agreston 17.11.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 nie dosc ze sie mylisz to jeszcze konczysz WYKRZYKNIKIEM! nie pisz glupot i nie mec ludziom w glowach tworzac wlasne teorie. tak jak z czlowiek ktory oddycha glownie ustami ale skora tez, a wiecej wilgoci wydala wlasnie przez skore, moze nie najlepszy przyklad ale nie zgadzam sie z Twoja wypowiedzia Ściany zdecydowanie nie oddychają. Nie chce się o to kłócić oczywiście ale na ten temat jest sporo w internecie są badania z politechnik gdzie czarno na białym goście sobie policzyli i zrobili experymentalny dowód. Na tym forum (inne wątki) wylano tony liter na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szero 17.11.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Sorki, sprostowanie, szukam pieca gazowego, kondensacyjnego. Wiem wiem, wielu uwaza ze to drogie, ale ja nie gornik i nie mam dojsc do wegla i jestem wygodny Ja jestem górnik i też planuje kondensacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 17.11.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Ja jestem górnik i też planuje kondensacyjny a ja nie górnik....tylko gazu sie boje mąż sie nie boi ale na szczęście i tak gazu nie ma w drodze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 17.11.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Ściana jednowarstwowa, moim zdaniem, jest bardzo złym pomysłem bo nie zapewnia dobrej izolacyjności, A podaj jakieś konkretne argumenty na poparcie Swojej tezy. Sciana Jednowarstwowa z betonu komórkowego 36,5 cm ma współczynnik 0,29 a 40cm 0,26 Natomiast pustak z ceramiki 25cm +styropian EPS 70Fasad 10cm ma 0,29,a 30cm pustak +10 cm styro 0,25 więc gdzie tu masz złą izolacyjnośc ściany jednowarstwowej? Podaję jeszcze współczynniki dla porothermu ściana jednowarstwowa Porotherm 44 Si Współczynnik przenikania ciepła U=0,26 W/m²K. Grubość ściany wynosi 44 cm. Porotherm 38 Si Współczynnik przenikania ciepła U=0,29 W/m²K. Grubość ściany wynosi 38 cm. Porotherm 50 P+W Współczynnik przenikania ciepła U=0,29 W/m²K. Grubość ściany wynosi 50 cm. Porotherm 44 P+W Współczynnik przenikania ciepła U=0,30 W/m²K. Grubość ściany wynosi 44 cm Wiem że jedni tylko styropian i styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 17.11.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 A podaj jakieś konkretne argumenty na poparcie Swojej tezy. Sciana Jednowarstwowa z betonu komórkowego 36,5 cm ma współczynnik 0,29 a 40cm 0,26 Natomiast pustak z ceramiki 25cm +styropian EPS 70Fasad 10cm ma 0,29,a 30cm pustak +10 cm styro 0,25 więc gdzie tu masz złą izolacyjnośc ściany jednowarstwowej? Podaję jeszcze współczynniki dla porothermu ściana jednowarstwowa Porotherm 44 Si Współczynnik przenikania ciepła U=0,26 W/m²K. Grubość ściany wynosi 44 cm. Porotherm 38 Si Współczynnik przenikania ciepła U=0,29 W/m²K. Grubość ściany wynosi 38 cm. Porotherm 50 P+W Współczynnik przenikania ciepła U=0,29 W/m²K. Grubość ściany wynosi 50 cm. Porotherm 44 P+W Współczynnik przenikania ciepła U=0,30 W/m²K. Grubość ściany wynosi 44 cm Wiem że jedni tylko styropian i styropian Bardziej chodzi mi o to, że aby dochować takich parametrów wykonanie ściany musi być perfekcyjne, zaprawa ciepłochronna za gruba/za cienka, ubite elementy, źle zrobiony róg, jakiś zakamarek i izolacyjność trafia szlag. Tak, że spoko pewnie da rade osiągnąć teoretyczne współczynniki takie ale praktycznie mało która ekipa to dobrze zrobi. A styropian to można i na mijanke i kleić i jest parę trików jakie obniżają szanse spaprania ściany. Ale oczywiście jako ściana bez styro to jest do zrobienia jak ktoś lubi albo raczej nie chce styro z jakiegokolwiek powodu. Osobna sprawa, że dla mnie osobiście te współczynniki sa kompletnie nie do przyjęcia, moim zdaniem totalne minimum dziś to 0,2 lepiej 0,15. Mamy śmieszne normy po prostu, cały cywilizowany świat już dawno zszedł poniżej 0,2. Ale tu każdy robi jak uważa to jego kasa na materiał i jego kasa na ogrzewanie, trzeba zdecydować w którym miejscu i jak woli wydawać więcej - teraz czy potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 17.11.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 A co do oddychania ścian to: http://www.muratorplus.pl/technika/wentylacja-i-klimatyzacja/sciany-nie-oddychaja_57734.html tu wersja extended: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?33447-Czy-%C5%9Bciana-oddycha-We%C5%82na-czy-styropian-Mity-i-fakty Generalnie to podstawa walkowana potem na 1000 sposobów w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 17.11.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Osobna sprawa, że dla mnie osobiście te współczynniki sa kompletnie nie do przyjęcia, moim zdaniem totalne minimum dziś to 0,2 lepiej 0,15. Mamy śmieszne normy po prostu, cały cywilizowany świat już dawno zszedł poniżej 0,2. Ale tu każdy robi jak uważa to jego kasa na materiał i jego kasa na ogrzewanie, trzeba zdecydować w którym miejscu i jak woli wydawać więcej - teraz czy potem. To ile styropianu trzeba by dac do pustaka 30 zeby taki współczynik otrzymac ze 25 cm i mam scianę 55cm - i super to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 17.11.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 To ile styropianu trzeba by dac do pustaka 30 zeby taki współczynik otrzymac ze 25 cm i mam scianę 55cm - i super to wygląda No nie 25 Sam styropian 25cm taki 0,04 ma U=0,16 więc małe naście cm do ściany powiedzmy o U=0,5 starczy. Niżej zaczynają się już rzeczywiście konkretniejsze grubości. Na tym forum jest sporo wątków o domach i ludziach jacy doszli na ściana/podłoga/strop do U na poziomie 0,1 i widzą plusy w całości rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 17.11.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 ja dla mojego leiera 25 i 25cm styro 0,036 mam parametr ściany coś koło 0,18 - tzn taki były dla styro 0,04 jak kiedyś w kalkulatorze liczyłem. tak to może U=0,17 mam... http://www.swisspor.pl/_page_pl/index.php?show=85 W świadectwie energetycznym mam wyliczone EP coś około 45 kwh/m2*rok (uwzględniając WM z reku i PC) Nie wiem ile ma ten leier, ale możliwe że z poprawkami zrobi się tego bliżej 20cm dla 0,2. a Twój wynik bardzo dobry, na polskie warunki znakomity. Pewnie kilka % domów osiąga lepsze wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 17.11.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Viperolo sie nie unos luzu wiecej a prawda jest taka ze z tego co widze za oknami to zawsze ocieplaja sciany jednowarstwowe z ytonga ja tam zawsze wychodze z zalozenia ze lepiej 2 a nawet 3 (gdyby tylko bylo mnie stac i moja dzialka nie byla taka waska) i to obojetnie czy pustak czy komorka BTW dane od producentow to mozna miedzy bajki wlozyc poza tym nie uwzgledniaja bledow wykonania, zaprawy itp. A tak poza tym to dzisiaj caly dzien mylem okna i chlopaki od tynkow sie spisali na medal bo nie upaprali mi ich tylko z wlasnej glupoty bo troche za pozno zabralem sie za odklejanie nalepek (czy jak to zwac) z okien NORMALNIE MASAKRA BADZCIE OSTRZEŻENI nie warto za dlugo z tym czekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
navi 17.11.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Agreston prawdę pisze. "Oddychanie" ścian to jest fikcja. Więcej powietrza uleci z domu jak się otworzy na chwilę drzwi albo okno niż przez cały dzień przez te ściany. Poza tym ściany się tynkuje potem gruntuje, maluje, kafelkuje, w kuchni i łazience maluje farba lateksową - nie ma szans żeby coś tu oddychało. Co do ścian 1-W i 2-W to też padłem (prawie bo dołoże 8cm styropianu i bede miał U=0,18) ofiarą nie douczonych kierowników i "fachowców" i mam teraz SSZ z ścianą z solbet'u 36cm. W internecie jest sporo zdjęć termowizyjnych domów bez docieplenia na których widać jak takie ściany są niejednorodne. Bez docieplenia styropianem nie ma możliwości wyeliminowania mostków termicznych jak nadproża, stropy, zaprawa i przede wszystkim niedoróbki tych "fachowców". Jak komuś zależy na mniejszych rachunkach i liczy każda kWh na ogrzewanie domu ściana 1-W odpada. Jakbym budował jeszcze raz to budowałbym chyba z byle czego byle dużo styropianu i z jak najmniejszym stopniem przenikalności cieplnej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 17.11.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 ...z wlasnej glupoty bo troche za pozno zabralem sie za odklejanie nalepek (czy jak to zwac) z okien NORMALNIE MASAKRA BADZCIE OSTRZEŻENI nie warto za dlugo z tym czekac Eee a jak dlugo je miałeś na oknach? Moi od okien powiedzieli, że pół roku to spoko nawet na słońcu (te ochronne). Nie mam ich zamiaru tyle trzymać ale twoje jak dlugo były? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 17.11.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 jakies 2,5 miecha a jak byk mialem napisane ze do miesiaca mam je usunac dalo rade ale tam gdzie swiecilo na nie sloneczko to juz nie za chetnie odchodzily Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzogurt 17.11.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 a ja nie górnik....tylko gazu sie boje mąż sie nie boi ale na szczęście i tak gazu nie ma w drodze... Queene co myslisz piszac ze gazu sie boisz? Chodzi o zagrozenie w domu? Ja mieszkalem cale zycie w bloku, gaz dla mnie to chleb powszedni. Urzadzenia dobrze obslugiwane, konserwowane nie zrobia Ci krzywdy. Ja uwazam, ze bardziej niebezpieczny jest tlenek wegla, pyl weglowy, itp niz gaz (chociaz o czuc jak sie juz ulatnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
navi 17.11.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 @adiqq jakie ci wyszło projektowe obciążenie cieplne budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 17.11.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Daga&Adam jakieś fotki byśmy prosili po takiej dłuuuugiej przerwie. Kurcze musze pocykac ale duzo rzeczy niepokonczonych Brama z furtka i slupkami gotowa ale slupki (sam murowalem! niezafugowane. Kominek gotowy ale brakuje dwoch cienkich kawalkow marmuru ktore sa obwodka kominka - bez nich nie ma calego efektu Czekam az dotna.. No zobaczymy, moze cos pocykam to wstawie! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 17.11.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 ja mam Leier 25+20cm styro. Do tego wentylacja mechaniczna... do tego 15cm wełny między krokwie i 15cm wełny na suficie położonej z poddasza....jak będzie konieczność to jeszcze mogę dołożyć na stelażu na stryszku krzyżowo - miejsca mam aż nadto ale nie powinno być... nie oszukujmy się, nośniki energii raczej nie będą tanieć.... ale dobra wentylacja, to oczywista oczywistość.. Czesc Adrian Dobrze piszesz - mamy prawie tak samo (tylko ja mam 15+10 na dachu - na wiecej nie bylo miejsca) Jak tam sprawuje sie PC ? Mieszkasz juz ? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.11.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 A podaj jakieś konkretne argumenty na poparcie Swojej tezy. Głównym argumentem wg mnie na eliminację ściany jednowarstwowej jest wielokrotnie wyższa możliwość wystąpienia sporych mostków termicznych przez niedokłądne spoiny,krzywy materiał itp,niż w ścianie dwuwarstwowej a tego nie da się tak prosto naprawić.... To ile styropianu trzeba by dac do pustaka 30 zeby taki współczynik otrzymac ze 25 cm i mam scianę 55cm - i super to wygląda Ytong 24cm+16cm=40cm=U=0,1569 [W/m2K] Dlatego ceramika nie jest dobrym materiałem do budowy no chyba,że chcemy mieszkać w ścianach jak w bunkrze Ja będę budował z Ytonga 24+18styro na zewnątrz(z uwagi na ciepło) a silka w środku(z uwagi na akumulację i regulację wilgotności) Miło,szybko,tanio i ciepło Porotherm jako ostatni w kolejce do budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 17.11.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 nie dosc ze sie mylisz to jeszcze konczysz WYKRZYKNIKIEM! nie pisz glupot i nie mec ludziom w glowach tworzac wlasne teorie. tak jak z czlowiek ktory oddycha glownie ustami ale skora tez, a wiecej wilgoci wydala wlasnie przez skore, moze nie najlepszy przyklad ale nie zgadzam sie z Twoja wypowiedzia Nie no Jesus Christ - ściany nie oddychają !!! Wentylacja ma w domu oddychać. Na tym etapie budowania tyle już wypada wiedzieć. Poza tym, jak od środka pomalujesz farba lateksową, z zewnątrz da się tynk akrylowy lub silikatowy, to nawet jak ze słomy się ten dom postawi to i tak nie będzie oddychał A podaj jakieś konkretne argumenty na poparcie Swojej tezy. Sciana Jednowarstwowa z betonu komórkowego 36,5 cm ma współczynnik 0,29 a 40cm 0,26 Natomiast pustak z ceramiki 25cm +styropian EPS 70Fasad 10cm ma 0,29,a 30cm pustak +10 cm styro 0,25 więc gdzie tu masz złą izolacyjnośc ściany jednowarstwowej? ......... Wiem że jedni tylko styropian i styropian ... Jak się ma ekipę, co robi z lupą i milimetrem ścianę jednowarstwową, to nie ma sprawy. Żyjemy jednak w Polsce i nawet dobre ekipy czasem dają dupy. Ja nie mam ochroty się zastanawiać, czy narobili mi mostków termicznych - a podkreślam ekipę mam super. Dlatego ja robię Porotherm 25 cm + 20 styro - prosto, tanio, ciepło. Oczywiście każdy chwali swoje i ile ludzi tyle opinii - ale po przeczytaniu setek stron na forum muratora i uśrednieniu wszystkich opinii tak mi wyszło Ytong 24cm+16cm=40cm=U=0,1569 [W/m2K] Dlatego ceramika nie jest dobrym materiałem do budowy no chyba,że chcemy mieszkać w ścianach jak w bunkrze Ja będę budował z Ytonga 24+18styro na zewnątrz(z uwagi na ciepło) a silka w środku(z uwagi na akumulację i regulację wilgotności) Miło,szybko,tanio i ciepło Porotherm jako ostatni w kolejce do budowania Mi wyszło dokładnie odwrotnie - ja robię Porotherm 25 + 20 styro i Ytong jest dla mnie na końcu - nie rozumiem o co chodzi z tym bunkrem ) ? Dla mnie bez sensu jest ściana nośna grubsza niż 25 cm - po kiego - z tego można budować budynki do 5 pieter - na to styro i po sprawie. Powtarzam, ile ludzi tyle opinii, każdy chwali swoje a po pół roku po wprowadzeniu i tak każdy zapomni z czego murował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.11.2010 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Dlatego ja robię Porotherm 25 cm + 20 styro - prosto, tanio, ciepło. Czy aby na pewno prosto,tanio i ciepło ? nie rozumiem o co chodzi z tym bunkrem ) ? Jako,że będę grzał prądem to zależy mi na bardzo dobrej izolacji a ściany żeby nie były takie grube jak w bunkrze bo średnio to wygląda. Ale jak to zauważyłeś ile ludzi tyle różnych wymagań np.dla jednego grzanie prądem będzie bez sensu z uwagi na koszt eksploatacji dla mnie będzie to najlepsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts