MaciekKamila 22.09.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Monika, otwor w scianie najlepiej jak jest dokladnie taki sam jak wymiar bramy, bo jesli zrobisz mniejszy otwor to czesc bramy bedzie schowana, jesli zrobisz otwor minimalnie za duzy to bedzie widac po bokach stelaz mocujacy(prowadnice). nad brama na zabudowe napedu potrzeba 20albo 30cm ( na stronach producentow bram idzie znalezc dokladne instrukcje montazu to poszukaj), czyli zsumuj grubosc styro, 5-6cm wylewki, wysokosc bramy +to co na naped i wyjdzie ze 2,2 to za malo zeby zrobic garaz ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 23.09.2010 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 alescie mnie pocieszyli !! wiec calkowita wys piwnicy to na teraz 2,20 ... dojdzie wienic /min 25cm-15 stropu/ czyli bedzie 2,30 ... 10 z tego na wylewke i styropian /8cm jak dam to bedzie dosc/ i moze jakos sie zmiescimy z ta brama !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 23.09.2010 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Mam pytanie odnośnie kominów systemowych. Jesteśmy na etapie stropu nad parterem, ale komin chcemy zrobić dużo później. Także musimy zostawić dziurę w stropie na tenże komin. Tylko jak dużą tą dziurę zrobić? Nie rozglądałam się jeszcze za kominami i nie wiem jakiej wielkości mam się spodziewać. A może jest tak, że kominy systemowe, nie ważne jakiej firmy, są podobnych wymiarów? Będę miała w takiej kolejności: wentylacyjny, spalinowy do pieca, spalinowy do kominka i znowy wentylacyny. Jest ktoś mi w stanie powiedzieć ile to zamie miejsca?? Albo gdzie mogę taką wiedzę uzyskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutkap 23.09.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 agusia_x wydaje mi się, że są różne. Niektóre mają w jednym pustaku wentylacyjny i kominowy, inne nie. Nasz murarz mówił, że należy je zrobić przed stropem aby dziura w stropie nie była ani za duża ani za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 23.09.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 agusia_x Też wydaje mi się że każdy komin systemowy jest inny - tzn. może być. Najlepiej chyba już teraz zdecydować się na jakiś i popytać u sprzedawców o dokładne wymiary, ułożenie, itp. Albo tak jak pisała jutkap - zrobić komin przed wylaniem stropu, wtedy masz pewność że nie będzie żadnej luki między kominem i stropem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 23.09.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Nie da rady zrobić komina teraz Brak finansów, a to nie mały koszt. Mamy wyliczone na ten rok co do złotówki, do stropu i ani pustak więcej Przeglądam właśnie stronę Schiedla, tam mają podane wymiary pustaków. Jeszcze jedno pytanie, od czego zależy przekrój rury ceramicznej w takim kominie? Bo widzę, że są różne fi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutkap 23.09.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 od pieca jaki wybierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 23.09.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Własnie doczytałam Sądzę, że wystarczy mi piec 24 kW na paliwo stałe aby ogrzać dom. Na stronie Schiedla są diagramy, z których wywnioskowałam, ze dla takiego pieca potrzebna jest rura o przekroju fi 18. Po podliczeniu wyszło mi, że gdybym zdecydowała się na system Schiedla to cały komin ma wymiar 36x111 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutkap 23.09.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 ja mam w domu jeszcze komin presto -mogę ci wieczorem zmierzyć ile ten pustak ma. Są one o tyle lepsze ze w jednym pustaku jest i wentylacyjny i kominowy, co wiąże się z jeszcze mniejszą ilością pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 23.09.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 kurcze tez musze ten temat rozgryzc bo tez bede zostawiac dziure ... zapisuje sobie zebym to w wolnej chwili miala na uwadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 23.09.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Jutkap, ja w kominie potrzbuje trzy rodzaje tych pustaków. Podwójny wentylacyjny, jednociągowy i jednociagowy z kanałem wentylacyjnym (to taki o którym piszesz). A odnośnie producentów kominów to narazie spotkałam Schiedel, Leier, Presto i Plewa. Są jeszcze jakieś? I które dobre i niedrogie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutkap 23.09.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Czy dobre to się okaże jak zaczniemy grzać Najdroższy chyba jest Schiedel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 23.09.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 My mamy system koniowy TONA, zobaczymy jak się spisze. Taki polecił nam nasz Wykonawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 23.09.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 kurcze...nie wiem czy ktoś ma tamtędy "po drodze" ale ja na budowe jadę ul. Plebiscytową i Niedobczycką, mijając salon "Bam" jest takie nowe osiedle domków jednorodzinnych w budowie, powstaje tam najbliżej drogi dom który rozpoczął sie budowac jakies 2-3 mies temu a w ub. tygodniu miał juz zamontowane okna i ocieplenie...az boje sie co bedzie jak tam teraz pojade bo tydzien chora leżałam i nie przejeżdzałam...może już będzie zamieszkały ?? normalnie jestem w szoku !! a ja mam obiekcje czy po 6 mies budowy okna zakładać...że za szybko bo za wilgotno i dom nie usiadł itp...wiecie o co biega i jeszcze pytanie dla tych co zostawiaja dom na zime bez ocieplenia stropu - zostawiacie gołą folie pod dachówką ? podobno ona nie moze byc dluzej niz 2 mies z dostepem do promieni słonecznych i usłyszałam ze powinnam zaciągac rolety na zime jesli nie dam na to wełny...tylko jak po ciemku robic cos w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 23.09.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Agusia: ja bralem komin systemowy CRH, ponad 1000zl taniej wychodzilo kolika miesiecy temuod szidla, a system jak system, na kazdy jest pewnie 30 lat gwarancji i obstoi dluzej niz tradycyjny z cegiel, przy wyborze sugeruj sie tylko kosztami Queene: mysmy ruszyli z budowa w marcy i tydzien temu montowalismy okna i bramy garazowe, za 3 tygodnie bedziemy tynkowac w srodku. co do folii paroprzepuszczalnej to wydaje mi sie, ze ze w zimie malo slonca a i tak bezporednio nie bedzie swiecilo na folie. jak zdaze to ocieple w zimie ale jak nie to sie raczej nie bede tym przejmowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 23.09.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Maciek my też ruszyliśmy jakoś marzec/kwiecień ale tamten dom dosłownie powstaje w oczach a owszem Wy tez macie tempo ale czytałam że zrezygnowaliście z planowanej przeprowadzki w tym roku i to popieram, nie jestem fanką takiego ekspresowego budowania, chyba reprezentuje starą szkołę - dom musi sie wymrozić, opaść - wiadomo ze opada cały czas ale najbardziej na początku, dom wymaga przesezonowania p.s. bierze ktoś te pozbijane blaty ode mnie ? bo mi zawadzają i nie bede ich trzymać do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zosienka2404 23.09.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam a ja mam ziemię z wykopu do oddania jeśli byłby ktoś chętny to proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 23.09.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 mam nadzieje ze juz osiadl ile mial osiasc ;/ bo osiadac bedzie bedzie najblizsze kilkanascie lat, najbardziej mam obawy czy tynki wytrzymaja do wiosny bez jakiegos ogromnego pekania, cos sie napewno zdarzy, ale mam nadzieje ze przy malowaniu sie wszystko poprawi i to bedzie wszystko.a tak wogole czy buduje ktos w jankowicach na biasowickiej? tam sie buduje teraz tyle domow i az sie dziwie ze nie ma nikogo z tej okolicy na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 23.09.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 i ponawiam pytanie czy ma ktos zamontowane drzwi wejsciowe z hormanna? zastanawiamy sie nad nimi tylko, ze kosztuja ponad 4k (wlasnie,-tylko czy az 4000 pln) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 23.09.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 queene poczekaj jeszcze z tymi blatami bo moi ciesle twierdza ze im starczy tego co jest desek a mi sie cos zdaje ze niekoniecznie .. .zaczynaja szalowac w poniedzialek wiec bede wiedziec cos w przyszlym tygodniu !!a ile za to chcesz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts