Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

witamy

to powyżej ... to próba pisanie, gdyż od jakiegoś m-ca niemielsimy mozliwosci odp na temat na forum. Jakis straszny SHIT sie zrobil. Gdzie ten MODERATOR. Dopiero teraz po zarejestrowaniu nowego uzytkownika jest mozliwosc pisac, ale i tak są jakies male problemy z tym.

Pozdrawiamy

Stary nick: preem82

jeszcze do niedawna można było u mnie zobaczyć jak idzie cała instalacja...teraz już wszystko pozakrywane :)

a wrażeniami się podzielę, obiecuję

a moze masz jakies fotki ?? chetnie zobacze jak to wyglada ...

a powiedz mi czy poszalales z reku ?? bo jak widze reku za 12 tys to troche mnie to przeraza !! ja bede uderzac w sprzet rzedu 6-7 tys

Czy macie jakiś namiar na tania hurtownię elektryczną?

Kable i przewody tanio kupisz w:

MESKON - Katowice

DAMEX - Mikołów

ELDOR - Łomża

EL-PASS Ruda Śląska

Pierwsze 3 handlują przez Allegro, dostawa na plac budowy rząd 30-50zł.

Osprzęt do rozdzielnicy najtaniej kupisz przez Allegro, szukaj kogoś kto ma w swojej ofercie Hager, Moeller lub Legrand (przereklamowany).

Ochronnik przeciwprzepięciowy (najdroższy element) - szukaj z firmy PROTECH, to produkt polskich inżynierów.

Gniazda i wyłączniki wymacaj w marketach i hurtowniach, a lepszych cen szukaj na podanych już stronach lub na Allegro.

instalacje elektryczna robil tesciu wszystko bylo na papiokach ale tam gdzie beda tynki gipsowe pousuwalismy wszystkie gwozdzie i dawalismy gips (podobno gipsowki reaguja z wszelkimi elementami metalowymi i moga wyjsc plamy). drugim razem kupilibysmy pistolet i klej w sztywtach bo sie nim lepiej robi i wkladki sa tanie to klejenia.

a czemu ma byc problem jezeli kabel nie jest w bruzdach?

Wszystkie elementy stalowe należy zabezpieczyć farbą antykorozyjną, inaczej będzie plama na tynkach.

Przy tynkach gipsowych to kwestia kilku tygodni i trzeba to miejsce rozkuwać.

Dlaczego bruzdy? Jak ujrzysz swoją instalację po zamieszkaniu to dojrzejesz do odpowiedzi na to pytanie :)

hmm maciek a co do twojej instalacji ... moj maz to okreslil jako "radosna tworczosc elektryka" te skosy kabelkowe przeklniesz przy najblizszej okazji !! moj maz chce puscic wszystkie kable w peszlach ale chyba finansowo to nie jest zbyt korzystne!! ale za to przy jakiejkolwiek awarii bedzie to BARDZO KORZYSTNE FINANSOWO bo skowanie tynkow to srednia przyjemnosc !! a pod kafelkami to bankowo bedzie peszel!!

Lisek, daj namiary na te żaluzje - mam 2 okna od południa..będą żaluzje pilnie potrzebne :)

Firma Viola, montuje żaluzje dwóch polskich producentów: Selta i Anvisu.

Podaję namiary na gościa (bardzo konkretny) - Jarosław Żak 501-710-115 - wszystko wytłumaczy i wyceni, aha mają swoje biura w Rybniku i Rydułtowach (tam też mają model żaluzji z silnikiem).

A panowie z Grzomby (jak się okaząło podwykonawca) zapieli mi na razie półdniowego laga ale ekipa jaka przyjechała to się uwija jak w ukropie i wygląda, że na prawdę wiedza co robia i coś co widze chyba pierwszy raz na budowach - okna postawili na styropianie i opierali o styropian! Szok zwykle pieprzną na podłoge i oprą bo co się tam porysuje na brzegach...

Byłem wczoraj na chwilę jak montowali i wyglądało to rzeczywiście konkretnie :-), niestety byłem tylko 5 min. bo miałem wczoraj niezły czad z zasypywaniem piwnic (koparkowy przejechał przy tym psa sąsiada :().

hmm maciek a co do twojej instalacji ... moj maz to okreslil jako "radosna tworczosc elektryka" te skosy kabelkowe przeklniesz przy najblizszej okazji !! moj maz chce puscic wszystkie kable w peszlach ale chyba finansowo to nie jest zbyt korzystne!! ale za to przy jakiejkolwiek awarii bedzie to BARDZO KORZYSTNE FINANSOWO bo skowanie tynkow to srednia przyjemnosc !! a pod kafelkami to bankowo bedzie peszel!!

hih, no co ja mam sie tesciowi wcinac w robote jak robi za darmo i daje swoje materialy :) wszystkie instacje sa pofotografowane,ale moze faktycznie trzeba bylo robic bruzdy ale juz za pozno, jakossie bedzie kombinowac, kable maja swoje przekroje wiec nie powinny sie grzac zeby je bylo widac i bedzie na nich ponad 10mm tynku. na starym mieszkaniu gdzie teraz mieszkamy tez sa kable tak pociagniete i widac tylko jeden w kuchni co idzie do lampy na suficie ?!

jak co to w drugim domu zrobimy juz inaczej, bardziej fachowo, w koncu kazdy twierdzi ze pierwszy dom jest do nauki.

dostałam wycene okien( 1-str kolor orzech, poziome szprosy, profil Deceuninck ) + rolety szare, brama garażowa (Droma) x 2 też szara...wyszło troche ponad 30.000..montaż własny :) mąż zaczynał kariere jako monter drzwi i okien więc się wykaże :)

dzis wrócili ciesle...szybciutko machnęli więźbę nad zadaszeniem tarasu...podobno uporaja sie z dachówką do połowy listopada...żeby...

SPRZEDAM stemple i połowice średnia długośc 2,20 sztuk ponad 200 za połowe ceny zakupu....1,75szt. Robi ktoś piwnice ? bo jak nie to spale to w kozie przez zime :p

Kurcze straszycie z tymi kablami nie w bruzdach.My też mamy na wierzchu,a tynki cementowo-wapienne się robią.Jutro jadę do fryzjera do Rybnika to aż podjadę na budowę zobaczyć te tynki.Queene a opłaca Wam się samym montować okna,u nas różnica w cenie z montażem a bez była niecałe 100 zł.więcej za montaż na całości.