Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Witam

A co do kociolka to jeśli mogę poradzić to lepiej dołożyć i kupic cos z gubszej blachy niż ELEKTROMET, będzie dłużej służył.

pozdrawiam

ja slyszalam bardzo dobre opinie o elektrometach !! ale chetnie poslucham innych :)

ktos pytal o wegiel z chwalowic - jakosciowo nie ma duzej roznicy /podam nie na swoim kotle ale na pewnym i dobrze wyregulowanym/ sezon 09.2008/04.2009 na julianie - 4,5 tony sezon 10.2009/05.2010 na chwalowicach 5 ton bez kawalka ale mrozy nieporownywalne!!/

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

ja slyszalam bardzo dobre opinie o elektrometach !! ale chetnie poslucham innych :)

ktos pytal o wegiel z chwalowic - jakosciowo nie ma duzej roznicy /podam nie na swoim kotle ale na pewnym i dobrze wyregulowanym/ sezon 09.2008/04.2009 na julianie - 4,5 tony sezon 10.2009/05.2010 na chwalowicach 5 ton bez kawalka ale mrozy nieporownywalne!!/

witam

Ja nie tweirdzę że ELEKTROMET jest zły, jest dobry jako kocioł, mają także dobre bojlery i inne rzeczy. Tani a dobry kocioł to także PER-EKO, u kolegi który mieszka pod Warszawą pracują dwa takie juz kilka lat bez zarzutów. Mi chodziło głównie o grubość blachy w części wewnętrznej, standartowo to 6 mm a są także piece trochę droższe z blachy 8 mm.

A co do jakości węgla to własnie ja pytałem, dziekuję za odpowiedź.

Szukam własnie opini na temat jakości EKO GROSZKU z Chwałowic i z Juliana, bo szczerze mówiąc niewiem jaki zakupic na nadchodzący sezon, bo słyszałem z kolei od znajomego który sprzedaje piece CO że masę ludzi narzekało tego roku na Chwałowicki że źle sie pali.

Zastanawiam sie czy kupic na miejscu z Chwałowic czy dołożyć do transportu i ściągać z Juliana.

Jeśli jesli ktos ma jakies doswiadczenie z tym rodzajem opału to proszę o odpowiedź.

Dziekuje

Do wszystkich podobnie jak jak zaczynających wkrótce stan surowy, jakie dla porównania macie ceny na poszczególne materiały: ;)

ja mam na razie tak (zaznaczam że dopiero zaczynam zbierać wyceny i jeszcze nie zacząłem negocjacji, także pewnie jeszcze trochę do urwania):

Bloczek betonowy 38x25x12 - 2,85 zł brutto / szt.

Bloczek betonowy 38x25x14 - 3,15 zł brutto

Porotherm 25 P+W Wienerberger - 5,72 zł

Porotherm 11,5 P+W Wienerberger - 5,56 zł

Pręt żebrowany fi 8 mm - 2.928 zł / tona

Pręt żebrowany fi 10 mm - 2.750 zł / tona

Pręt żebrowany fi 12 mm - 2.750 zł / tona

Pręt żebrowany fi 16 mm - 2.650 zł / tona

Pręt gładki 6 mm - strzemiona - 3.050 zł

Pozdrawiam

Do wszystkich podobnie jak jak zaczynających wkrótce stan surowy, jakie dla porównania macie ceny na poszczególne materiały: ;)

ja mam na razie tak (zaznaczam że dopiero zaczynam zbierać wyceny i jeszcze nie zacząłem negocjacji, także pewnie jeszcze trochę do urwania):

Porotherm 11,5 P+W Wienerberger - 5,56 zł

Pręt żebrowany fi 8 mm - 2.928 zł / tona

Pręt żebrowany fi 10 mm - 2.750 zł / tona

Pręt żebrowany fi 12 mm - 2.750 zł / tona

Pręt żebrowany fi 16 mm - 2.650 zł / tona

Pręt gładki 6 mm - strzemiona - 3.050 zł

Pozdrawiam

o ile bloczki 38x25x12 są z betonu B-20 i i na fakturę to na teraz chyba dobra cena. porotherm 25 kl. 150 kilka tygodni temu można było dostac za 5,60. nie mam pojęcia jak teraz z prętami, trochę potaniały http://www.puds.pl/ics/3/6/2010/21/2010 ale to nie jest chyba trwała tendencja

o ile bloczki 38x25x12 są z betonu B-20 i i na fakturę to na teraz chyba dobra cena. porotherm 25 kl. 150 kilka tygodni temu można było dostac za 5,60. nie mam pojęcia jak teraz z prętami, trochę potaniały http://www.puds.pl/ics/3/6/2010/21/2010 ale to nie jest chyba trwała tendencja

Wszystko na fakturę, nie wiem czy B-20, sprawdzę.

A po ile chodzi porotherm Leiera?

Pozdrawiam

http://allegro.pl/item1057728386_bloczek_betonowy_beton_towarowy.html

http://allegro.pl/my_page.php?uid=1356952

Ci wożą prosto od producenta - nie wiem ile chcą za transport, ale gdyby zgrać 2-3 budowy, to pewnie można niezłą cenę wynegocjować (bez transportu z Oleśnicy chcą 4,20 brutto).

Jeśli negocjować w Rybniku, to można powołać się np. na:

http://allegro.pl/my_page.php?uid=1832313

(5,25 brutto).

http://allegro.pl/my_page.php?uid=1356952

Ci wożą prosto od producenta - nie wiem ile chcą za transport, ale gdyby zgrać 2-3 budowy, to pewnie można niezłą cenę wynegocjować (bez transportu z Oleśnicy chcą 4,20 brutto).

Jeśli negocjować w Rybniku, to można powołać się np. na:

http://allegro.pl/my_page.php?uid=1832313

(5,25 brutto).

Dobrego masz nosa agucha ;)

Hmm, preferow rzeczywiście ma niezłe ceny, no i firma pewna.

Ja będę w ciągu mniej więcej miesiąca kupował ok. 3000 sztuk, także jak ktoś się chce dołączyć, razem możemy wynegocjować lepsze warunki.

Co do porothermu to też sprawdzam allegro, tylko mam mieszane uczucia co do firm zlokalizowanych dalej, bo nie wiem co w przypadku reklamacji, itd. natomiast ta firma z Pilchowic ma dobre ceny, ciekawe tylko ile będą chcieli za hds.

Dobrego masz nosa agucha ;)

Hmm, preferow rzeczywiście ma niezłe ceny, no i firma pewna.

Ja będę w ciągu mniej więcej miesiąca kupował ok. 3000 sztuk, także jak ktoś się chce dołączyć, razem możemy wynegocjować lepsze warunki.

Co do porothermu to też sprawdzam allegro, tylko mam mieszane uczucia co do firm zlokalizowanych dalej, bo nie wiem co w przypadku reklamacji, itd. natomiast ta firma z Pilchowic ma dobre ceny, ciekawe tylko ile będą chcieli za hds.

Poczytałam Twoje posty i stwierdzam, że jesteś prawie w identycznej sytuacji jak ja - też chcę zacząć w sierpniu i wprowadzać się we wrześniu za rok. Proponuję konsultować się przed każdym zakupem (nawet na prv)- zawsze można będzie coś taniej trafić.

Leiery (pisałeś wcześniej) są sporo tańsze i zgodnie ze stroną producenta w Rybniku są tacy przedstawiciele:

WOODCOTE POLAND 44-200 Rybnik ul. Brzezińska 48 F 032 422 24 85

WODAN 44-240 Rybnik ul. Drzymały 9B 032 422 34 03

LUBAR 44-273 Rybnik ul. Frontowa 10 032 433 16 35

LUBAR 44-274 Rybnik ul. Konarskiego 032 433 16 35

Gdzie budujesz?

Poczytałam Twoje posty i stwierdzam, że jesteś prawie w identycznej sytuacji jak ja - też chcę zacząć w sierpniu i wprowadzać się we wrześniu za rok. Proponuję konsultować się przed każdym zakupem (nawet na prv)- zawsze można będzie coś taniej trafić.

Leiery (pisałeś wcześniej) są sporo tańsze i zgodnie ze stroną producenta w Rybniku są tacy przedstawiciele:

WOODCOTE POLAND 44-200 Rybnik ul. Brzezińska 48 F 032 422 24 85

WODAN 44-240 Rybnik ul. Drzymały 9B 032 422 34 03

LUBAR 44-273 Rybnik ul. Frontowa 10 032 433 16 35

LUBAR 44-274 Rybnik ul. Konarskiego 032 433 16 35

Gdzie budujesz?

Rzeczywiście, podążamy mniej więcej takim samym tokiem :)

Myślę, że konsultowanie zakupów to dobry pomysł - będę kontaktował się na priva.

Jeśli chodzi o Leiery, to cały czas jeszcze się zastanawiam, czy wybrać Leiera czy Wienebergera - ten drugi ma lepszą opinię, że niby mniej kruchy, ale jednak złotówka różnicy to sporo - a oferty zaczynają się już od 4,50 zł z transportem - http://allegro.pl/item1055923136_pustak_thermopor_leier_25_p_w_z_transportem.html

Właśnie dostałem zaktualizowaną ofertę na Wienebergera z Budozbytu i ceny z powodu powodzi i wstrzymania budów spadły aż o 41 groszy :jawdrop:, do 5,31 zł za sztukę - to już wydaje się być naprawdę niezła oferta, przy czym straszą, żeby kupować, bo wszystko po przestoju rusza do przodu.

Ja buduję na Żużlowej, 200 m za Domem Pomocy Społecznej, a ty?

Pozdrawiam.

Lisek porotherm i leier to nie to samo.My kupowaiśmy Leiera słowackiego i wynegocjowaliśmy bardzo dobrą cenę w Lubarze.Zresztą jak narazie wszystko tam kupujemy i jest ok.

Gabrysia - ja miałem na myśli równorzędne produkty, tzn. Porotherm 25 P+W Wienebergera i Thermopor Leiera - niby te same produkty, a Leier jednak tańszy.

Hej,

Piszę do Was w dwóch sprawach. Jakiś czas temu prosiłam zarazem kilka osób na priv jak także na forum o pomoc w podjęciu decyzji dot. dekarza - pana Szymańskiego. Odpisała mi tylko jedna - za co bardzo dziękuję. Pytanie tylko dlaczego pozostałe są cały czas cicho? Nie chcę nikogo wymieniać z nicka ale skoro piszecie na forum, że nie polecacie danej osoby to odezwijcie się proszę.... Nie chcę stracić zaliczki, którą wpłaciliśmy.

Druga sprawa - kierowana przede wszystkim do osób, którzy mają już stan zamknięty - czy możecie polecić dekarza?

Pozdrawiam i dziękuję :)