00 zł na cały dach: 13716,95zł Braas Romańska: podstawowa - 2,53 zł skrajna lewa - 21,06 zł skrajna prawa - 21,06 zł gąsior podstawowy - 14,31 zł denko gąsiora - 46,93 zł klamra gąsiora - 0,44 zł kominek wentylacyjny - 110,96 zł wentylacyjna - 35,21 zł na cały dach: 8284,61zł Oczywiście wszystkie ceny brutto. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 23.02.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Mucia, u mnie była taka sytuacja : na CAŁĄ CERAMIKĘ - czyli tak jak wycena u Ciebie ( dachówka podstawowa, gąsiory, zakończenia, kominki went. ) miałam doskonałe ceny...................... a popłynęłam na dodatkach - "duperelach" : folie, membrany i takie tam cuda. Tych "dupereli" było sporo i okazało się, że... drogawe są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 23.02.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 napiszcie ile bierze teraz geodeta za wytyczenie placu pod budowe albo ile trzeba bylo zaplacic w tamtym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 23.02.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Mucia, u mnie była taka sytuacja : na CAŁĄ CERAMIKĘ - czyli tak jak wycena u Ciebie ( dachówka podstawowa, gąsiory, zakończenia, kominki went. ) miałam doskonałe ceny...................... a popłynęłam na dodatkach - "duperelach" : folie, membrany i takie tam cuda. Tych "dupereli" było sporo i okazało się, że... drogawe są. Dodatki na nasz dach (folia, listwy,taśma itp) to kwota około 1800zł okna dachowe + kołnierze + wykaz około 5000zł a rynny 1400zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek_zory 23.02.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Tych "dupereli" było sporo i okazało się, że... drogawe są. Zgadza sie i dlatego ja dawalem do wyceny kompletny dach. Nie mialem czasu, zeby jezdzic po hurtowniach i w jednej kupowac dachowki, w drugiej rynny itd. Zanioslem projekt i interesowala mnie cena za wszystko, lacznie z foliami, obrobkami blacharskimi, klamrami i innymi detalami. Roznice miedzy poszczegolnymi ofertami byly spore, a cena dachowki podstawowej stanowila 1/3 ceny calego dachu. Czasami warto wiec zaplacic pare groszy wiecej za dachowki, a odbic sobie to na innej pozycji. Wszystko jest kwestia negocjacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 23.02.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Mam wycene na Braasa Romańska dachówka podstawowa - 2,53zł brutto (10szt m2) i lepszą niż poprzednia na Rupp Rubin 13v podstawowa - 3,37zł brutto (12,9szt m2) chyba ceny dobre A na Twój dach tylko "podstawowe" wchodzą? Patrz na ceny innych elementów. Pozdr.Wirecki i AGA NR 1 myślicie ze dostałem wycene tylko podstawowej :lol: Ja tak nie myślę. A myslę, że Aga mysli podobnie jak ja Trudno było mi po prostu odnieść się do Twojego "chyba ceny dobre". Ot, tyle. Pozdr. Maciek&Kamila - z geodetą umawiaj się na wszystko co możliwe i próbuj negocjować cenę za całość, niech opuści 2 3 stówy z sumy poszczególnych prac, powiedz, że zlecisz mu wszstyko - oprócz tyczenia pomyśl o ewentualnym wznowieniu granic (chyba, że masz wszystkie kamienie ok) i odbiorach - to geoeta będzie nanosił na mapę przebieg rury kanalizacyjnej, z wodą i ew. wkopanego w ziemię kabla elektrycznego - to inwentaryzacja powykonawcza. I jeszcze jedno - zapisz to sobie przy nim, bo może zapomnieć. Od wytyczenia budynku do inwentaryzacji mija trochę czasu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 23.02.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 napiszcie ile bierze teraz geodeta za wytyczenie placu pod budowe albo ile trzeba bylo zaplacic w tamtym roku? Mnie mój powiedział ze to koszt 200 zł i jeden dzień roboty ale ja mam już upust za to ze robił mi mapki:] Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mucia 23.02.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Ja jestem chyba najbardziej upierdliwym klientem bo od zeszłego roku jak dostaliśmy pozwolenie to troche oblegam Lubar, Budozbyt, Hadex, Mura, Abra i jeszcze inne. W każdej z tych hurtowni robili mi po pare wycen na kamienie, dach z dodatkami, beton, strop teriva. A potem to wszystko porównuje a mam tego trochę. Jak narazie to beton Lubar bo dają człowieka do pomocy w cenie, solbet i dach Abra strop chyba też ale czekam jeszcze na Budozbyt. Ale trza tak robić bo różnice są bardzo duże. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 23.02.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Tych "dupereli" było sporo i okazało się, że... drogawe są. Zgadza sie i dlatego ja dawalem do wyceny kompletny dach. Nie mialem czasu, zeby jezdzic po hurtowniach i w jednej kupowac dachowki, w drugiej rynny itd. Zanioslem projekt i interesowala mnie cena za wszystko, lacznie z foliami, obrobkami blacharskimi, klamrami i innymi detalami. Roznice miedzy poszczegolnymi ofertami byly spore, a cena dachowki podstawowej stanowila 1/3 ceny calego dachu. Czasami warto wiec zaplacic pare groszy wiecej za dachowki, a odbic sobie to na innej pozycji. Wszystko jest kwestia negocjacji Amen. Dokładnie o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 23.02.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Ja jestem chyba najbardziej upierdliwym klientem bo od zeszłego roku jak dostaliśmy pozwolenie to troche oblegam Lubar, Budozbyt, Hadex, Mura, Abra i jeszcze inne. W każdej z tych hurtowni robili mi po pare wycen na kamienie, dach z dodatkami, beton, strop teriva. A potem to wszystko porównuje a mam tego trochę. Jak narazie to beton Lubar bo dają człowieka do pomocy w cenie, solbet i dach Abra strop chyba też ale czekam jeszcze na Budozbyt. Ale trza tak robić bo różnice są bardzo duże. pozdro I bardzo dobrze. Tak trzymać ! Maciek&Kamila, ja za geodetę chyba płaciłam coś koło 450 zł - 2008 rok to był. Ale jeśli Apacz 84 zł zapłacił 200 zł to naprawdę tanio. Może to faktycznie ze względu na to, że robił u niego inne rzeczy ( tak jak też radzi Wirecki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiq 23.02.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Ja jestem chyba najbardziej upierdliwym klientem bo od zeszłego roku jak dostaliśmy pozwolenie to troche oblegam Lubar, Budozbyt, Hadex, Mura, Abra i jeszcze inne. W każdej z tych hurtowni robili mi po pare wycen na kamienie, dach z dodatkami, beton, strop teriva. A potem to wszystko porównuje a mam tego trochę. Jak narazie to beton Lubar bo dają człowieka do pomocy w cenie, solbet i dach Abra strop chyba też ale czekam jeszcze na Budozbyt. Ale trza tak robić bo różnice są bardzo duże. pozdro Jak masz jeszcze ochotę to sprawdź Handlobud z Wodzisławia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 23.02.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 A co to ? Mamy dwóch Forumowiczów o podobnym nicku - Adiq i Adiqq ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiq 23.02.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 A co to ? Mamy dwóch Forumowiczów o podobnym nicku - Adiq i Adiqq ??? No tak jakos wyszlo. Adiqq byl od zawsze moim wzorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 23.02.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Hahahahahaha, no proszę ! Adiqq ( Adrian ) , widzisz to ? Hohoho ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marwal 23.02.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 macie jakieś namiary na przeprowadzkowego żeby przewiózł nasze graty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts