agusia_x 03.01.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 W euro? Balbym sie... A jakie wogole oprocentowanie jest, ze tak atrakcyjny w porownaniu do zwyklej zlotowki ? Jak ja bralem to oplacal sie (procentowo) tylko CHF - euro mialo takie oprocentowanie ze wogole nie oplacalo sie brac ryzyka Wzialem w PLNach, raty stale, wiec wiem dokladnie co miesiac ile bede placil. A kto Ci da gwarancje, ze taki CHF za nastepne dwa lata nie bedzie kosztowal 5 pln ? pozdr. Nic dokładnie jeszcze nie wiem, czekam na ofertę. Ze wstępnej symulacji nam wszyło, że rata kredytu w euro jest o prawie 400 zł mniejsza od raty w zł. A jak euro za dwa lata będzie kosztować 5 zł to rata zrówna się z tą w zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.01.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Nic dokładnie jeszcze nie wiem, czekam na ofertę. Ze wstępnej symulacji nam wszyło, że rata kredytu w euro jest o prawie 400 zł mniejsza od raty w zł. A jak euro za dwa lata będzie kosztować 5 zł to rata zrówna się z tą w zł. A jak bedzie kosztowac 6 ? A jak wejdziemy do strefy euro - nie wiadomo z jakim kursem.. Nie wiadomo tez jak to bank poprzelicza.. No i juz na starcie jestes w plecy o spreed - ladnych parenascie tysiecy PLN Wiec to tak rozowo do konca nie jest Biezesz kredyt na 100 tys a juz na starcie masz do splaty 110 tys pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 03.01.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Nic dokładnie jeszcze nie wiem, czekam na ofertę. Ze wstępnej symulacji nam wszyło, że rata kredytu w euro jest o prawie 400 zł mniejsza od raty w zł. A jak euro za dwa lata będzie kosztować 5 zł to rata zrówna się z tą w zł. tyle tylko że w symulacjach nie jest uwzględniany spread i potem nagle przy płaceniu raty okazuje się że różnica mniejasza albo wcale jej nie ma. My bierzemy kredyt w złotówkach,na działkę też mieliśmy w złotówkach . Według symulacji walutowy kredyt miał byc tańszy a w praktyce wyszło że na złotówkowym jesteśmy do przodu ponad 8 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 03.01.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 A jak bedzie kosztowac 6 ? A jak wejdziemy do strefy euro - nie wiadomo z jakim kursem.. pozdr. Mam nadzieję że nie wejdziemy do strefy euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.01.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 tyle tylko że w symulacjach nie jest uwzględniany spread i potem nagle przy płaceniu raty okazuje się że różnica mniejasza albo wcale jej nie ma. My bierzemy kredyt w złotówkach,na działkę też mieliśmy w złotówkach . Według symulacji walutowy kredyt miał byc tańszy a w praktyce wyszło że na złotówkowym jesteśmy do przodu ponad 8 tyś. Zależy w jakim banku,ja w symulacji miałem podane wszystko,wziąłem w euro i tyle ile w symulacji tyle realnie Różnica w racie przy kredycie 100tys.zł na 30 lat ok.200zł na korzyść euro Euro będzie spadać,realny kurs euro jest niższy,także ja się tego nie obawiam.Bardziej bym się martwił wyższego oprocentowania kredytów w euro,które są na rekordowo niskich poziomach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 03.01.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 No, chociaż jeden o odmiennym zdaniu. Bo już myślałam, że ta niska rata zamydliła mi oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.01.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 No, chociaż jeden o odmiennym zdaniu. Bo już myślałam, że ta niska rata zamydliła mi oczy. Zamydla, zamydla Co jak euro pojdzie na 6 pln ? Rata o 50% wyzsza.. To nie musi byc jutro. To moze byc za 10 lat! Pomysl ile bedziesz miala lat jak skonczysz splacac ten kredyt - czy przez ten caly okres chcesz wstawac codziennie i zagryzajac zeby sprawdzac aktualny kurs eurosa ? Ja wole wydawac te 400 pln miesiecznie wiecej (a faktycznie mniej - oszczedzilem przeciez na spreadzie) i traktowac to jak ubezpieczenie od stresu pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 03.01.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Euro będzie spadać,realny kurs euro jest niższy,także ja się tego nie obawiam.Bardziej bym się martwił wyższego oprocentowania kredytów w euro,które są na rekordowo niskich poziomach. a skąd wiesz że euro będzie spadac? w kwestii walut to w naszym kraju wszystko zmienia sie jak w kalejdoskopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.01.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Ja wole wydawac te 400 pln miesiecznie wiecej (a faktycznie mniej - oszczedzilem przeciez na spreadzie) i traktowac to jak ubezpieczenie od stresu pozdr. Tylko najpierw trzeba mieć te 400zł miesięcznie więcej a w ciągu roku uzbiera się prawie 5tys.zł nie mówiąc o 10 latach z 50tys.zł Na działkę w euro i na budowę będzie w euro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.01.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 a skąd wiesz że euro będzie spadac? w kwestii walut to w naszym kraju wszystko zmienia sie jak w kalejdoskopie Kurs euro nie zależy od naszego kraju tylko od sytuacji w Europie i na Świecie.Zerknij na kraje eurolandu,przecież tam jest zapaść,euro idzie w dół w stosunku do dolara,jena franka. Poza tym,zobacz,że nie raz była interwencja MF,żeby obniżyć rosnący kurs euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.01.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Tylko najpierw trzeba mieć te 400zł miesięcznie więcej a w ciągu roku uzbiera się prawie 5tys.zł nie mówiąc o 10 latach z 50tys.zł Na działkę w euro i na budowę będzie w euro Sorry ale jezeli Ty nie masz 400 pln wiecej na kredyt w PLNach to nie wroze Ci nic dobrego w razie wzrostu oprocentowania, czy samej waluty. Kredyty w walutach sa dla tych, co w takiej walucie zarabiaja i tyle! I ew. dla bogatych, z bardzo duza zdolnoscia kredytowa. Nie bez powodu zaostrzono niedawno zasady przyznawania "tanich" kredytow w walutach.. Zastanawiales sie, dlaczego ? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.01.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Sorry ale jezeli Ty nie masz 400 pln wiecej na kredyt w PLNach to nie wroze Ci nic dobrego w razie wzrostu oprocentowania, czy samej waluty. Kredyty w walutach sa dla tych, co w takiej walucie zarabiaja i tyle! I ew. dla bogatych, z bardzo duza zdolnoscia kredytowa. Nie bez powodu zaostrzono niedawno zasady przyznawania "tanich" kredytow w walutach.. Zastanawiales sie, dlaczego ? pozdr. Sorry pozory mylą W zanadrzu jest M-4 i domek po babci i nie zamierzam narazie tego spieniężać,żeby spłacać większy kredyt w PLN Przy kredycie na 100tys.zł była różnica 200zł a przy 300tys.zł to będzie już 600zł Poza tym franek jest na rekordowych poziomach ale Ci,którzy wzięli gdy był po 2zł dalej są do przodu w stosunku do PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.01.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Kurs euro nie zależy od naszego kraju tylko od sytuacji w Europie i na Świecie.Zerknij na kraje eurolandu,przecież tam jest zapaść,euro idzie w dół w stosunku do dolara,jena franka. Poza tym,zobacz,że nie raz była interwencja MF,żeby obniżyć rosnący kurs euro. http://stooq.pl/q/?s=eurpln&c=10y&t=l&a=lg&b=0 Byla, nie byla.. To wykres z 10-ciu lat, dodaj sobie jeszcze dwa takie okresy i wyjdzie niezla hustawka! To bedzie odbicie hustawki nastrojow wszystkich, ktorzy wezma / wzieli kredyty w EUR. Ja dziekuje Przy Twoim kredycie na 200 tys sam spread wyniosl ok 16-17 tys pln, wiec przez 3,5 roku do kredytu w PLNach nie doplacasz nic. Po tym czasie - zalezy co bedzie z kursem i oprocentowaniem A co do niego - LIBOR EUR wynosi teraz 0,9. WIBOR PLN - 3,9. Co ma szanse bardziej spasc ? HINT - na minus sie nie da ! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.01.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 http://stooq.pl/q/?s=eurpln&c=10y&t=l&a=lg&b=0 Byla, nie byla.. To wykres z 10-ciu lat, dodaj sobie jeszcze dwa takie okresy i wyjdzie niezla hustawka! To bedzie odbicie hustawki nastrojow wszystkich, ktorzy wezma / wzieli kredyty w EUR. Ja dziekuje . A ja lubię ryzyko,dreszczyk emocji,nie trzęsę portkami i biorę w euro PKO B.P ma najniższy spread,bodajże 5% czyli nie jest tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.01.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Sorry pozory mylą W zanadrzu jest M-4 i domek po babci i nie zamierzam narazie tego spieniężać,żeby spłacać większy kredyt w PLN Przy kredycie na 100tys.zł była różnica 200zł a przy 300tys.zł to będzie już 600zł Tyle ze spread przy kredycie na 300 tys wyniesie ok 25 tys pln. Czyli biorac ten kredyt - masz juz na samym starcie do splacenia 325 tys pln. Teraz euros skacze do 6 pln i w EUR placisz juz nie jak pierwotnie np. 350eur/1400pln tylko 350eur/2100 pln. A placacy w PLNach placi dalej 1800. Jaka wtedy masz mozliwosc? Przewalutowac, bo boisz sie ze pojdzie jeszcze wyzej? Pewnie! 325 tys czyli 81250 eur zamieniasz - tym razem juz na 487,5 tys pln + spread 36 tys pln, masz do splaty ponad 520 tys pln! A mialo byc tak tanio i pieknie Oczywiscie glupi nie jestes i nie przewalutowujesz.. LIBOR troche rosnie i placisz juz nie 2100 a 2800 pln. A PLNowiec dalej 1800... Swoja droga - jaka masz marze w tym EUR? Ja mam 0,7% w PLNach. A marza to praktycznie jedyna stala w umowie, wiec warto zeby byla mozliwie najnizsza, reszta zalezy od rynku pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.01.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 A ja lubię ryzyko,dreszczyk emocji,nie trzęsę portkami i biorę w euro PKO B.P ma najniższy spread,bodajże 5% czyli nie jest tak źle. No to szczerze Ci zycze powodzenia, obys sie nie nabawil kiedys nerwicy (wiem co to z doswiadczenia - lata temu przechodzilem - nie polecam najgorszemu wrogowi!). Ryzykowac w ten sposob mozna oszczednosciami, wygrana w lotto, a nie inwestycja swojego zycia, swoim rodzinnym gniazdkiem - oczywiscie moim zdaniem pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.01.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Sorry pozory mylą W zanadrzu jest M-4 i domek po babci i nie zamierzam narazie tego spieniężać,żeby spłacać większy kredyt w PLN Przy kredycie na 100tys.zł była różnica 200zł a przy 300tys.zł to będzie już 600zł Mieszkanie sprzedaj - wysokie ceny teraz nieruchomosci mamy I wez kredyt hupoteczny z mechanizmem bilansujacym - bedziesz splacal glownie kapital, a nie odsetki. Lepsze to chyba od wynajmowania tego mieszkania, bo w wynajem trzeba dodatkowo inwestowac, interesowac sie etc.. No i marze bedziesz mial na ten kredyt na pewno nizsza niz w eurosach pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybnicki 03.01.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Jestem po rozmowie z doradcą z OF. Jestem zadowolona, wielu rzeczy się dowiedziałam. Teraz czekam na maila z ofertą kredytów. Zainteresował mnie kredytem w euro. Coraz bardziej się nad tym zastanawiam. A wy co sądzicie o takim kredycie? Wiem, że ryzyko i wogóle, ale i tak kusi. Zawsze będzie tak, że ci co mają kredyt w walutach polecą Ci waluty a ci z kredytami złotówkowymi będą zachwalać PLN-y. Decyzje podejmujesz sama, a to czy podjęłaś ją trafną czy nie dowiesz się dopiero po spłacie. Tu jest za dużo zmiennych do przewidzenia - kursy walut w czasie, cena depozytów na rynku (WIBOR, EURIBOR..), spekulacje "tych dużych". Sama zobacz - obecnie złotówka jest można powiedzieć mocna - ale w stosunku do Euro lub USD, lecz zastanów się - dlaczego nie w stosunku do CHF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.01.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Mieszkanie sprzedaj - wysokie ceny teraz nieruchomosci mamy I wez kredyt hupoteczny z mechanizmem bilansujacym - bedziesz splacal glownie kapital, a nie odsetki. Lepsze to chyba od wynajmowania tego mieszkania, bo w wynajem trzeba dodatkowo inwestowac, interesowac sie etc.. No i marze bedziesz mial na ten kredyt na pewno nizsza niz w eurosach pozdr. Jak się wybuduję to będę myślał,narazie muszę gdzieś mieszkać ale powiem,że szkoda sprzedawać,będzie jak znalazł dla młodego za kilka lat (16lat),no chyba,że zamiana na kawalerkę po budowie Prędzej sprzedam domek po dziadkach w ...Szczecinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 03.01.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 To ja Zacierane Stabill szpachla cementowa biala, oznaczenie z worka -> PCZ-15. http://www.stabill.pl/PRODUKTY/show/7 Cytat: WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE Szpachla Cementowa Biała STABILL PCZ-15 służy do cienkowarstwowego wygładzania i uszlachetniania zewnętrznych i wewnętrznych ścian w budynkach. Może być stosowany jako warstwa wykończeniowa lub jako warstwa podkładowa pod tynki dekoracyjne, powłoki malarskie. Biała barwa pozwala na ograniczenie ilości wymalowań dla uzyskania pełnego efektu barwnego. Produkt o podwyższonej elastyczności i wytrzymałości. POLECAM - warstwa jest znacznie gladsza niz sam chropowaty tynk CW (nie tak jak gladz - ale ja gladz maluje walkiem z dlugim wlosiem i koncowy efekt jest identyczny) ale ZNAAAAAACZNIE mocniejsza - w koncu to warstwa cementowa a nie jakas miekka popierdolka gipsowa pozdr. Wielkie dzięki, właśnie szukam czegoś innego niż gipsopodobne, a to wygląda obiecująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts