Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Maciek - gratuluje postępów....a co do tych awaryjnych rurek, to raczej nie bedziesz ich potrzebowac....ja mam podłogówkę po całości i nie ma nic lepszego jak dla mnie...:)

dzieki, mam taka nadzieje ze te rurki na kaloryfery sa tylko awaryjne, skoro bardzo duzo ludzi zaluje, ze ma podlogowke tylko na jednym poziomie! bardzo duzo ludzi tez narzeka na ogrzewanie podlogowe, wiec jak sie nie sprawdzi jedno to bedzie drugie.

po drugie wszedzie procz kuchni i lazienek beda panele, wiec jakby podlogowka nie dawala rady bedziemy dogrzewac kaloryferami :) w sumie poszlo 1930m pexow w 19-tu petlach , na gorze rozstaw co 15cm na dole co 10cm miejscami co 7,5cm.

co do kuchni zamowilem zonie czesc sprzetu do kuchni, myslalem, ze bedzie gorzej ale po 2h w necie zamowilismy na http://www.oleole.pl

- Samsung BT63TDBFGB piekarnik elektryczny,

- Electrolux EHT70835K płyta gazowa,

trzeba wybrac jeszcze zmywarke ale w swieta bedziemy gadac ze szwagierka bo ona jest znawca

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

skonczylem dzisiaj rozkladac 250m2 podlogowki + awaryjne rurki do kaloryferow :) zostalo tylko zabudowac 2 rozdzielacze i poczekac az ktos wywrozy okolo 10dni bez ogromnych mrozow i wylewamy podlogi.

przeprowadzka kwiecien-maj calkiem realna

ale Ci zazdroszczę...ja tylko liczę już na ciepły przełom stycznia i lutego, to jedyna nadzieja zeby wprowadzić sie w wakacje

byłam dziś w banku po drugą transzę...w sumie to troche niepotrzebnie bo teraz mały przestój, tylko jeszcze okna i bramy musze zapłącić

mamy juz wszystkie okna....są cudne....zdjęcia będą poznym wieczorem, jak wczoraj chciałąm je wgrać z telefonu do kompa to przypadkiem skasowałam wszystkie kontakty z telefonu..no cóż w tym roku życzeń esemesowych ode mnie nie będzie ;)

ale Ci zazdroszczę...ja tylko liczę już na ciepły przełom stycznia i lutego, to jedyna nadzieja zeby wprowadzić sie w wakacje

byłam dziś w banku po drugą transzę...w sumie to troche niepotrzebnie bo teraz mały przestój, tylko jeszcze okna i bramy musze zapłącić

mamy juz wszystkie okna....są cudne....zdjęcia będą poznym wieczorem, jak wczoraj chciałąm je wgrać z telefonu do kompa to przypadkiem skasowałam wszystkie kontakty z telefonu..no cóż w tym roku życzeń esemesowych ode mnie nie będzie ;)

z tym telefonem to "fajnie" zrobilas :) ja swoj zgubilem tydzien temu ;d odsniezalem zonie auto i gdzies wpadl sobie do sniegu, wzialem nowa karte w plusie lecz polowy kontaktow brak! czesc z nich kiedys zrzucilem na kompa ale to bylo przed budowa i nie mam ani jednego numeru to jakichkolwiek fachowcow ;/

dzieki, mam taka nadzieje ze te rurki na kaloryfery sa tylko awaryjne, skoro bardzo duzo ludzi zaluje, ze ma podlogowke tylko na jednym poziomie! bardzo duzo ludzi tez narzeka na ogrzewanie podlogowe, wiec jak sie nie sprawdzi jedno to bedzie drugie.

Narzekaja ci, co jej nie maja ;) Albo ci, ktorym ja zepsuto robiac np. rozstaw co 30cm albo puszczajac w to wode bezposrednio z kotla (60-70stC).. Tak - sa takie instalacje :) :) :) Po podlodze gola stopa sie przejsc nie da, a podczerwien bije tak ze robi sie niedobrze po paru minutach przebywania w takim pomieszczeniu.

po drugie wszedzie procz kuchni i lazienek beda panele, wiec jakby podlogowka nie dawala rady bedziemy dogrzewac kaloryferami :)

Panele to swietny przewodnik ciepla - tu na pewno nie bedziesz mial najmniejszych problemow :) Pod panele na ogrzewanie podlogowe polecam PIANOMAT 3mm (szary) - super wycisza. Do kupienia w Dywycie, Komforcie i Allegro - cena ok 7-9 pln / m2 :)

w sumie poszlo 1930m pexow w 19-tu petlach , na gorze rozstaw co 15cm na dole co 10cm miejscami co 7,5cm.

To na 100% bedziesz mial dobrze :)

Ja na parterze i poddaszu tez mam dokladnie 19 petli (12 parter + 7 poddasze) i podobna ilosc PEXa :) Dodatkowo mam jeszcze piec petli w piwnicy - ale tam to poszlo moze 250-300mb pexa bo zapotrzebowanie na cieplo minimalne :-)

pozdr.

mea a masz jakies namiary na to biuro, najlepiej maila, chciałabym dostać od nich wycenę.

mam namiary na pana szefa /liczy lepiej niz jego pracownicy ale opcje dodatkowe - okna sa zawsze na tych samych rabatach !! ale za montaz czy rolety place troche mniej niz pani w wodziu policzyla :)

Adam Kremiec - 606 919 606

ogolnie to my juz zlozylismy zamowienie :) 16500 z montazem ... 17 okien /bosz gdzie to jest!!!/ no i deczko w ciemno!! tak tak !! na niewymurowane sciany tez mozna zakupic okna :)

Fajna zabawka jak mówisz ale ja bym to jednak stosował tam gdzie możesz dać jedynie mało izolacji a zależy ci na niej. Typu na roletach czy węgarki czy cuś. BTW życzyłem szybkich roztopów w listopadzie a tu widze zimna chwyciła na całego i trzyma. Jak odśnieżanie? Idize ciepło w święta będziecie coś robić? :-)

w swieta planuje impreze ... z budowlanych kwestii to koncze temat zamawiania wiezby no i okna :) a reszta poczeka na lepsze pogody !!

przeprowadzka kwiecien-maj calkiem realna

i tego ci na te swiata bede zyczyc :D

bierz i ładuj cala kaske na krotkoterminowe lokaty :D zawsze to 500 na ciuchy bedzie :D /nie ma jak trzymac kase :D/ w temacie lokat sloze pomoca - obcykalam co ciekawsze tematy :D nie jest to jakis wypas ale pewne pieniazki !!

a jak przygotowania do swiat ?? u mnie zaczyna pachniec !! wlasnie w piekarniku siedzi piernik !!

bierz i ładuj cala kaske na krotkoterminowe lokaty :D zawsze to 500 na ciuchy bedzie :D /nie ma jak trzymac kase :D/ w temacie lokat sloze pomoca - obcykalam co ciekawsze tematy :D nie jest to jakis wypas ale pewne pieniazki !!

a jak przygotowania do swiat ?? u mnie zaczyna pachniec !! wlasnie w piekarniku siedzi piernik !!

mam je na takim fajnym koncie, co miesiac jest z tego co nieco :)

a powiedz mi tak z ciekawosci jak wypadła ta wycena z Rewonu ? ciekawa jestem jak wypadają na rynku ;-)

a co do Świat....wlasnie skonczyłąm choinke...z małymi dziećmi to jest przerąbane cos robic w domu :( niczego nie moge zrobic od poczatku do konca....

ech....za rok bedzie lepiej ;)

Witam.Czy ktos orientuje się w jakiej cenie można kupic Porotherm 44 i 25.Czy warto kupic materiał przed koncem roku czy jednak poczekac do wiosny?

Zycze wszystkim zdrowych,spokojnych Świąt spędzonych w gronie rodziny :)

warto !! ja dostalam duzo taniej niz w listopadzie a i tak mialam tani :)

mam je na takim fajnym koncie, co miesiac jest z tego co nieco :)

a powiedz mi tak z ciekawosci jak wypadła ta wycena z Rewonu ? ciekawa jestem jak wypadają na rynku ;-)

a co do Świat....wlasnie skonczyłąm choinke...z małymi dziećmi to jest przerąbane cos robic w domu :( niczego nie moge zrobic od poczatku do konca....

ech....za rok bedzie lepiej ;)

wyszli troche drozej niz oknoplats w tej ich promocji !! no i nie zrobia mi okna wiec lipa ...

a co do swiat - nie musisz mi tlumaczyc :D ja wszystko o potrafie zrobic robie miedzy 19 a 23 kiedy agata spi a ja jeszcze nie padam z nog :D dzis choinka mnie czeka ... moze odwaze sie to zrobic z mala ... zobaczymy !!

U mnie choinka już stoi, malutka bo miejsca w mieszkaniu nie ma za dużo. Mam nadzieję że za rok w Naszym domku stanie większa, żywa...

Uszka zrobione (95 szt.), pierogi z kapustą zrobione (70 szt.), pierogi ruskie zrobione (60 szt.). Ryba zamrożona...Dzisiaj i jutro wypieki :)

A potem błogie lenistwo :)

Aby Święta były wyjątkowymi dniami w roku,

by choinka w każdych oczach zalśniła blaskiem,

By kolacja wigilijna wniosła w serca spokój

a radość pojawiała się z każdym nowym brzaskiem.

By prezenty ucieszyły każde smutne oczy,

by spokojna przerwa ukoiła złość

By Sylwester zapewnił szampańską zabawę,

a kolędowych śpiewów nie było dość!

u mnie najbardziej pożądany na stole jest karp. Dzisiaj właśnie pracowałem nad tym....

karpie ładnie pozbijane, pofiletowane, przełożone cebulką, jutro rano wyrzucam cebulę i daję czosnek starty w prasce...rybe tylko sole i panieruję w mące - długo smażona(dlatego bez jajka, bo karp lubi długo się smażyć, a wtedy jajko zaczyna się już palić) - jest rewelacyjna :)

uszka jemy tylko symbolicznie, trochę inne tradycje mamy :)

No karpii to my tez zawsze zabijalismy 6 szt. i karp jak najbardziej tez pozadany z chlebem i cytrynka :-) U mnie tata karpie zbija, ja chyba bede kupowal gotowe bo nie lubie sie babrac w surowych wnetrznosciach ;) Wogole odkad jestesmy malzenstwem (czwarte swieta) to chodzimy na dwie kolacje Wigilijne jedna za druga - do rodzicow i tesciow ;D Ah ma sie ta dobra przemiane materii !! ha ha :p

uwielbiam czosnek...do wszystkiego...poza karpiem :D dla mnie karp jest taki troche słodki i czosnek mi tu nie bałdzo ;) ja najbardziej uwielbiam grzybową mojej mamy...niebo w gębie...a ze odkąd jesteśmy małżeństwem to jezdzimy na wigilie raz do tych raz do tych to w tym roku grzybowa obowiązkowo w pierwszy dzien świat :)

zawsze podziwiałam tych co potrafią zaliczyć dwie wigilie w jedne wieczór...za chęci i wytrwałość..ja bym absolutnie nie dała rady bo ja lubie siedzieć, celebrować i ciągle coś podjadać przepijając czymś na lepsze trawienie (kompotem z suszu żeby nie było :p ) , śpieszę sie na co dzien wiec w wigilie mówie pass...

w dniu dzisiejszym moge określić stan budowy jako SSZ...mamy wszystkie okna i prowizoryczne drzwi...oby za miesiąc też było +10st.C tak jak dziś :)

Pati - uwierz mi że takiego karpia jaki jest zawsze u mnie, to jeszcze nie jadłaś....tak mówią wszyscy ci którzy dostąpili tego zaszczytu ;)

ja też lubię siedzieć i celebrować, przegryzać itd, dokładnie tak samo...:)

kurna szkoda ze nie lubie karpia bo bym sie skusila :) ja niestety z rybek to tylko fe TOTALNIE BEZOSCIOWE !!! trauma ze smazonej baltyckiej rybki ...

a wigilie od kiedy jestesmy malzenstwem robimy u nas ... przywozimy babcie i we 4 siedzimy ... to juz nie to co w moim domu rodzinnym ale na dwie nie ma sily a zostawic babci i tesciowej nie wypada /a one za nic nie zgodza sie jechac na wigilie o moich rodzicow !!

plan na rok przyszly - wigilia w naszym nowym domu - 40m2 salonu zobowiazuje !!! moja rodzinka /sztuk 12/ domownicy /sztuk 4/, siostra meza /sztuk 3/ i babcia :) 20 - KTO DALBY WIECEJ ??

Pati - uwierz mi że takiego karpia jaki jest zawsze u mnie, to jeszcze nie jadłaś....tak mówią wszyscy ci którzy dostąpili tego zaszczytu ;)

ja też lubię siedzieć i celebrować, przegryzać itd, dokładnie tak samo...:)

Nie chwal sie tak bo ja trzecia kolacje tego wieczoru jeszcze normalnie bede w stanie zaliczyc, a wiem gdzie mieszkasz !! :D

pozdr.