Gość Arturo72 18.12.2010 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Prad mimo wszystko nawet w II taryfie wychodzi tak, ze PC sie bardzo szybko zwroci. pozdr. Dlatego ja wolałem zejść do 5-7tys.kWh i za parę groszy grzać prądem,chociaż GZ mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 19.12.2010 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Dlatego ja wolałem zejść do 5-7tys.kWh i za parę groszy grzać prądem,chociaż GZ mam To juz blisko pasywnego Jaki to masz domek i jak ocieplony ? Ja mam 20cm styro na scianach, 25cm welny w dachu (0,035), wentylacja mechaniczna. Wychodzi te ok 50kWh/m2/rok, czyli i tak calkiem niezle - miesci sie w ramach "domu energooszczednego" Byc moze zejde ponizej tych 16 tys kWh bo tyle mi wyszlo w zeszlym sezonie, gdzie mialem duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo niedorobek (stare drzwi zamontowane bez pianki, szpary pod bramami, brak ocieplenia wykusza od dolu, brak parapetow zew. i wew. (szpary w piance pod oknami na wylot - na zewnatrz! i takie tam pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 19.12.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 ja nie mialam problemow ... sluchajcie potrzebne mi namiary na ekipy od elewacji i tynkow zewnetrznych !! mozecie kogos polecic ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 19.12.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 około 1.11 zamontowalem podlicznik do PC - zanim skonfigurowalem sterownik, to mi nabilo 100kwh w 1T, ale podaje zuzycie wg podlicznika stan na dzisiaj godz.7:20 zuzycie 1T=401,3 zużycie 2T=605,2 suma kwh=1006,5 Moim zdaniem pieknie wyszlo 1000kWh w dwa miesiace (listopad-grudzien) to fajny wynik. Najgrosze przed Toba - styczen i luty. To sa dwa najgorsze miesiace zimy. Potem marzec i kwiecien to juz jak listopad/grudzien - tu juz wiele nie zuzyjesz Maj i czerwiec to juz wystarczy napalic w kominku raz na ruski rok, a bez tego pompa zje tyle co nic W styczniu/lutym mozesz zuzyc ze trzy razy tyle co listopad/grudzien - wiec IMHO zuzyjesz jakies 3-4tyskW. Sezon powinien sie zamknac w 6-7 tys kWh, czyli pewnie kolo 2-2,5k pln maksymalnie. Jak dla mnie - SUPER - to jest srednio niecale 200 pln / m-c ! Wiecej placilem za CO w wynajmowanym mieszkaniu 50m2 Dawaj relacje na biezaco please ! A najlepiej zrob tego excella online pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 19.12.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Moim zdaniem pieknie wyszlo Dodam jeszcze, ze jak na pierwszy sezon! W drugim powinienes miec ze 20-30% taniej, jak jeszcze dopiescisz te wszystkie niedorobki o ktorych pisales pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 19.12.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Czy ktoś orientuje się gdzie w okolicach można zdobyć zbiornik na deszczówkę? Te z PCV są upiornie drogie - od 4,5 tysia za 5m3, więc rozglądam się za betonowym, ale z jednego odlewu i uszczelnionym. Są ponad 2 razy tańsze ale dziwnym trafem wszyscy producenci zlokalizowani w okolicach Radomia. Transport drogo wychodzi. Zbiornik może być taki jak na szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lider6 20.12.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Czy ktoś orientuje się gdzie w okolicach można zdobyć zbiornik na deszczówkę? Te z PCV są upiornie drogie - od 4,5 tysia za 5m3, więc rozglądam się za betonowym, ale z jednego odlewu i uszczelnionym. Są ponad 2 razy tańsze ale dziwnym trafem wszyscy producenci zlokalizowani w okolicach Radomia. Transport drogo wychodzi. Zbiornik może być taki jak na szambo. kup 3 sztuki takiego zbiornika potem tylko polączyć i za 500zł masz gotowe http://allegro.pl/zbiornik-zbiorniki-1000-l-baniak-pojemnik-1000l-i1369898842.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 20.12.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 hej ,moze ktos z was mial do czynienia z panem piotrem z handlobudu prosze o odzew A co, coś nie tak z nimi, bo ja dotychczas jestem zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 20.12.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 kup 3 sztuki takiego zbiornika potem tylko polączyć i za 500zł masz gotowe http://allegro.pl/zbiornik-zbiorniki-1000-l-baniak-pojemnik-1000l-i1369898842.html i bedzie zapierniczal do leszna hmm interes zycia BTW Mea pytalas o tynkarzy zewnetrznych polecam ci moich (namiary dawalem) ja sie na tym nie znam ale elektryk powiedzial ze "zajebiscie zrobili " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.12.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 kup 3 sztuki takiego zbiornika potem tylko polączyć i za 500zł masz gotowe http://allegro.pl/zbiornik-zbiorniki-1000-l-baniak-pojemnik-1000l-i1369898842.html Takie zbiorniki mozna kupic spokojnie w granicy 100 pln gdzies w okolicy. Musisz do nich jednak dokupic porzadne nakretki z uszczelkami i zaworami za kolejne 30-40 pln / szt. A zasadniczy problem jest w tym - na jakiej wysokosci ma wody gruntowe. Jezeli wysoko to ni cholery mu sie ich nie uda skutecznie tam zakopac - poprostu beda wyplywaly na wierzch - sila wyporu jest ogromna - trzebaby je (wszystkie 3) zakotwiczyc do min. kilku ton betonu Pozatym - trzy takie jak proponujesz to jest ledwo 3 tys litrow wody. Co to jest? Jedno wieksze podlewanie Jak juz to zbiornik betonowy taki z 12-15 tys litrow pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 20.12.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 ja nie mialam problemow ... sluchajcie potrzebne mi namiary na ekipy od elewacji i tynkow zewnetrznych !! mozecie kogos polecic ?? 606 519 355 mogę z czystym sumieniem polecić!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 20.12.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 ja chwilowo mam dwa takie zbiorniki wiec pewnie tak to wlasnie zrobie ... a wod gruntowych brak ... jakos sie wkopie na te 5m w dol Jasek moglbys jeszcze raz podeslac na prv kontakt do gosci od elewacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.12.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 ja chwilowo mam dwa takie zbiorniki wiec pewnie tak to wlasnie zrobie ... a wod gruntowych brak ... jakos sie wkopie na te 5m w dol Jasek moglbys jeszcze raz podeslac na prv kontakt do gosci od elewacji ? Mi elewacje robila ekipa od tynkow wewnetrznych. Tynki w srodku zrobili wprost bajecznie - idealnie rowno, gladko, perfekcyjne trzymanie pionow, poziomow i katow. Spytalem czy robia tez elewacje na zewnatrz - robia No to ich wzialem, bo byli terminowi, slowni i mega-dokladni. Przed robota wszystko *dokladnie* obkleili, zabezpieczyli wszystkie rury i kable lezace na ziemi (kantoweczki po bokach i deska na gore) zeby nie uszkodzic, a po robocie wszystko dokladnie posprzatali. Zostawili po sobie blysk i piekne tynki Jakos nie mialem pewnosci czy na pewno robili tez tynki zew. ale na szczescie po robocie widac bylo, ze to nie ich pierwszyzna - znowu wszystko pieknie zabezpieczone, obklejone, robota zrobiona perfekt - gdzie trzebabylo, to wyrownali klejem (i nic za to nie doliczyli). Cokol robilem tynkiem mozaikowym (zywicznym) - tutaj mam pewne zastrzezenia co do naroznikow - chyba za cieplo bylo i za szybko tynk schnal i w jednym narozniku (od strony poludniowej) jak sie przypatrzy to widac nie taka strukture jak byc powinna. Ale podobno ten tynk jest najtrudniejszym do nalozenia, a tego az tak nie widac, wiec sie nie czepialem. Mega-plusem calej sytuacji bylo jednak to ze zabraklo im tynku w polowie najwiekszej bocznej sciany. Troche z mojej winy, bo powiedzialem dzien wczesniej ze tynki "jutro dowioze", no i byly ale dopiero wieczorem (sprzedawca dal ciala bo mialy byc rano). Dokonczyli na drugi dzien no ale laczenie bylo widac jak cholera. Kazalem polozyc jeszcze raz cala sciane - dokupilem tynku (400 pln) i ladnie polozyli. W rozliczeniu oczywiscie nie liczyli podwojnie roboty ale co najwazniejsze - odjeli material 400 pln od robocizny Za uczciwe traktowanie podzielilem to na pol i dwie stowy im mimo wszystko zwrocilem bo troche w tym bylo mojej winy Wiec.. Jak ktos szuka ekipy do tynkow wew i zew to ich moge z czystym sumieniem polecic -> za tynki wew mnie kasowali ok 24-25 pln (material + robocizna + zatarcie na gladko specjalna szpachla cementowa, tak ze nie trzeba gladzi klasc i tynki sa ekstra), a za zew. - ok 14 pln za samo polozenie tynku (mialem silikonowy). Za tynk zywiczny juz niestety 30 pln. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 20.12.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 kup 3 sztuki takiego zbiornika potem tylko polączyć i za 500zł masz gotowe http://allegro.pl/zbiornik-zbiorniki-1000-l-baniak-pojemnik-1000l-i1369898842.html Takie zbiorniki zupełnie nie nadają się do wkopania w ziemię, jest parę wątków na tym forum, gdzie ludzie którzy to wkopali zaraz wykopywali z powrotem i twierdzą że stracili tylko kasę. Tańsza wersja to kręgi betonowe połączone razem, ale ja potrzebuję idealnie szczelne, więc raczej też odpada. Będę szukał dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.12.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Takie zbiorniki zupełnie nie nadają się do wkopania w ziemię, jest parę wątków na tym forum, gdzie ludzie którzy to wkopali zaraz wykopywali z powrotem i twierdzą że stracili tylko kasę. Tańsza wersja to kręgi betonowe połączone razem, ale ja potrzebuję idealnie szczelne, więc raczej też odpada. Będę szukał dalej. A wlasciwie czemu idealnie szczelne? Masz wysoko wody gruntowe? To nie lepiej zrobic studnie z tych kregow i stad czerpac wode, niz gromadzic deszczowke ? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 20.12.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 a ja dziś mam już 2 okna w kuchni i garażu...jeju jak fajnie fotki jutro w dzienniku bo dzis byłam po ciemku. Najlepsze ze nie do końca jak sie okazało dogadaliśmy sie z zamówieniem okien i przywieźli do piwnicy...z roletami.... teraz muszą pokombinować ze skrzynkami zeby je schowac inaczej niz na parterze....ale trudno, ich problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 20.12.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Witam, dawnoooo mnie tu nie było Pędzicie z postami jak mustangi Ja delektuję się mieszkaniem we własnym domku, czego i wam z okazji nadchodzących Świąt i Nowego Roku życzę! Jak ktos szuka ekipy do tynkow wew i zew to ich moge z czystym sumieniem polecic -> za tynki wew mnie kasowali ok 24-25 pln (material + robocizna + zatarcie na gladko specjalna szpachla cementowa, tak ze nie trzeba gladzi klasc i tynki sa ekstra), a za zew. - ok 14 pln za samo polozenie tynku (mialem silikonowy). Za tynk zywiczny juz niestety 30 pln. pozdr. Mogę prosić o namiary na tę ekipę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.12.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Mogę prosić o namiary na tę ekipę? Pare osob pytalo na priv wiec odpowiem tutaj wszystkim hurtem: 600 252 036 - Marcin. Pozdrawiajcie go wszyscy od Adama z ul. Leszka to bede mial argumenty na obnizanie ceny jak zaczne kiedys budowe drugiego domu ;) pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 20.12.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Mea ano sie zwa "Jarex" Firma Handlowo-Usługowa 664744078 fajne chlopaki moge polecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 20.12.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 A wlasciwie czemu idealnie szczelne? Masz wysoko wody gruntowe? To nie lepiej zrobic studnie z tych kregow i stad czerpac wode, niz gromadzic deszczowke ? pozdr. Tak, mam wysoko wody gruntowe, w ziemi glina i brak technicznej możliwości odprowadzenia wody do kanal. deszczowej. Muszę więc coś z tą deszczówką zrobić, A jak ją już mam gromadzić to chcę to wykorzystać do domu i ogrodu, by kasa przynajmniej częściowo się zwróciła. Dlatego musi być ten zbiornik szczelny, solidny i nie pomalowany od wewn. żadnym świństwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts