MaciekKamila 31.03.2010 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Każdy budynek musi być uziemiony, aby odprowadzić "niechciany" potencjał do ziemi. W sieci występują "przepięcia" (napięcie wyższe od 230 V), uziemienie chroni też w przypadku uderzenia pioruna w sieć, lub metalowe elementy gudynku, jednak podstawową rolą jest ochrona przeciwporażeniowa prądem elektrycznym. Uziemienie wykonuje się na różne sposoby a najprostszym i najtańszym jest uziemienie fundamentowe se zrob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 31.03.2010 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 piejar nie wie i o tym mówi, a smok nie do końca wie i też o tym mówi.Fakt jest faktem że jest to najtańsze uziemienie, łatwe do wykonania nawet przez lakiernika samochodowego, tanie i pewne.Niestety jeśli ktoś przespał ten etap prac to ma z czaszki ten problem, ma za to z czasem inne problemy. Hasło przewodnie: ekwipotencjalizacja, trudne słowo ale zarąbiście ważne w domu w którym występuje elektronika (alarm, TV, płyta indukcyjna, brama z napędem).W domach w których nie ma powyższych urządzeń nie ma sensu sobie zawracać głowy tym uziemieniem. W domach w których występują te urządzenia uziom fundamentowy jest niezbędny do ich pewnego zabezpieczenia. Uziom fundamentowy nie jest jedynym uziomem jaki powinien zostać wykonany w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 31.03.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Hasło przewodnie: ekwipotencjalizacja, trudne słowo ale zarąbiście ważne w domu w którym występuje elektronika (alarm, TV, płyta indukcyjna, brama z napędem). W domach w których nie ma powyższych urządzeń nie ma sensu sobie zawracać głowy tym uziemieniem. W domach w których występują te urządzenia uziom fundamentowy jest niezbędny do ich pewnego zabezpieczenia. Trudno zeby w domu nie bylo zadnej elektroniki Ja tez mam zrobiony uziom fundamentowy - w lawach "zatopione" ok 65mb bednarki o ile pamietam 40x4, 50x5, czy cos w tym guscie Jak ktos zainteresowany to tutaj jest album i widac tam sposob ulozenia i laczenia owej bednarki pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 31.03.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 O ja Cię My tego nie mamy Co teraz ??????????????? I poproszę łopatologicznie co to ma robić, - jak krowie na rowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 31.03.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 piejar nie wie i o tym mówi, a smok nie do końca wie i też o tym mówi. piejar wie ale byłem ciekaw czy smok wie. A smok coś wie ale nie za dużo. Bo jak czytam, że "jednak podstawową rolą jest ochrona przeciwporażeniowa prądem elektrycznym" to smok nie bardzo wie o czym mówi. Na szczęście czasy, w których uziemianie było stosowane jako ochrona przeciwporażeniowa już mamy za sobą. Co do ekwipotencjalizacji: moim zdaniem wystarczą w zupełności przewody ochronne (PE) które wszyscy będziecie mieć w nowych domach. Nie zachęcam do łączenia piorunochronu z uziomem fundamentowym - obawiam się, że jeżeli popłynie tam prąd wyładowania to beton nie pozostanie w jednym kawałku. Bo jaka jest pewność, że impedancja takiego uziomu będzie wystarczająco mała ?. Nie chcę tu oczywiście podnosić tego tematu bo od tego są inne wątki. Chciałem tylko sprawdzić smoka (było warto ) Ewus - nie ma tragedii. Jak masz kumatego elektryka to da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 31.03.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 U siebie dawałem unigrunt, na to tania biała farba (dla "unormowania"), potem dwie warstwy Dulux-a bez rozcieńczania (Kolory świata) I nie widać łączeń na płytach???? Moi fachowcy twierdzą , że i tak powinno się położyć gładź bo jak zaświeci słońce to będzie widać inny odcień (łączenia/płyta). Jestem akurat na tym etapie i będę wdzięczna za podpowiedz co zrobić żeby uniknąć kładzenia gładzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq235 31.03.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Witam. Gdzie w okolicy, oczywiście w dobrej cenie dostanę wełnę mineralną do ocieplenia poddasza najlepiej ISOVER SUPER MATA GR.15 CM, szukam również drzwi zewnętrznych jakby ktoś mógł podać namiary na jakieś salony sprzedaży będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 31.03.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 kupie stemple min. 2,60 m min.100 szt. oraz szalunki w dobrym stanie bo chyba pojda na deskowanie dachu szukam jeszcze namiarów na żwir gruboziarnisty 6-12 do drenażu i piasek do zapraw (płukany lub kopany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 31.03.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Żwir - Jarosław Piejko 693 106 264 (Radlin Głożyny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq235 31.03.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Witam. Gdzie w okolicy, oczywiście w dobrej cenie dostanę wełnę mineralną do ocieplenia poddasza najlepiej ISOVER SUPER MATA GR.15 CM, szukam również drzwi zewnętrznych jakby ktoś mógł podać namiary na jakieś salony sprzedaży będę wdzięczny. ja znalazłem na allegro takie ceny na wełnę: Isover Super Mata 150 mm - 18,60 zł /m2 Isover Uni Mata 150 mm - 12,60 zł / m2 nie wiem jeszcze na co sie zdecyduje, bede dawać 2x15cm jeśli chodzi o drzwi, to też jestem w trakcie szukania/oglądania niedawno kupiłem styropian Izoterm na sciany(036) po 94/m3 i pod wylewki Izoterm (033) po 131/m3 taniej nigdzie nie znalazłem Dzięki adiqq ja na allegro znalazłem w podobnej cenie ale miałem nadzieję że w okolicznych składach też coś po taniości da się złowić, a tu Uni Mata po 16,18 zł/m2 a pytam o składy bo ja tam wolę dotknąć towar czy aby nie zawilgocona. A jeżeli chodzi o drzwi to gdybyś znalazł jakiś konkretny salon to proszę o cynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 01.04.2010 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia ze składem drewna przy rondzie boguszowickim "FOREST'? Ja w zeszłym roku brałem od nich drewno :] deski szalunkowe i kantówki 10X10 moim zdaniem drzewo spoko nie jest to drzewo polskie... tylko słowackie i czeskie Podjechałem pogadałem z kierownikiem i wynegocjowałem dobrą cenę:] dostawa umówiona na godzinę ( ku mojemu zdumieniu punktualni:D) Sprzedają deski calowe w cenie szałówek więc jak myślisz o szerszym wykorzystaniu tych desek w przyszłości to polecam ja też kupiłem calówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 01.04.2010 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Witam budujących w okolicy Rybnika. Gdzie kupowaliście okna? Konkurencja i opcje są tu tak duże że nie wiadomo co wybrać. Proszę podzielcie się wrażeniami z wizyt u producentów okien w Rybniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozastaw 01.04.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Dzięki bardzo santa_ppc i Apacz84 za info na temat składu. Jak tylko nóżka wyzdrowieje (jakby kózka nie skakała to by nóżki nie "skręciła" ) na pewno tam podjadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiR 01.04.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 Dziś złożyliśmy wniosek o PnB W ubiegłym tygodniu o wycięcie drzew. Projekt sieci wodociągowej robi się. Coś zaczyna się dziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 01.04.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 a ja złożyłam wniosek o PnB 22.02...i bedzie dopiero po swiętach...ilez można czekać czekaliscie na uprawomocnienie czy geodeta wczesniej wchodził ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkaaa1987 03.04.2010 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 witam wszystkich czy ktos może mi dac namiary na dobra ekipę do zbrojenia ?? byłabym wdzięczna dzieks :* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elmeros 03.04.2010 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Witam budujących w okolicy Rybnika. Gdzie kupowaliście okna? Konkurencja i opcje są tu tak duże że nie wiadomo co wybrać. Proszę podzielcie się wrażeniami z wizyt u producentów okien w Rybniku. Witam, nie dawno stałem przed podobnym dylematem, szukałem raczej okien dobrych, nie chciałem byle czego wiec poszukiwania były dośc długie, można powiedziec ze zrobiłem doktorat na temat okien... W końcu po castingu wybrałem firme która dała mi dobre okna, na dobrem profilu, do tego zamówiłem bramy z napędami oraz parapety zew, Bałem sie tego wyboru ale jestem zadowolony. Jakby co info na temat firmy mogę podac na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 03.04.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 a ja złożyłam wniosek o PnB 22.02...i bedzie dopiero po swiętach...ilez można czekać czekaliscie na uprawomocnienie czy geodeta wczesniej wchodził ? Jeżeli wyrok na PnB będzie prawomocny musisz złożyć wniosek o rozpoczęcie robót na policję budowlaną (jeśli chodzi o rejon Wodzisławia znajduje się ona na Jedłowniku) w wniosku musisz mieć ksero: - uprawnień kierownika budowy - uprawnień Inspektora nadzoru Wtedy Policja dokonuje wpisu i po 7 dniach od ich wpisu możesz dopiero cokolwiek zacząć robić na działce:] Geodeta nie może dokonać wpisu nie prędzej niż 7 dni po policji budowlanej!!!! W realu wygląda to inaczej jak wiadomo :] ale taki jest tok papierologi:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 03.04.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 cos mi nie chodzi a wam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozastaw 03.04.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 1-2.04.2010 cosik grzebali na "naszej" stronie, cosik przebudowali,cosik pomieszali, ale najważniejsze że się znajdujemy:). Pogodnych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts