Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

W odpowiedzi dla Aga 1

mapka do odbioru - skontaktuj się z p. Krzysztofem Maciończykiem ma dobre ceny t. 791003037

w sprawie świadectwa energetycznego widziałem ostatnio ogłoszenia na allegro gość z Katowic oferował się za 200 zł link poniżej

http://www.allegro.pl/item1045325960_swiadectwo_energetyczne_sprawdz_bo_warto.html - są też i tańsze

Mam nadzieję, że coś pomogę. Dzięki twoim namiarom właśnie "robią mi się" tynki cementowo-wapienne - przez p. Damiana.

Pozdr. dla wszystkich.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Madziu, mojego sąsiada właśnie zalewa, kilka razy do roku, przy większych opadach czy roztopach po zimie.

My przed wyborem projektu z piwnicą przeprowadziliśmy wywiad u sasiadów. Kiedy powiedzieli że piwnic im nie zalewa zdecydowaliśmy się na piwnice. Gdyby ich zalewało pewnie z piwnic byśmy zrezygnowali albo przynajmniej wynieślibyśmy je trochę wyżej. Myślę że teraz jest atki wybór projektów że zawsze można znaleźć coś dla siebie. Wy zapewne już przyzwyczailiście się do swojego wyboru i teraz trudno będzie Wam zmienić projekt. Jednak tak jak pisał Maciek - lepiej teraz wydać więcej pieniędzy nawet na nowy projekt niż potem co roku męczyć się z woda w piwnicach. Przemyślcie to dobrze :yes:

Projekt domu był przemyślany, bardzo się nam podoba i nie zamierzamy go zmieniać. Piwnice dorobiliśmy sami, bo jakoś było to dla nas logiczne, że jak już buduję dom to tylko z piwnicą. I to było nie przemyślane do końca. Wogóle nie tak łatwo jest znaleźć wymarzony dom mając takie ograniczenia, moja działka ma 18,7 m szerokości, dlatego nie mogłam sobie pozwolić na rozłożysty dom, w którym pomieściłabym wszystko na parterze.

Musimy wybrać się do architekta, zobaczymy co on zaproponuje.

Madziu, mojego sąsiada właśnie zalewa, kilka razy do roku, przy większych opadach czy roztopach po zimie.

Projekt domu był przemyślany, bardzo się nam podoba i nie zamierzamy go zmieniać. Piwnice dorobiliśmy sami, bo jakoś było to dla nas logiczne, że jak już buduję dom to tylko z piwnicą. I to było nie przemyślane do końca. Wogóle nie tak łatwo jest znaleźć wymarzony dom mając takie ograniczenia, moja działka ma 18,7 m szerokości, dlatego nie mogłam sobie pozwolić na rozłożysty dom, w którym pomieściłabym wszystko na parterze.

Musimy wybrać się do architekta, zobaczymy co on zaproponuje.

Miałem ten sam dylemat bo niektórych moich sąsiadów woda zalewa a poziom wód jest b. wysoki - nie zrezygnowaliśmy jednak z piwnic tylko na etapie tworzenia projektu podnieśliśmy całość piwnic i domu do góry i zrobiliśmy piwnice nad powierzchnią ziemi czyli tzw "przyziemie". Mieści się tam podwójny garaż, kotłownia, pralnia itp. pomieszczenia. Jesteśmy z tego pomysłu zadowoleni i to rozwiązanie nam się sprawdziło zwłaszcza w takim okresie powodzi jak teraz.

W odpowiedzi dla Aga 1

mapka do odbioru - skontaktuj się z p. Krzysztofem Maciończykiem ma dobre ceny t. 791003037

w sprawie świadectwa energetycznego widziałem ostatnio ogłoszenia na allegro gość z Katowic oferował się za 200 zł link poniżej

http://www.allegro.pl/item1045325960_swiadectwo_energetyczne_sprawdz_bo_warto.html - są też i tańsze

Mam nadzieję, że coś pomogę. Dzięki twoim namiarom właśnie "robią mi się" tynki cementowo-wapienne - przez p. Damiana.

Pozdr. dla wszystkich.

AManys,

dziękuję !

;)

Witam.

Potrzebuję porady. Mam projekt domu z piwnicą, mam pozwolenie na budowę, mam wytyczony dom na działce, w weekend miał przyjechać koparkowy robić wykop (przesunęło się ze względu na pogodę). Czyli wszystko idzie jak po maśle. Tzn. szło. Mamy poważny dylemat na temat piwnic. Bardzo chcieliśmy je mieć. Projektant nawet specjalnie je dorobił. Ale po ostatnich deszczach, widoku zalegajacej wody na działce, sąsiada pompującego wodę z piwnicy od miesiaca non stop, studni z wodą po sam poziom gruntu, brakiem miejsca na odprowadzenie wody z drenażu..... coraz częściej myślimy nad rezygnacją z tej części domu. Teren, na którym ma stać dom to w większości glina. Wszyscy nam mówili, że jeżeli porządnie zaizoluje się ściany, zrobi drenaż to woda się nie dostanie. Hmmm, wczoraj byłam na budowie kumpla, który stawia dom na suchych terenach, woda z drenażu leci mu non stop, a w pinicy woda. Nie chcę wybudować domu, władować 30 tyś w piwnicę i całe życie żałować, że to zrobiłam.

I teraz kwestia zmian. Projekt do poprawy, bo trzeba zlikwidować piwnicę i dorobić pomieszczenie na parterze na kotłownie (w pierwotnym projekcie było, zrezygnowaliśmy poszerzając łazienkę i pokój). Ale co z pozwoleniem na budowę? Czy taka zmiana wymaga zgłaszania w starostwie? Jak długo może to trwać?

Pierwsza wpadka, a jeszcze nie wbiłam łopaty. Od teraz każdy ruch będę przemyślać siedem razy. Szkoda kasy za moją głupotę. A, bo kamień na piwnicę juz kupiony, leży w depozycie. Czy będzie problem, aby odzyskać za niego kasę?

Piwnice to bardzo praktyczna sprawa niestety nie każdy może na nie sobie pozwolić z powodu usytuowania budynku lub woli pieniądze przeznaczyć na coś innego kosztem częsci mieszkalnej, Jeżeli Twoich sasiadów zalewa Ciebie prawdopodobie też będzie mimo dobrej izolacji, Chyba że zrobisz sciany monolityczne z betonu i dobrze zaizolujesz z zewnątrz. Mam piwnice kopane na głebokości 2,8 m i nigdy mimo tych opadów nie pojawiła sie woda ani zawilgocenie(piaszczyste podłoże i usytuowanie na górce) nie mam jeszcze opaski i rynny leja wode prosto pod sciane. Natomiast u sasiadów 300 metrów dalej pompuja wode z piwnic......Zrobiłem piwnice tylko pod połową domu ( 55 m2) teraz zrobiłbym pod całoscią.....

Kurczę,

a co sądzicie o takim "świdectwie energetycznym" z ALLEGRO za 200 zł ?

Człowiek z Katowic, który to oferuje wydawał się bardzo konkretny.

Nie wiem co robić - w Biurze Projektowym zaśpiewali mi od 400 - 600 zł netto.

To spora różnica.

Sąsiad zrobił za 600 zł - śmieje się, że to jakiś zwykły dokument "klepany szablonowo".

Totalny "pic na wodę".

No i ważny tylko przez 5 lat.

Robił ktoś z Was to taniej ?

Np. od kogoś z ALLEGRO ?

Aaaaaaa,

i jeszcze przymierzam się do tynkowania zewnętrznego.

;)

Czy ktoś wie,

jaka jest różnica cenowa pomiędzy tynkiem akrylowym a silikatowym ?

Wykonawcy, do których dzwonię nie są zbyt wylewni na ten temat, a nawet jak ich przycisnę to plączą się w zeznaniach.

;-)

Jaki więc może byc koszt ( łącznie, na gotowo ) 1 m2 tynku akrylowego a jaki tynku silikatowego ?

No i czy możecie ewentualnie podesłać namiary do jakiś dobrych ekip.

;-)

Aaaaaaa,

i jeszcze przymierzam się do tynkowania zewnętrznego.

Polecam wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159264-Porz%C4%85dny-system-elewacyjny-na-lata.... Wszystko tam jest wyjaśnione...

Co do wykonawców - widziałem elewację zrobioną przez Pana Janusza z Żor - wiesz którego - wygląda bardzo OK. Wiem też że Pan Damian (tynkarz) robi elewacje ale nie widziałem efektów.

Polecam wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159264-Porz%C4%85dny-system-elewacyjny-na-lata.... Wszystko tam jest wyjaśnione...

Co do wykonawców - widziałem elewację zrobioną przez Pana Janusza z Żor - wiesz którego - wygląda bardzo OK. Wiem też że Pan Damian (tynkarz) robi elewacje ale nie widziałem efektów.

Dzięki, potem sobie na spokojnie poczytam.

:)

Ja też nie widziałam elewacji zrobionej przez P. Damiana.

Stąd pytania.

;)

;-)

a co sądzicie o takim "świdectwie energetycznym" z ALLEGRO za 200 zł ?

nie korzystalem z allegro, bo moj kierbud mial uprawnienia i zrobil mi to praktycznie "w cenie prowadzenia budowy", ale potwierdzam - to papierek do niczego inwestorowi nie potrzebny. Jak robilem odbior budynku, w PINB tylko zobaczyli ze swiadectwo jest, ale do srodka nikt nawet nie zerknal.

Jesli potrzebujesz to dla siebie, wez kogos, kto zrobi to rzetelnie. Jesli potrzebujesz do odbioru, nie warto przeplacac, poszukaj gdzie jest najtaniej.

pozdr!

Jakie dokumenty są potrzebne do wykonania projektu przyłączenia wody?

Musisz miec mapki od geodety, oczywiście nie starsze niż rok :) Wypis zrejestru gruntów. My musieliśmy też opłacić w starostwie jakieś pełnomocnictwo dla wodociągów - bo to wodociągi robiły nam projekt. A jeśli przyłącze ma przebiegać przez inne działki to potrzebne sa również zgody ich właścicieli.

No i kasę;)