Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

AGA - malowałem sam i obawiam się, że spora część forumowiczów podobnie. W sumie jest to jedna z prostszych prac wykończeniowych ale nie każdy musi to lubić. Próbowałem też zrobić coś na kształt tynku strukturalnego ale marnie mi wyszło. Do dziś mam toto na suficie w dolnej łazience :D :D :D

Witajcie!

Poszukuję pilnie ekipy do ogrodzenia, dokładnie chodzi o ogrodzenie z siatki + podmórówka z gotowych prefabrykatów (tył działki ok. 100m) i jeszcze jakieś 60m płotu z taką samą podmórówką (strona frontowa). Materiału własnego nie mamy. Miejsce wykonania: Ruda Śl.

Polecicie kogoś?

Pozdrawiam

aka

AGA - malowałem sam i obawiam się, że spora część forumowiczów podobnie. W sumie jest to jedna z prostszych prac wykończeniowych ale nie każdy musi to lubić. Próbowałem też zrobić coś na kształt tynku strukturalnego ale marnie mi wyszło. Do dziś mam toto na suficie w dolnej łazience :D :D :D

Piejar,

tak też właśnie podejrzewam - że większość po prostu maluje sama.

U nas w sumie nie za bardzo ma to kto zrobić.

Ale jeśli nawet, to boimy się efektu końcowego...

Poza tym nie mamy rusztowań a dom z antresolą - wysoko jest.

Dlatego wolałabym profesjonalistów.

A już wspomnianego tynku strukturalnego ( :wink: ) to boimy się nawet tykać !

:-?

Rozejrzę się jeszcze, popytam wśród znajomych, w końcu muszę kogoś znaleźć.

8)

Aaaaaaaaaaaaaaaaa!! :evil:

Trzymajcie mnie, bo się rozpuknę właśnie dostałam rachunek za energię el. na budowie.

Za 3 miesiące, zuzycie prądu - 0 ( słownie zero kWh)

za energie 30 zł

za przesył 180 zł

plus VAT oczywiscie

Dzwoniłam - to Pani odpowiedziała , że to opłaty za dostępność

a ja się upierałam że za nic

I dalej nam leci za niezużycie prądu ok 80 zł / m-c

Szlag, szlag

Trzymajcie mnie, bo się rozpuknę właśnie dostałam rachunek za energię el. na budowie.

za energie 30 zł

za przesył 180 zł

plus VAT oczywiscie

Szlag, szlag

mi podlaczyli prad w piatek tydzien temu :) tez bedziemy placic :lol:

ps powiedzcie czy nie ma ktos jakies niepotrzebnego drewnianego toj-toja na dzialce? jest w ogole jakis przepis, ze musi byc i czy dp. ekipa budujaca sama sobie takie ladne cos zbija z desek dostepnych na dzialce? :wink:

za energie 30 zł

za przesył 180 zł

plus VAT oczywiscie

Szlag, szlag

Niestety podpisując umowę i nie oddając oświadczenia o prawidłowej instalacji w domu (rzecz jasna że przecież niema jeszcze domu) płaci się za tak zwany licznik budowlany w sumie energia jest w tej samej cenie co wszędzie ale przesył kosztuje o 50% drożej dlatego większość nie podpisuje umów i ciągnie prąd od sąsiada i z sąsiadem się rozlicza

A co Wy tacy smutni na samym początku budowy ?

:o :o :o

Taryfa budowlana Was zasmuciła ?

Koszty to się dopiero zaczną, hoho !

Tak gdzieś mniej więcej... od położenia dachu.

:wink:

Ja na początku budowy to miałam taki optymizm i zapał, że latałam z wypiekami na twarzy !

No i ten spokój ducha, że konto pełniutkie i spokojnie na wszystko starczy.

8)

Teraz to wypieki mam, ale z innego powodu : już wiem, ża na wszystko jednak nie starczy, buahahahaha !

Cóż, budowa boleśnie weryfikuje nasze wyobrażenia o kosztach postawienia domku.

No, ale co tam trudno.

Trzeba przełknąć pewne rozczarowania, "red-bulla" i do przodu !

za energie 30 zł

za przesył 180 zł

plus VAT oczywiscie

Szlag, szlag

Niestety podpisując umowę i nie oddając oświadczenia o prawidłowej instalacji w domu (rzecz jasna że przecież niema jeszcze domu) płaci się za tak zwany licznik budowlany w sumie energia jest w tej samej cenie co wszędzie ale przesył kosztuje o 50% drożej dlatego większość nie podpisuje umów i ciągnie prąd od sąsiada i z sąsiadem się rozlicza

Ależ zgadzam się płacić -- ale za prąd , a nie za nic.( wg dostawcy - płace za mozliwość poboru)

Idąc tym tokiem myślenia to za miejskie parkingi też powinnam płacic bo moge parkować, a że nie parkuję to moja broszka, mozliwość mam.

Zresztą elektryk zrobił nam przyłącze do domu, jest rozdzielnia, gniazdko, kontakt w garażu, dom stoi pod dachem.

Zadałam pytanie w info - jak ma wyglądać dom do zmiany taryfy wg dostawcy -

no i tu problem bo Pani odsyła do Biura Obsługi Klienta wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

A ja nie mam kiedy tam jechać.

Co ma być zrobione w domu żeby zmienić tę taryfę ?

Szczegółów juz oszczędzę, tylko takie minimum coby to odebrali i zmienili tę taryfę.

Ale tak jak krowie na rowie, bo interpretacje jak widac przeróżne.

A chcę iść przygotowana

:evil:

Ależ zgadzam się płacić -- ale za prąd , a nie za nic.( wg dostawcy - płace za mozliwość poboru).

Idąc tym tokiem myślenia to za miejskie parkingi też powinnam płacic bo moge parkować, a że nie parkuję to moja broszka, mozliwość mam.

To ci mądrala !

Prawie popłakałam się ze śmiechu, hahahaha !

:lol: :lol: :lol: :lol:

Piąteczka, Ewus !

To Ci mogę odpowiedzieć bo jestem energetykiem i siedzę w tym :] Zgodnie z Prawen energetycznym zmienią ci taryfe z budowlanej na zwykłą jak będziesz miała/a wyprowadzony i pociągnięty z skrzynki energetycznej kabel do domu do rozdzielni....

Większość ludzi szuka elektryka z uprawnieniami D-1 i się dogadują... On wypełnia ci wniosek że masz instalację elektryczną gotową i idziesz z tym do vattenfala .... tam posyłają ekipę żeby ci ten kabel podpięła i wtedy zmieniają ci taryfę.... na normalną...

Vattenfal niema prawa wejść ci do domu i sprawdzić instalacje, odpowiada za to elektryk, który wypisał oświadczenie. Wtedy jak będziesz miał/a prowizorkę w środku na spokojnie możesz się budować dalej z normalną taryfa i robić instalacje el. dalej .

ps. Musisz mieć stan surowy zamknięty gdyż zgodnie z prawem elektryk niema prawa ci podbić oświadczenia ze względu na zawilgocenie instalacji.

Dziękuję kochani,

No część instalacji była, przy podpięciu, ta szafka bezpiecznikowa, i włącznik i gniazdka w garażu i takie tam.

Problem , że nie było drzwi garażowych, bo chcieliśmy po tynkowaniu dać.

No muszę te parę metrów otynkować pod bramę i założyć ją.

Wtedy podjadę do tego Vattenfala.

A co niby maja mi podpiąć, mam podpiete i prąd w domu aktualnie.

Tylko nie korzystam.

Dziękuję bardzo za rady.

A co Wy tacy smutni na samym początku budowy ?

:o :o :o

Taryfa budowlana Was zasmuciła ?

Koszty to się dopiero zaczną, hoho !

Tak gdzieś mniej więcej... od położenia dachu.

:wink:

Ja na początku budowy to miałam taki optymizm i zapał, że latałam z wypiekami na twarzy !

No i ten spokój ducha, że konto pełniutkie i spokojnie na wszystko starczy.

8)

Teraz to wypieki mam, ale z innego powodu : już wiem, ża na wszystko jednak nie starczy, buahahahaha !

Cóż, budowa boleśnie weryfikuje nasze wyobrażenia o kosztach postawienia domku.

No, ale co tam trudno.

Trzeba przełknąć pewne rozczarowania, "red-bulla" i do przodu !

Ja tam nerwus jestem, w sumie to zagotowałam się i myślę, jakby dalej działać by uratowac koszty.

No i mam świadomość że wykończeniówka wykańcza pod każdym względem.

Właśnie projektuję kuchnię, tu dopiero problemów, a gdzie reszta :((

albo :))

Ha,ha jak czytam o tym sympatycznym dziadku z Grabowni co i u mnie szukał wody to śmieję się do rozpuku i żałuję,że kamery wtedy nie miałam.Dziadek poustawiał nas wszystkich,jeden układa patyczki,czyli mape na powierzchni,drugi bada wode,dobry jest!!!

Ewuś powodzenia w Vatenfallu w Plazie tam zawsze kolejki jak za starych,dobrych czasów.Też mnie to czeka,bo mi elektryk w sobote podpiął prąd,ale aktualnie jestem uwięziona z córcią w szpitalu jakieś dwa tygodnie jeszcze na pewno.

Pozdrawiam.

Ha,ha jak czytam o tym sympatycznym dziadku z Grabowni co i u mnie szukał wody to śmieję się do rozpuku i żałuję,że kamery wtedy nie miałam.Dziadek poustawiał nas wszystkich,jeden układa patyczki,czyli mape na powierzchni,drugi bada wode,dobry jest!!!

Ewuś powodzenia w Vatenfallu w Plazie tam zawsze kolejki jak za starych,dobrych czasów.Też mnie to czeka,bo mi elektryk w sobote podpiął prąd,ale aktualnie jestem uwięziona z córcią w szpitalu jakieś dwa tygodnie jeszcze na pewno.

Pozdrawiam.

No też wybrali miejsce na Biuro Obsługi Klienta - masakra, tyle sklepów po drodze i znowu sie trwoni pieniądze, które winny być przeznaczone na jakieś gniazdko czy inny przełącznik.

Też mnie przerażają te kolejki tam :((((

Zdrówka dla córeczki życzę .