Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

wiesz temperatura krytyczna wody to 4st - wtedy ma najwieksza objetosc !! /chyba dobrze pamietam z fizyki co ?? nie bylam w tym za dobra :)/ i zeby nie porozwalalo plyty !!

Chyba jednak nie pamiętasz dobrze... W temp. 4st. woda ma największą gęstość (lub ciężar właściwy) . To znaczy że ma najmniejszą objętość więc dokładnie odwrotnie. :(

Dlatego w zimie jeziorka zamarzają od góry i tworzą się kry, a na dnie woda ma te 4st. C.

Chyba jednak nie pamiętasz dobrze... W temp. 4st. woda ma największą gęstość (lub ciężar właściwy) . To znaczy że ma najmniejszą objętość więc dokładnie odwrotnie. :(

Dlatego w zimie jeziorka zamarzają od góry i tworzą się kry, a na dnie woda ma te 4st. C.

wiedzialam ze cos nie tak :) dzieki za sprostowanie !!

sluchajcie mam pytanie ...

bede obsypywac za jakis czas dom ... mam wolkol law zrobiony drenaz ...

1. czy mam zabezpieczyc żwir wokol drenazu za pomoca geowlokniny ?? zeby sie czesci ilaste nie dostawaly do rur ??

2. czy moge obsypac sciany glina z wykopu czy muszepiaskiem /upiera sie moj kierbud ale nie bedzie go przy zasypkach wiec w sumie ... /

sluchajcie mam pytanie ...

bede obsypywac za jakis czas dom ... mam wolkol law zrobiony drenaz ...

1. czy mam zabezpieczyc żwir wokol drenazu za pomoca geowlokniny ?? zeby sie czesci ilaste nie dostawaly do rur ??

2. czy moge obsypac sciany glina z wykopu czy muszepiaskiem /upiera sie moj kierbud ale nie bedzie go przy zasypkach wiec w sumie ... /

Powiem tak, u nas nie ma geowłókniny (tzn. rury drenarskie są w geowłókninie, ale żwir już nie jest nią pokryty) i zasypaliśmy ściany gliną z wykopu, i nie było przy tym kierbuda :p

Ale teraz mamy mokrą ścianę w piwnicy i zastanawiamy się JAK TO:jawdrop:

A kierbud mówi tak:

1. należało żwir zabezpieczyć geowłókniną,

2. lepiej byłoby zasypać to ziemią, piaskiem, czymkolwiek innym, a nie gliną :no:

No i tak to wygląda u nas, drugi raz pewnie zrobilibyśmy inaczej, bardzej byśmy się przyłożyli do drenażu... ale mądry Polak po szkodzie :)

powiem tak

geowloknina jak najbardziej tak !!

nad piaskiem sie jeszcze zastanowie bo troche to w moim wydaniu niepraktyczne zeby zasypac dziury piaskiem a na to sypac nasyp z gliny !!! a z piasku sie zwyczajnie nasypu nie uformuje!! a taras bedzie trzeba dosc wysoki usypac !!

wiec u mnie bedzie to mniejk wiecej tak:

rura /peszel 100/, żwir /ok 40cm/, geowloknina, po drodze bednarka wokol fundamentu /bo sie nie zdazyla rozpiac w lawie!!/ na to warstwa piasku /tak moze z pol metra i na to glina !!

jak byscie to widzieli ??

madzia mi sie zdaje ze te twoje mokre sciany to nie wina drenazu ale opadow i splywania po scianach !! ale kto to wie ...

mea z tym tarasem to absolutnie racja, ja akurat wsypuje piach pod taras bo udało mi sie tanio dostać ale z tyłu gdzie skarpa bedzie to sypie "byle co", tzn ziemia z wykopów, glina, gruzek jakis

ale gliny przy samej ścianie domu bym nie dała

a własnie - nie wiecie gdzie można dostać taka siatkę na skarpy jak na poboczach dróg sie stosuje ? widziałam taka na Raciborskiej tam gdzie ten remont za Leśną Ostoja robią ale akurat już byli po robocie

chyba jakiegoś ślimaka tam robia na tej Raciborskiej

Gabrysia mnie pierwszą to trafiło, żebyś wiedziała ile sie nakombinowałam z przeglądarkami bo myślałam ze to moja wina z tymi dublami...ale teraz mi raźniej że nie jestem sama :D a jaki mamy przyrost postów w temacie rybnickim, rekordy walimy jak nic hehehe

mea z tym tarasem to absolutnie racja, ja akurat wsypuje piach pod taras bo udało mi sie tanio dostać ale z tyłu gdzie skarpa bedzie to sypie "byle co", tzn ziemia z wykopów, glina, gruzek jakis

ale gliny przy samej ścianie domu bym nie dała

a własnie - nie wiecie gdzie można dostać taka siatkę na skarpy jak na poboczach dróg sie stosuje ? widziałam taka na Raciborskiej tam gdzie ten remont za Leśną Ostoja robią ale akurat już byli po robocie

ja taras bede miala ziemny bo nie moge go murowac wiec z gliny powinien byc ok !! radzili mi znajomi zeby gruzu tam wsypac ze bedzie mocniejszy !!

kurcze musze podpytac w temacie siatki na skarpy !! nie bardzo wiem o czym mowisz ale moze w jakis hurtowniach beda wiedzieli :)

a jak o hurtowniach mowa to ponoc poszla ceramika w dol :) musze pozbijac ceny na porotherma bo w przyszlym tygodniu bede zamawiac :)

a czy ktos sie orientuje jka jest wydajnosc kleju do siatki albo do styropianu ?? bo jest w 25kg workach a nie wiem ile zamowic na 114m2 piwnicy !!!

ja osobiście nie mam geowłokniny...ale od północy gdzie cała woda od góry leci jest podwójny drenaż...i sam żwir. Piwnica suchutka jak pieprz.

swoją drogą plizzzz, zróbcie coś z tymi podwójnymi postami....do głowy można dostać....

no trochesie zle czyta ;/

szukal juz ktos sprzetow do zabudowy kuchni? zmywarek, plyt piecow, okapow itd? gdzie ewentualnie przy takich wiekszych zakupach mozna sie fajnie targowac? i ile placiliscie za 1mb kuchni na wymiar w komplecie dol, gora+blat?