Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

W euro? Balbym sie... A jakie wogole oprocentowanie jest, ze tak atrakcyjny w porownaniu do zwyklej zlotowki ? Jak ja bralem to oplacal sie (procentowo) tylko CHF - euro mialo takie oprocentowanie ze wogole nie oplacalo sie brac ryzyka :) Wzialem w PLNach, raty stale, wiec wiem dokladnie co miesiac ile bede placil.

A kto Ci da gwarancje, ze taki CHF za nastepne dwa lata nie bedzie kosztowal 5 pln ? :-)

pozdr.

Nic dokładnie jeszcze nie wiem, czekam na ofertę. Ze wstępnej symulacji nam wszyło, że rata kredytu w euro jest o prawie 400 zł mniejsza od raty w zł.

A jak euro za dwa lata będzie kosztować 5 zł to rata zrówna się z tą w zł.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Nic dokładnie jeszcze nie wiem, czekam na ofertę. Ze wstępnej symulacji nam wszyło, że rata kredytu w euro jest o prawie 400 zł mniejsza od raty w zł.

A jak bedzie kosztowac 6 ? ;-) A jak wejdziemy do strefy euro - nie wiadomo z jakim kursem.. Nie wiadomo tez jak to bank poprzelicza.. No i juz na starcie jestes w plecy o spreed - ladnych parenascie tysiecy PLN :) Wiec to tak rozowo do konca nie jest ;-) Biezesz kredyt na 100 tys a juz na starcie masz do splaty 110 tys :)

pozdr.

tyle tylko że w symulacjach nie jest uwzględniany spread i potem nagle przy płaceniu raty okazuje się że różnica mniejasza albo wcale jej nie ma.

My bierzemy kredyt w złotówkach,na działkę też mieliśmy w złotówkach . Według symulacji walutowy kredyt miał byc tańszy a w praktyce wyszło że na złotówkowym jesteśmy do przodu ponad 8 tyś.

Gość Arturo72
tyle tylko że w symulacjach nie jest uwzględniany spread i potem nagle przy płaceniu raty okazuje się że różnica mniejasza albo wcale jej nie ma.

My bierzemy kredyt w złotówkach,na działkę też mieliśmy w złotówkach . Według symulacji walutowy kredyt miał byc tańszy a w praktyce wyszło że na złotówkowym jesteśmy do przodu ponad 8 tyś.

Zależy w jakim banku,ja w symulacji miałem podane wszystko,wziąłem w euro i tyle ile w symulacji tyle realnie :)

Różnica w racie przy kredycie 100tys.zł na 30 lat ok.200zł na korzyść euro :)

Euro będzie spadać,realny kurs euro jest niższy,także ja się tego nie obawiam.Bardziej bym się martwił wyższego oprocentowania kredytów w euro,które są na rekordowo niskich poziomach.

No, chociaż jeden o odmiennym zdaniu. Bo już myślałam, że ta niska rata zamydliła mi oczy.

Zamydla, zamydla :) Co jak euro pojdzie na 6 pln ? Rata o 50% wyzsza.. To nie musi byc jutro. To moze byc za 10 lat! Pomysl ile bedziesz miala lat jak skonczysz splacac ten kredyt - czy przez ten caly okres chcesz wstawac codziennie i zagryzajac zeby sprawdzac aktualny kurs eurosa ?:) Ja wole wydawac te 400 pln miesiecznie wiecej (a faktycznie mniej - oszczedzilem przeciez na spreadzie) i traktowac to jak ubezpieczenie od stresu :)

pozdr.

Euro będzie spadać,realny kurs euro jest niższy,także ja się tego nie obawiam.Bardziej bym się martwił wyższego oprocentowania kredytów w euro,które są na rekordowo niskich poziomach.

a skąd wiesz że euro będzie spadac? w kwestii walut to w naszym kraju wszystko zmienia sie jak w kalejdoskopie

Gość Arturo72
Ja wole wydawac te 400 pln miesiecznie wiecej (a faktycznie mniej - oszczedzilem przeciez na spreadzie) i traktowac to jak ubezpieczenie od stresu :)

pozdr.

Tylko najpierw trzeba mieć te 400zł miesięcznie więcej a w ciągu roku uzbiera się prawie 5tys.zł nie mówiąc o 10 latach z 50tys.zł :)

Na działkę w euro i na budowę będzie w euro ;)

Gość Arturo72
a skąd wiesz że euro będzie spadac? w kwestii walut to w naszym kraju wszystko zmienia sie jak w kalejdoskopie

Kurs euro nie zależy od naszego kraju tylko od sytuacji w Europie i na Świecie.Zerknij na kraje eurolandu,przecież tam jest zapaść,euro idzie w dół w stosunku do dolara,jena franka.

Poza tym,zobacz,że nie raz była interwencja MF,żeby obniżyć rosnący kurs euro.

Tylko najpierw trzeba mieć te 400zł miesięcznie więcej a w ciągu roku uzbiera się prawie 5tys.zł nie mówiąc o 10 latach z 50tys.zł :)

Na działkę w euro i na budowę będzie w euro ;)

Sorry ale jezeli Ty nie masz 400 pln wiecej na kredyt w PLNach to nie wroze Ci nic dobrego w razie wzrostu oprocentowania, czy samej waluty. Kredyty w walutach sa dla tych, co w takiej walucie zarabiaja i tyle! I ew. dla bogatych, z bardzo duza zdolnoscia kredytowa. Nie bez powodu zaostrzono niedawno zasady przyznawania "tanich" kredytow w walutach.. Zastanawiales sie, dlaczego ? :)

pozdr.

Gość Arturo72
Sorry ale jezeli Ty nie masz 400 pln wiecej na kredyt w PLNach to nie wroze Ci nic dobrego w razie wzrostu oprocentowania, czy samej waluty. Kredyty w walutach sa dla tych, co w takiej walucie zarabiaja i tyle! I ew. dla bogatych, z bardzo duza zdolnoscia kredytowa. Nie bez powodu zaostrzono niedawno zasady przyznawania "tanich" kredytow w walutach.. Zastanawiales sie, dlaczego ? :)

pozdr.

Sorry pozory mylą ;) W zanadrzu jest M-4 i domek po babci i nie zamierzam narazie tego spieniężać,żeby spłacać większy kredyt w PLN :)

Przy kredycie na 100tys.zł była różnica 200zł a przy 300tys.zł to będzie już 600zł ;)

Poza tym franek jest na rekordowych poziomach ale Ci,którzy wzięli gdy był po 2zł dalej są do przodu w stosunku do PLN.

Kurs euro nie zależy od naszego kraju tylko od sytuacji w Europie i na Świecie.Zerknij na kraje eurolandu,przecież tam jest zapaść,euro idzie w dół w stosunku do dolara,jena franka.

Poza tym,zobacz,że nie raz była interwencja MF,żeby obniżyć rosnący kurs euro.

http://stooq.pl/q/?s=eurpln&c=10y&t=l&a=lg&b=0

Byla, nie byla.. To wykres z 10-ciu lat, dodaj sobie jeszcze dwa takie okresy i wyjdzie niezla hustawka! To bedzie odbicie hustawki nastrojow wszystkich, ktorzy wezma / wzieli kredyty w EUR. Ja dziekuje :)

Przy Twoim kredycie na 200 tys sam spread wyniosl ok 16-17 tys pln, wiec przez 3,5 roku do kredytu w PLNach nie doplacasz nic. Po tym czasie - zalezy co bedzie z kursem i oprocentowaniem :) A co do niego - LIBOR EUR wynosi teraz 0,9. WIBOR PLN - 3,9. Co ma szanse bardziej spasc ? ;-) HINT - na minus sie nie da ! :D

pozdr.

Gość Arturo72
http://stooq.pl/q/?s=eurpln&c=10y&t=l&a=lg&b=0

Byla, nie byla.. To wykres z 10-ciu lat, dodaj sobie jeszcze dwa takie okresy i wyjdzie niezla hustawka! To bedzie odbicie hustawki nastrojow wszystkich, ktorzy wezma / wzieli kredyty w EUR. Ja dziekuje :)

.

A ja lubię ryzyko,dreszczyk emocji,nie trzęsę portkami i biorę w euro :)

PKO B.P ma najniższy spread,bodajże 5% czyli nie jest tak źle.

Sorry pozory mylą ;) W zanadrzu jest M-4 i domek po babci i nie zamierzam narazie tego spieniężać,żeby spłacać większy kredyt w PLN :)

Przy kredycie na 100tys.zł była różnica 200zł a przy 300tys.zł to będzie już 600zł ;)

Tyle ze spread przy kredycie na 300 tys wyniesie ok 25 tys pln. Czyli biorac ten kredyt - masz juz na samym starcie do splacenia 325 tys pln. Teraz euros skacze do 6 pln i w EUR placisz juz nie jak pierwotnie np. 350eur/1400pln tylko 350eur/2100 pln. A placacy w PLNach placi dalej 1800. Jaka wtedy masz mozliwosc? Przewalutowac, bo boisz sie ze pojdzie jeszcze wyzej? Pewnie! 325 tys czyli 81250 eur zamieniasz - tym razem juz na 487,5 tys pln + spread 36 tys pln, masz do splaty ponad 520 tys pln! A mialo byc tak tanio i pieknie :(

Oczywiscie glupi nie jestes i nie przewalutowujesz.. LIBOR troche rosnie i placisz juz nie 2100 a 2800 pln. A PLNowiec dalej 1800...

Swoja droga - jaka masz marze w tym EUR? Ja mam 0,7% w PLNach. A marza to praktycznie jedyna stala w umowie, wiec warto zeby byla mozliwie najnizsza, reszta zalezy od rynku :)

pozdr.

A ja lubię ryzyko,dreszczyk emocji,nie trzęsę portkami i biorę w euro :)

PKO B.P ma najniższy spread,bodajże 5% czyli nie jest tak źle.

No to szczerze Ci zycze powodzenia, obys sie nie nabawil kiedys nerwicy (wiem co to z doswiadczenia - lata temu przechodzilem - nie polecam najgorszemu wrogowi!). Ryzykowac w ten sposob mozna oszczednosciami, wygrana w lotto, a nie inwestycja swojego zycia, swoim rodzinnym gniazdkiem - oczywiscie moim zdaniem :)

pozdr.

Mieszkanie sprzedaj - wysokie ceny teraz nieruchomosci mamy :) I wez kredyt hupoteczny z mechanizmem bilansujacym - bedziesz splacal glownie kapital, a nie odsetki. Lepsze to chyba od wynajmowania tego mieszkania, bo w wynajem trzeba dodatkowo inwestowac, interesowac sie etc.. No i marze bedziesz mial na ten kredyt na pewno nizsza niz w eurosach :)

pozdr.

Jestem po rozmowie z doradcą z OF. Jestem zadowolona, wielu rzeczy się dowiedziałam. Teraz czekam na maila z ofertą kredytów. Zainteresował mnie kredytem w euro. Coraz bardziej się nad tym zastanawiam.

A wy co sądzicie o takim kredycie? Wiem, że ryzyko i wogóle, ale i tak kusi.

Zawsze będzie tak, że ci co mają kredyt w walutach polecą Ci waluty a ci z kredytami złotówkowymi będą zachwalać PLN-y. Decyzje podejmujesz sama, a to czy podjęłaś ją trafną czy nie dowiesz się dopiero po spłacie. Tu jest za dużo zmiennych do przewidzenia - kursy walut w czasie, cena depozytów na rynku (WIBOR, EURIBOR..), spekulacje "tych dużych". Sama zobacz - obecnie złotówka jest można powiedzieć mocna - ale w stosunku do Euro lub USD, lecz zastanów się - dlaczego nie w stosunku do CHF?

Gość Arturo72
Mieszkanie sprzedaj - wysokie ceny teraz nieruchomosci mamy :) I wez kredyt hupoteczny z mechanizmem bilansujacym - bedziesz splacal glownie kapital, a nie odsetki. Lepsze to chyba od wynajmowania tego mieszkania, bo w wynajem trzeba dodatkowo inwestowac, interesowac sie etc.. No i marze bedziesz mial na ten kredyt na pewno nizsza niz w eurosach :)

pozdr.

Jak się wybuduję to będę myślał,narazie muszę gdzieś mieszkać ale powiem,że szkoda sprzedawać,będzie jak znalazł dla młodego za kilka lat (16lat),no chyba,że zamiana na kawalerkę po budowie :)

Prędzej sprzedam domek po dziadkach w ...Szczecinie ;)

To ja :)

Zacierane Stabill szpachla cementowa biala, oznaczenie z worka -> PCZ-15.

http://www.stabill.pl/PRODUKTY/show/7

Cytat:

WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Szpachla Cementowa Biała STABILL PCZ-15 służy do cienkowarstwowego wygładzania i uszlachetniania zewnętrznych i wewnętrznych ścian w budynkach. Może być stosowany jako warstwa wykończeniowa lub jako warstwa podkładowa pod tynki dekoracyjne, powłoki malarskie. Biała barwa pozwala na ograniczenie ilości wymalowań dla uzyskania pełnego efektu barwnego. Produkt o podwyższonej elastyczności i wytrzymałości.

POLECAM - warstwa jest znacznie gladsza niz sam chropowaty tynk CW (nie tak jak gladz - ale ja gladz maluje walkiem z dlugim wlosiem i koncowy efekt jest identyczny) ale ZNAAAAAACZNIE mocniejsza - w koncu to warstwa cementowa a nie jakas miekka popierdolka gipsowa ;-)

pozdr.

Wielkie dzięki, właśnie szukam czegoś innego niż gipsopodobne, a to wygląda obiecująco.