Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Ci co zaczynają na wiosnę gdzie przymierzacie się do kupna bloczków fundamentowych?

proponuje sie nie przymierzac tylko dzwonic, dzwonic i jeszcze raz dzwonic ... grunt to arabskie przyzwyczajenia!! bez targowania ani rusz !!!

oczywiscie zakladasz ze bedziesz w danej hurtowni wszystko kupowal a potem i tak zrobisz jak zechcesz :D oni sie zawsze na to lapia :)

a ja sie nie zgodze ... jak bylam wczesniej w oknoplascie to gosciu mi od razu powiedzial ze jak na wiosne potrzebuje to tylko kupowac w grudniu bo tak moga dac max 35% a ja dostalam bite 40 % !! z tego co pamietam to po negocjacjach max co wyciagali to 37 !!

3 oczka w ta czy w tamta to juz z tysiak w kapsie!!

mysle, ze te kilka oczek to tak jak w mediamarkt bez vat :) oni zawsze zarabiaja i czy Ci powiedza 35% czy 70% rabatu ty i tak placisz tyle samo

mysle, ze te kilka oczek to tak jak w mediamarkt bez vat :) oni zawsze zarabiaja i czy Ci powiedza 35% czy 70% rabatu ty i tak placisz tyle samo

kiedys pracowałem w handlu i Maciek ma racje..... niewazny rabat. Ważna jest cena końcowa lub cena bazowa od jakiej sie rabat nalicza, częstym zjawiskiem w handlu jest że firmy dają wiekszy rabat ale od wyższych cen brutto. No i niestety część ludzi się na to łapie :-(

Zawsze jak klienci mi mówili że : " tam dostali lepszy rabat na grzejni X" to ja im mówiłem że ja daję tyle i to jest dużo, a jak chcą to dam im i z 60 % rabatu, ale za to od jakiej ceny....

no akurat mam wycene z lipca i grudnia i sie roznia i to troche !! a tylko jedno inne okno ... moge nawet dokladnie policzyc jaka roznica

kiedys pracowałem w handlu i Maciek ma racje..... niewazny rabat. Ważna jest cena końcowa lub cena bazowa od jakiej sie rabat nalicza, częstym zjawiskiem w handlu jest że firmy dają wiekszy rabat ale od wyższych cen brutto. No i niestety część ludzi się na to łapie :-(

Zawsze jak klienci mi mówili że : " tam dostali lepszy rabat na grzejni X" to ja im mówiłem że ja daję tyle i to jest dużo, a jak chcą to dam im i z 60 % rabatu, ale za to od jakiej ceny....

Tu akurat oboje nie macie racji bo to jest OKNOPLAST KRAKOW - oni sa "tylko" dystrybutorem - okna sprzedaja wedlug cennika oknoplastu. Maja program, ktory im wylicza koszt okien wedlug danych oknoplastu. I tak jezeli w zime daja 40% to znaczy ze oknoplast im daje 40%. Jezeli promocja sie konczy i jest rabat 35% to nic wiecej nie moga. To, ze komus dali 37% to juz znaczy, ze te 2% sa "w plecy" na swojej marzy ze sprzedazy, bo oknoplast zrobi im okna z rabatem 35%, a nie 37% :)

Akurat w budownictwie jest bardzo duzo materialow gdzie przede wszystkim trzeba patrzec na rabat - chocby okna dachowe, welna mineralna, styropian, drzwi wewnetrzne etc. Ceny katalogowe sa zawsze dostepne chocby na stronach producentow i warto sie targowac w roznych hurtowniach o rabat, wedlug tych wlasnie katalogowych cen :)

pozdr.

Super dzięki za kontakt zadzwonię zobaczę jak wyjdzie to cenowo. Wiecie co bo to jest tak człowiek szuka tych wykonawców wiadomo z polecenia bo nikt nie chce się przejechać na firmie - dodatkowo ta instalacja c.o. no i cała kotłownia (a w dzisiejszych czasach to przecież sama elektronika) to przecież mnóstwo kasy.

Tu akurat oboje nie macie racji bo to jest OKNOPLAST KRAKOW - oni sa "tylko" dystrybutorem - okna sprzedaja wedlug cennika oknoplastu. Maja program, ktory im wylicza koszt okien wedlug danych oknoplastu. I tak jezeli w zime daja 40% to znaczy ze oknoplast im daje 40%. Jezeli promocja sie konczy i jest rabat 35% to nic wiecej nie moga. To, ze komus dali 37% to juz znaczy, ze te 2% sa "w plecy" na swojej marzy ze sprzedazy, bo oknoplast zrobi im okna z rabatem 35%, a nie 37% :)

Akurat w budownictwie jest bardzo duzo materialow gdzie przede wszystkim trzeba patrzec na rabat - chocby okna dachowe, welna mineralna, styropian, drzwi wewnetrzne etc. Ceny katalogowe sa zawsze dostepne chocby na stronach producentow i warto sie targowac w roznych hurtowniach o rabat, wedlug tych wlasnie katalogowych cen :)

pozdr.

malo gdzie i ktory producent daje ceny katalogowe a napewno przy oknach ich nie znajdziesz bo i jak? moze tylko przy typowych oknach dachowych.

malo gdzie i ktory producent daje ceny katalogowe a napewno przy oknach ich nie znajdziesz bo i jak? moze tylko przy typowych oknach dachowych.

zonk ... w oknoplascie jak chcesz dadza ci katalog z cennikiem na 2010rok !! gwoli wyjasnienia w tym cenniku jest cena z mb profilu i m2 szyby !! jak ktos chce sobie policzyc to kazde okno wyjdzie!!

proponuje sie nie przymierzac tylko dzwonic, dzwonic i jeszcze raz dzwonic ... grunt to arabskie przyzwyczajenia!! bez targowania ani rusz !!!

oczywiscie zakladasz ze bedziesz w danej hurtowni wszystko kupowal a potem i tak zrobisz jak zechcesz :D oni sie zawsze na to lapia :)

mea dzięki za cenne podpowiedzi zanotowane

Oczywiście dział NAMIARY już przejrzałam szybciutko

nie wiek jak to dokładnie teraz u nich wygląda, ale robili wod-kan i isntalacje do OC na jesień 2009. - całość około 7tyś. Na pewno można było taniej....

natomiast pytałem się też ich o podłogówkę - i tutaj cena była kosmos - 100zł/m2....mnie wyszło z robocizną i materiałem wyszło 60zł/m2 (z tego 150m2 podłogówki co 10cm, a reszta co 20cm) razem z podejściami pod 2 grzejniki i 2 drabinki do łazienki

No fakt ogólnie uchodzą za drogich poczekam na mój kosztorys- zobaczymy ale zrobię wycenę jeszcze w paru innych firmach - i tu prośba - jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś sprawdzone ekipy od c.o z podłogówką + wod-kan to z góry dzięki.

W wydruku jaki dostaniesz od Oknoplastu. Oni to wyceniaja wedlug programu ktory dostaja z Oknoplastu - w nim sie nie da zmienic cen bo te dyktuje sam Oknoplast :) Takie kombinacje to moga robic tylko mali producenci-sprzedawcy, a nie oknoplast ktory sprzedaje okna na cala polske i ma konkretnie ustalone ceny, od ktorych daje rabaty.

pozdr.

Gość Arturo72
W wydruku jaki dostaniesz od Oknoplastu. Oni to wyceniaja wedlug programu ktory dostaja z Oknoplastu - w nim sie nie da zmienic cen bo te dyktuje sam Oknoplast :) Takie kombinacje to moga robic tylko mali producenci-sprzedawcy, a nie oknoplast ktory sprzedaje okna na cala polske i ma konkretnie ustalone ceny, od ktorych daje rabaty.

pozdr.

Jesteś pewny tego ? Bo ja na przykładzie innej "dużej" firmy okniarskiej wiem,że dystrybutor dostaje specjalne ceny od producenta(spore zniżki) ile zarobi powyżej to jest jego zysk i im więcej sprzeda tym ma większy rabat.Także,jeśli dystrybutor sprzedaje Tobie okno wg cennika producenta to zarabia sporo,wież mi.Inny che być konkurencyjny i sprzada Ci okno poniżej cen producenta kosztem mniejszej prowizji :)

Jesteś pewny tego ?

Tego, ze jest jeden oficjalny cennik oknoplastu - owszem, jestem pewien!

Bo ja na przykładzie innej "dużej" firmy okniarskiej wiem,że dystrybutor dostaje specjalne ceny od producenta(spore zniżki) ile zarobi powyżej to jest jego zysk i im więcej sprzeda tym ma większy rabat.Także,jeśli dystrybutor sprzedaje Tobie okno wg cennika producenta to zarabia sporo,wież mi.Inny che być konkurencyjny i sprzada Ci okno poniżej cen producenta kosztem mniejszej prowizji :)

I wszystko sie zgadza, ale dla Ciebie jako klienta koncowego liczy sie w tym wypadku tylko i wylacznie RABAT od ceny katalogowej :) To, czy jeden dystrybutor dajac Ci "standardowy" rabat 35% zarobi na Tobie wiecej niz inny dystrybutor, ktory da tez 35% to Cie wogole nie interesuje. Dla Ciebie w obu przypadkach cena jest ta sama i targujac sie - wystarczy ze bedziesz sie targowal o rabat :)

Niektorzy tu poprostu sugerowali, ze rabat sie nie liczy, tylko cena koncowa. W tym przypadku akurat cena koncowa bedzie ZAWSZE proporcjonalna do rabatu, bo cene podstawowa dyktuje oknoplast, a sposoby w jaki dodatkowo nagradza swoich sprzedawcow za duza sprzedaz nie maja dla Ciebie zadnego znaczenia :)

pozdr.