Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jestem nowy na tym forum i mam zamiar rozpoczac budowe ( Rybnik-Kamien) jeszcze w tym roku ale z obserwacji opisow zalatwiania spraw w urzedach w Rybniku (chyba ze PNB zalatwia w innym urzedzie dla dzielnicy Kamien) to chyba marne szanse . Jestem dopiero w fazie projektu wiec mam prosbe o namiary na jakiegos sprawdzonego architekta do adaptacji gotowego projektu ( Knurow , Gliwice, Rybnik).

Mam zamiar budowac DOM W MNISZKACH Archonu .

Pewnie bede stalym gosciem tego forum chyba ze mnie wykopiecie za glupie pytania ale wybaczcie bo dopiero zdobywam wiedze w tej materii wiec prosze o cierpliwosc i wyrozumialosc.

Niestety nie mam mozliwosci uzywania polskich znakow wiec wybaczcie.

Pozdrawiam.

Witam zachęcam do pisania

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich.

Jestem nowy na tym forum i mam zamiar rozpoczac budowe ( Rybnik-Kamien) jeszcze w tym roku ale z obserwacji opisow zalatwiania spraw w urzedach w Rybniku (chyba ze PNB zalatwia w innym urzedzie dla dzielnicy Kamien) to chyba marne szanse . Jestem dopiero w fazie projektu wiec mam prosbe o namiary na jakiegos sprawdzonego architekta do adaptacji gotowego projektu ( Knurow , Gliwice, Rybnik).

Pewnie bede stalym gosciem tego forum chyba ze mnie wykopiecie za glupie pytania ale wybaczcie bo dopiero zdobywam wiedze w tej materii wiec prosze o cierpliwosc i wyrozumialosc.

Pozdrawiam.

jak chcesz zebysmy Cie nie wykopali to przelec caly temat "Rybnik!!!! chyba tez budujecie" :)

No my zaszaleliśmy i mamy to podnoszono-przesuwne zobaczymy , montaż za 40 dni . Dużo naczytaliśmy się o ich wadach i zaletach jak zapewne o każdych innych można powiedzieć . Zwykła przesuwanka jest ciężka i nie tak łatwo się ja zamyka i otwiera mając 160 wzrostu. Cena jest wysoka my daliśmy za 2,8 metrową 7200 jest to bardzo dużo ale myślę że będziemy zadowolenie. Jest robiona gdzieś w Niemczech więc myślę że solidność będzie zachowana.

daj namiar na takie tanie okno, mi wszedzie mowili ze kolo 15 000 pln za to okno, tez bedemial 2,9 x2,15 m

Witam wszystkich.

Pozdrawiam.

Witaj! my również postaramy się pomóc choć dopiero co robimy piwnice, ale coś już wiemy :D My również budujemy dom z Archonu tyle że to Dom w Tarmaryszkach, adaptacje robiła nam firma Tensa z Rybnika - architekt znany w urzędzie i do niczego nam się nie doczepili :) Pozdrawiamy i do boju!

jak chcesz zebysmy Cie nie wykopali to przelec caly temat "Rybnik!!!! chyba tez budujecie" :)

daj namiar na takie tanie okno, mi wszedzie mowili ze kolo 15 000 pln za to okno, tez bedemial 2,9 x2,15 m

Ja będę miał 3,80 m x 2,35 m i w Schueco na Mikołowskiej wycenili mi przesuwkę na ok. 7.500 zł - ale nie wiem do końca czy system podnoszono - przesuwny, okna montuję na wiosnę, także jeszcze w to się nie wgłębiałem

Pzdr

Mam pytanie - czy ktoś z forumowiczów "Grupy Rybnik" buduje w Rybniku-Ochojcu?

Będę tam budował - początek jesień 2010. Dobrze by było aby znalazło się więcej osób, przyda się bezpośredni kontakt do wymiany doświadczeń / weryfikacji ekip.

ComaRYBNIK ładny projekt masz w avatarze :) a Ochojec stał sie bardzo popularny, juz mieszka tam jedna nasza forumowiczka, mało sie udziela na forum, powstało tam bardzo duzo domów, jej wyróżnia sie na tle innych - chodzi o ta prawą strone jak wjeżdzasz z GLiwickiej, nie bede ujawniać bo nie wiem czy by sobie tego życzyła

a co do budujących - to nie kojarzę na ten moment

p.s. mam tam teściów więc jestem tam dość często, w którym miejscu bedziesz budowac -chetnie bede śledzic postepy

Mam pytanie - czy ktoś z forumowiczów "Grupy Rybnik" buduje w Rybniku-Ochojcu?

Będę tam budował - początek jesień 2010. Dobrze by było aby znalazło się więcej osób, przyda się bezpośredni kontakt do wymiany doświadczeń / weryfikacji ekip.

Witam,

My również budujemy się w Ochojcu, zatem witam sąsiadów ;)

Ludzie pomocy!

Już druga ekipa murarzy mnie wykiwała, normalnie przesada! Wszędzie wokoło domy rosną a ja stoję :[

Macie namiary na sprawdzone ekipy - wiadomo - zależy na tym by było tanio ;)

Jedna ekipa przetrzymała projekt miesiąc na prostą wycenę, po czym wyceny nie było, kontaktu nie było, a po projekt musiałem się samemu pofatygować i to jeszcze podstępem w boże ciało, bo inaczej bym go nie odzyskał! Druga ekipa zaproponowała kwotę, a jak przyszło co do czego to ot tak zażyczyli sobie 800zł więcej tłumacząc się w taki sposób: "no to może wyjdę na niesłownego, ale tyle teraz mówię"...

Czy są jeszcze jacyś ludzie, którzy poważnie podchodzą do klienta?

wiercki - dobrze, że się pojawiłeś, bo mam pytanie. Ty chyba robiłeś izolację z papy Icopala Fundament SBS . Jaki masz doświadczenia z ta papą pomijając fakt, że jest strasznie droga. Czy rzeczywiście warta swojej ceny, czy teraz dałbyś jakąs inną papę, albo może tylko folię. Czy ta papa mocno śmierdzi czy łagodniejsza w porównaniu z innymi (jeżeli miałeś przyjemność wąchać inne). Masz chyba tez podłogówkę, czy cokolwiek czuć tę papę. Będę wdzięczna za informację, czy warto wchodzić w takie koszty

Ja będę miał 3,80 m x 2,35 m i w Schueco na Mikołowskiej wycenili mi przesuwkę na ok. 7.500 zł - ale nie wiem do końca czy system podnoszono - przesuwny, okna montuję na wiosnę, także jeszcze w to się nie wgłębiałem

Pzdr

za 7500 to bedzie ta wersja z dzwiganiem i ciagnieciem na siebie, system hs to mi od razu powiedzial ze ponad 10 tys :( dzwonilem tam dzisiaj rano i co dokladnych cen to trzeba sie spotkac na budowie

wiercki - dobrze, że się pojawiłeś, bo mam pytanie. Ty chyba robiłeś izolację z papy Icopala Fundament SBS . Jaki masz doświadczenia z ta papą pomijając fakt, że jest strasznie droga. Czy rzeczywiście warta swojej ceny, czy teraz dałbyś jakąs inną papę, albo może tylko folię. Czy ta papa mocno śmierdzi czy łagodniejsza w porównaniu z innymi (jeżeli miałeś przyjemność wąchać inne). Masz chyba tez podłogówkę, czy cokolwiek czuć tę papę. Będę wdzięczna za informację, czy warto wchodzić w takie koszty

Mogę coś napisać o tym produkcie gdyż robiłem u klienta izolacje ścian fundamentowych i muszę przyznać że papa jest godna polecenia, mimo swojej drogiej ceny, jest gruba bardzo dobrze się skleja oraz co najważniejsze nie śmierdzi tak jak inne papy. Ale czy na izolację poziomą warto kupować tak dobrą papę to już zależy od terenu, zawilgocenia itp.. Ja osobiście będę dawał zwykłą grubą czarną folie, może jeszcze pomaluje gruntem Siplast Primer Szybki Grunt SBS- też polecam.

Pozdrawiam

Łukasz