Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

my tez to bedziemy robic sami !! dlatego bede chyba miala do was 1001 pytan o wszelkie pierdolki !! a jak znam zycie w koncu zagoscimy u was co by popodgladac skrzynke i takie tam !! moj maz naprawde sie zakrecil na to i truje mi dupsko ze hej !!

Ty nie strasz bo wentylacje to już miesiąc chodzisz oglądać :-) A na poważnie to spoko walcie, ja z zawodu elektronik automatyk choć niepraktykujący ale mam kolegę ze studiów jaki chętnie takie rzeczy oprogramuje jakby co.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

No niemożliwe, nie wiedziałem że Fatek taki popularny w Rybniku. Też celuję w Fateka, chyba że uda mi się zdobyć jakiegoś używanego Siemensa taniej. Będę też miał panel dotykowy prawdopodobnie Weintek.

Ceny gotowych systemów rzeczywiście kosmiczne, od 20 tys do ponad 100tys w zależności o tego co chcemy poinstalować. Z PLC jak samemu się jeszcze zrobi automatykę to wychodzi znacznie taniej.

Co do cen kabelków to muszę poszukać faktur bo nie pamiętam pojedynczych cen. Za 3x1,5 wychodziło brutto chyba jakieś 1,65PLN (w Rybniku netto). Ale ceny uzgadniałem przed podwyżką cen miedzi, która ostatnio była, teraz pewnie będzie drożej.

Hmm ja w Morsie kupiłem w takich cenach jak podajesz z tego Katowickiego zresztą wziałem wyceny stamtąd z tym do nich i mówię, że chętnie zapłacę conieco więcej ale tylko conieco. No ale ja u nich zostawie lekko z 10tyś. Co do cen instalacji to nie są one aż takie tanie, zrobienie samemu daje ogromną elastyczność i dostęp do tanich gadżetów typu ekrany dotykowe czy sterowanie z Ipada/iphona lapka. Ale zabawy to sporo no i tylko na etapie budowy można coś zdziałać. A fatek popularny kolega już na tym pracuje a dokładnie finiszuje uruchamianie sterowania, ale ma ogromny dom i mega rozbudowane sterowanie (do tego stopnia że każe podwójne gniazdko ma oddzielne sterowanie każdej dziury w nim). Sam sterownik do tego kolo 7tyś znaczy sterownik z wszystkimi modułami I/O + masa pomiarów temperatury. Koledzy automatycy mówią że to prosty badziew ale oni kurka sterują elektrowniami i procesami przemysłowymi w zakładach chemicznych czy papierni...

Ja tam się bawie ale na mój domek 216m kw PU (267 z garażem i pom ogrodowym) pojdzie około 6km kabli (sporo z tego to alarmowy i najwięcej UTPa ale połowa to kable elektryczne, cana tego nie jest mała na tym etapie.

z ciekawosci zadzwonilam do wodzislawia do dominium zapytac o ceny przewodow ...

skretka zwykla - 1,05zl/m

3x1,5 YDY - 2,39

3x2,5 - 3,66

kosmos!!!!!!!!!!!!!!!

Ze skrętkami uważajcie, o ile kable miedziane prądowe są w miare ok dowolne to rolka UTPa minimalnie musi kosztować te 180-200zł (60-70groszy za metr). Tańsze to są kable miedziowane, łamią się jak szalone, źle stykaja - same problemy. Lepiej dać te 200zł za rolkę i spokój.

Zwykle monostabilne.

Relpola - bodajze RM85 24V ze stykami obciazalnymi do 16A, cos takiego - koszt ok 6-6,5pln / szt, do tego kazdy ma podstawke (gniazdo) na szyne do skrzynki instalacyjnej (tego typu) - cos kolo 8-9 pln / szt. 60 sztuk wlazlo mi do skrzynki instalacyjnej na 54 moduly (trzy rzedy po 18 modulow).

Relpol normalka znaczy standard, ale ceny bardzo niskie podajesz to dobrze bo ja to tylko widziałem w katalogach TMC a ci to wiadomo że zdziercy. Mam w sumie takie same plany.

Jeden przekaznik to 0,4W, niech bedzie wlaczona non stop polowa (a jak patrze to poki co srednio wlaczonych mam poki co jakies 20-30%), czyli 30*0,4 = 12W. Da sie przezyc ;-) W praktyce to moze byc srednio 5-8W.

No niby masz racje, że w sumie jedno zbędne zgaszone światło i wyłączone czuwanie jakiegoś shitu na noc i się zwraca, pewnie nie warto komplikować sobie życia bistabilnymi z sygnałem zwrotnym na fateka w jakim jest położeniu w sumie...

Poki co dalem na zywca. I to byl blad bo robi sie burdel:) Kupilem juz KRONE BOXa (cos takiego) na 100 par i teraz wszystkie UTP ktore przychodza z instalacji rozszyje sobie w nim ladnie, a z niego do PLCka pojda dwa duze, ladnie ulozone kable sterownicze (kazdy ma po 42 numerowanych zyl) - o taki. Moze nawet jeden wystarczy, bo dodatkowe moduly wejsc/wyjsc mam te waskie, do ktorych podpina sie zlacze z kablem 30, czy 40 zylowym (ma bodaj 2 albo 3m dlugosci) - i ten kabelek przeprowadze do krone boxa i tam zaszyje. Inaczej bedzie burdel i problem z laczeniem tego w skrzynce :)

Ha no właśnie o ten burdel chodzi. Też myślałem o złączkach LSA, ja mam jeszcze taki koncept, że daje panel krosowniczy taki do szafy serwerowej 19" do switchy, z jednej strony to ma wtyczki z drugiej taki panel jak LSA. na kablach sterowniczych zarabiamy wtyczki wpianmy w nie i z tyłu można slicznie nożem do gniazdek/LSA to zasikac jak chce oczywiście na tych I/Oach co niżej napisałeś. Taki panel wsadzasz do tej samej szafy nigdzie to nie biega po szafach, taki kat 4 czy 5 kosztuje 200zł za 48 portów :-) A pytam bo kolega kupił sobie zajebiste złączki takie jak robi Wago na szynę DIN do zwykłych kabli elektrycznych 1-2,5 ale cena tego jest masakrująca ale szafa wygląda na full profeske.

Szafy nie mam, mam wszystko w dwoch skrzynkach po 96 modulow kazda. W jednej mam osprzet typowo elektryczny jak wylacznik glowny, roznicowki, eski, zasilacze 12 i 24V, przepieciowka (dopiero bedzie;) a w drugiej wisi PLC z przekaznikami do ktorej to schodza sie wszystkie kable "wykonawcze" (do oswietlenia i calej reszty). Elektryczny osprzet to Legrand, a PLC jak pisalem - Fatek, moj zestaw to:

FBs-60-MCU-TJ - 36 we, 24 wy (434,70$)

FBs-24EYT wyjscia PNP! - 24 wy (89,36$)

FBs-24EYT wyjscia PNP! - 24 wy (89,36$)

FBs-24EX - 24 we (84,53$)

HD30-22AWG-200 (19,32$)

HD30-22AWG-200 (19,32$)

HD30-22AWG-200 (19,32$)

FBs-CBE (100,80$)

FBs-PACK (10$)

Placilem za to dokladnie rok temu niecale 3k pln brutto.

pozdr.

No i super, polece podobnie może mniejszy sterownik i raczej moduły I/O więcej zawsze to lepiej upalić moduł a nie sterownik. Planuje dwie szafy dopasowane wysokościowo do finalnego zapotrzebowania na kabelki bo póki co dokładam i dokładam :-)

Zwykle monostabilne.

Relpola - bodajze RM85 24V ze stykami obciazalnymi do 16A, cos takiego - koszt ok 6-6,5pln / szt, do tego kazdy ma podstawke (gniazdo) na szyne do skrzynki instalacyjnej (tego typu) - cos kolo 8-9 pln / szt. 60 sztuk wlazlo mi do skrzynki instalacyjnej na 54 moduly (trzy rzedy po 18 modulow).

[...].

Gdzie kupowałeś te przekaźniki ?

Ja mam pytanie związane z prądem do kiedy się płaci taryfe budowlaną.

Do momentu wykonania instalacji elektrycznej w domu, i wypisania wniosku przez elektryka. Taki wniosek trzeba zaniesc do Vatenfalla i zlozyc wniosek o zmiane taryfy.

Potem przyjedzie Pan z Vatenfall na dzialeczke i odczyta sobie licznik i od tego dnia masz taryfe mieszkalna :)

Do momentu wykonania instalacji elektrycznej w domu, i wypisania wniosku przez elektryka. Taki wniosek trzeba zaniesc do Vatenfalla i zlozyc wniosek o zmiane taryfy.

Potem przyjedzie Pan z Vatenfall na dzialeczke i odczyta sobie licznik i od tego dnia masz taryfe mieszkalna :)

oby to bylo jak najszybciej bo pojde z torbami na samym przesyle !!!

Ty nie strasz bo wentylacje to już miesiąc chodzisz oglądać :-) A na poważnie to spoko walcie, ja z zawodu elektronik automatyk choć niepraktykujący ale mam kolegę ze studiów jaki chętnie takie rzeczy oprogramuje jakby co.

eee no ... bo wiesz ... dzieje sie na budowie to przede wszystkim musze byc tam :) do pana z instalmexu tez juz chodzimy od konca pazdziernika a daleko mamy ze HEJ !!! cale 200m !!! ale tak to jest jak sie z mezem wlasciwie w domu mijamy !!

ALE NIE BOJ NIC JESZCZE CIE NAWIEDZE !!! a jak powiem mojemu M ze robisz ta instalacje to na wiecej niz 200% masz nas u siebie :)

Gdzie kupowałeś te przekaźniki ?

http://www.tme.pl

Znalazlem zamowionko na mailu z 30 pazdziernika 2009:

RM85-P-24V Przekaźnik SPDT 16A DC24V do druku 60 4,99 299,40

GZM80 Gniazdo na szynę DIN do RM84 60 7,99 479,40

60 sztuk przekaznikow po 4,99 netto i 60 sztuk podstawek po 7,99 netto :)

pozdr.

Hmm ja w Morsie kupiłem w takich cenach jak podajesz z tego Katowickiego zresztą wziałem wyceny stamtąd z tym do nich i mówię, że chętnie zapłacę conieco więcej ale tylko conieco. No ale ja u nich zostawie lekko z 10tyś. Co do cen instalacji to nie są one aż takie tanie, zrobienie samemu daje ogromną elastyczność i dostęp do tanich gadżetów typu ekrany dotykowe czy sterowanie z Ipada/iphona lapka. Ale zabawy to sporo no i tylko na etapie budowy można coś zdziałać. A fatek popularny kolega już na tym pracuje a dokładnie finiszuje uruchamianie sterowania, ale ma ogromny dom i mega rozbudowane sterowanie (do tego stopnia że każe podwójne gniazdko ma oddzielne sterowanie każdej dziury w nim). Sam sterownik do tego kolo 7tyś znaczy sterownik z wszystkimi modułami I/O + masa pomiarów temperatury. Koledzy automatycy mówią że to prosty badziew ale oni kurka sterują elektrowniami i procesami przemysłowymi w zakładach chemicznych czy papierni...

Ja tam się bawie ale na mój domek 216m kw PU (267 z garażem i pom ogrodowym) pojdzie około 6km kabli (sporo z tego to alarmowy i najwięcej UTPa ale połowa to kable elektryczne, cana tego nie jest mała na tym etapie.

Ja też z cenami z Mikołowa poszedłem do Morsa, pani powiedziała że da mi takie same. Po kilku dniach poprosiłem o pisemną ofertę bo chcę przyjechać po przewody i tam były te same ale już z dopiskiem netto. Stwierdziła że brutto to mi takich nie da, choć wcześniej NIC nie mówiła że to bez VAT. Straciłem tylko kilka dni na nich.

Roboty z taką instalacją jest rzeczywiście sporo, dlatego zrobienie standardowej części zleciłem elektrykowi (tylko jakieś 1,5 tys. różnicy w stos. do standardowej robocizny) a częścią sterującą zajmę się sam.

Co do przewodów to wątpię żebyś płacił aż 10tys. Ja mam dom o podobnych gabarytach, przewodów na razie wyszło ok. 3 km, będę musiał dokupić kilkaset metrów. Zapłaciłem w hurtowni 4 tys., dojdzie jakiś 1 - 1,5 tys., a np. do przełączników światła nie prowadzę skrętki tylko dużo droższy 5x0,75 (zabezpieczenie by można było ewentualnie kiedyś przezbroić instalację na standardową).

Sterowania każdego gniazdka osobno nie będzie bo nie jest mi to potrzebne (z wyjątkiem gniazd zewn. i paru do których będą podłączone lampy stojące), natomiast będę miał sporo innych rzeczy, które wymagają dodatkowych przewodów, z temperaturą włącznie.

Co do ceny sterownika z peryferiami to zgadza się, jakieś 5-8 tys.

Koledzy mają rację - programowanie PLC na poziomie instalacji domowej nie jest super trudne choć dobrze mieć jakieś techniczne podstawy, jest wtedy łatwiej.

Mniej więcej tak to wygląda, z tą różnicą że instalacja w domu nie do końca jest potrzebna żeby taki odbiór nastąpił.

Pewne jest jedno, do szczęścia potrzebny jest ugodowy elektryk ;)

z ciekawosci zadzwonilam do wodzislawia do dominium zapytac o ceny przewodow ...

skretka zwykla - 1,05zl/m

3x1,5 YDY - 2,39

3x2,5 - 3,66

kosmos!!!!!!!!!!!!!!!

Ja akurat byłem zmuszony awaryjnie kupić rolke 3x1,5, bo zabrakło mi 10m do finiszu.

Zakupiłem 3 dni temu w Leroy w Mikołowie za 157zł / 100mb.

AKS ZIELONKA 450/750V, jakby kto pytał.

Witam!! Nazywam się Jacek i pochodzę z Rybnika. Na drugi rok na wiosnę chcemy rozpocząć budowę domu, obecnie jesteśmy na etapie poszukiwania dobrego murarza, więc jeśli ktoś z forum zna takiego murarza z okolic Rybnika to będę wdzięczny za informacje. Pozdrawiam

Witamy :)

A namiary na mojego murarza posłałam na priv.

macie jakieś namiary na drzwi wewnętrzne? najlepiej takie żeby był krótki czas oczekiwania...

Obawiam sie ze z krotkim czasem oczekiwania to dostaniesz tylko jakies marketowe gotowe badziewie :( Drzwi kupujesz prawie jak samochod z roznym wyposazeniem ;) Moga byc pelne, z plastrem miodu lub wrecz puste. Moga miec obicie z jakiejs okleiny, forniru. Lewe, prawe. Podciecie wentylacyjne, otwory wentylacyjne, podwojne lub potrojne zawiasy.. I takie tam ;-) Wiec ciezko zeby wszystkie pasujace do Twojego domu drzwi kupic od reki.

Zamow jakies porzadne (ja mam Porty i polecam), spokojnie poczekaj, a wprowadzaj sie bez drzwi - ich montaz jest dosc czysty, ja mieszkalem pol roku bez drzwi wewnetrznych :) :)

pozdr.