Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

sluchajcie ... macie jakis pomysl jak obnizyc wewnetrzne dzwi ?? kurka wodna chlopaki mi wymurowali wewnetrzne dzwi tak wysokie jak zewnetrzne a te chce doswietlac gora i dlatego chcialam duzo wyzsze !! wczesniej tego nie zauwazylam a teraz patrze a mam drzwi 2300 w srodku !!! masakra !! przeciez nie bede robila dzwi na wymiar bo poplyne kasowo jak talala !!!

Weź projekt wg którego budują w końcu. Jak jest tam inaczej to niech poprawiają na swój koszt. Jeśli to było w projekcie ok a ty tego nie zmieniłaś to nie jest twoje zmartwienie.

oczywiscie robiac tynki gipsowe nie ma prawa byc nigdzie metalowych czy stalowych elementow jak druta wiazalkowego, papiokow nic, bo pozniej wyskakuja plamy koloru pomaranczowego na tynkach ponoc nie do zamalowania!przed tynkami myslalem ze wszystkiego sie pozbylem a i tak w 3 miejscach musze skuc tynk do betonu i zamalowac farba to co mi tam skorodowalo

poki co spotykam sie z chwalonym tutaj p. Damianem, robie wszedzie c-w tzw filcowane, cena 19zl/m2, u Macka chyba sa gipsowe z tego co kojarze, termin mu pasuje wiec chyba nie bede dalej szukac

Pan Damian zachwalany...tynki jego widziałam ,były równiutkie i moim zdaniem smiało pod malowanie...ale to jak kto woli i lubi.

Pan Damian niestety jest mega nieterminowy i mega niesłowny...tynki u nas miał robić końcem października początkiem listopada...póki co tynków nie mam...miał dzwonić w poniedziałek ,dziś jest środa a telefon milczy....juz mi brak cierpliwości i zastanawiam się czy nie zadzwonic po kogos innego...póki co jednak się łudzę że sie pojawi.

Wprowadzkowe plany były na sierpień ale teraz czarno to widzę:(

Pan Damian zachwalany...tynki jego widziałam ,były równiutkie i moim zdaniem smiało pod malowanie...ale to jak kto woli i lubi.

Pan Damian niestety jest mega nieterminowy i mega niesłowny...tynki u nas miał robić końcem października początkiem listopada...póki co tynków nie mam...miał dzwonić w poniedziałek ,dziś jest środa a telefon milczy....juz mi brak cierpliwości i zastanawiam się czy nie zadzwonic po kogos innego...póki co jednak się łudzę że sie pojawi.

Wprowadzkowe plany były na sierpień ale teraz czarno to widzę:(

to fakt, nas tez zwodzil chyba 4 tygodnie i zawsze byla gadka, ze za 2 dni beda :) ale w koncu sie udalo

U mnie do tynków jeszcze trochę, ale tak z ciekawości, ile wcześniej zaczęliście dogadywać się z tynkarzami?

Najlepiej myslec o tym minimum 3 m-ce, bo moze sie okazac ze pozniej nie bedzie ekipy z wolnym czasem. Tynkowanie trwa 1-2 tyg. w zaleznosci od wielkosci domu, u mnie tynkowali nawet powyzej 2 tyg ale mieli tego sporo (cos 700m2). Za to "moja" ekipa (Marcin) przyjechala... 2 tyg wczesniej niz bylismy umowieni ;) Wszystko mi pasowalo bo juz mialem wszystko gotowe tylko pogoda byla paskudna a nie mialem skonczonego podjazdu. Jedno wielkie bagno.. Poszli do sasiada, a ja w tym czasie sobie wykorytowalem i utwardzilem podjazd i za 2 tyg juz u mnie cisneli z robota :)

pozdr.

Kurcze nurtuje mnie jeszcze jedne problem a mianowicie działka pod skosem nam idzie :/ Ci którzy mają działki lekko zgórki jak poradziliście sobie z wyrównaniem poziomu?

Jezeli idzie MOCNO pod skosem to... rob piwnice :)

http://szyna.civ.pl/dzialka.jpg

Nie wiem dokladnie o co pytasz - o wyrownanie czego pytasz - gruntu dookola ? No murarze Ci chyba beda do poziomicy murowac a nie rownolegle do gruntu :) :) :) :)

dzięki Maciek dobrze wiedzieć żeby zwracać uwage na takie drobnostki

Oj te drobnostki - a szczegolnie piony i katy proste to jest najwazniejsza rzecz przy tynkach. Wazniejsze od ladnej faktury :) Przyjdzie Ci polozyc na te tynki kafle np. w kuchni i okaze sie ze jest krzywo. Albo wstawic rogowa szafke, czy chocby blat w kuchni. Albo szafe wnekowa (u gory bedzie inaczej niz na dole).

Tynkarze jako kolejne ogniwo w procesie powstawania muru, tuz po murarzu, powinni poprawic to, co tamten zrobil krzywo. A bron boze nie popsuc tego, co murarz wymurowal prosto! Kolejne ogniwo, tj. malarz, nie ma juz wielkich mozliwosci poprawek :) :) :)

Pytałam jakis czas temu o namiary na godne polecenia ekipy od przyłączy wodno-kanalizacyjnych...ponawiam pytanie:)

Jest ich na rynku wiele,ale wolałabym kogos sprawdzonego i znającego sie na rzeczy.Z góry dziekuję za wszelkie info.

A gdzie budujesz - Rybnik czy Wodzislaw Sl. ?

//edit - juz doczytalem, ze Rybnik.. popytaj wodociagi ile Cie skasuja jezeli przygotujesz wykop, a oni podlacza reszte. Zwykle sam wykop w wodociagach wychodzi najdrozej. Zreszta adiqq Ci moze szczegoly przedstawic bo on mial przylacz 100mb - ja mu te 100mb kopalem, a on zalatwial reszte - o ile pamietam to przez jakas firme i wyszlo go to cenowo sensownie. Kopanie to ok 12 pln / mb z zakopaniem, dla grupowiczow mala znizka he he :) :)

Napisał KiR

A jakie tynki robiliście???

my gipsowe

Kurcze my chyba c-w. Ponoć gipsowe bardziej wilgoć chłoną. No i właśnie jeśli coś zostało w ścianie to przebije kolor. Proszę o opinie : ) A może wykonawca nas wkręca?

Kurcze nurtuje mnie jeszcze jedne problem a mianowicie działka pod skosem nam idzie :/ Ci którzy mają działki lekko zgórki jak poradziliście sobie z wyrównaniem poziomu?

Ja tam od tynków będę miała ekipę sprawdzoną :) choć to odległe czasy

Ja mam nieduży spad, bo chyba 2 m na 50, ale ziemi potrzebuję. Taras i dom będzie podsypany.

ta firma o której pisze Adam, to p. Henzel 601530565 - Adam wykopał, a oni tylko rurke połozyli i przewiert pod drogą zrobili - wodociagi juz tylko wcinke. Wyszło dużo taniej niż gdybym miał całośc powierzyć firmie

no wlasnie ja tez chce sama wykopac - moj kumpel ma minikoparke i obiecal za przyslowiowe piwo albo dwa zrobic dziure pod kanalizacje i wode :D