Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie odnośnie izolacji pionowej fundamentów. Czy mogę izolować wilgotne ściany? Przy takiej pogodzie prędko nie wyschną. Wydawało mi się, że powinny być suche przed nałożeniem izolacji, ale przed chwilą wyczytałam na stornie producenta dysperbitu, że podłoże może być zarówno suche jak i mokre. Więc jak to jest? I co z ociepleniem? Również mogę robić po izolacji mokrych ścian?

To zależy jaką substancją izolujesz jeśli widno rozcieńczaną to możesz smarować na wilgotne ściany.... ale jeśli rozpuszczalnikową to choć producenci piszą z można to nie polecał bym ... ściana mokra nie wchłonie izolacji (gruntu do środka) ale tylko powiąże ją na zawietrznej powłoce.....

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

To zależy jaką substancją izolujesz jeśli widno rozcieńczaną to możesz smarować na wilgotne ściany.... ale jeśli rozpuszczalnikową to choć producenci piszą z można to nie polecał bym ... ściana mokra nie wchłonie izolacji (gruntu do środka) ale tylko powiąże ją na zawietrznej powłoce.....

Izoluję Dysperbitem na bazie wody. Czyli niepotrzebnie czekam od tylu dni na słońce :bash:

Kurcze straszny dylemat mam z tymi oknami. Już sama nie wiem na co patrzeć bo każdy ze sprzedawców zachwala swoje okna i wytyka wady konkurencji. Różnice w cenie też są duże. Miałam jeszcze fajną ofertę na aluplasta roudline 4000 co o tym myślicie - dzięki za wszystkie podpowiedzi bardziej doświadczonych forumowiczów

Witam.

Mam pytanie odnośnie izolacji pionowej fundamentów. Czy mogę izolować wilgotne ściany? Przy takiej pogodzie prędko nie wyschną. Wydawało mi się, że powinny być suche przed nałożeniem izolacji, ale przed chwilą wyczytałam na stornie producenta dysperbitu, że podłoże może być zarówno suche jak i mokre. Więc jak to jest? I co z ociepleniem? Również mogę robić po izolacji mokrych ścian?

Dysperbit to masa asfaltowo-kauczukowa (lub podobna) rozpuszczona wlasnie w wodzie. Dlatego jak nalozysz na mokre podloze to bedzie poprostu dluzej schnela :) Pierwsza warstwa wyjdzie Ci wiec przypuszczalnie dosc rzadka. Musisz poczekac az wyschnie i nalozyc druga (a najlepiej i trzecia) - grubo! Ja dysperbitu zuzylem ze 20-30 duzych wiaderek (ale mam wysokie piwnice pod caloscia) i malowalem wszystko chyba po 5 razy ;-)

Kleic musisz na suche. Jak dysperbit wyschnie to ew. deszcze nie beda go "moczyc" - woda bedzie po tym zwyczajnie splywac. Ja izolowalem sciany, nie fundamenty, wiec musialem to zrobic b. dokladnie. Dzieki temu po ostatnich powodziach i dwoch miesiacach deszczow wszystkie sciany i cala piwnice mam suchutkie! A nie mialem jeszcze rynien i wody pod sciany lalo sie hektolitrami - wszystko wsiakalo wglab do drenazu, ktory te wode odprowadzal "do lasu" :)

pozdr.

Pytanie do osób które posiadają lub są w trakcie zakładania przydomowej oszyszczalni ścieków.

Możecie polecić dobrą i niekoniecznie najdroższą firmę zajmującą się kompleksową realizacją ( projekty, cała papierologia, sprzedaż, montaż)

Znalazłem tylko firmę TMT z Rybnika, ale nie wiem jaki poziom obsługi ta firma oferuje i czy osoby które korzystały z jej usług są z niej zadowolone.

Witam.

Ja mogę polecić.

;)

Bo mam oczyszczalnię i jestem zadowolona ( nawet bardzo ) z firmy z Jastrzębia Zdroju o nazwie "Eko-Tech".

Sumienni, terminowi, słowni i.... uczynni.

Same superlatywy.

Podaję numer bezpośrednio do pracownika - P. Damiana :

791-728-801

Prowadzą też sprzedaż szamb, oczyszczalni itp, itd.

Ale ja kupowałam sobie sama - od kolegi.

;)

Kurcze straszny dylemat mam z tymi oknami. Już sama nie wiem na co patrzeć bo każdy ze sprzedawców zachwala swoje okna i wytyka wady konkurencji. Różnice w cenie też są duże. Miałam jeszcze fajną ofertę na aluplasta roudline 4000 co o tym myślicie - dzięki za wszystkie podpowiedzi bardziej doświadczonych forumowiczów

Ja mam Aluplast ideal 4000 Round line - kolor: orzech kolor jednostronny, w środku białe.

Kupowałam je w firmie KOL-DAR w Rybniku. Montaż i okna super- jestem z nich zadowolona. Jutro jadę je myć :-) .

Pytanie do osób które posiadają lub są w trakcie zakładania przydomowej oszyszczalni ścieków.

Możecie polecić dobrą i niekoniecznie najdroższą firmę zajmującą się kompleksową realizacją ( projekty, cała papierologia, sprzedaż, montaż)

Znalazłem tylko firmę TMT z Rybnika, ale nie wiem jaki poziom obsługi ta firma oferuje i czy osoby które korzystały z jej usług są z niej zadowolone.

Witam

My mozemy polecic firmę BIO-EKO z Wodzisławia Śląskiego. Firma godna polecenia.

pozdrawiamy

strasznie drogi jest ten bajer ze schowanymi zawiasami, ja placilem w poniedzialek za okna w oknoplascie, dobralem trzecia szybe do wspolczynnika calgo okna 0.9 i tak bylo taniej o ponad 10 tys zl niz w oknoplusie

to jednak nie brales okien u goscia na zorskiej ?? mi narazie dal najlepsza cene za veke ...

to jednak nie brales okien u goscia na zorskiej ?? mi narazie dal najlepsza cene za veke ...

nie straszna sciema z ta suwanka, wyslalem gosciowi 10 zdjec o jakie okno mi chodzi, zapewnial , ze to ten system a jak pojechalismy na miejsce gdzie maja takie okno zamontowane to byla zwykla suwanka uchylna

Ja mam Aluplast ideal 4000 Round line - kolor: orzech kolor jednostronny, w środku białe.

Kupowałam je w firmie KOL-DAR w Rybniku. Montaż i okna super- jestem z nich zadowolona. Jutro jadę je myć :-) .

No właśnie ja też mam fajną wycenę z KOL-DAR ale powiem szczerze trochę boję się tego profilu z aluplast bo różne opinie są, ale jak mówisz u Ciebie firma i okna się sprawdziły to może warto?

Witam, wszystkich uczestników tego forum.

Prawdę powiedziawszy już sporo przejrzałem tu postów. Teraz przyszła kolej aby prosić o radę….

Odebrałem, właśnie projekt domu z katalogu w związku z tym poszukuję firmy projektowej z Rybnika celem adaptacji projektu do moich potrzeb. W związku z tym mam pytanie, którą firmę projektową z Rybnika lub okolic polecacie, a której radzicie unikać?

Na razie mam namiary na:

Tensa Projekt

A&T Zielińscy

Chciałbym, też aby przy adaptacji domu projektant wykonał projekt wjazdu z drogi publicznej na moją działkę .

Było by dobrze aby ludzie z biura projektowego mieli zarazem uprawnienia kierownika budowy.

Wasze doświadczenie będzie zapewne bardzo pomocne.

Z góry dziękuję za pomoc.

P.S Wiem, że padały już tu tego typu pytania, ale jeśli ktoś mam ochotę jeszcze raz udzielić pomocy odnośnie tego tematu będę wdzięczny. Możecie podesłać namiary firm na priv jeśli ktoś woli.

Pozdrawiam

nie straszna sciema z ta suwanka, wyslalem gosciowi 10 zdjec o jakie okno mi chodzi, zapewnial , ze to ten system a jak pojechalismy na miejsce gdzie maja takie okno zamontowane to byla zwykla suwanka uchylna

Kupiłem niezłą suwankę 3,6 m podzielone na pół (wyjście na taras). Zamontowana w Turzy, zakupu dokonałem w firmie Lubar. Na razie bezproblemowo.

Hey! można gdzieś wypożyczyć stemple stalowe i jakie ceny za to sobie życzą? ciekawe czy jest to jakaś alternatywa dla leśnych stempelków ;)

Firma SAMBOR chyba z Rybnika, albo NIEDOBCZYC. Ja dogadałem się z wykonawcą że po budowie odkupi ode mnie te które się nie zużyją i tak też zrobił. Wyszło bardzo tanio bo tylko ok 5% uległo uszkodzeniu, a wykonawca zabrał je sobie na inną budowę.

A czy kiedyś przyjdzie czas na pomoc innym? Pozdr.

kolega dopiero zaczyna więc na pewno przyjdzie pora na pomaganie jak juz bedzie miał doświadczenie i "kontakty" ;)

ja robiłam projekt w ag projekt na Sklodowskiej w Rybniku u p.Pańczyka, jest on rowniez moim kierownikiem budowy

jako projektaNTA moge polecic natomiast odradzam geodetów z tego biura