Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Witam Rybnik

Planuję rozpoczęcie prac na wiosnę (jak dostanę PNB) -

proszę o namiary na firmy od fundamentów (stan zero), muszę poczynić małe rozeznanie rynku.

pozdrawiam :D

Poczytaj sobie ten wątek:

http://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&gmid=740922

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

tak, ten wątek już poczytałem, ale co do fundamentów nie bardzo znalazłem, ale poczytam jeszcze raz, może coś umknęło...

poczytaj dokladnie, przewaznie kazdy murarz czy firma budujaca robia wszystko od ziemi do szczytow :)

u mnie wylewki na gorze zrobione, na dole wyszedl problem- jeden z pokoji i lazienka sa 3 cm wyzej od reszty ;/ trzeba to bedzie jakos zniwelowac ale chyba faktycznie moze z ta podsypka bylo za fest pocyganione

Gość Arturo72
Witam Rybnik

Planuję rozpoczęcie prac na wiosnę (jak dostanę PNB) -

proszę o namiary na firmy od fundamentów (stan zero), muszę poczynić małe rozeznanie rynku.

pozdrawiam :D

A nie łatwiej (taniej) wynaleść ekipę do SSO ? Wydaje mi się,że jeśli nie zamierzamy samemu stawiać ścian to taki system jest korzystniejszy niż różne ekipy do poszczególnych etapów.Ja nie wiem i dlatego się pytam ;)

Ja tam zamierzam brać ekipę od wykopów po rynny :)

Za 118m2 w parterze z płytą fundamentową dostałem wyceny od 35 do 45tys.zł z kompletnym dachem.

A nie łatwiej (taniej) wynaleść ekipę do SSO ? Wydaje mi się,że jeśli nie zamierzamy samemu stawiać ścian to taki system jest korzystniejszy niż różne ekipy do poszczególnych etapów.Ja nie wiem i dlatego się pytam ;)

nie wydaje mi się, zrobiłam wycenę na SSO i u poszczególnych wykonawców... zaoszczędziliśmy parę dobrych tysięcy....

planuje przy ścianach troszkę się ubrudzić :), czyli takie budowanie mieszano-gospodarcze

dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi

Za 118m2 w parterze z płytą fundamentową dostałem wyceny od 35 do 45tys.zł z kompletnym dachem.

a czy można prosić o namiary :) na priv

ja zaplacilem 46tys, za 300m2 z dachem, juz z koparka i firma ma wlasne stemple, ktore do dzisiaj zalegaja przed moim domem, jak sie wqrwie to je sprzedam :)

ja zaplacilem 46tys, za 300m2 z dachem, juz z koparka i firma ma wlasne stemple, ktore do dzisiaj zalegaja przed moim domem, jak sie wqrwie to je sprzedam :)

Oczywiscie rozumiem, ze to robocizna?

Ja zaplacilem tak:

- lawy -> 0 pln bo robilem sam z ojcem

- murowanie scian piwnicy - 2,2k pln (murarzowi, my jako "pomagiery") - piwnice duze - 140m2, mury wysokie na 2,7m poszlo ponad 5 tys bloczkow

- szalowanie i zbrojenie stropu piwnicy (170m2) - 3k pln

- murowanie scian parteru razem z jednym kominem - 3k pln

- szalowanie i zbrojenie stropu parteru (170m2) - 3,2k pln

- dach 250m2 - ok 13k pln lacznie z oknami dachowymi, rynnami, bez podbitki (sam robie)

- murowanie dzialowek na poddaszu i parterze (bardzo malo bo wiekszosc to mam sciany nosne) - 0 pln bo sam robilem;)

Czyli lacznie na robocizne calkiem duzej chaupy z dwoma duzymi stropami zelbetowymi i skomplikowanym dachem (wielospad + dodatkowe trzyspadowe zadaszenie nad tarasem) wydalem za SSO ok 25k pln :)

Arturo - z Twoim malym prostym domkiem (bo praktycznie tam masz zero stropu) wydalbym nawet nie polowe tego.

pozdr.

trzyspadowe zadaszenie nad tarasem) wydalem za SSO ok 25k pln :)

Aaa sorry trzebaby jeszcze doliczyc koparke (2,6k pln -> ale ja mialem dziure na 4m gleboka, 30h kopania) i koszt zuzytych desek. Stempli nie licze bo wszystko pozniej odsprzedalem w podobnej cenie, deski wiadomo - troche odpadow ale mysle ze zuzyte drewno to max 1,5k pln. Czyli suma ok 29k pln :)

Gość Arturo72

Arturo - z Twoim malym prostym domkiem (bo praktycznie tam masz zero stropu) wydalbym nawet nie polowe tego.

pozdr.

Ja do budowy mam dwie lewe ręce(żona by się bała o swoje zdrowie i życie w nowym domu ;) ) no i brak czasu a zamierzam jak się uda późną wiosną lub latem zaczynać a na wiosnę za rok wprowadzać się :)

Strop mam ok.170m2 ale za to drewniany,także pikuś :)

tak, ten wątek już poczytałem, ale co do fundamentów nie bardzo znalazłem, ale poczytam jeszcze raz, może coś umknęło...

z zasady fundamenty robia ekipy te same co murowanie !! tak samo szalunki stropu itp ...

planuje przy ścianach troszkę się ubrudzić :), czyli takie budowanie mieszano-gospodarcze

dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi

z moja ekipa bys sie dogadal ... oni jak sie im pomaga sporo taniej robia !!

Ja do budowy mam dwie lewe ręce(żona by się bała o swoje zdrowie i życie w nowym domu ;) ) no i brak czasu a zamierzam jak się uda późną wiosną lub latem zaczynać a na wiosnę za rok wprowadzać się :)

Strop mam ok.170m2 ale za to drewniany,także pikuś :)

Po tym zdaniu ... Twoje szanse na pasywniaka drastycznie zmalaly ... :(

pozdr.

z zasady fundamenty robia ekipy te same co murowanie !! tak samo szalunki stropu itp ...

A skad, od murarki jest murarz, a od stropow (szczegolnie monolitycznych gdzie trzeba uzywac mnostwo drewna) lepszy jest ciesla :)

Ja mialem osobno murarza do murowania, osobno ciesle do szalowania, ktory wspolpracowal ze zbrojarzem :)

pozdr.

A skad, od murarki jest murarz, a od stropow (szczegolnie monolitycznych gdzie trzeba uzywac mnostwo drewna) lepszy jest ciesla :)

Ja mialem osobno murarza do murowania, osobno ciesle do szalowania, ktory wspolpracowal ze zbrojarzem :)

pozdr.

I dlatego my zdecydowaliśmy sie wziąść ekipę, w której są cieśle, zbrojarze, murarze, dekarze... Przynajmniej nie trzeba było "dogrywać" terminów i pytać każdego z osobna czy mu pasuje. Panowie pomagali sobie na wzajem :)

I dlatego my zdecydowaliśmy sie wziąść ekipę, w której są cieśle, zbrojarze, murarze, dekarze... Przynajmniej nie trzeba było "dogrywać" terminów i pytać każdego z osobna czy mu pasuje. Panowie pomagali sobie na wzajem :)

Na pewno tak jest prosciej.. Ale drozej! Wybor zalezy od preferencji, mozliwosci, posiadanego czasu i tak dalej :)

pozdr.