agreston 23.10.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Byłem wczoraj na chwilę jak montowali i wyglądało to rzeczywiście konkretnie , niestety byłem tylko 5 min. bo miałem wczoraj niezły czad z zasypywaniem piwnic (koparkowy przejechał przy tym psa sąsiada ). Ło matko no to zawarłeś znajomość z sąsiadami Okna tak całkiem konkret choć pare rzeczy muszę wyjaśnić, kołki jakie podłożyli pod okna na dole ponoć mają zostać tyle że bez sensu wystają i ani zakleić tych taśm ani tam potem wygodnie operować izolacją czy parapetem. Tak, że na pierwszy rzut oka jest na 95% dobrze. Swoją droga w niektórych otworach wyszło, że mam krzywą ścianę zewnętrzną, jest to dość dziwne bo wewnętrzne są proste a te zewnętrzne jakoś tak dziwnie, nie mam dość długiej poziomicy żeby to sprawdzić no ale aby okna były pionowo musieli goście nieco inne odległości na dole i górze zrobić od krawędzi elewacji. Jakie jest dopuszczalne pochylenie ściany w pionie w sumie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.10.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Z tego co wiem to tak ale nie dam głowy. Kolega tak miał, na parterze pod płytki dał co 10 czy 12 a na górze chyba co 7,5cm ale się dowiem jeszcze i potwierdze. Nie wierzę,że z wyliczeń wychodził mniejszy rozstaw niż 10-15cm,10cm robi się tylko w strefie brzegowej,mniejszy rozstaw mija się z celem i jest niezgodny ze sztuką.Podłoga w jednym pomieszczeniu będzie przegrzana a w innym niedogrzana,w jednym pokoju będzie gorąco w drugim zimno czyli spaprana podłogówka !!! Ciepło w dół nie ucieknie jeśli będize izolacja, po prostu wolniej będzie przenikało przez drewno no i w razie słabego ocieplenia domu trzeba będzie grzać wodę do wyższej temperatury aby osiągnąć ten sam efekt w domu. 100% zgody i to dla tych co mają wątpliwości czy panele na podłogówkę.Tyle kW ile wpakujemy w podgrzanie wody w rurkach tyle kW wyciągniemy z paneli i będziemy mieli równomierną temp w pokoju przy mniejszej ilości zużytego paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 23.10.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 nie wiadomo na co odpowiadac bo troche watkow poruszonych:) jakby kto nie gadal to w salonie na podlogowce damy panele jak najciensze byle mialy jaknajwyzsza klase scieralnosci, wg mnie kafelki ladnie wygladaja na podlodze ale w kuchni, lazience i garazu, w salonie musi cos przypominac drewno i nawet te superwloskie drewnopodobne kafle nie sa tym!a po 2 to i tak nie mam nic do gadania bo zona powiedziala drewno!!! w sumie argument ze jak dziecko przewroci sie na panel to guzy beda duzo mniejsze niz przy upadku na kamien ;]po 3 panele poloze sam, wiec 20zl za m2 dla kachelkorza bede mial w kieszeni. oczywiscie kafle sa bardzie trwale, mozna lac woda i myc itd.. na szczescie rynek teraz jest tak bogaty, ze kazdy wybierze co go interesuje i co sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 23.10.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 1. To raczej grzejniki tak robią. Podłogówka grzeje powietrze poprzez promieniowanie, jest za mała temp. żeby się cokolwiek unosiło. 2. Nowoczesne podłogi tak nie maja, po to jest wielowarstwowy układ w takim panelu żeby skurcze drewna się niwelowały. Na prawdę dzisiaj to jest już spokojnie do zrobienia ale trzeba używać odpowiednich materiałów. Ciepło w dół nie ucieknie jeśli będize izolacja, po prostu wolniej będzie przenikało przez drewno no i w razie słabego ocieplenia domu trzeba będzie grzać wodę do wyższej temperatury aby osiągnąć ten sam efekt w domu. grzejniki tez grzeje promiennikowo, ale i takze konwektorowo. Głównie chodzi o to że jesli ktos umyje podłoge to taki grzejnik podłogowy jest czysty a co za tym idzie powietrze także. A jesli chodzi o grzejniki panelowe to ... własnie ... niech każdy kto je ma spojrzy pomiedzy płyty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 23.10.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 nie wiadomo na co odpowiadac bo troche watkow poruszonych:) jakby kto nie gadal to w salonie na podlogowce damy panele jak najciensze byle mialy jaknajwyzsza klase scieralnosci, wg mnie kafelki ladnie wygladaja na podlodze ale w kuchni, lazience i garazu, w salonie musi cos przypominac drewno i nawet te superwloskie drewnopodobne kafle nie sa tym!a po 2 to i tak nie mam nic do gadania bo zona powiedziala drewno!!! w sumie argument ze jak dziecko przewroci sie na panel to guzy beda duzo mniejsze niz przy upadku na kamien ;] po 3 panele poloze sam, wiec 20zl za m2 dla kachelkorza bede mial w kieszeni. oczywiscie kafle sa bardzie trwale, mozna lac woda i myc itd.. na szczescie rynek teraz jest tak bogaty, ze kazdy wybierze co go interesuje i co sie podoba my robimy tak samo, w salonie musi być drewno --> przegłosowane przez moją żonę także .... ach te kobiety ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 23.10.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Strasznie radykalne te wypowiedzi i raczej slogany powtarzane od lat o "kurzu" który rzekomo strasznie unosi się przy podłogówce i jaka to ona szkodliwa. Przeciwnicy podłogówki przeważnie nigdy nie mieli z tym typem instalacji do czynienia. Co do kurzu to tym co mają grzejniki podwójne czy potrójne np. Purmo (ja np. mam) to proponuję zajrzeć wgłąb tego grzejnika - ile tam jest kurzu i nie tylko bo po prostu nie da się tam dotrzeć szmatką i tego wyczyścić. Grzejnik też unosi powietrze i to bardziej radykalnie bo grzeje z wyższą temperaturą. Podłogówka oczywiście też unosi ale większość osób przeciera podłogi dość regularnie... Odnośnie materiału pod podłogówkę to wiadomo że kafle są najlepsze , ale na panelach (które się nadają) też działa. Znam z autopsji. Dla tych którzy lubią solidne drewno na podłodze w salonie tak jak ja i Lisek, proponuję przejrzeć wątki o ogrzewaniu ściennym. To dobra alternatywa, na którą się pewnie zdecyduję w salonie. I jeszcze na koniec - dla tych co grzeją ogrzewaniem niskotemperaturowym (kocioł gazowy kondensacyjny lub pompa ciepła) to podłogówka zdecydowanie w całym domu - da to wymierne korzyści finansowe w użytkowaniu i w pełni wykorzysta właściwości kotłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 23.10.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Strasznie radykalne te wypowiedzi i raczej slogany powtarzane od lat o "kurzu" który rzekomo strasznie unosi się przy podłogówce i jaka to ona szkodliwa. Przeciwnicy podłogówki przeważnie nigdy nie mieli z tym typem instalacji do czynienia. Co do kurzu to tym co mają grzejniki podwójne czy potrójne np. Purmo (ja np. mam) to proponuję zajrzeć wgłąb tego grzejnika - ile tam jest kurzu i nie tylko bo po prostu nie da się tam dotrzeć szmatką i tego wyczyścić. Grzejnik też unosi powietrze i to bardziej radykalnie bo grzeje z wyższą temperaturą. Podłogówka oczywiście też unosi ale większość osób przeciera podłogi dość regularnie... Odnośnie materiału pod podłogówkę to wiadomo że kafle są najlepsze , ale na panelach (które się nadają) też działa. Znam z autopsji. Dla tych którzy lubią solidne drewno na podłodze w salonie tak jak ja i Lisek, proponuję przejrzeć wątki o ogrzewaniu ściennym. To dobra alternatywa, na którą się pewnie zdecyduję w salonie. I jeszcze na koniec - dla tych co grzeją ogrzewaniem niskotemperaturowym (kocioł gazowy kondensacyjny lub pompa ciepła) to podłogówka zdecydowanie w całym domu - da to wymierne korzyści finansowe w użytkowaniu i w pełni wykorzysta właściwości kotłów. no wlasnie masz 100% racji, gorzej z ogrzewaniem sciennym, ilu instalatorow pytalem czy mi zrobia i nie znalazlem ani jednego to by bylo dla mnie idealne rozwiazanie na poddaszu ale kazdy wykonawca powiedzial ze musze dostarczyc technologie wykonania takiego czegos i ze moga sie podjac ale na moje ryzyko bo oni jeszcze tego nie robili ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 23.10.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Faktycznie z firmą jest mały problem. Choć spotkałem firmy które mają z tym doświadczenie, np. tam gdzie sprzedają kotły Viessmanna przy bocznej Raciborskiej proponował mi ścienne - choć ich wycena była delikatnie mówiąc nie-tania. Inna firma to bodajże Benserwis z okolic Rybnika. Najlepszą ofertę z firm o dobrej renomie dostałem z Instalmex'u - ale ich podwykonawca który montuje ogrzewanie miał mętne pojęcie o tej technologii. Z drugiej strony jak czytam o tym to właściwie nic skomplikowanego, takie same materiały jak przy podłogowym, tylko z tynkami trzeba uważać - MUSZĄ być z dodatkami, odpowiednie podłoże i odpowiednia grubość tynków. Jak się już zrobi to dobrze to same zalety. No może jedna wada: nie można przy tej ścianie ustawiać mebli i pamiętać by nie wieszać obrazków na długich gwoździach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
navi 23.10.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Co za bzdury waść piszesz !!! Skąd wg Ciebie taki rozstaw pod panele,jak to wyliczyłeś ? Gdzie ta energia "ucieknie" spod paneli ??? Ja będę miał ogrzewanie wodne podłogowe zasilane prądem(bardzo drogie medium wg niektórych,dla mnie tańsze niż gaz ) na całej powierzchi domu,zero grzejników,no może drabinka elektryczna w łazience. Na podłodze będą w przeważającej większości panele,wg wstępnych wyliczeń rozstaw pod panelami to od 10 do nawet 20cm...co ty na to ?? Nie wiem o co ci chodzi zwlaszcza ze sam potwierdziles to co napisalem. Masz rurki od 10 do 20cm. Wszystko zalezy od domu z jakich materialow i jaka izolacja przegrod. Energia spod tych paneli wlasnie nigdzie nie ucieknie. Zostanie wypromieniowana za tej troche zaizolowanej podlogi ale w jednostce czasu bedzie tego mniej niz gdyby to byly kafelki. Zamiast od razu grzac powietrze bedziesz czesc energi tracil na grzanie tylko plyty podlogowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.10.2010 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Nie wiem o co ci chodzi zwlaszcza ze sam potwierdziles to co napisalem. Masz rurki od 10 do 20cm. Wszystko zalezy od domu z jakich materialow i jaka izolacja przegrod. Energia spod tych paneli wlasnie nigdzie nie ucieknie. Zostanie wypromieniowana za tej troche zaizolowanej podlogi ale w jednostce czasu bedzie tego mniej niz gdyby to byly kafelki. Zamiast od razu grzac powietrze bedziesz czesc energi tracil na grzanie tylko plyty podlogowej. No i właśnie,rozstaw rur zależy od wyliczonego zapotrzebowania danego pomieszczenia na ciepło a nie wg swojego czy majstra nie znającego się na rzeczy widzimisie,że jak panele to co 10cm lub mniej-"panie,będzie pan zadowolony" Oczywiście ceramika lepiej przewodzi ale panele 8-12mm nie stanowią również problemu i nie jest konieczne drastyczne zmniejszanie rozstawu rur z 20-25cm na 10cm,wszak pod spodem mamy 15-20cm styropianu i energia nie ucieknie przez styro,zostanie wolniej oddana ale oddana,dlatego w obliczeniach ogrzewania podłogowego rozróżnia się warstwy wierzchnie a rozstaw zmniejsza się nie z powodu strat energii a właśnie z uwagi na słabsze przewodzenie drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
navi 24.10.2010 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 No i właśnie,rozstaw rur zależy od wyliczonego zapotrzebowania danego pomieszczenia na ciepło a nie wg swojego czy majstra nie znającego się na rzeczy widzimisie,że jak panele to co 10cm lub mniej-"panie,będzie pan zadowolony" Oczywiście ceramika lepiej przewodzi ale panele 8-12mm nie stanowią również problemu i nie jest konieczne drastyczne zmniejszanie rozstawu rur z 20-25cm na 10cm,wszak pod spodem mamy 15-20cm styropianu i energia nie ucieknie przez styro,zostanie wolniej oddana ale oddana,dlatego w obliczeniach ogrzewania podłogowego rozróżnia się warstwy wierzchnie a rozstaw zmniejsza się nie z powodu strat energii a właśnie z uwagi na słabsze przewodzenie drewna. Zgadzam sie, ale pamietaj ze programy-programami a zycie-zyciem. One zakładaja model idealny. To jest jak w tej reklamie firmy ubezpieczeniowej "statystyczny Polak nie istnieje". Ja bym pod panele nie dal rozstawu 20cm ale ty zrobisz jak uwazasz. Jestes 100% pewien ze to ci wystarczy ? Moze lepiej nie ryzykowac i odzalowac te pare metrow rury. BTW to przy jakich zalozeniach wyszlo ci ze gaz wychodzi drozej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.10.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 BTW to przy jakich zalozeniach wyszlo ci ze gaz wychodzi drozej ? to przecież oczywiste - bufor+2 tarfy i grzanie tylko w taniej taryfie Dokładnie,z tym,że nawet bez bufora,obędzie się bez mieszaczy itp,kociołek bezpośrednio i tylko do c.o. w podłogę a do cwu będzie bojler,też w II taryfie. I mamy prąd tańszy od gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 24.10.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 No to ja w sumie pojadę po bandzie.Chcę mieszaną podłogę na parterze, czyli płytki plus drewno, niestety na moją odpowiedzialność lita deska 15 palisandrowabo chce i już, zakochałam sie w tym drewnie i żaden rozsądek nie wchodzi w grę , będę się martwić jak mi się to rozejdzie.Instalator tylko dał jakis czujnik pod ten obieg aby nie przekroczyło pewnej temperatury, bo na płytkach będzie mogła być wyższa.Pod drewnem mamy co 10 cm i w miejscach newralgicznych czyli okna duże, tarasowe, reszta co 15 ale ja tak chciałam bo ciepłolubna jestem i tyle.Na górze grzejniki bardzo przewymiarowane.Kocioł kondensat.Co będzie zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 24.10.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Dokładnie,z tym,że nawet bez bufora,obędzie się bez mieszaczy itp,kociołek bezpośrednio i tylko do c.o. w podłogę a do cwu będzie bojler,też w II taryfie. I mamy prąd tańszy od gazu nazwe rzecz po imieniu bo taka juz mam nature CHŁOPIE CHYB CIE BOG OPUSCIL ALBO W ZYCIU NIE UZYWALES TAKIEGO ZESTAWU !!! odniose sie tylko do cwu bo o to mi glownie chodzi !!! mamy w domu bojler 140l!! mieszkamy 3 osoby dorosle i dziecko 10 miesiecy !! 1. zima woda grzana jest z kotla i chwala bogu bo jest realna szansa wykapania sie w cieplej wodzie dopoludnia albo kolo 21 w dzien - zapomnij wychladza sie kociol i wychladza tym samym woda w bojlerze - nie wnikam w jakosc instalacji i bojlera ale stwierdzam fakt niezaprzeczalny - ZEBY WYKAPAC DZIECKO O 19 MUSZE GRZAC PRADEM!! 2. latem wode grzejemy w 2 taryfie - gary zmywamy punktualnie o 14 zeby juz byla woda ciepla a jeszcze zdazyla sie nagrzac do mycia rak popoludniu, do kapania dziecka grzeje poza tania taryfa ... potem bojler grzeje sie od 22 do 1 i od 4 do 6 - kapie sie rano przed wyjsciem do pracy i dzieki temu woda jest ok ... 3. po ostatnim podsumowaniu rachunkow za elektrycznosc placimy co 2 miesiace 600 zl !!! wiec nie pierdzielic mi tu ze wychodzi taniej bo rodzice za gaz placa 60 miesiecznie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.10.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 nazwe rzecz po imieniu bo taka juz mam nature CHŁOPIE CHYB CIE BOG OPUSCIL ALBO W ZYCIU NIE UZYWALES TAKIEGO ZESTAWU !!! odniose sie tylko do cwu bo o to mi glownie chodzi !!! mamy w domu bojler 140l!! mieszkamy 3 osoby dorosle i dziecko 10 miesiecy !! 1. zima woda grzana jest z kotla i chwala bogu bo jest realna szansa wykapania sie w cieplej wodzie dopoludnia albo kolo 21 w dzien - zapomnij wychladza sie kociol i wychladza tym samym woda w bojlerze - nie wnikam w jakosc instalacji i bojlera ale stwierdzam fakt niezaprzeczalny - ZEBY WYKAPAC DZIECKO O 19 MUSZE GRZAC PRADEM!! 2. latem wode grzejemy w 2 taryfie - gary zmywamy punktualnie o 14 zeby juz byla woda ciepla a jeszcze zdazyla sie nagrzac do mycia rak popoludniu, do kapania dziecka grzeje poza tania taryfa ... potem bojler grzeje sie od 22 do 1 i od 4 do 6 - kapie sie rano przed wyjsciem do pracy i dzieki temu woda jest ok ... 3. po ostatnim podsumowaniu rachunkow za elektrycznosc placimy co 2 miesiace 600 zl !!! wiec nie pierdzielic mi tu ze wychodzi taniej bo rodzice za gaz placa 60 miesiecznie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ad.1 Kobieto Zimna woda potrzebna jest rano-i jest (grzanie od 4.00-6.00),po południu(małe ilości) i wieczorem-i jest (dogrzewana od 13.00-15.00) Ad.2 Garów się nie myje w wodzie z bojlera,od tego jest zmywarka,również w II taryfie Ad.3.Pranie również wykonujemy w II taryfie Za gaz 60zł miesięcznie tzn.wcale go nie używają po sam abonament przesyłowy to chyba 60 czy 80zł Miesięczne zużycie prądu na potrzeby cwu dla 2+2 to ok.200-300kWh,a więc łatwo wyliczyć jaki to koszt przy II taryfie. Druga sprawa to koszt instalacji gazowej a prądowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 24.10.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 oj lubie takie twarde wymany pogladow ale faktycznie 80 zl wychodzi chyba sama oplata przesylowa dla gazowni, dlatego nasza kuchnia bedzie wyposazona w butle z gazem, wymiana butli kosztuje 40pln i wystarcza od miesiaca do poltora miesiaca przy samym gotowaniu. ciepla woda bedzie caly rok z pieca! jakj uz ma byc kociol to nie bede uzywal pradu do zadnego podgrzewania wody czy powietrza w wentylacji mechanicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
navi 24.10.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Za gaz 60zł miesięcznie tzn.wcale go nie używają po sam abonament przesyłowy to chyba 60 czy 80zł Druga sprawa to koszt instalacji gazowej a prądowej... Za ogrzewanie CWU i gotowanie dla 2 osob + rocznego dziecka place 180zl na dwa miesiace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.10.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 hmm maciek a co do twojej instalacji ... moj maz to okreslil jako "radosna tworczosc elektryka" te skosy kabelkowe przeklniesz przy najblizszej okazji !! moj maz chce puscic wszystkie kable w peszlach ale chyba finansowo to nie jest zbyt korzystne!! ale za to przy jakiejkolwiek awarii bedzie to BARDZO KORZYSTNE FINANSOWO bo skowanie tynkow to srednia przyjemnosc !! a pod kafelkami to bankowo bedzie peszel!! Są tylko 3 przyczyny uszkodzeń, które kwalifikują instalację do wymiany: 1) Pożar domu 2) Uderzenie pioruna i zniszczenie izolacji przewodów 3) Uszkodzenie mechaniczne (przewiercenie). Pomijając 2 pierwsze losowe przyczyny, trzecią jesteśmy w stanie zminimalizować prowadząc instalację w sposób przewidywalny (żadnych skosów). W prawidłowo wykonanej instalacji nie ma prawa dojść do sytuacji w której przewód się spali gdzieś w środku, co najwyżej upali się w miejscu połączenia np. pod poluzowanym zaciskiem w gniazdku. Proszę mi uwierzyć na słowo, w żadnym z tych trzech przypadków nie będzie możliwa wymiana całej instalacji ciągniętej w rurkach. Nie obędzie się bez kucia. Peszel stosuje się tam gdzie trzeba go zastosować, a nadmiar gotówki lepiej przeznaczyć na lepszy jakościowo materiał. Na marginesie, Peszel pogarsza warunki chłodzenia przewodów co znajduje swoje odzwierciedlenie we współczynnikach korekcyjnych dla Idd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 24.10.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 witam 502 424 402 pozdr prem82 wielkie dzięki moje lenistwo nie zna granic hehe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 24.10.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 czas na moją wypowiedz, żeby podgrzać atmosferę mieszkanie M-4 - cwu gaz - płacę niecałę 200zł co 2 miesiące.(taryfa W-2) - w tym oczywiście gotowanie Teściowa mieszka w kamienicy M-5 84m2 - grudzień i styczeń płaci nawet 700zł/miesiąc - taryfa W-3 (w tym centralne oczywiście, kamienica nieocieplona) kolejna rzecz - 140l to nie ma nic wspólnego z buforem. Mea - bufor to 500l albo i nawet 1000l. To jest bufor, oczywiście dodatkowo ocieplony... Dorzucę swoje 3 grosze W domu jaki sprzedałem żeby częściowo sfinansować budowę, z 1920 roku, było 140 m2, dom nieocieplony, bardzo duże starty ciepła (strych nieocieplony, ściany nieocieplane itd.). Miałem nową instalację CO (grzejnikową) i bardzo doby piec kondensacyjny Immergas z zasobnikiem 120 litrów + pogodówka (super rzecz). Ze względu na małe dzieci temperatura non stop 21,5 st - rachunki sumaryczne za cały rok za ogrzewanie, grzanie wody do kąpania + gotowanie wyszły (a zeszłoroczna zima była naprawdę sroga ) ok. 4.500 zł. Teraz też będę miał taki sam piec. guzik prawda. Nie nadają sie grube parkiety na podłogówkę. Panele bez problemu mogą być, nawet parkiet(cienki - zalezy od rodzaju drzewa) Dokładnie to samo co Ty miałem na myśli. Co do drewna na podłogówce, podkreślam że drewno to dla mnie lity, gruby parkiet w postaci klepek, ew. deski - paneli organicznie nie znoszę - w przypadku takiego parkietu wg mnie podłogówka odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts