Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

oczywiscie na dole podlogowka nie wszedzie bo wiadomo, garaz, kotlownia chociaz mysle, zeby w pomieszczeniu pod opal nie walnac jakiejs petli skoro opal ma byc suchy to moze nie zly pomysl ?! ale z tymi kaloryferami to problem na poddaszu a zona powiedziala ze absolutnie podlogowki w pokojach dziecinnych i naszej sypialni nie chce. duzo ludzi zaluje ze nie zrobilo podlogowki w calym domu, a Ci co nie maja poedlogowki nigdzie strasznie ja atakuja :)

To w salonie pod parkietem też dajecie podłogówę? Sprawdza się to?

w obi masz sciane taka pokazowa gdzie jest podlogowka i polowa jest przykrytra plytkami a polowa deskami podlogowymi, oczywiscie plytki sa cieplejsze ale tam gdzie drewno tez bylo dosyc fajnie. napewno u nas w salone na ogrzewaniu podlowgowym beda panele podlgowe i mam nadzieje ze znajdziemy jakies po 50zl/m2, kachle nam sie nie do konca podobaja do chodzenia, sa piekne ale wolimy cos ala drewno. deski podlogowe czy parkiet jest sliczny ale troche za gruby i zawsze robia sie szpary

ja daje podłogówke w całym domu i nie patrze czy to płytki (salon kuchnia lazienki hol)czy drewno (Barlinek - sypialnia) czy dobre panele (dzieci). System sie sprawdził u teściów w 100% wiec my tez tak robimy. Nawet drewno przewodzi ciepło w stopniu wystarczającym, zreszta w sypialni gorąco to ma być w łózku a nie na podłodze :p a panele to juz w ogóle bez problemu...

a co do wysuszania powietrza- zgodzę sie z adiqq...nic nie wysusza bardziej niz kaloryfer (no może farelka ;) ) a do tego podłogówka ogrzewa powietrze równomiernie

Ale pod lity parkiet jesionowy (grubość klepki ok. 25 mm) to chyba podłogówka odpada, nie? Taki planuje dać wszędzie tam gdzie nie płytki.

Rozlazłoby się to wszystko myślę, poza tym bezwładność chyba ogromna.

Przy okazji, wałkował ktoś już może temat grzejników kanałowych pod okno w salonie - ja będę miał okno szer. 360 cm i planuje dać taki grzejnik na całości.

a co pdołogówki to my też mamy w całym domu i raczej jestesmy pewni ze bedzie grzalo OK. Bynajmiej tak jest u znajomych. Cały dół mamy otwartą powierzchnię: hall ze schodami + saloon + kuchnia. W saloonie bedziemy miec panele, ale takie male jak prakiet a w kuchni i hall-u oczywiscie płytki. Na poddaszu w sypialni i pokojach dziecinnych panele, a hall i łazienki płytki. Co do przewagi podłogówki nad kaloryferami to najbardziej do nas przemwawialo to ze syn jest alergikiem łatwiej bedzie utrzymac "czystość powietrza" w sezonie grzewczym. Bo jakby niebyło nikt co sezon nie czysci grzejnika, w którym juz po jednym sezonie jest ogrom brudu i kurzu, a podłogę sie przemyje i jest GIT. Przy podłogówkach jest także lepszy rozkład temp. dla człowieka a co do wysuszania powietrza, czyli jego wilgotności to uważam że przy zwykłych grzejnikach też go można wysuszyć, aż za nadto. Wszystko zależy jak się grzeje, wiadomo że w sypialniach temp. powinna byc obnizona. Ostatnio czytałem dość obszerny artykuł w gazecie na temat podłogówki i jej zalet i w naszym przypadku tj. alergii syna uwazamy ze się sprawdzi w 100 %. Ale to nasze zdanie, wiadomo ze kazdy robi tak jak uwaza za lepsze.

pozdrawiamy

Ale pod lity parkiet jesionowy (grubość klepki ok. 25 mm) to chyba podłogówka odpada, nie? Taki planuje dać wszędzie tam gdzie nie płytki.

Rozlazłoby się to wszystko myślę, poza tym bezwładność chyba ogromna.

Przy okazji, wałkował ktoś już może temat grzejników kanałowych pod okno w salonie - ja będę miał okno szer. 360 cm i planuje dać taki grzejnik na całości.

cos kojarze ze firma REGULUS z Bielska ma w swojej ofercie takie grzejniki kanałowe, kompletne z całym osprzętem. Oni są producentem grzejników konwektorowych.

No ale do podłogówki trzeba mieć wszędzie płytki.

Ja tam gdzie będę miał płytki daję podłogówkę, ale tam gdzie parkiet to nie.

Osobiście zbyt lubię drewno na ziemi, żeby wszędzie dawać płytki.

A odkąd to podlogówka to tylko płytki :-) Normalnie dajesz drewno, nie każde oczywiście, panele trójwarstwowe drewniane albo dwuwarstwowe, parkiet przemysłowy te rzeczy są bezpieczne na podłogówce, im cieńsze tym lepsze, kwestia ew zagęszczenia pętli podłogówki pod drewneam żeby mieć identyczną moc z mkw.

A odkąd to podlogówka to tylko płytki :-) Normalnie dajesz drewno, nie każde oczywiście, panele trójwarstwowe drewniane albo dwuwarstwowe, parkiet przemysłowy te rzeczy są bezpieczne na podłogówce, im cieńsze tym lepsze, kwestia ew zagęszczenia pętli podłogówki pod drewneam żeby mieć identyczną moc z mkw.

a mozna np. dawac rurki gescien niz co 10cm? bo zebym byl pewny czy mi podloga z panelami bedzie grzala to moze bym dal rurki gesciej a najwyzej zawsze bedzie szlo przykrecic zawor i zmniejszyc temperature

W nowym domu pod panele to 10cm wystarczy, pod plytki 15cm, w strefie brzegowej tez mozna zagescic do 10cm. Panele nie sa najlepsze na ogrzewanie podlogowe bo sa slabym przewodnikiem ciepla. Ceramika jest b.dobrym przewodnikiem a poza tym akumuluje energie cieplna. Przy ogrzewaniu gazem mocno bym sie zastanowil nad polozeniem paneli na ogrzewanie podlogowe - strata energii na ogrzanie tego "izolatora". Przy ogrzewaniu na wegiel piece i tak sa przewaznie przewymiarowane i jest nadmiar energii.

powiem co ja wiem o podlogowce i grzejnikach ...

1. podlogowka powoduje ze powietrze unosi kurz c podlogi cala powierzchnia pokoju !! w przypadku grzejnika ogrzewa on powietrze bezposrednio nad soba i ono unosi sie do sufitu wiec wymiana jest troszke lepsza !! zwlaszcza dla alergikow!! /

2. parkiet na podlogowke to strata kasy - podlogowka nie bedzie dobrze dzialac a parkiet bedzie sie co zime coraz bardziej rozsychal !! jesli podlogowka to kafle albo panele ... jesli parkiet to grzejniki

3 pomysl z grzejnikiem kanalowym zawsze mi sie podobal i ja mysle zeby zrobic podlogowke w salonie na to panele i do tego grzejnik kanalowy /jesli bilans tak wyjdzie bo jak starczy sama podlogowka to tak zostawie/

pytanie:

co tam buduja na raciborskiej ?? widzialam dzis jakies dziwaczne doly i sie zastanawiam ... ktos ostatnio pisal o skarach i chyba o to chodzilo ... powiecie cos na ten temat ??

Gość Arturo72
W nowym domu pod panele to 10cm wystarczy, pod plytki 15cm, w strefie brzegowej tez mozna zagescic do 10cm. Panele nie sa najlepsze na ogrzewanie podlogowe bo sa slabym przewodnikiem ciepla. Ceramika jest b.dobrym przewodnikiem a poza tym akumuluje energie cieplna. Przy ogrzewaniu gazem mocno bym sie zastanowil nad polozeniem paneli na ogrzewanie podlogowe - strata energii na ogrzanie tego "izolatora". Przy ogrzewaniu na wegiel piece i tak sa przewaznie przewymiarowane i jest nadmiar energii.

:bash: Co za bzdury waść piszesz !!! Skąd wg Ciebie taki rozstaw pod panele,jak to wyliczyłeś ? Gdzie ta energia "ucieknie" spod paneli ???

Ja będę miał ogrzewanie wodne podłogowe zasilane prądem(bardzo drogie medium wg niektórych,dla mnie tańsze niż gaz ;) ) na całej powierzchi domu,zero grzejników,no może drabinka elektryczna w łazience.

Na podłodze będą w przeważającej większości panele,wg wstępnych wyliczeń rozstaw pod panelami to od 10 do nawet 20cm...co ty na to ??

A ze ja wrzuce swoje 3 grosze bo nic nie piszecie o jakosci paneli i szczerze na tym nie oszczedzac kupicie tanie to wam bedzie "pachnialo " klejem po calej hacjendzie a poza tym nie kladzie sie paneli na wylewke tylko na podklad czyli kolejny izolator taka prawda ze i tak najmniejsze straty beda na plytkach i basta ,przeciez jak ktos chce to mozna i wykladzine polozyc na podlogowke, prawie na co drugiej pisze ze jest idealna pod takie ogrzewanie tylko to wy bedziecie placic za gaz/wegiel czy prad. Ja tam robie mixa podlogowki z grzejnikami bo w mojej kanciapie chce porzadna gruba wykladzine obowiazkowo na pianomacie a w salonie i lazienkach bedzie podlogowka i juz szukam gresu drewnopodobnego do salonu.

a mozna np. dawac rurki gescien niz co 10cm? bo zebym byl pewny czy mi podloga z panelami bedzie grzala to moze bym dal rurki gesciej a najwyzej zawsze bedzie szlo przykrecic zawor i zmniejszyc temperature

Z tego co wiem to tak ale nie dam głowy. Kolega tak miał, na parterze pod płytki dał co 10 czy 12 a na górze chyba co 7,5cm ale się dowiem jeszcze i potwierdze.

powiem co ja wiem o podlogowce i grzejnikach ...

1. podlogowka powoduje ze powietrze unosi kurz c podlogi cala powierzchnia pokoju !! w przypadku grzejnika ogrzewa on powietrze bezposrednio nad soba i ono unosi sie do sufitu wiec wymiana jest troszke lepsza !! zwlaszcza dla alergikow!! /

2. parkiet na podlogowke to strata kasy - podlogowka nie bedzie dobrze dzialac a parkiet bedzie sie co zime coraz bardziej rozsychal !! jesli podlogowka to kafle albo panele ... jesli parkiet to grzejniki

3 pomysl z grzejnikiem kanalowym zawsze mi sie podobal i ja mysle zeby zrobic podlogowke w salonie na to panele i do tego grzejnik kanalowy /jesli bilans tak wyjdzie bo jak starczy sama podlogowka to tak zostawie/

1. To raczej grzejniki tak robią. Podłogówka grzeje powietrze poprzez promieniowanie, jest za mała temp. żeby się cokolwiek unosiło.

2. Nowoczesne podłogi tak nie maja, po to jest wielowarstwowy układ w takim panelu żeby skurcze drewna się niwelowały. Na prawdę dzisiaj to jest już spokojnie do zrobienia ale trzeba używać odpowiednich materiałów.

Ciepło w dół nie ucieknie jeśli będize izolacja, po prostu wolniej będzie przenikało przez drewno no i w razie słabego ocieplenia domu trzeba będzie grzać wodę do wyższej temperatury aby osiągnąć ten sam efekt w domu.