Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Witam,czy ktos ma okna z roletami zewnetrznymi schowanymi w murze?O ile trzeba zwiekszyc wysokosc otworu okiennego?(15cm?)I czy ta wielkośc jest standardowa niezalęznie od firmy produkujacej rolety i okna czy tez zmienia sie w zależności od rodzaju okna?Będę wdzięczna za kazdą informację:)Pozdrawiam.

Nie trzeba zwiększać otworu okiennego, tylko zrobić nadproże w kształcie odwróconej litery "L". To znaczy bezpośrednio nad oknem mur musi być cieńszy by zmieściła się tam skrzynka z roletą. Wymiary skrzynek w zależności od okna od 17 do 21cm. w kwadracie.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Wiatam. Poszukuje cegł z rozbiórki. Czy ktoś przypadkiem nie wie gdzie taką cegłe można tanio kupić??

Widziałem na ul Dworcowej w Jejkowicach jak ludziska rozbierają stodołe z cegły i leży tego sporo ładnie poukładane w sztapelki pod domem, pewnie oddają za pare groszy.

PS Sprzedam stemple po 3 zł za sztukę długość ok 2,4 m na piwnice jak znalazł

Ponawiam pytanie. Czy korzystał ktoś z usług firmy Tech-Bud Krzysztof Szymański w ostatnim czasie i może się podzielić opinią? Jedną już mamy powyżej.

tak korzystałem z usług tej firmy i skończyło się na zerwaniu umowy i sprawą w sądzie cywilnym w rybniku o odszkodowanie za usterki i zwrot kasy możesz zobaczyć efekt na miejscu i jeszcze na kilku budowach obok mogę jeszcze udostepnić prace wykonane przez p.Dawida Górnego z rybnika teraz ma firme DAW-BUD

witam

będę wiercił studnię głębinową na ul.Sygnały 7 Rybniku,przez firmę z Brzeszcz-ich strona http://www.wiercenie-studni.com.pl,rzetelni i fachowi,oglądałem ich studnie u jednego pana w Suszcu:wstępnie 250zł mb z materiałem,jeśli by się znalazło kilku chętnych lub choć jeden więcej cena za odwiert będzie niższa.wczoraj z tym panem rozmawiałem nr.tel.502318815.Jeśli ktoś byłby zainteresowany proszę o kontakt na forum,e-mail:[email protected],tel.785090442,pozdrawiam

I po wierceniu,niestety nie mam wody głębinowej :od 12-30m sama glina,pozostało nam wywiercić studnie z wodą podskórną mam ją na 7 m,woda czysta,wydajność też dobra.A panowie od wiercenia bardzo rzetelni i fachowi.Polecam każdemu kto by chciał wiercić studnie,

ps.a jak u was koledzy, czy też jesteście zadowoleni?

mala ciekawa informacja: zauwazylem ze kostka granitowa w regionie idzie w dol. jakies 3 tygodnie temu z transportem byla po 340zl, teraz 300zl . Mowa o formacie 4/6 szary czy tez szaro-rudy.Warto sie zastanowic nad brukowaniem z granitu calego obejscia :D

ponawiam ogloszenie o zbyciu piachu . nadal aktualne

Szukam namiarów na firmę wykonującą szamba betonowe w okolicy

Pozdrawiam

Peter

ja kupowałem w wodzisławiu samospalające 8kubików mają zaprzyjażnioną firme która to zmontuje metodą ręcznego kopania a nie wielki dół koparka

I po wierceniu,niestety nie mam wody głębinowej :od 12-30m sama glina,pozostało nam wywiercić studnie z wodą podskórną mam ją na 7 m,woda czysta,wydajność też dobra.A panowie od wiercenia bardzo rzetelni i fachowi.Polecam każdemu kto by chciał wiercić studnie,

ps.a jak u was koledzy, czy też jesteście zadowoleni?

No cóż, jestem już po.

Woda na 15 metrach, wydajność bez rewelacji, ale ważne że jest.

Ogólnie ok, profesjonalnie, miło, tylko na początku się trochę ściąłem po zobaczeniu umowy: tzn. min. koszt studni niezależnie od głębokości to 2500 netto, nawet jak woda na 3 m, cena w przypadku braku wody 1000 zł za "wysiłek" :-(, o tym wcześniej nie wiedziałem, a jako osoba konkretna, lubiąca wiedzieć wcześniej za co ile kasy, trochę się pokłóciłem z nimi, ale w końcu machnąłem rękę.

Ogólnie odniosłem wrażenie, że generalnie przyjeżdżają i wiercą w dowolnym miejscu wychodząc z założenia, że wcześniej czy później się dowiercą - jak wody nie ma to i tak 1000 zł w kieszeni a jak woda na 30 m to 30 x 220 zł.

Nie to żeby to był jakiś zarzut, bo pewnie wszyscy studniarze tak robią, ale generalnie trochę człowiek znajduje się w dziwnej sytuacji.

Dzień wcześniej różdżkarz powiedział, że woda jest na 16 m, oni znaleźli warstwę wodonośną na 15 (1,5 m żwiru), wiercili do 21 m i stwierdzili, że dalej nie ma sensu i trzeba osadzić rurę na tych 15 m - czyli że miły starszy pan z Grabowni dał radę, choć nieźle wyglądał z ta różdżka jak chodził :-) .

Ogólnie jestem zadowolony, ważne że woda jest i będzie czym podlewać ogródek, :-) choć zapłaciłem dotychczas 3500 zł, a żeby wszystko trzymało się kupy potrzeba jeszcze 700 zł na pompę + 800 na studzienkę wieńczącą to dzieło :-(.

W sumie 5000 będzie nie moje, dobrze, że zrobiłem na początku budowy, bo na koniec lub w trakcie już bym się na pewno nie zdecydował.

Dzięki dla Bulajeva za zorganizowanie wszystkiego i wynegocjowanie ceny.

Poniżej parę fotek :-) :

dla tych co wiercili studnie napiszcie jaki proponują Wam koszt zabudowy pompy mnie telefonicznie wychodziło, że 1400 pompa 500 przeponówka 200 robocizna Jak przyjechali na miejsce wycenili całość na 3900 (2000 pompa zds 3.19, przeponówka 511, zawory itp.500zł, obudowa studni z robocizną 900zł!!!)

Liczyłem, że koło 3000zł mogę zapłacić ale z tą kwotą przesadzili.

dla tych co wiercili studnie napiszcie jaki proponują Wam koszt zabudowy pompy mnie telefonicznie wychodziło, że 1400 pompa 500 przeponówka 200 robocizna Jak przyjechali na miejsce wycenili całość na 3900 (2000 pompa zds 3.19, przeponówka 511, zawory itp.500zł, obudowa studni z robocizną 900zł!!!)

Liczyłem, że koło 3000zł mogę zapłacić ale z tą kwotą przesadzili.

Witam,będę do nich dzwonił we wtorek to się dokładnie dowiem ile kosztuje zabudowa:(zdążyłem już zapomnieć} dam ci znać we wtorek,a jeśli chodzi o pompę to już trzeba dobrać indywidualnie