AGA NR 1 09.03.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 A ja też ponawiam moje pytanie : dobrych malarzy szuuuuuuuuuuuukam, malaaaaaaaarzy ! Takich, coby ładnie pomalowali i jeszcze umieli położyc na kilka ścian np. jakiś tynk strukturalny czy stiuk... Polecicie kogoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 09.03.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 No, ja w sumie mogę. Wysyłam na priv. Dziękuję Bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 09.03.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 AGA - malowałem sam i obawiam się, że spora część forumowiczów podobnie. W sumie jest to jedna z prostszych prac wykończeniowych ale nie każdy musi to lubić. Próbowałem też zrobić coś na kształt tynku strukturalnego ale marnie mi wyszło. Do dziś mam toto na suficie w dolnej łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogul 09.03.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Kupie stemple Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka-jonek 09.03.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Witajcie!Poszukuję pilnie ekipy do ogrodzenia, dokładnie chodzi o ogrodzenie z siatki + podmórówka z gotowych prefabrykatów (tył działki ok. 100m) i jeszcze jakieś 60m płotu z taką samą podmórówką (strona frontowa). Materiału własnego nie mamy. Miejsce wykonania: Ruda Śl.Polecicie kogoś?Pozdrawiam aka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 10.03.2010 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 AGA - malowałem sam i obawiam się, że spora część forumowiczów podobnie. W sumie jest to jedna z prostszych prac wykończeniowych ale nie każdy musi to lubić. Próbowałem też zrobić coś na kształt tynku strukturalnego ale marnie mi wyszło. Do dziś mam toto na suficie w dolnej łazience Piejar, tak też właśnie podejrzewam - że większość po prostu maluje sama. U nas w sumie nie za bardzo ma to kto zrobić. Ale jeśli nawet, to boimy się efektu końcowego... Poza tym nie mamy rusztowań a dom z antresolą - wysoko jest. Dlatego wolałabym profesjonalistów. A już wspomnianego tynku strukturalnego ( ) to boimy się nawet tykać ! Rozejrzę się jeszcze, popytam wśród znajomych, w końcu muszę kogoś znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 10.03.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Aaaaaaaaaaaaaaaaa!! Trzymajcie mnie, bo się rozpuknę właśnie dostałam rachunek za energię el. na budowie. Za 3 miesiące, zuzycie prądu - 0 ( słownie zero kWh) za energie 30 zł za przesył 180 zł plus VAT oczywiscie Dzwoniłam - to Pani odpowiedziała , że to opłaty za dostępność a ja się upierałam że za nic I dalej nam leci za niezużycie prądu ok 80 zł / m-c Szlag, szlag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 10.03.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Aaaaaaaaaaaaaaaaa!! Trzymajcie mnie, bo się rozpuknę właśnie dostałam rachunek za energię el. na budowie. Za 3 miesiące, zuzycie prądu - 0 ( słownie zero kWh) za energie 30 zł za przesył 180 zł plus VAT oczywiscie Dzwoniłam - to Pani odpowiedziała , że to opłaty za dostępność a ja się upierałam że za nic I dalej nam leci za niezużycie prądu ok 80 zł / m-c Szlag, szlag mi podlaczyli prad w piatek tydzien temu tez bedziemy placic ps powiedzcie czy nie ma ktos jakies niepotrzebnego drewnianego toj-toja na dzialce? jest w ogole jakis przepis, ze musi byc i czy dp. ekipa budujaca sama sobie takie ladne cos zbija z desek dostepnych na dzialce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 10.03.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Aaaaaaaaaaaaaaaaa!! Trzymajcie mnie, bo się rozpuknę właśnie dostałam rachunek za energię el. na budowie. Za 3 miesiące, zuzycie prądu - 0 ( słownie zero kWh) za energie 30 zł za przesył 180 zł plus VAT oczywiscie Dzwoniłam - to Pani odpowiedziała , że to opłaty za dostępność a ja się upierałam że za nic I dalej nam leci za niezużycie prądu ok 80 zł / m-c Szlag, szlag Niestety podpisując umowę i nie oddając oświadczenia o prawidłowej instalacji w domu (rzecz jasna że przecież niema jeszcze domu) płaci się za tak zwany licznik budowlany w sumie energia jest w tej samej cenie co wszędzie ale przesył kosztuje o 50% drożej dlatego większość nie podpisuje umów i ciągnie prąd od sąsiada i z sąsiadem się rozlicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 10.03.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Och ani mnie nie straszcie tymi opłatami za prąd na działce. Ja co prawda narazie mam tylko pustą skrzynkę, ale jak przyjdzie wiosna to założą licznik, bo prąd będzie potrzebny. I znowu koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 10.03.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 A co Wy tacy smutni na samym początku budowy ? Taryfa budowlana Was zasmuciła ? Koszty to się dopiero zaczną, hoho ! Tak gdzieś mniej więcej... od położenia dachu. Ja na początku budowy to miałam taki optymizm i zapał, że latałam z wypiekami na twarzy ! No i ten spokój ducha, że konto pełniutkie i spokojnie na wszystko starczy. Teraz to wypieki mam, ale z innego powodu : już wiem, ża na wszystko jednak nie starczy, buahahahaha ! Cóż, budowa boleśnie weryfikuje nasze wyobrażenia o kosztach postawienia domku. No, ale co tam trudno. Trzeba przełknąć pewne rozczarowania, "red-bulla" i do przodu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 10.03.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Aaaaaaaaaaaaaaaaa!! Trzymajcie mnie, bo się rozpuknę właśnie dostałam rachunek za energię el. na budowie. Za 3 miesiące, zuzycie prądu - 0 ( słownie zero kWh) za energie 30 zł za przesył 180 zł plus VAT oczywiscie Dzwoniłam - to Pani odpowiedziała , że to opłaty za dostępność a ja się upierałam że za nic I dalej nam leci za niezużycie prądu ok 80 zł / m-c Szlag, szlag Niestety podpisując umowę i nie oddając oświadczenia o prawidłowej instalacji w domu (rzecz jasna że przecież niema jeszcze domu) płaci się za tak zwany licznik budowlany w sumie energia jest w tej samej cenie co wszędzie ale przesył kosztuje o 50% drożej dlatego większość nie podpisuje umów i ciągnie prąd od sąsiada i z sąsiadem się rozlicza Ależ zgadzam się płacić -- ale za prąd , a nie za nic.( wg dostawcy - płace za mozliwość poboru) Idąc tym tokiem myślenia to za miejskie parkingi też powinnam płacic bo moge parkować, a że nie parkuję to moja broszka, mozliwość mam. Zresztą elektryk zrobił nam przyłącze do domu, jest rozdzielnia, gniazdko, kontakt w garażu, dom stoi pod dachem. Zadałam pytanie w info - jak ma wyglądać dom do zmiany taryfy wg dostawcy - no i tu problem bo Pani odsyła do Biura Obsługi Klienta wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr A ja nie mam kiedy tam jechać. Co ma być zrobione w domu żeby zmienić tę taryfę ? Szczegółów juz oszczędzę, tylko takie minimum coby to odebrali i zmienili tę taryfę. Ale tak jak krowie na rowie, bo interpretacje jak widac przeróżne. A chcę iść przygotowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 10.03.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Ależ zgadzam się płacić -- ale za prąd , a nie za nic.( wg dostawcy - płace za mozliwość poboru). Idąc tym tokiem myślenia to za miejskie parkingi też powinnam płacic bo moge parkować, a że nie parkuję to moja broszka, mozliwość mam. To ci mądrala ! Prawie popłakałam się ze śmiechu, hahahaha ! Piąteczka, Ewus ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 10.03.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 To Ci mogę odpowiedzieć bo jestem energetykiem i siedzę w tym :] Zgodnie z Prawen energetycznym zmienią ci taryfe z budowlanej na zwykłą jak będziesz miała/a wyprowadzony i pociągnięty z skrzynki energetycznej kabel do domu do rozdzielni.... Większość ludzi szuka elektryka z uprawnieniami D-1 i się dogadują... On wypełnia ci wniosek że masz instalację elektryczną gotową i idziesz z tym do vattenfala .... tam posyłają ekipę żeby ci ten kabel podpięła i wtedy zmieniają ci taryfę.... na normalną... Vattenfal niema prawa wejść ci do domu i sprawdzić instalacje, odpowiada za to elektryk, który wypisał oświadczenie. Wtedy jak będziesz miał/a prowizorkę w środku na spokojnie możesz się budować dalej z normalną taryfa i robić instalacje el. dalej . ps. Musisz mieć stan surowy zamknięty gdyż zgodnie z prawem elektryk niema prawa ci podbić oświadczenia ze względu na zawilgocenie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 10.03.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Tak jak mówi Apacz - dom musi być zamknięty ale w domu nie musisz mieć instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 10.03.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Dziękuję kochani, No część instalacji była, przy podpięciu, ta szafka bezpiecznikowa, i włącznik i gniazdka w garażu i takie tam. Problem , że nie było drzwi garażowych, bo chcieliśmy po tynkowaniu dać. No muszę te parę metrów otynkować pod bramę i założyć ją. Wtedy podjadę do tego Vattenfala. A co niby maja mi podpiąć, mam podpiete i prąd w domu aktualnie.Tylko nie korzystam. Dziękuję bardzo za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 10.03.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 A co Wy tacy smutni na samym początku budowy ? Taryfa budowlana Was zasmuciła ? Koszty to się dopiero zaczną, hoho ! Tak gdzieś mniej więcej... od położenia dachu. Ja na początku budowy to miałam taki optymizm i zapał, że latałam z wypiekami na twarzy ! No i ten spokój ducha, że konto pełniutkie i spokojnie na wszystko starczy. Teraz to wypieki mam, ale z innego powodu : już wiem, ża na wszystko jednak nie starczy, buahahahaha ! Cóż, budowa boleśnie weryfikuje nasze wyobrażenia o kosztach postawienia domku. No, ale co tam trudno. Trzeba przełknąć pewne rozczarowania, "red-bulla" i do przodu ! Ja tam nerwus jestem, w sumie to zagotowałam się i myślę, jakby dalej działać by uratowac koszty. No i mam świadomość że wykończeniówka wykańcza pod każdym względem. Właśnie projektuję kuchnię, tu dopiero problemów, a gdzie reszta ( albo ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 10.03.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Ha,ha jak czytam o tym sympatycznym dziadku z Grabowni co i u mnie szukał wody to śmieję się do rozpuku i żałuję,że kamery wtedy nie miałam.Dziadek poustawiał nas wszystkich,jeden układa patyczki,czyli mape na powierzchni,drugi bada wode,dobry jest!!!Ewuś powodzenia w Vatenfallu w Plazie tam zawsze kolejki jak za starych,dobrych czasów.Też mnie to czeka,bo mi elektryk w sobote podpiął prąd,ale aktualnie jestem uwięziona z córcią w szpitalu jakieś dwa tygodnie jeszcze na pewno.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 10.03.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Ha,ha jak czytam o tym sympatycznym dziadku z Grabowni co i u mnie szukał wody to śmieję się do rozpuku i żałuję,że kamery wtedy nie miałam.Dziadek poustawiał nas wszystkich,jeden układa patyczki,czyli mape na powierzchni,drugi bada wode,dobry jest!!! Ewuś powodzenia w Vatenfallu w Plazie tam zawsze kolejki jak za starych,dobrych czasów.Też mnie to czeka,bo mi elektryk w sobote podpiął prąd,ale aktualnie jestem uwięziona z córcią w szpitalu jakieś dwa tygodnie jeszcze na pewno. Pozdrawiam. No też wybrali miejsce na Biuro Obsługi Klienta - masakra, tyle sklepów po drodze i znowu sie trwoni pieniądze, które winny być przeznaczone na jakieś gniazdko czy inny przełącznik. Też mnie przerażają te kolejki tam ((( Zdrówka dla córeczki życzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawiwo 10.03.2010 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Czy ktoś z was budował z MAXA z BETARDU (pustak keramzytowy OPTIROC)? Jesli tak to proszę o jakieś obiektywne i subiektywne opinie na temat tego materiału. dodatkowo proszę o informację czy ktoś buduje kominu z systemów PLEWA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts