Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Przymierzamy się do izolowania ław. W projekcie mamy 2x papę na lepiku. Czy pod tą papę smarować ławę dysperbitem? Różne opinie w internecie krążą.

A gdzie kupować papę i lepik?

My mamy posmarowane dysperbitem i na to daliśmy folię fundamentową 1,1 mm kupioną w łodzi ..... babka bardzo miła przesyła dotarła po 3 dniach..... po foli mogę stwierdzić ze jest bardzo wytrzymała, papa by się już dawno potargała bo układaliśmy palety z kamieniami na ławach, a na foli nie widać żadnych uszkodzeń

My mamy posmarowane dysperbitem i na to daliśmy folię fundamentową 1,1 mm kupioną w łodzi ..... babka bardzo miła przesyła dotarła po 3 dniach..... po foli mogę stwierdzić ze jest bardzo wytrzymała, papa by się już dawno potargała bo układaliśmy palety z kamieniami na ławach, a na foli nie widać żadnych uszkodzeń

A mogę prosić o namiary na babkę z Łodzi??

A powiedzcie mi, czy izolacja pozioma ław musi być połączona z izolacją pionową ścian fundamentowych?? Czy wystarczy, że położę folię/papę tylko pod szerokość bloczków fundamentowych?

I jeszcze jedno, czy ściany fundamentowe smaruje się dysperbitem z dwóch stron czy tylko z zewnątrz? Nigdzie tak naprawdę o tym nie piszą

witam

proszę o namiary na ew projektantów łazienek (z cenami) ew czy gdzieś w sklepach w okolicy za symboliczną złotówkę lub za samą chęć zakupu u nich np płytek i armatury są jakieś możliwości zaprojektowania łazienek

może ktoś gdzieś "wykorzystał" tak jakiś sklepik :)

Teraz jestem w pracy puszczę na priv jak wrócę do domu:]

Izolacja pozioma powinna a w ręcz mus być połączona z izolacją pionową w celu prawidłowego uszczelnienia.

Folia lub papę fundamentowa powinna być 10 cm szersza od ław tak aby bez problemu szło ją podwinąć i połączyć z izolacją zewnętrzną pionową oraz izolacją wewnętrzną... a co do smarowania to zależy .... Jeśli potem będziesz je zasypowa warto z obu dla lepszej izolacji a jeśli planujesz piwnice to tylko z zewnętrznej strony:]

witam

proszę o namiary na ew projektantów łazienek (z cenami) ew czy gdzieś w sklepach w okolicy za symboliczną złotówkę lub za samą chęć zakupu u nich np płytek i armatury są jakieś możliwości zaprojektowania łazienek

"Pilch" z siedzibą w Jasienicy oferuje projekt łazienki w zamian za zakup ich płytek.

Na miejscu pracują projektanci.

Daje się kaucję za projekt w wysokości 200 zł.

Do zwrotu w momencie zakupu ich płytek.

Gdy jednak nie kupisz u nich płytek te 200 zł przepada - no, ale masz projekt w ręku.

;)

Sam projekt łazienki u dobrego dekoratora to dość spory koszt - od 500 - 1.000 zł.

Znalazłam coś takiego:

• Izolacja pozioma fundamentów budynków niepodpiwniczonych powinna być ułożona po­niżej poziomu posadzki na wysokości mini­mum 15 cm (lepiej więcej 25-30 cm) nad tere­nem lub chodnikiem przy budynku.
  • Izolacja pozioma w budynkach podpiwni­czonych powinna być ułożona: dolna - w ścia­nach na wysokości wierzchu ławy fundamen­towej, a izolacja pozioma górna - pod stropem. W przypadku budynków posadowionych w gruncie o niewielkim zawilgoceniu (piaski) dopuszcza się układanie górnej izolacji pozio­mej ścian na wysokości wierzchu cokołu (oko­ło 30 cm nad poziomem terenu).

Mało gdzie się spotyka jakiś artykuł o łączeniu izolacji poziomej (tej na ławie) z pionową w domach niepodpiwniczonych. Wszędzie pisze o łączeniu z górną izolacją poziomą. Poweim więcej, wiekszość ludzi daje papę/folię na ławy na szerokość bloczka betonowego. Tak zauważyłam przeglądając dzienniki budowy.

Piszę o tym, bo ja mam dość szerokie ławy, prawie wszystkie mają 80 cm. Planowaliśmy dać folię o szerokości 50 cm. Czy to wystarczy? Gdyby miało to być połączone z pionową to wyszłoby po 6cm zakładki. Może doszło by do 10, bo przecież od wewnątrz izolacji poziomej jako tako nie będzie więc można folię przesuąć w kierunku zewnętrznym.

Doradzcie coś, bo w sobotę zaczynamy murować ściany fundamentowe :)

witam

Nie wiem skąd jesteś, ale ja mam robiony projekt w sklepie w Knurowie tam gdzie będę kupowała płytki, jeżeli chcesz to namiary wyślę na priv. Cena symboliczna

http://www.fundament.icopal.pl/index.php?page=posadowienie

zobacz tutaj nie musisz tego stosować ale przy wszystkich produktach na rynku postępowanie jest takie samo:]

Na tym filmie papa jest tak szeroka jak ławy i nie łączą jej z izolacją pionową. Także ja też chyba tak zrobię.

Inne pytanie, czy cena za piasek kopany do murowania 24 zł/t + 80 zł za transport (całe auto) to dobra cena? W Budozbycie zaśpiewali 50 zł/t :eek:

już ????? :) To ładnie mnie wyprzedziłaś bo my dopiero prąd robimy. A tynki już macie? Kto Wam robi wylewki?

Mnie się wydaję, że całkiem spokojnie, lajtowo to idzie.

Tynki juz zrobione, ale 10 fachmanów było, szło im to przeszybko :))

Prąd tez bardzo szybko i sprawnie ,

teraz podłogówka się kończy , a wylewki koniec lipca - będzie robił Pan Olszar

No i tak się to powoli kręci.

Na tym filmie papa jest tak szeroka jak ławy i nie łączą jej z izolacją pionową. Także ja też chyba tak zrobię.

Inne pytanie, czy cena za piasek kopany do murowania 24 zł/t + 80 zł za transport (całe auto) to dobra cena? W Budozbycie zaśpiewali 50 zł/t :eek:

ja płaciłam ostatnio za piach 32zl/t ale juz z transportem w cenie wiec masz dobrą cenę, skąd bierzesz ten piach ? za 24zl/t z transportem w cenie mam piach 2-ego gat. do zasypania fundamentow, ja miałam namiary od Gabrysi z forum

ja płaciłam ostatnio za piach 32zl/t ale juz z transportem w cenie wiec masz dobrą cenę, skąd bierzesz ten piach ? za 24zl/t z transportem w cenie mam piach 2-ego gat. do zasypania fundamentow, ja miałam namiary od Gabrysi z forum

budozbyt mi przywozi piach do murowaniaza chyba 28zl/t brutto i transport 60 z rybnika do jankowic

Witam,

Sprzedam nadmiarowe:

1. 1,5 palety pustaków stropowych Terriva - keramzytowe,

2. Stal zbrojeniowa - różne średnice około 30 prętów ( w tym 20 prętów fi 14) o długości 6 metrów,

3. Deski szalunkowe - w większości zbite w "blaty" 3 - 4 m3.

Odbiór osobisty - dobre ceny.

Lokalizacja budowy: Knurów.

Dziękuję i pozdrawiam.

50zł/t to delikatnie mówiąc przesada! Za 40zł/t przywiozą ci piach z Pilchowic!

Targuj się targuj!

budozbyt mi przywozi piach do murowaniaza chyba 28zl/t brutto i transport 60 z rybnika do jankowic

Dokładnie! - piach do murarki - 27zł/t brutto z transportem! - budozbyt - tydzień temu!

Targuj się!

Jak w budozbycie nie dadzą ci zadowalającej ceny, to zadzwoń do Lubaru, lub innych hurtowni. Na pewno dostaniesz cenę lepszą niż 50zł...

Rynny będą,nie ma strachu hehe
Nie wątpię. Zwracam tylko uwagę, na stary chwyt projektantów. Rynny generalnie nie zdobią budynku.

Zapewniam, że nie śmierdzi - ani teraz, ani wcześniej, po położeniu, a przed styropianem.

To praktycznie jest dla mnie najwazniejsze. Czy Ty masz położoną juz podłogówkę?

Tak, mam już podłogówkę i podłogi. Podłogówka wygrzana. Jeszcze nie mieszkam. Zdjęcia w dzienniku.

Witamy ponownie :) my znów z zapytaniem mianowicie czy ktoś z Was zaopatrywał się w komin przez internet ?? na allegro jest szeroka oferta kominów gotowych i są dużo tańsze niż w naszych rodzimych firmach budowlanych. Posyłam link, napiszcie co o tym myślicie :) pozdrawiamy

http://www.allegro.pl/item1091749884_9_2m_fi_200_went_komin_kominy_promocja.html

Wygląda całkiem rozsądnie, pełny opis Jeśli kupisz - przy odbiorze sprawdź czy nic nie popękało w transporcie.

witam

Projekt jednej robiłem w Quadro w Katowicach obok IKEA, drugiej w LeroyMerlin w Krakowie w CH Bonarka. Oba solidne dokładne. W Quadro projekt był darmowy, ale ceny jakie zaproponowali były zaporowe. pokazałem im ceny z innego sklepu licząc, że zrównają w dół (skoro innym się opłaca to im pewnie też) ale odmówili. W LM projekt również darmowy, kupiłem tam płytki. Na stronie Paradyża było kiedyś info o sprzedawcach, którzy mają program projektowy i projektują łazienki. Dzwoniłem do kilku - projekt od 200 zł (zwracanych przy zakupie) do 600 zł (doliczanych do rachunku za płytki).

50zł/t to delikatnie mówiąc przesada! Za 40zł/t przywiozą ci piach z Pilchowic!

Targuj się targuj!

Dokładnie! - piach do murarki - 27zł/t brutto z transportem! - budozbyt - tydzień temu!

Targuj się!

Jak w budozbycie nie dadzą ci zadowalającej ceny, to zadzwoń do Lubaru, lub innych hurtowni. Na pewno dostaniesz cenę lepszą niż 50zł...

No widzicie. Taką cenę dostałam w Budozbycie, Matuszku i Lubarze. Już byłam przekonana, że tyle kosztuje skoro 3 hurtownie tak go cenią. No ale miło się zdziwiłam w Tomexie. Dziś przywożą :)