GabrysiaBP 22.11.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 My mamy 50 km na budowę,śmieci wywozimy systematycznie co tydzień w workach,zbieramy wszystkie.Jakbyśmy tego nie wywozili to nie można by było wejść na działkę.15 styczeń też mi pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 22.11.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 na czym polega niestandardowosc twojej instalacji ?? Będę miał instalację "inteligentną" zarządzaną przez programowalny sterownik PLC. Dlatego prawie wszystkie punkty są prowadzone osobnymi przewodami do jednego miejsca - rozdzielki elektr. Wychodzi kilka razy więcej przewodów niż standardowo, stąd opłacało mi się szukać najtańszej hurtowni, nawet poza Rybnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 22.11.2010 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Właśnie rozpocząłem instalację elektryczną. Ciekawa sprawa z ceną przewodów. Okazuje się że w Rybniku są strasznie drogie. Najtaniej po negocjacjach dostałem w Morsie na Prostej, jednak to co tam dostałem netto, to w Mikołowie w Damexie (sklep "elektryk")dali mi brutto. Opłacało się podjechać bo przy mojej niestandardowej instalacji to oszczędność ponad 1000PLN. Hej, a napisz ceny jakie masz w Morsie i Damexie za takie szlagiery czyli 3x2,5 i 3x1,5 (YDY czy też YDYp). Jeśli oczywiście możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 22.11.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Będę miał instalację "inteligentną" zarządzaną przez programowalny sterownik PLC. Dlatego prawie wszystkie punkty są prowadzone osobnymi przewodami do jednego miejsca - rozdzielki elektr. Wychodzi kilka razy więcej przewodów niż standardowo, stąd opłacało mi się szukać najtańszej hurtowni, nawet poza Rybnikiem. Oo jak miło, robię taką samą Kabelki znikają bardzo szybko mimo, że mam dobre położenie rozdzielnicy. Samo piętro bez oświetlenia i już jest wiązka grubości uda. Na czym robisz? Ja planujr na Fateku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 23.11.2010 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Oo jak miło, robię taką samą Kabelki znikają bardzo szybko mimo, że mam dobre położenie rozdzielnicy. Samo piętro bez oświetlenia i już jest wiązka grubości uda. Na czym robisz? Ja planujr na Fateku. Ja mam cala instalacje na Fateku - juz funguje, choc jeszcze nie wszystko popodlaczane i musze w koncu dodac skrzynke lacznikowa KRONE (juz lezy kupiona, tylko podlaczyc) bo sie burdelek w skrzynce w okolicy samego PLCka zrobil Fatek z wyjsciami tranzystorowymi, do tego ok. 60-70 przekaznikow w podstawkach na szynie DIN. Narazie jego funkcjonalnosc ogranicza sie do "wlacz / wylacz" poszczegolnych swiatel, lada dzien zrobie juz jakies sensowne sceny swietlne w salonie (jak tylko dokupimy pare kinkietow na sciany i wymienie wyjarane tasmy LED w suficie Jakby ktos mial pytania w temacie to chetnie odpowiem pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 23.11.2010 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 ooo ten temat mocno kreci mojego meza !! macie moze jakies szacunkowe koszty takich instalacji ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 23.11.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 ooo ten temat mocno kreci mojego meza !! macie moze jakies szacunkowe koszty takich instalacji ?? Polecam tę stronkę, kolo nieźle to rozpisał: http://plc-home.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 23.11.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Polecam tę stronkę, kolo nieźle to rozpisał: http://plc-home.pl/ oo dzieki !! moze w wolnej chwili rozpracuje temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 23.11.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Ja mam cala instalacje na Fateku - juz funguje, choc jeszcze nie wszystko popodlaczane i musze w koncu dodac skrzynke lacznikowa KRONE (juz lezy kupiona, tylko podlaczyc) bo sie burdelek w skrzynce w okolicy samego PLCka zrobil Fatek z wyjsciami tranzystorowymi, do tego ok. 60-70 przekaznikow w podstawkach na szynie DIN. Narazie jego funkcjonalnosc ogranicza sie do "wlacz / wylacz" poszczegolnych swiatel, lada dzien zrobie juz jakies sensowne sceny swietlne w salonie (jak tylko dokupimy pare kinkietow na sciany i wymienie wyjarane tasmy LED w suficie Jakby ktos mial pytania w temacie to chetnie odpowiem pozdr. Hej no pewnie, że coś chętnie podpytam. Głównie własnie o osprzęt do szafy potem. Np. te przekaźniki masz je mono czy bistabilne? Gdzie jakie i po ile kupowałeś? Pytam bo jednak taki przekaźnik to conieco prądu bierze i taki bistabilny lepszy acz droższy i kłopotliwy bo musisz znać jego stan w sumie żeby poprawnie sterować. Dodatkowo powiedz czy kable sterownicze (UTP czy cokolwiek) rozszywałeś na jakichś złączkach czy panelu krosowniczym czy na żywca do wejść sterownika? Wogóle jak może kilka słów o podzespołach do szafy jakich używasz konkretnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 23.11.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 ooo ten temat mocno kreci mojego meza !! macie moze jakies szacunkowe koszty takich instalacji ?? He to wiesz temat jak ile kosztuje dom Coś tam można zrobić podobno za 10tyś ale i za 100. Decydując się na system własny mam wprawdzie dużo pracy ale za to mogę używać tanich podzespołów do złozonych zadań a producenci takich systemów gotowych stosują absurdalne stawki za rożne duperele jakie kosztują po 1000zł będąc warte 100zł max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 23.11.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 He to wiesz temat jak ile kosztuje dom Coś tam można zrobić podobno za 10tyś ale i za 100. Decydując się na system własny mam wprawdzie dużo pracy ale za to mogę używać tanich podzespołów do złozonych zadań a producenci takich systemów gotowych stosują absurdalne stawki za rożne duperele jakie kosztują po 1000zł będąc warte 100zł max. my tez to bedziemy robic sami !! dlatego bede chyba miala do was 1001 pytan o wszelkie pierdolki !! a jak znam zycie w koncu zagoscimy u was co by popodgladac skrzynke i takie tam !! moj maz naprawde sie zakrecil na to i truje mi dupsko ze hej !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 23.11.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 No niemożliwe, nie wiedziałem że Fatek taki popularny w Rybniku. Też celuję w Fateka, chyba że uda mi się zdobyć jakiegoś używanego Siemensa taniej. Będę też miał panel dotykowy prawdopodobnie Weintek. Ceny gotowych systemów rzeczywiście kosmiczne, od 20 tys do ponad 100tys w zależności o tego co chcemy poinstalować. Z PLC jak samemu się jeszcze zrobi automatykę to wychodzi znacznie taniej. Co do cen kabelków to muszę poszukać faktur bo nie pamiętam pojedynczych cen. Za 3x1,5 wychodziło brutto chyba jakieś 1,65PLN (w Rybniku netto). Ale ceny uzgadniałem przed podwyżką cen miedzi, która ostatnio była, teraz pewnie będzie drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 23.11.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 No niemożliwe, nie wiedziałem że Fatek taki popularny w Rybniku. Też celuję w Fateka, chyba że uda mi się zdobyć jakiegoś używanego Siemensa taniej. Będę też miał panel dotykowy prawdopodobnie Weintek. Ceny gotowych systemów rzeczywiście kosmiczne, od 20 tys do ponad 100tys w zależności o tego co chcemy poinstalować. Z PLC jak samemu się jeszcze zrobi automatykę to wychodzi znacznie taniej. ZNACZNIE taniej - ale o tym napisze ponizej (nie wiem czy teraz czy pozniej.. jak znajde troche czasu Co do cen kabelków to muszę poszukać faktur bo nie pamiętam pojedynczych cen. Za 3x1,5 wychodziło brutto chyba jakieś 1,65PLN (w Rybniku netto). Ale ceny uzgadniałem przed podwyżką cen miedzi, która ostatnio była, teraz pewnie będzie drożej. Ja wszystko kupowalem w hurtowni MESKON w Katowicach (jestem tam co tydzien wiec odbior nie byl problemem) i ceny byly z 30-40% nizsze niz w lokalnych hurtowniach u nas. Faktycznie teraz patrze i ceny poszly kosmicznie w gore - ja rok temu za YDYp 3x1,5 750V placilem 1 pln brutto, a za 3x2,5 ok 1,6 pln brutto - teraz odpowiednio 1,7 i 2,64 pln brutto (tutaj aukcje tej hurtowni jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 23.11.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 ooo ten temat mocno kreci mojego meza !! macie moze jakies szacunkowe koszty takich instalacji ?? Sama instalacja to przede wszystkim duzo kabelkow! Ale wcale nie byly to jakies kosmiczne ilosci.. Cala instalacje kladlem sam - poszlo mi ok 500mb kabla 2,5mm2 i ok kilometra kabla 1,5mm2. Instalacje gniazd mam standardowa i nie zwiazana w zaden sposob z PLC (jeden kabel / obwod na kazde pomieszczenie oddzielnie). Kable do opraw oswietleniowych sa juz w gwiazde - tj. do kazdego zrodla swiatla leci oddzielny kabelek. Do tego do kazdego miejsca gdzie sa puszki na wylaczniki idzie kabel UTP (zwykla komputerowa skretka za 120-150 pln / 305mb). Skretki poszlo mi jakis 1km. Oprocz tego jeszcze troche kabla alarmowego (kazde skrzydlo ma dwa kontraktony - czujnik otwarcia i czujnik uchylu okna) - to w zasadzie bedzie szlo do centralki alarmowej, a nie PLC, no ale wspominam o tym bo moze z PLC tez sie to jakos polaczy Same kable wyszly mnie ok 2-2,5k pln. Tu nie ma co oszczedzac - ladowac kabelki gdzie sie da, przyjdzie tynk i przykryje, a dolozyc to juz potem problem Trzeba wszystko sobie przemyslec, ja mam tez w kazdym pomieszczeniu wypuszczony UTP z sufitu (wszedzie mam podwieszane) - do roznego rodzaju czujek ruchu, czujek alarmowych, czy chocby zeby podlaczyc tam WAPa do sieci WiFi, kamerke czy cokolwiek innego. Kabelki tez wypusc na zewnatrz - do monitoringu (wystarcza UTP do kamerek IP, zreszta na skretce tak naprawde puscisz wszystko - nawet do zwyklych analogowych kamerek sa tanie konwertery video-audio <> UTP). Pamietac trzeba ze taka instalacja ma sens jezeli ma elementy wykonawcze (wlaczanie oswietlenia, otwieranie bram, elektrozaczepow i tak dalej) i przede wszystkim elementy wejsciowe (czujki, sensory, wlaczniki etc). To, ze "na juz" nie widzisz sensu pociagniecia tego kabelka UTP nie znaczy, ze go za pol roku nie wykorzystasz - ba, za rok moze bedziesz dociagal kolejny bo zabraknie par Z drugiej strony nie ma tez co przesadzac z ta inteligencja - ona ma pomagac, a nie utrudniac nam zycie wiec fajnie jak jest mozliwie przezroczysta dla uzytkownika. Wszelkiego rodzaju panele dotykowe uwazam troche za nieporozumienie - zbedny bajer. Wystarcza zwykle, standardowe przyciski - wyswietlacz tylko bedzie trzeba czesto czyscic Jak ktos chce bajerow to lepiej zrobic obsluge wszystkiego przez internet na laptopie, czy ostatecznosci - komorce pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 23.11.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 z ciekawosci zadzwonilam do wodzislawia do dominium zapytac o ceny przewodow ... skretka zwykla - 1,05zl/m3x1,5 YDY - 2,393x2,5 - 3,66 kosmos!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 23.11.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Hej no pewnie, że coś chętnie podpytam. Głównie własnie o osprzęt do szafy potem. Np. te przekaźniki masz je mono czy bistabilne? Zwykle monostabilne. Gdzie jakie i po ile kupowałeś? Relpola - bodajze RM85 24V ze stykami obciazalnymi do 16A, cos takiego - koszt ok 6-6,5pln / szt, do tego kazdy ma podstawke (gniazdo) na szyne do skrzynki instalacyjnej (tego typu) - cos kolo 8-9 pln / szt. 60 sztuk wlazlo mi do skrzynki instalacyjnej na 54 moduly (trzy rzedy po 18 modulow). Pytam bo jednak taki przekaźnik to conieco prądu bierze i taki bistabilny lepszy acz droższy i kłopotliwy bo musisz znać jego stan w sumie żeby poprawnie sterować. Jeden przekaznik to 0,4W, niech bedzie wlaczona non stop polowa (a jak patrze to poki co srednio wlaczonych mam poki co jakies 20-30%), czyli 30*0,4 = 12W. Da sie przezyc W praktyce to moze byc srednio 5-8W. Dodatkowo powiedz czy kable sterownicze (UTP czy cokolwiek) rozszywałeś na jakichś złączkach czy panelu krosowniczym czy na żywca do wejść sterownika? Poki co dalem na zywca. I to byl blad bo robi sie burdel:) Kupilem juz KRONE BOXa (cos takiego) na 100 par i teraz wszystkie UTP ktore przychodza z instalacji rozszyje sobie w nim ladnie, a z niego do PLCka pojda dwa duze, ladnie ulozone kable sterownicze (kazdy ma po 42 numerowanych zyl) - o taki. Moze nawet jeden wystarczy, bo dodatkowe moduly wejsc/wyjsc mam te waskie, do ktorych podpina sie zlacze z kablem 30, czy 40 zylowym (ma bodaj 2 albo 3m dlugosci) - i ten kabelek przeprowadze do krone boxa i tam zaszyje. Inaczej bedzie burdel i problem z laczeniem tego w skrzynce Wogóle jak może kilka słów o podzespołach do szafy jakich używasz konkretnie. Szafy nie mam, mam wszystko w dwoch skrzynkach po 96 modulow kazda. W jednej mam osprzet typowo elektryczny jak wylacznik glowny, roznicowki, eski, zasilacze 12 i 24V, przepieciowka (dopiero bedzie;) a w drugiej wisi PLC z przekaznikami do ktorej to schodza sie wszystkie kable "wykonawcze" (do oswietlenia i calej reszty). Elektryczny osprzet to Legrand, a PLC jak pisalem - Fatek, moj zestaw to: FBs-60-MCU-TJ - 36 we, 24 wy (434,70$) FBs-24EYT wyjscia PNP! - 24 wy (89,36$) FBs-24EYT wyjscia PNP! - 24 wy (89,36$) FBs-24EX - 24 we (84,53$) HD30-22AWG-200 (19,32$) HD30-22AWG-200 (19,32$) HD30-22AWG-200 (19,32$) FBs-CBE (100,80$) FBs-PACK (10$) Placilem za to dokladnie rok temu niecale 3k pln brutto. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 23.11.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 kto mysli o kredycie niech poczyta, moze propaganda a moze i nie, ocence sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagunaiii 23.11.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Ja mam pytanie związane z prądem do kiedy się płaci taryfe budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 23.11.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 też robimy instalacje inteligentną, ale opartą na F&Home, nie wiedziałam ze to takie popularne juz jest mea pytałaś o szacunkowy koszt - u nas przy cenie instalacji zwykłej powiedzmy X musielismy zapłacić za inteligencję X+1/2X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack071 23.11.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Witam!! Nazywam się Jacek i pochodzę z Rybnika. Na drugi rok na wiosnę chcemy rozpocząć budowę domu, obecnie jesteśmy na etapie poszukiwania dobrego murarza, więc jeśli ktoś z forum zna takiego murarza z okolic Rybnika to będę wdzięczny za informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts