Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Każdy budynek musi być uziemiony, aby odprowadzić "niechciany" potencjał do ziemi. W sieci występują "przepięcia" (napięcie wyższe od 230 V), uziemienie chroni też w przypadku uderzenia pioruna w sieć, lub metalowe elementy gudynku, jednak podstawową rolą jest ochrona przeciwporażeniowa prądem elektrycznym.

Uziemienie wykonuje się na różne sposoby a najprostszym i najtańszym jest uziemienie fundamentowe

se zrob :lol:

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

piejar nie wie i o tym mówi, a smok nie do końca wie i też o tym mówi.

Fakt jest faktem że jest to najtańsze uziemienie, łatwe do wykonania nawet przez lakiernika samochodowego, tanie i pewne.

Niestety jeśli ktoś przespał ten etap prac to ma z czaszki ten problem, ma za to z czasem inne problemy.

Hasło przewodnie: ekwipotencjalizacja, trudne słowo ale zarąbiście ważne w domu w którym występuje elektronika (alarm, TV, płyta indukcyjna, brama z napędem).

W domach w których nie ma powyższych urządzeń nie ma sensu sobie zawracać głowy tym uziemieniem. W domach w których występują te urządzenia uziom fundamentowy jest niezbędny do ich pewnego zabezpieczenia.

Uziom fundamentowy nie jest jedynym uziomem jaki powinien zostać wykonany w budynku.

Hasło przewodnie: ekwipotencjalizacja, trudne słowo ale zarąbiście ważne w domu w którym występuje elektronika (alarm, TV, płyta indukcyjna, brama z napędem).

W domach w których nie ma powyższych urządzeń nie ma sensu sobie zawracać głowy tym uziemieniem. W domach w których występują te urządzenia uziom fundamentowy jest niezbędny do ich pewnego zabezpieczenia.

Trudno zeby w domu nie bylo zadnej elektroniki :)

Ja tez mam zrobiony uziom fundamentowy - w lawach "zatopione" ok 65mb bednarki o ile pamietam 40x4, 50x5, czy cos w tym guscie :-)

Jak ktos zainteresowany to tutaj jest album i widac tam sposob ulozenia i laczenia owej bednarki :)

pozdr.

piejar nie wie i o tym mówi, a smok nie do końca wie i też o tym mówi.

piejar wie :D ale byłem ciekaw czy smok wie. A smok coś wie ale nie za dużo. Bo jak czytam, że "jednak podstawową rolą jest ochrona przeciwporażeniowa prądem elektrycznym" to smok nie bardzo wie o czym mówi. Na szczęście czasy, w których uziemianie było stosowane jako ochrona przeciwporażeniowa już mamy za sobą. Co do ekwipotencjalizacji: moim zdaniem wystarczą w zupełności przewody ochronne (PE) które wszyscy będziecie mieć w nowych domach.

Nie zachęcam do łączenia piorunochronu z uziomem fundamentowym - obawiam się, że jeżeli popłynie tam prąd wyładowania to beton nie pozostanie w jednym kawałku. Bo jaka jest pewność, że impedancja takiego uziomu będzie wystarczająco mała ?.

Nie chcę tu oczywiście podnosić tego tematu bo od tego są inne wątki. Chciałem tylko sprawdzić smoka (było warto :-))

Ewus - nie ma tragedii. Jak masz kumatego elektryka to da radę

U siebie dawałem unigrunt, na to tania biała farba (dla "unormowania"), potem dwie warstwy Dulux-a bez rozcieńczania (Kolory świata)

I nie widać łączeń na płytach???? :o Moi fachowcy twierdzą , że i tak powinno się położyć gładź bo jak zaświeci słońce to będzie widać inny odcień (łączenia/płyta). Jestem akurat na tym etapie i będę wdzięczna za podpowiedz co zrobić żeby uniknąć kładzenia gładzi.

Witam. Gdzie w okolicy, oczywiście w dobrej cenie dostanę wełnę mineralną do ocieplenia poddasza najlepiej ISOVER SUPER MATA GR.15 CM, szukam również drzwi zewnętrznych jakby ktoś mógł podać namiary na jakieś salony sprzedaży będę wdzięczny.

ja znalazłem na allegro takie ceny na wełnę:

Isover Super Mata 150 mm - 18,60 zł /m2

Isover Uni Mata 150 mm - 12,60 zł / m2

nie wiem jeszcze na co sie zdecyduje, bede dawać 2x15cm

jeśli chodzi o drzwi, to też jestem w trakcie szukania/oglądania :)

niedawno kupiłem styropian Izoterm na sciany(036) po 94/m3 i pod wylewki Izoterm (033) po 131/m3

taniej nigdzie nie znalazłem

Dzięki adiqq ja na allegro znalazłem w podobnej cenie ale miałem nadzieję że w okolicznych składach też coś po taniości da się złowić, a tu Uni Mata po 16,18 zł/m2 a pytam o składy bo ja tam wolę dotknąć towar :D czy aby nie zawilgocona. A jeżeli chodzi o drzwi to gdybyś znalazł jakiś konkretny salon to proszę o cynk :lol:

Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia ze składem drewna przy rondzie boguszowickim "FOREST'?

Ja w zeszłym roku brałem od nich drewno :] deski szalunkowe i kantówki 10X10

moim zdaniem drzewo spoko nie jest to drzewo polskie... tylko słowackie i czeskie

Podjechałem pogadałem z kierownikiem i wynegocjowałem dobrą cenę:] dostawa umówiona na godzinę ( ku mojemu zdumieniu punktualni:D)

Sprzedają deski calowe w cenie szałówek więc jak myślisz o szerszym wykorzystaniu tych desek w przyszłości to polecam ja też kupiłem calówki

Witam budujących w okolicy Rybnika. Gdzie kupowaliście okna? Konkurencja i opcje są tu tak duże że nie wiadomo co wybrać. Proszę podzielcie się wrażeniami z wizyt u producentów okien w Rybniku.

Witam, nie dawno stałem przed podobnym dylematem, szukałem raczej okien dobrych, nie chciałem byle czego wiec poszukiwania były dośc długie, można powiedziec ze zrobiłem doktorat na temat okien...

W końcu po castingu wybrałem firme która dała mi dobre okna, na dobrem profilu, do tego zamówiłem bramy z napędami oraz parapety zew,

Bałem sie tego wyboru ale jestem zadowolony.

Jakby co info na temat firmy mogę podac na priva.

a ja złożyłam wniosek o PnB 22.02...i bedzie dopiero po swiętach...ilez można czekać ;)

czekaliscie na uprawomocnienie czy geodeta wczesniej wchodził ?

Jeżeli wyrok na PnB będzie prawomocny musisz złożyć wniosek o rozpoczęcie robót na policję budowlaną (jeśli chodzi o rejon Wodzisławia znajduje się ona na Jedłowniku)

w wniosku musisz mieć ksero:

- uprawnień kierownika budowy

- uprawnień Inspektora nadzoru

Wtedy Policja dokonuje wpisu i po 7 dniach od ich wpisu możesz dopiero cokolwiek zacząć robić na działce:]

Geodeta nie może dokonać wpisu nie prędzej niż 7 dni po policji budowlanej!!!!

W realu wygląda to inaczej jak wiadomo :] ale taki jest tok papierologi:]