viperolo 07.06.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Tak, ja takie mam.... Witam jakiej wysokości,bo szalunek drewniany widzę? ja mam 1,4 w projekcie i drewniany raczej odpada masz jakieś sugestie na temat takiej ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamaryszek 07.06.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 My również dopiero co zaczęliśmy ale ceny mogę podać : Bloczki betonowe 12 kupiliśmy po 2,73 szt w Lubarze, jak ktoś ma blisko to w Żernicy można kupić bez faktury za 2,30 tylko transport kosztuje Porotherm 44 GT Mura po 6,80 szt ale to było zimąStal fi 8 2912zł / tona fi 10,12,16 2900/tona też w LubarzeDrewno na szałunki 340zł za kubikCzekamy teraz na beton też z Lubaru jeszcze nie znam ceny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 07.06.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Ja buduję na Żużlowej, 200 m za Domem Pomocy Społecznej, a ty? Pozdrawiam. ul. Dolna - Zamysłów 5,31 za Wienerbergera to i tak więcej sporo drożej niż Leiery. Ja na pewno popytam w Lubarze i Wodanie. Drewno na szałunki 340zł za kubik Możesz dać namiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 07.06.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Powiem Wam,że też słyszałam opinie,że Leier bardziej kruchy,ale jak narazie u nas nie zauważyłam żadnych pokruszonych,a mamy już parter i ściany działowe na dole też.Mamy słowackiego.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 07.06.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 leier jest tanszy i to duzo, u mnie jednak na leierach dochodzilo nawet do 8mm roznicy na kamieniu!co do kruchosci to praktycznie wszystkie kamienie dojezdzaly w calosci, na razie na 2000 pustakow chyba 10 bylo uszkodzonych i to z jednej partii. my naszego leiera przykryjemy styro 10 moze 12 cm i mamy nadzieje, ze bedzie cieplo rowniez prosze o namiar na deski szalunkowe po 340 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 07.06.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 My mamy i Wienebergera i Leiera 44 / 45 W zasadzie różnicy nie zauważyłam ale jak braliśmy 44 na parter to L eier jeszcze nie miał, a jak robiliśmy piętro to kupiliśmy Leiera 45 ale słowackiego - jak dla mnie rewelacja. Ale o 25 to nie pogadam merytorycznie niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 08.06.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Ja budowałem z Leiera 25 ponad złotówkę wtedy był tanszy od Poroterma 25. Jak ktos daje tyle ocieplenia co ja, to wszystko jedno z czego wymurujesz, byle tansze bylo Ja też planuję dać 20 styro ocieplenia, także coraz bardziej skłaniam się w kierunku Leiera, zawsze te 3 tyś. w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutkap 08.06.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Ponawiam prośbę... możecie polecić dekarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 08.06.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Witam W związku z rezygnacją z piwnic chyba damy radę w tym roku postawić jeszcze ściany parteru. Do tej pory nie zastanawialiśmy się z czego one będą. No ale teraz trzeba o tym pomyśleć. Tak czytam te Wasze wypowiedzi na temat pustaka Leier. W internecie opinie o nim są bardzo różne. Macie jakieś doświadczenie? Czy są one dostępne w hurtowaniach typu Lubar czy Budo-Zbyt? Raczej bedziemy budować ściany dwuwarstwowe. Co sądzicie o takim połączeniu: pustak Leier 30 cm + styropian 10 cm?? Czy ściana 40 cm będzie wystarczająco ciepła? A tak apropo styropianu, przeglądając Allegro znalazłam systemy dociepleń, które zawierają cały zestaw do ocieplenia domu + tynk. Cena takiego systemu to ok. 32 zł/m2. Ktoś miał z tym do czynienia? Opłaca się to czy lepiej kupić wszystko oddzielnie? Oj, dużo pytań, ale ponoć kto pyta nie błądzi, a ja już raz zbłądziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamaryszek 08.06.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 340 zł na kubik drzewa daliśmy w tartaku na żorskiej, czy może to jeszcze jest ulica prosta. zaraz obok ronda na którym stoi pociąg . Za darmo nam to przywieźli na budowę i na dodatek sami wybieraliśmy te deski - tyle że trzeba trafić wtedy kiedy nie ma szefa i dobrze zagadać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 08.06.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Ponawiam prośbę... możecie polecić dekarza? Jutkap, widzę, że ciągle masz problem z dekarzem... Spróbuj zadzwonić do tego "naszego" Przedstawiciela z Handlobudu - mój mąż wczoraj chyba Ci dał jego telefon. Może on kogoś dobrego doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutkap 08.06.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Jutkap, widzę, że ciągle masz problem z dekarzem... Spróbuj zadzwonić do tego "naszego" Przedstawiciela z Handlobudu - mój mąż wczoraj chyba Ci dał jego telefon. Może on kogoś dobrego doradzi. Dzięki Aga Zaraz zadzwonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 08.06.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Nie ma za co. Może kogoś doradzi ( za ekipy z JEGO polecenia mogę sobie rekę uciąć ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 08.06.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Sprzedam rurę drenarską fi100 z nawiniętym już włóknem syntetycznym do filtracji wody gruntowej, dłg. ok. 6m oraz kolanka do drenów, ok. 5 szt. Zostało mi na budowie. Odbiór osobisty - Ornontowice, pow. mikołowski.Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt na PW lub GG 9935202; zmierzę i policzę dokładnie. Mogę też przesłać zdjęcia. Ceny do uzgodnienia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 08.06.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 AGA NR 1Masz w domu balkony???? Jak je obrobiliście, żeby nie zaciekały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luks6 08.06.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Jaką izolacje pionową zastosowaliście do ścian fundamentowych? i gdzie w regionie można dostać taniej produktu do izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 08.06.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Jaką izolacje pionową zastosowaliście do ścian fundamentowych? i gdzie w regionie można dostać taniej produktu do izolacji? Ja po długiej lekturze internetu zastosuję taki system (zaznaczam, że dom będzie podpiwniczony): Zastosuję rozwiązanie systemowe jednej z tych firm: 1) Icopal 2) Botament lub 3) Izohan i tak: kolejność warstw: SYSTEM BOTAMENT: 0. Bloczek betonowy 1. RAPÓWKA + FASETA (WYOBLENIE) 2. Botazit BE901 (JAKO GRUNT 1:4 z wodą) (jako grunt) 3. BM 92 - DWUSKŁADNIKOWA BITUMICZNA IZOLACJA PRZECIWWODNA - DWUKROTNIE 4. BM 92 NA PLACKI DO STYROPIANU 5. 10 CM XPS (URSA) 6. FOLIA KUBEŁKOWA NA ZEWNĄTRZ KUBEŁKAMI LUB SYSTEM IZOHAN: JAK WYŻEJ TYLKO POZYCJA - 2. IZOHAN DYSPERBIT 3. IZOHAN WM - PRZECIWWODNA LUB SYSTEM ICOPAL: - 2. SIPLAST PRIMER 3. SIPLAST SZYBKI FUNDAMENT SBS x 2 Akurat ze względu na fakt budowania piwnicy kwestię izolacji pionowej zgłębiłem dosyć dobrze i nie mam zamiaru na niej oszczędzać. Zdążyłem się też zorientować, że najpopularniejszym rozwiązaniem jest danie Dysperbitu jako izolacji przeciwwilgociowej (nie mylić z przeciwwodną), ale specjaliście uznają ten produkt za środek gruntujący. Polecam lekturę tego wątku, gdzie temat jest dosyć dobrze opisany: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=133866 No i podstawa to dobra izolacja pozioma, ja zrobię tak: POZIOMA – 1. ŁAWY 2. 2 x DYSPERBIT 3. PAPA TERMOZGRZEWALNA ICOPAL SZYBKI FUNDAMENT SBS Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luks6 08.06.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Lisek_77 : Dzieki za dokładny opis Ja buduje dom nie podpiwniczony wiec aż tak dobra izolacja pionowa raczej nie potrzebna, myślę pomalować czymś od środka a z zewnątrz dam styrodur, siatka, klej i jakiś impregnat oraz folia kubełkowa, izolacje poziomą wykonałem tak: pomalowana została ława impregnatem szybki grunt sbs oraz taśma pcv do izolacji, równo z terenem jeszcze jest raz papa oraz na samej górze przed pustakami również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 09.06.2010 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Lisek_77 : myślę pomalować czymś od środka a z zewnątrz dam styrodur, siatka, klej i jakiś impregnat oraz folia kubełkowa. Nie jestem jakimś superspecjalistą, ale według mnie dawanie siatki, kleju i folii kubełkowej to robienie dwa razy tej samej roboty - sam styrodur jest na tyle twardy, że wystarczy go dla osłony pokryć folią a dawanie siatki i kleju to dodatkowy, niepotrzebny wydatek. Poza tym według mnie dawanie impregnatu nie na ścianę ale na ocieplenie też nie jest do końca trafne, bo woda i tak przejdzie pod styro do ściany i napotka golutką ścianę. Ja bym dał tak: bloczek betonowy, dysperbit x 2, syrodur, folia kubełkowa - ale to oczywiście tylko moje zdanie także się nie wymądrzam za bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 09.06.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 agusia_x : nie buduj sciany z Leiera30 jak chcesz ocieplac. lepiej z 25 a dac wiecej styropianu. Dla scian dwuwarstwowych o "cieple" domu decyduje styropian a nie grubosc muru. Wiec moim zdaniem lepiej dac leiera np.25+15cm styro. Ja osobiscie mam leiera 25+20cm styro Tak, już o tym wiem Wczoraj byłam na budowie u kolegi, on też buduje z Leiera 25. Stwierdził, że murarze byli zadowoleni z jakości pustaka. Zamawiał je bezpośrednio z fabryki z Tarnowa. Adiqq, a Ty gdzie zamawiałeś i w jakiej cenie?? Można go gdzieś tu u nas dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts