Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Mogę coś napisać o tym produkcie gdyż robiłem u klienta izolacje ścian fundamentowych i muszę przyznać że papa jest godna polecenia, mimo swojej drogiej ceny, jest gruba bardzo dobrze się skleja oraz co najważniejsze nie śmierdzi tak jak inne papy. Ale czy na izolację poziomą warto kupować tak dobrą papę to już zależy od terenu, zawilgocenia itp.. Ja osobiście będę dawał zwykłą grubą czarną folie, może jeszcze pomaluje gruntem Siplast Primer Szybki Grunt SBS- też polecam.

Pozdrawiam

Łukasz

JA cały czas się zastanawiam, co na izolację poziomą. Na forum wiekszość chyba jednak uważa, że lepiej dać pape, bo folia na pewno ulegnie podziurawieniu przy chodzeniu po niej no i że izolacja pozioma jest w domach niepodpiwniczonych najwazniejsza, a potem raczej jej nie poprawisz. Ale koszt byłby dość duży no i najgorzej, czy nie byłoby wyczuwalnych zapachów

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

W końcu.....

PnB dostaliśmy, prace od 1.07 zgłoszone, więc już można działać :D

NO i powiedzcie mi kochani ile ekektryk wziął Wam za podłaczenie prądu?

Skrzynkę mam swoją.

Koło połowy lipca wjeżdżają kopary :)

tez chetnie sie dowiem ... mi narazie gosc zaproponowal takie cos:

Najprostsze wykonanie przyłącza (kablem ziemnym) to koszt rzędu ~400-500zł.

W tej cenie jest skrzynka, niezbędne zabezpieczenia, uziom, kabel zasilający.

Skrzynka budowlana wyposażona jest w 2 gniazdka 230V i 2 gniazdka siłowe (16A i 32A).

Skrzynkę taką montuje się na słupku lub przykręca do ściany (np: bok garażu).

Koszt robocizny wynosi 220zł. W tej cenie jest montaż, odbiór, podłączenie do zasilania i zgłoszenie do Energetyki.

Podłączenie do zasilania następuje w ciągu około 2-3 dni od momentu zgłoszenia odbioru.

KiR - wreszcie zaczynacie :)

mnie elektryk kosztował praktycznie koszty materiału - ale to znajomy był. Skrzynke swoja przywiozł - a jak ostatnio mi jeszcze cos dorabia, to ją wziął do następnego klienta :)

Elektryk miał dziś przyjść, zobaczyć, powiedzieć ile skasuje. To też mój znajomy, ale mąż nie zapytał na razie o cenę. Skrzynkę mam starą, jeszcze z budowy rodziców, z 10 lat ma chyba, ale mam nadzieję, że spasuje.

A jeszcze tak z ciekawości, czy budowę lepiej "przezimować" w stanie surowym otw. czy zamykać i robić instalacje itd.?

A jeszcze tak z ciekawości, czy budowę lepiej "przezimować" w stanie surowym otw. czy zamykać i robić instalacje itd.?

my w planie mielismy zostawic na zime SSO ale jak dostaniemy kredyt na dokonczenie budowy (co wcale nie jest takie proste) to bedziemy wstawiac okna przed zimą i grzebac w srodku

W Tamirze w Pszyczynie (i pewnie w innych dużych dobrych hurtowniach też) są wystawki Icopala i możesz kawałek tej papy dotknąć, spróbowac przełamać, a nawet powąchać. Zapewniam, że nie śmierdzi - ani teraz, ani wcześniej, po położeniu, a przed styropianem. W dzienniku masz kilka zdjęć jak to było przy kładzeniu.

Wcześniej smarowałem Siplast Primerem i to zrobiło na mnie b.duże wrażenie - dobrze się smaruje, szybko schnie, nie śmierdzi (żadnego smarowania w masce) i faktycznie głęboko penetruje. Generalnie potwierdzam to co pisze luks6, za wyjątkiem folii. Gdybym robił raz jeszcze - zrobiłbym to samo, w życiu nie dałbym tylko folii jako izolacji, to chyba nieporozumienie, chudziak to nie guma lub szklana tafla, żeby tej foli nie poprzecinać.

bdan - spróbuj się potargować, może uda się kupić taniej. Fakt faktem kasa idzie na coś czego nie widać, to nie kamień elewacyjny czy ładne drzwi... Z drugiej strony jeśli dom na górce, teren suchy i przepuszczalny, a układający papę zrobi to dobrze - może faktycznie można szukać tańszego rozwiązania. Pozdr.

Suche zimowe powietrze ładnie wysuszy dom i na siłę np. w listopadzie nie wstawiałbym okien i szczelnych drzwi. Kluczowa jest odp na pytanie czy masz ten czas, czy nie. Jeśli masz- niech schnie. Pozdr.

Witamy ponownie :) my znów z zapytaniem mianowicie czy ktoś z Was zaopatrywał się w komin przez internet ?? na allegro jest szeroka oferta kominów gotowych i są dużo tańsze niż w naszych rodzimych firmach budowlanych. Posyłam link, napiszcie co o tym myślicie :) pozdrawiamy

http://www.allegro.pl/item1091749884_9_2m_fi_200_went_komin_kominy_promocja.html

Witamy ponownie :) my znów z zapytaniem mianowicie czy ktoś z Was zaopatrywał się w komin przez internet ?? na allegro jest szeroka oferta kominów gotowych i są dużo tańsze niż w naszych rodzimych firmach budowlanych. Posyłam link, napiszcie co o tym myślicie :) pozdrawiamy

http://www.allegro.pl/item1091749884_9_2m_fi_200_went_komin_kominy_promocja.html

My i jestesmy bardzo zadowoleni :)

jak chcesz zebysmy Cie nie wykopali to przelec caly temat "Rybnik!!!! chyba tez budujecie" :)

daj namiar na takie tanie okno, mi wszedzie mowili ze kolo 15 000 pln za to okno, tez bedemial 2,9 x2,15 m

To nie tajemnica Oknoplas okna z Krakowa załatwiałam z gościami z Rybnika firma Aveko ale gadałam z włacicielam

My zostawilismy SSO z dachem :).

Ale my nie mamy cisnienia.

NO takie mamy plany, przykryć, zabić dechami okna i drzwi, poczekać i ruszyć w marcu.

Dziś poszedł kompletny wniosek kredytowy. Ciekawa jestem c o z tego wyjdzie...

Dziś mieli wykosić nam działkę (w sobotę też), ponoć sprzęt poległ, w tym tygodniu ma być robota wykonana. Ciekawe.....