Ewus1719503518 14.09.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 AGA NR 1 napisała : Słuchajcie, mam pytanie do tych co mają już podłogi w garażach : czy ktoś z Was robił taką specjalną wylewkę, po której nie trzeba już kłaść płytek itp. ??? To jest taka powierzchnia jak na halach czy fabrykach. Czy ktoś z Was zdecydował się na takie cudo ? Proszę o opinie. My mamy beton zacierany na gładko z korundem - robili nam nasi chłopcy (tzn my jako firma to robimy) A kto konkretnie i co Ci zaproponował ?? może być na priv )) Jak bliższe info to wyjasnie, albo sobie podjedź zobaczyć u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 14.09.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Też mnie interesuje temat posadzki epoksydowej w garażu, pytanie podstawowe ile za m2 na gotowo, ostatnio szukałem i było coś ok. 100 zł za metr2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 14.09.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Ewus, a zaproponował mi to wylewkarz - nasz słynny p. Olszar. Ceny jeszcze nie znam. Ale kurka, mętlik mam w głowie. Bo każdy z Was chyba pisze chyba o czymś innym : - Maciek o tzw. posadze andryhytowej - marek.Bud o żywicy epoksydowej - Ewus o betonie zacieranym na gładko z korundem... Czy to wszystko to samo ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elmeros 15.09.2010 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Witam wszystkich.Słuchajcie mam pytanie do tych co już przeszli odbiór kominiarski. Mianowicie chodzi mi o wentylacje garazu (garaz w bryle domu, w piwnicach) oraz kotłowni.Czy wystarczy ze mam okienka oraz kratki wentylacyjne w tych pomieszczeniach czy też nalezy jeszcze zrobic dodatkowe tzw nawiewy.Tu i ówdzie słyszałem ze do pieca musi byc doprowadzone powietrze ale do garazu?Jeśli tak to prosze powiedzcie o jakich średnicach muszą byc te ruły i w jakich odległościach np od pieca powinny sie znajdowac i to samo tyczy się garażu.Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 15.09.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 witam Składaliście już deklaracje o zwrot podatku Vat???? bo tyle się już o tym naczytałem ale jakoś nie umie się do tego zabrać.... może ktoś wie gdzie coś takiego mogę niedrogo zlecić komuś ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 15.09.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Kto brał beton B-20 na stropy w Handlobudzie, bo ja biorą. Byliście zadowoleni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutkap 15.09.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 ja brałam w Bud Bet i jestem zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 15.09.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Apacz84, ja złożyłam w sierpniu rozliczenie VAT-u. Pierwszy i ostatni raz - bo za całą budowę. Wyszła faaaaajna kwota. Zrobiła mi koleżanka ze studiów. Mówiła, że to masakra - siedziała nad tym bite 2 tygodnie. Po znajmości zapłaciłam 400 zł. Ale w wątku o VAT ogłaszała się taka dziewczyna z Pszczyny, która też to robi za jakieś rozsądne pieniądze. Jeśli jesteś zainteresowany to wieczorem mogę tego odszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 15.09.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Hej budoludki Co do VAT - rozliczałem chyba dwukrotnie, traumatyczne przeżycie, kupa roboty z wklepywaniem każdej faktury, kserowaniem itp, ale warto bo w sumie kilkanaście tys wróciło do budżetu budowy. Jeżeli chodzi o posadzkę w garażu to mam 5 cm styropianu, wylewkę i płytki (tanie, gres szkliwiony). Posadzkę robiłem na wiosnę więc nie wiem czy zimą będzie bardzo ślisko. Ja już zakończyłem prace wykończeniowe przewidziane na 2010 i w sumie to chyba koniec. Już w 3 lata po wprowadzeniu się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 15.09.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Piejar, witanko ! :) Gdzie Ty byłeś tyle czasu, Kolego ? Ja już mam dom oddany do użytku, mieszkamy na dole ( ponad 100 metrów więc luzzzzz.... ), ale poddasze jeszcze do wykończenia. Ale damy radę, pewnie to zrobimy.... do kilku lat, hahahaha ! No, ale te koszty pójdą już do odliczenia z ulgi remontowej. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 15.09.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 a to sa dwa rozne odliczenia? "ulga budowlana" i "ulga remontowa"? bo w budowlanej dostajemy jak rozumie 15% zwrotu miedzy 22% a 7% z faktur a jak jest przy uldze remontowe? Elmeros co do wentylacji garazu to chyba nie trzeba, skoro nie ma w projekcie i dostales pozwolenie na budowe w oparciu o projekt tak jak u mnie. ja tego nie bede robil, jak ktos sie bedzie chcial zatruc spalinami samochodowymi to zatka kazda kratke wentylacyjna. co do kotlowni to robisz wentylacje + rurą chyba 150mm w dowolnym miejscu doprowadzenie swiezego powietrza, zeby kociol mial go skad pobrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 15.09.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 AGA NR 1 Ewus,a zaproponował mi to wylewkarz - nasz słynny p. Olszar. Ceny jeszcze nie znam. Ale kurka, mętlik mam w głowie. Bo każdy z Was chyba pisze chyba o czymś innym :- Maciek o tzw. posadze andryhytowej- marek.Bud o żywicy epoksydowej- Ewus o betonie zacieranym na gładko z korundem... Czy to wszystko to samo ??? Hehehe tak myślałam, bardzo nas wypytywał o tę pasadzkę jak się robi , że chętnie by się nauczył.Szczerze , ja bym nie dała robić komuś kto chce się uczyć na moim garażu.To nie jest takie proste jak jemu się wydaję, ale prosze bardzo, niejeden się przejechał więc niech i on próbuję. Ja Ci tylko piszę jak jest, oni tego w życiu nie robili jeszcze, do Ciebie należy decyzja. Żywice epoksydowe ( bo takowe też kładziemy) wylewa się na beton o odpowiedniej wytrzymałości jak i wilgotności.W garażu dałabym ja osobiście poliuretanową, lub paroprzepuszczalną epoksydową - też dużo ludzi myśli, że to łatwe do położenia - a jednak trochę trzeba tego wylać by wyszło dobrze. Anhydrytowej nie robimy więc się nie wypowiem. Lisek_77 tak mniej więcej się kształtuje koszt samej żywicy w granicach grubości powłoki średnio do 3 mmdo tego dolicz mocny beton min B-20 - wychodzi generalnie drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 15.09.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Aha co do rozliczenia VAT - ściągnęłam sobie program z netu darmowy i wklepywanie zajęło mi jeden wieczór, kopiowanie następne do południa. Duże ułatwienie przy sprawdzaniu ma kod PKWiU wtedy sprawdza się tylko wg tabeli i już. Ale mnie Pani w US znalazła i doliczyła to co ja pominęłam nawet, poprawiła ze dwa błędy rachunkowe, generalnie wyszliśmy na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 15.09.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Ewus, hmmmm... muszę to przemyśleć. A ile Was w takim razie wyjdzie ta posadzka ? Bo robicie sami jak rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 15.09.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 tanio, twardo, trwale ( w miare) to jak ktos tu powiedzial beton "zaglejtowany" ( klasy min, b20, najlepiej na hutniczym) , do tego podczas glejtowania sypany korodurem ( bez rowniez jest silna i ladna wypalanka) .na to zawsze jesli sie nie spodoba. bo np. w naroznikach wewnetrznych nie zatarto mozna wylac zywice( po uprzednim blastrowaniu) . a najlepiej to w garazu polozyc kostke brukowa na piasku :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 15.09.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 AGA NR 1 wyjdzie tyle co materiał czyli beton, posypki utwardzające i korund, nasi chłopcy nam w prezencie zrobili. U nas juz od miesiąca leżakuje sobie w kotłowni i garażu. Chcesz , to podjedź i zobacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 15.09.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Hmmmm.... a ci "nasi chłopcy" to kto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 15.09.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 witam mysmy juz skladali jeden raz zwrot Vat-u i w grudniu zamierzamy znów. Na dzien dzisiejszy jest juz tylko ta ulga, bo ulgi remontowej juz niema. Co do wysokości zwrotu to niejest 15%, czyli róznica pomiędzy 22% a 7%, lecz jest to 60% z hakiem z wartości Vat na fakturach. A po nowym roku ma byc ponad 50 %, czyli mniej, a w związku z podwyżką Vatu na 23 % niech nikt nieliczy na większy zwrot , bo nasz rząd zrobił ustawę o zwrocie Vatu która dot. 22 stopy procentowej. Tak się doczytałem ostatnio w gazecie prawnej. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 15.09.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 a co do garazu, to jeden wentylacyjny starczy, przynajmiej u mnie kominiarz niemial zastrzezen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 15.09.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Witam:)Słuchajcie,mam pytanie gdzie w okolicy Rybnika,kupie najtaniej,jakieś kruszywa? (chodzi mi głównie o podsypanie przed garażem,bo topimy się w błocie po same kostki) Vat dałam obliczyć u Graczyka,szybkie terminy,a i ceny ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts