Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Copec - nie wiem co zrobił nie tak, cały parter klawiszuje

co to znaczy klawiszuje? moze wina styropianu albo czegos innego, wylany beton robi przeciez sztywna plyte.

a co do faktur to jak sa faktury wystawione przez jedna firme i ona np. napisze nam oswiadczenie, ze nie zalegamy z platnosciami? bo inaczej to jest prawie nie wykonalne jak tygodniowo robimy kilkanascie przelewow przez internet nie tylko za materialy budowlane?!chyba, ze wezmiemy wszystkie faktury do budozbytu i oni klepna pieczatke ze zaplacone ?

samych faktur na budowe jest prawie sto albo i wiecej, niektore byly placone grupowo, za inne placilismy tylko czesc jak mieliswy zwroty nadwyzki materialow ;/ juz mnie boli glowa

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

No klawiszuje - to znaczy rusza się w górę dół

No i ja do zgody jestem, niech przyjedzie i powie co z tym zrobić, ale widzę, że zwyczajem polskim po prostu nie chce podjąć tematu.

I jeszcze przekornie napiszę szewc bez butów chodzi - mam nauczkę :(

Co do faktur - Maciek zadzwoń do US czy Ci wystarczy, ja tam gdzie miałam zapisane przelewem czy z późniejszym terminem płatności musiałam mieć wydrukowany przelew lub KP z hurtowni pod każdą fakturę.

Chodzi np o to że nie możesz odliczyć faktury która jeszcze nie została zapłacona.

Spytaj czy pieczątka wystarczy jak masz napisane na fakturze płatność przelewem.

Adiqq styro 12 cm i min. 6 cm wylewki

Nie będę go straszyć, bo nie o to chodzi przecież

Trzeba mieć j...a jak się to mówi, jak jest problem trzeba go rozwiązać , a nie zlewać

I tak jest z każdym łapy mi opadają.

Napisałam - 3 ekipy były godne zaufania na naszej budowie - reszta szkoda gadać

Niby polecane , a jednak :(

Jak mi wychodzi przez partactwo/cwaniactwo to jakies 20 % pieniędzy nam popłynie co najmniej wrrrrrrrrrrrr

lisek zaraz podzwonie /mam 3 firmy/ to sie dowiem co i jak !!

jak chce zrobic drugi strop przed zima to tego nie bedzie sie dalo rozszalowac !! wiec tylko gotowe wchodza w gre bo czasowo nie wyrobimy !!

a i jeszcze pytanie

kto wie ile kosztuje ocieplenie elewacji i tynk zewnetrzny ?? material i robocizna /nie dla mnie - kolega pyta !!/

Wiem że Pro-tech na Gliwickiej coś takiego ma, cen niestety nie znam, sam jestem ciekaw, bo być może będę potrzebował.

juz wiem ... koszt wynajmu szalunkow to 17zl netto/m2 za miesiac u mnie przy 92m2 to okolo 2000zl !!

http://www.sambor.com.pl/szalunki_dzierzawa.php

ta firme polecali znajomi - brali od nich w lipcu sprzet !! ponoc trzeba uwazac bo czasem sa te szalunki w koszmarnym stanie... dlatego wole wziac sprawdzona firme

Mea my mamy wycenę materiału tylko

systemy sto-ispo

5 cm wełny lub 5 cm styro - ściana 44 porotherm dlatego to tylko kosmetyka

od 35 do 45 zł w zalezności od systemu (rózne tynki

Robocizny nie szukałam jeszcze bo mam nerw na firmy wykonawcze i chyba dam se do wiosny spokój

Ale macie akieś namiary na firmy brukarskie - może dojazd bym zrobiła chociaż

Byłem dziś w Handlobudzie za dachem i wystawili mi fakturę pro forma na dach ale mam wątpliwości bo dostawę obiecali mi dopiero na wiosną ale zapłacić muszę dziś .... jak sądzicie zaufać im ???? bo raz się już nadziałem i 2000 zł w plecy nie do odzyskania u innego dostawcy

Wydaje mi się, że nie można porównywać dużych hurtowni regionalnych do sprzedawców z allegro. Jedyne ryzyko jakie możesz teraz ponieść to to, że na wiosnę ceny mogą być niższe. Ale równie dobrze mogą być sporo wyższe. Ja w tym roku w styczniu kupiłam kamienie na piwnicę, zapłaciłam, odebrałam dopiero w lipcu. I trochę straciłam bo w lipcu były tańsze.

Jeżeli nie boisz się, że ceny pójdą wiosną w dół to ja bym się nie obawiała tego, że musisz już teraz zapłacić. To tak wygląda w każdej hurtowni jak zamawiasz materiał z wyprzedzeniem a zależy Ci na gwarancji ceny.

My wszystko mieliśmy w depozycie w Lubarze nawet pół roku idłużej zapłacone było i żadnego problemu.Terasz mam zapłacone już wszystkie kafelki,cały sprzęt do łazienek i do nowego roku na pewno poleży w depozycie.Maciek z tymi przelewami to mnie załamałeś,bo my też wszystko przelewem płacimy,faktur od ciu...i ciut,ciut mamy.Jak się dowiesz czegoś w tym US to daj znać proszę.

Ewus, my mamy to samo, może nie tak bardzo i jak narazie w tylko w jednym miejscu, ale słychać chrupie przy przechodzeniu przez dylatację. Myślałam, że to normalne bo płyty mają pracować oddzielnie - od tego jest przecież dylatacja. Wylewki też nam robił Olszar. Daj znać jak rozwiązał się problem.

Ewus, my mamy to samo, może nie tak bardzo i jak narazie w tylko w jednym miejscu, ale słychać chrupie przy przechodzeniu przez dylatację. Myślałam, że to normalne bo płyty mają pracować oddzielnie - od tego jest przecież dylatacja. Wylewki też nam robił Olszar. Daj znać jak rozwiązał się problem.

No ja mam trochę inne zdanie nt dylatacji, one sa po to by nie nastąpiło samoistne spękanie betonu podczas skurczów , dlatego my je robimy

Ale płyta wg mnie nie może klawiszować w pionie, nam takiej dużej różnicy płytki nie "strzymają"

Jak się w kóncu z nami spotka to powiem czy dał jakieś racjonalne rozwiązanie.

No ja mam trochę inne zdanie nt dylatacji, one sa po to by nie nastąpiło samoistne spękanie betonu podczas skurczów , dlatego my je robimy

Ale płyta wg mnie nie może klawiszować w pionie, nam takiej dużej różnicy płytki nie "strzymają"

Jak się w kóncu z nami spotka to powiem czy dał jakieś racjonalne rozwiązanie.

Heh no to nieźle kolejny temat niebezpieczny na budowie dobrze, że dla mnie przed wylaniem to wyszło. Rzeczywiście celem dylatacji jest zabezpieczenie ruchu w poziomie a nie pionie. Ja nawet nie mówię ile mam izolacji na gruncie ale wytyczne co do grubości wylewek kończą się 10cm wcześniej :-) Moim zdaniem cała sprawa rozbija się o podkład, znaczy styropian. Po prostu przy izolacjach na gruncie klasy 20cm i więcej trzeba się liczyć z zastosowaniem styro EPS200 czy nawet XPS jak kogo stać. Realnie ludzie co mieli takie kłopoty, z tego co czytałem, mieli albo w ogóle fasadówkę albo EPS70, albo 100 ale bardzo gruba izolacja już. Tak, że moim daniem dla pewności rozwiązaniem będzie EPS 200 co oczywiście za darmo nie jest, tak jak sprawdziłem to mówimy o 100zł więcej na m3. Ale ja nie będę ryzykował bo nie wyobrażam sobie, że mi tak podłoga będzie chodzić. Radzę też pilnować tutaj conajmniej EPS100. Jaki macie styro jak wam to klawiszuje czy też tylko skrzypi? grubość/ klasa.