Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

queene poczekaj do wiosny bedzie cieplej zrobisz tynki i nie bedziesz sie martwic przymrozkiem a dogrzewanie tylko moze spieprzyc a nie pomoc, a akurat wiosna najlepsza na tynkowanie (to pisze debil ktory chce jeszcze zrobic wylewki sic!!!!!)

mam pytanie my mamy tynki cementowo - wapienne zrobione 1,5 miesiąca temu i wylewki zrobione 1 miesiąc temu czy może się jeszcze coś z nimi stać :)

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

mea - jak tam samopoczucie po tym dzisiejszym śniegu.... :-(

Raczej na środę bym się nie nastawiał na Twoim miejscu na zalewanie stropu - za wielkie ryzyko temperatury.

Ja zdążyłem w sobotę pozabezpieczać ściany na zimę i posprzątać narzędzia i teraz czekam na wiosnę żeby z dachem ruszać....

Raczej na środę bym się nie nastawiał na Twoim miejscu na zalewanie stropu - za wielkie ryzyko temperatury.

Zadna betoniarnia nie wyleje stropu w takich warunkach, niestety. Przynajmniej do piatku bedzie prawie caly czas na minusach.. Ale nie ma co gonic - zbrojenie jak chwyci rdzawy nalot to nawet lepiej bo takie sie mocniej trzyma betonu niz nowka funkiel prosto z huty, a do usuwania sniegu z zakamarkow najlepszy palnik - byle uwazac zeby nie spalic za mocno desek ;) Wzglednie nawet opalarka elektryczna (oczywiscie temp. musza byc na plusie inaczej zamiast sniegu zrobimy sobie lodowisko;)

pozdr.

Zadna betoniarnia nie wyleje stropu w takich warunkach, niestety. Przynajmniej do piatku bedzie prawie caly czas na minusach.. Ale nie ma co gonic - zbrojenie jak chwyci rdzawy nalot to nawet lepiej bo takie sie mocniej trzyma betonu niz nowka funkiel prosto z huty, a do usuwania sniegu z zakamarkow najlepszy palnik - byle uwazac zeby nie spalic za mocno desek ;) Wzglednie nawet opalarka elektryczna (oczywiscie temp. musza byc na plusie inaczej zamiast sniegu zrobimy sobie lodowisko;)

pozdr.

No i tu byś się zdziwił. Właśnie dziś koło 10:00 mijałem gruszkę i pompę od matuszka.

Szkoda że nie jechałem swoim autem tylko żony, to zaraz bym na CB się pytał gdzie to jest taki kamikadze co dziś coś lał z gruchy :-)

No i tu byś się zdziwił. Właśnie dziś koło 10:00 mijałem gruszkę i pompę od matuszka.

Szkoda że nie jechałem swoim autem tylko żony, to zaraz bym na CB się pytał gdzie to jest taki kamikadze co dziś coś lał z gruchy :-)

Hehe :-) No wiesz rozne sa zlecenia - mogli lac cos w srodku, gdzie sie np. dogrzewa nagrzewnicami olejowymi, mogl ktos lac chudziaka w piwnicy w stanie "zamknietym" gdzie temp. sa jeszcze raczej dodatnie etc, bo nie wierze ze matuszek zgodzilby sie na lanie odkrytego stropu gdzie w nocy ma temp spasc ponizej -10st C :-)

pozdr.

Witam towarzystwo.

Mam humorek dobry od rana

w końcu zdecydowałam jakiej firmy drzwi zewnętrzne i jaki mniej więcej fason, takoż samo z wewnętrznymi - jutro Pan przyjeżdża na pomiary

znalazłam firmę co mi połozy ten kawałek palisandru na ogrzewaniu podłogowym (tylko niech śnieg zejdzie bo muszę do nich pojechać i wybrać)

No i najważniejsze - nasza "kózka" odpalona i rurka nad nią z rozprowadzenia ciągnie powietrze ciepłe po całej norce

Jak cieplutko :)))))

Co do ogrzewania - mile jestem zaskoczona bo grzejemy już gazem i bardzo ładnie trzyma temperaturę, tzn spalanie całkiem fajne,

drzwi zewnętrzne prowizorki a wewnętrznych żadnych nie ma.

Będzie dobrze - wychodzi , że porotherm 44 bardzo ładnie sie spisuje (bez tynków i ocieplenia ) a będzie jeszcze ładniej jak założymy tym pustakom płaszczyk :))) ocieplany

Trzymam wszystkim by śnieg odpuścił, temperaturki też - abyście pozalewali to co trzeba.

Nie no super, weźcie ten śnieg !!!

Zbrojarze stoją :-(((

No patrze tam do ciebie niemal codziennie jak jestem u siebie, chłopaki się uwijali z piętrem no ale brakło nieco czasu widze. Ale pewnie jeszcze odpuści nie martw się. U mnie rzutem na taśmę skończyli dach a dziś jeszcze wykop pod glikolowe GWC zrobili i zakopali więc jest nieźle. Mnie już zima obojętna ale trzymam za Was kciuki żeby jeszcze odpuściło na 2tygodnie. Potem już wchodzi egoizm bo święta to ja wole w śniegu :-)

Witam towarzystwo.

Mam humorek dobry od rana

w końcu zdecydowałam jakiej firmy drzwi zewnętrzne i jaki mniej więcej fason, takoż samo z wewnętrznymi - jutro Pan przyjeżdża na pomiary

znalazłam firmę co mi połozy ten kawałek palisandru na ogrzewaniu podłogowym (tylko niech śnieg zejdzie bo muszę do nich pojechać i wybrać)

No i najważniejsze - nasza "kózka" odpalona i rurka nad nią z rozprowadzenia ciągnie powietrze ciepłe po całej norce

Jak cieplutko :)))))

Co do ogrzewania - mile jestem zaskoczona bo grzejemy już gazem i bardzo ładnie trzyma temperaturę, tzn spalanie całkiem fajne,

drzwi zewnętrzne prowizorki a wewnętrznych żadnych nie ma.

Będzie dobrze - wychodzi , że porotherm 44 bardzo ładnie sie spisuje (bez tynków i ocieplenia ) a będzie jeszcze ładniej jak założymy tym pustakom płaszczyk :))) ocieplany

Trzymam wszystkim by śnieg odpuścił, temperaturki też - abyście pozalewali to co trzeba.

Ewus co tak tajemniczo.

Skąd będziesz mieć drzwi, kto będzie Ci kładł ten palisander, na i całkiem fajne spalanie - czyli ile?

Nie tajemniczo

drzwi zewnętrzne AFB , wewnętrzne firmy "Sekta" a zrobi to firma Ebro z Katowic na Roździeńskiego - bardzo fajny i fachowy facet.

Palisander ma m położyć firma z Częstochowy, ale dopiero jak tam dojedziemy i sie dogadamy :)) bo do teraz to mi nikt nie chciał tego dać na podłogówkę

firma : http://www.parkieciarnia.com/drewno

A spalanie i tak nie jest miarodajne bo utrzymujemy tylko 10 stopni, i teraz jak zaczęło mrozić to utrzymanie tych 10 stopni to 2 do 3 m na dobę

i raz na kilka dni np 7 m więc średnia całkiem całkiem - przynajmniej ja tak uważam.

Do tego cały czas grzeje się 200 l wody uzytkowej w zbiorniku bo a razie nie chcemy tego wyłączać z grzania.

A najważniejsze, że jednak sporo ciepła ucieka przez prowizorki na zewnątrz, brak drzwi wewnętrznych, brak tynków zewnętrznych, pod które i tak pójdzie 5 cm wełny

"w razie niedoróbek murarskich"

No to chyba się wywnętrzyłam mocno .

a nie wiecie co sie buduje na obwodnicy między rondem wodzisławskim a chwałowickim ? tam taki nowy wjazd jest zrobiony i jakaś mega hala powstaje, zaczęli niedawno a już fundamenty kończą...może to do nich ten beton :D

Jakiś czas temu pisało na rybnik.com.pl ,że będą tam budować Auchan i chyba też Leroy Merlin oraz Decatlon

http://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,droga-do-hipermarketu-pod-wiaduktem,wia5-3273-11458.html

Ja zdążyłem w sobotę pozabezpieczać ściany na zimę i posprzątać narzędzia i teraz czekam na wiosnę żeby z dachem ruszać....

czarna rozpacz !!! chlopaki stwierdzili ze nie robia w taka pogode, bud-bet tez powiedzial ze nawet na moja odpowiedzialnosc tego nie wyleje ... na szczescie jak zadzwonilam do pana z otto to powiedzial ze "daruje mi te 2 tyg" !!!!!!!!!!

a nie wiecie co sie buduje na obwodnicy między rondem wodzisławskim a chwałowickim ? tam taki nowy wjazd jest zrobiony i jakaś mega hala powstaje, zaczęli niedawno a już fundamenty kończą...może to do nich ten beton :D

a nie przypadkiem tysieczna biedronke ?? - zart ofkorz :) tam sie jeszcze taki nowy duzy budynek wybudowal i tez sie zastanawiamy co tam bedzie /ten zaraz za rondem chwalowickim przy torach/

gdzie w Rybniku warto kupić okna?

Zauważyłem, że zaczynają się zimowe obniżki, wiec mam zamiar wycenić.

Czy ma ktoś z was dwukolorowe okna lub biało-kolorowe?

ja po nowych przymiarkach do okien chyba jednak zdecyduje sie na oknoplast - tylko oni mi zrobia okno uchylno - przesowne na 3300 !! wszyscy inni mowia ze max 2700 ... no i cene teraz maja ekstra!! dodatkowe 8% jak sie odbiera wiosna :)