Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

No u mnie dach prawie skończony, a że budowany na wariackich zasadach to pomóżcie - ile kosztuje zrobienie tzw górnej podbitki (drewno i jego malowanie moje) z oheblowaniem i pomalowaniem krokwi. obróbka blacharska, założenie rynien-(bez rur)i desek okapowych?

Jedynie co na razie mi się podobało na mojej budowie (oprócz Pana Janka ze wsi) to ekipa montująca okna i wod-kan.

A reszta........ taka sobie......

ile kosztuje zrobienie tzw górnej podbitki (drewno i jego malowanie moje) z oheblowaniem i pomalowaniem krokwi. obróbka blacharska, założenie rynien-(bez rur)i desek okapowych?

Sama boazeria jakieś 20 PLN/m2 do tego drewnochron jakieś 2-3 warstwy. Heblowanie krokwi najlepiej zrobić na ziemi przed ułożeniem więźby. Jak już na dachu to jest ekwilibrystyka z heblarką czy szlifierką i trudno przewidzieć ile Ci za to zaśpiewają. Deski okapowe (podrynnowe?) zakładaj bo nie ma sensu montować rynien do końcówek krokwi.

U mnie sobota była baaardzo zapracowana ale efekty są b.dobre.

za podbitkę zaśpiewali 3 tys (na czarno oczywiście) - efekty są nieciekawe - rozszczepione krokwie bo przeciez trudno trafić gwoździem w 8 centymetrową krokiew, nie licząc tych gwoździ bitych obok, krokwie, chociaż od samego początku mówiłam, jaką chcę podbitkę heblowane były na górze - problem z oheblowaniem krokwi przy murze..

deski podrynnowe mam łączone - np 3m, 1m i 10 cm brrrrr (to 10 cm - jak gdyby nie mozna było uciąć 3,10 od razu) a niestety widać to bardzo bo podbitka jest jasna. rynny bez spadku. grzebień pod dachówką założony odwrotnie - jeden na pewno bo podniosłam dachówkę. Niewykończone "rogi dachu" - połączenia wiatrownicy, rynny, deski podrynnowej i blachy. Nie jest to proste... a teraz kiedy wszystko zostało obcięte o parę cm za krótko wręcz niewykonalne...

I najciekawsze - z 3 kominów obróbkę blacharską zrobili na jednym, 2 zostawili na potem, blacha jest założona na opak- powstał piękny łapacz wody - chyba myśleli że tam nie wejdę.

W więźbie brakuje 5 jętek.

Zażądali zapłaty, we wtorek 14,11.

Nie zapłacę

Koszmar... polecona firma.

Znajomi koleżanki..

Niejedno piwo z nimi wypiła...

Ja mam dwie bramy z Gros-a (Wodzisław Marusze i Rybnik Piasta). Są to najzwyklejsze uchylne bramy i jestem nimi trochę rozczarowany a szczególnie montażem zamka. Obie z montażem kosztowały 2150 PLN.

gadalem Ci co se masz dać pozor :wink:

mi juz montuja zamek jakies 2 miesiące

Cześ Hanysy

Ni ma jak nasz ślonski narod :)

Przyjechały mi chopcy ze ślonska - foter i onkel - robota mom pocisnyto a ze 2 tydnie do przodku.

Proszę Państwa - ukłodom już flizy :) :D

Obudowa do wanny mom zrobiono - za 25 zł :)

Pozdrowiom ciepło -= od wtorku mo sie ocieplić :wink:

Sebo8877

Ja mam dwie bramy z Gros-a (Wodzisław Marusze i Rybnik Piasta). Są to najzwyklejsze uchylne bramy i jestem nimi trochę rozczarowany a szczególnie montażem zamka. Obie z montażem kosztowały 2150 PLN.

Jo akurat mom zamki ale chodzi o sposób montażu.

Jo akurat mom zamki ale chodzi o sposób montażu.

No to trza przikryncić - same sie nie zrobi :) :wink:

Sebo8877

Cześć! Bramę zamawialiśmy w Rydułtowach na ul. Tetamjera u przedstawiciela Hoermanna.Jest teraz promocja na bramę i na napęd.Wyszła taniej niż w Rybniku ( też niż w przytaczanym wyżej domku koło starego Merkpolu).

Najlepiej wycenili nam chłopcy z Dromy ( Gliwice) - 7300 zł za bramę 2200 x 2400 . :lol: Mają poczucie humoru chłopaki. :lol: :lol: :lol:

koszmar z tymi cenami

porównałam dzisiaj wycenę instalacji wod kan

ja zapłaciłam za robociznę pośrednikowi 1200 zł brutto z fakturą

moi cudowni od dachu dali mi też wycenę na punkty wodne - 50 zł netto - czytaj bez faktury i gwarancji - za punkt - podliczyłam i wyszło mi że pośrednik był tańszy niż "TANI" fahofcy

Brama od niewiadomo kogo jest tańsza niż markowa....