Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Witam i ja:)

Budujemy nasz mały biały domek na Orzepkach...

Mamy szkieletowca,jesteśmy na etapie wykańczania.

No i tu się zaczęły, ze tak powiem największe schody mimo ze mam dom parterowy... :-?

Czy mysślicie ze gipsowanie połączeń płyt k-g, szlifowanie i podwójne malowanie ścian za 22zł to dobra cena? Za robocizne oczywiście...

Pozdrawiam Ola

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Witam i ja:)

Budujemy nasz mały biały domek na Orzepkach...

Mamy szkieletowca,jesteśmy na etapie wykańczania.

No i tu się zaczęły, ze tak powiem największe schody mimo ze mam dom parterowy... :-?

Czy mysślicie ze gipsowanie połączeń płyt k-g, szlifowanie i podwójne malowanie ścian za 22zł to dobra cena? Za robocizne oczywiście...

Pozdrawiam Ola

Czyli kładzienie gładzi + gruntowanie + malowanie ?

Jeśli tak, to cena jest ok.

Kładzenie gładzi ze szlifowaniem to ok. 15 zł / m2.

Malowanie z gruntowaniem - ok. 8 zł / m2.

Dzis wytyczono mi budynek na działce razem z ławicami zapłaciłam 300 złotych. Jestem zadowolona i pan który będzie budował też wszystko ładnie sprawnie nawet poziom zaznaczony. Jeśli ktoś będzie chciał namiary proszę pisać wyślę na priva. Ruszamy z budową na całego po świętach czy ktoś może powiedzieć gdzie są najtańsze bloczki betonowe i beton?

Witam, ktoś może korzystał albo zamierza skorzystać, bądź orientuje się w dopłatach do solarów zgodnie z poniższym?

http://www.rybnik.pl/index.php?id=223&p=news,11,show,5194

Pozdr.

Nikt jeszcze nie korzystał, bo to zupełnie nowy projekt. Wszystko co na dziś wiadomo znajdziesz w materiałach na stronie, mówiąc krótko niewiele konkretów... Nie nastawiałbym się raczej na jakąś znaczącą dopłatę...

Witam, ktoś może korzystał albo zamierza skorzystać, bądź orientuje się w dopłatach do solarów zgodnie z poniższym?

http://www.rybnik.pl/index.php?id=223&p=news,11,show,5194

Pozdr.

Nikt jeszcze nie korzystał, bo to zupełnie nowy projekt. Wszystko co na dziś wiadomo znajdziesz w materiałach na stronie, mówiąc krótko niewiele konkretów... Nie nastawiałbym się raczej na jakąś znaczącą dopłatę...

nowy ?? kiedyś w muratorze czytałam o gminach które dopłacaja i Rybnik podobno dopłacał 3600 zł

nowy ?? kiedyś w muratorze czytałam o gminach które dopłacaja i Rybnik podobno dopłacał 3600 zł

Tak, projekt jest nowy, co można wyczytać na podanej stronie UM. Nie wiem co wyczytałaś w muratorze, ale do tej pory UM dopłacał do modernizacji systemów ogrzewania, ale tylko w budynkach na które PNB wydano przed 16.12.2002.

potrzebuje na gwalt do wtorku, srody 15 aut ziemi tzn glina zapiaszczona na zasypanie fundamentow!!! pomozcie

oddam z pocałowaniem w ręke każdą ilość ziemi tzn. gliny ale niezapiaszczonej :) bede wybierał pod piwnice ale chyba dopiero po świętach, bo nie śpieszy mi się tak bardzo, budowa w Boryni, jak co to kontakt PW

u siebie tez niektore sciany malowalem 3 krotnie, reszte 2 razy,

z doswiadczenia wiem ze gkf trzeba 3 razy, mimo tego samego gruntu co na scianach murowanych ( albo moze gladzie na scianach robia ta roznice ? ) duzo oczywiscie zalezy tez od uzytego gruntu.

pokoj mialem jakims badziewnym z casto gruntowane, czulem ze beda klopoty juz przy gruntowaniu ( pracuje bez rekawic).

takze rozsadnie dobierajcie grunty pod farby

z reszta drewno tez trzeba 2-3 krotnie potraktowac lawkowcem :wink:

Na płytach g-k jest różnica w chłonności, między łaczeniami, na których jest szpachla, a resztą płyty, pokrytej kartonem - mniej chłonnej. Gruntu z Castoramy - Amigrunt nie polecam. Unigrunt przed gruntowaniem pod malowanie rozcieńcza się w stosunku 1:1, natomiast producenci Amigruntu chyba przesadzili z wodą już na etapie produkcji... Przy bardzo wymagających farbach polecam gipsowanie całej powierzchni płyt oraz stosowanie gruntów, podkładów zalecanych przez producenta. Krycie zależy też od odcienia. Pozdrawiam.