DagaAdam 22.01.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Dzięki w sumie już coś też się orientowałem więc mnie też upewniłeś. Dobre ceny na dzien dzisiejszy to dla mnie: 4k za strop, 4k za wymurowanie kondygnacji, 50-60 pln / m2 za dach (wiezba, pokrycie, rynny) - to z takich grubych robot - wszystko powyzej to tylko dla tych ktorym sie spieszy i nie moga znalezc innej ekipy albo biora firme z umowa, faktura etc pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 22.01.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 hej Adamie posłałem ci wiadomosc na priv, jakbys mial chwilke to odp prosze. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 22.01.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Mam pytanie czy za zaszalowanie stropu 135 m2 zbrojenie tego stropu kosze i kratownice, zrobienie schodów szalunek i zbrojenie czy cena do 4 tys zł to dużo czy odpowiednio. Czyli deskowanie kosze stal. Robią trzy osoby bo ja nie mogłem pomagać tym razem. super cena!! ja za moje przeszlo 100m2 zaplacilam za pierwszy /z przebojami 3k a drugi na systemie /czyli latwiej do szalowania 3,5 tys!! przy czym zbrojarz robil prawie za free!! bo robotnikow poplacil a dla siebie ledwo co wzial!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 22.01.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Dobre ceny na dzien dzisiejszy to dla mnie: 4k za strop, 4k za wymurowanie kondygnacji, 50-60 pln / m2 za dach (wiezba, pokrycie, rynny) - to z takich grubych robot - wszystko powyzej to tylko dla tych ktorym sie spieszy i nie moga znalezc innej ekipy albo biora firme z umowa, faktura etc pozdr. sie rozmarzyles !! za etap min 5k !! sciany stropy ... piwnice 7k /betonowanie z bloczkow na 38cm lub 6-6,5 z bloczkow na 25cm !! dach to tak jak piszesz ... ja place 55 za m2 plus: szlifowanie i malowanie krokwi, nadbitka z malowaniem i po 200 za obrobke okien i komina!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 22.01.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 my dzis walczylismy na budowie ... trzeba bylo uprzatnac caly majdan i przygotowac miejsce do pracy dla dekarzy !! w tym tyg maluja krokwie a w przyszlym /po 1/ stawiaja konstrukcje!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.01.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 sie rozmarzyles !! za etap min 5k !! sciany stropy No przeciez napisal ze ma za 4k!! Za 4k ja Ci tez daje namiar od reki na goscia ktory u mnie robil 170m2 + schody (a stali mialem ponad 4t na stropie;) Mozliwe, ze zrobi nawet za 3,5. Jakos pierwsza klasa Ale to tylko na priv - kiedys podalem tu publicznie to poprosil zebym sciagnal bo ma za duzo roboty Wiec w watku dot. wykonawcow go nie podam. Murarze - spokojnie znajdziesz za 3k tylko poszukac trzeba - ja mialem za 2,5k piwnice (murowane na 25 ale ogromne! i wysokie na 2,7m) acz byl tylko jeden murarz i ja z ojcem/tesciem za pomocnikow, dlatego byl ten tysiak taniej Teraz kryzys. Robocizna tanieje :> pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 22.01.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 sie rozmarzyles !! dobrze że Ty to napisałas a nie ja bo znowu by bylo ...a tak ugryzłam sie w język mea ja za dach płaciłam 65 ale to juz za komplet z kominami +dodatkowe zmiany które pojawiły się w trakcie ( jak np zmiana kąta dachu ale uzgodniona z projektantem/kierbudem na miejscu i takie tam jeszcze cyrki różne) i oknami wiec wychodzi nam porównywalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi1964 22.01.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 queene - Ty te tynki cementowo-wapienne chcesz zostawić, czy robić na to gładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.01.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 dobrze że Ty to napisałas a nie ja bo znowu by bylo ...a tak ugryzłam sie w język Oj dziewczyny dziewczyny! Jak Wy nie potraficie wynegocjowac takich cen to ja sie nie dziwie ze SSO wychodza Wam drogo Dach np. ja mialem robiony w 2009 za 45 pln / m2 - skomplikowany, z daszkiem nad tarasem, 8-mioma oknami dachowymi i ~80mb rynnami dookola. Wykonanie stropu (szalowanie, zbrojenie) razem ze schodami to tydzien roboty dla dwoch chlopow. W miesiac robia cztery takie stropy. Placac im 3k pln maja po 6k / leb / miesiac. Placac im 5k pln, maja po 10k pln / leb / miesiac! Ja sie ciesze, ze ktos ich na tyle wycenia ale ja jednak ich robote wyceniam o polowe mniej pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 22.01.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Prace Sprzet Robocizna Wyk. law drutowych , wyk. wykopu , wyrównanie wykopu zasypywanego przez koparkę (ściany wewnętrzne).koparka 2000 zł Wyk. deskowania, zbrojenia, betonowania ław fundamentowych , wymurowanie ścian fundamentowych na wys. 1,1 m .Wykonanie przejść na kanalizacje, prąd, wodę, wyk. tzw. zetki w kotłowni (doprowadzenie powietrza). 7200 zł Wyk. izolacji przeciwwilgociowej (od wewnętrznej strony ściany fundament. dwie warstwy abizolu i dwie na zewnątrz) i cieplnej ścian fundamentowych (1,0 m styropianu, klej, siatka). 2500 zł Wyk. z materiałów sypkich – podkładów pod posadzki na gruncie ubijarka 1200 zł Wyk. izolacji poziomej , wymurowanie ścian nośnych (parter) z POROTERMU o gr 44 cm i 25 cm na wys. 2,7 m. Montaż nadproży okiennych oraz drzwiowych 7000 zł Wypoziomowanie leperów, wylanie płyty betonowej. 700 zl Wyk pionu dymowo – wentylacyjnego (parter) na wys. 2,7 m systemem SZIDLA 400 zl Wykonanie deskowania, zazbrojenie zabetonowanie plyty stropowej nad prterem , wyk. wieńca wokół budynku, wypuszczenie prętów do rdzeni pod zakotwienie więźby dachowej. 4500 zł Wymurowanie scian nosnych pietra o gr 44 i 25 cm , wymurowanie dwoch szczytow , zaszałowanie zazbrojenie zabetonowanie rdzeni pod zamocowanie konstrukcji dachowej , montaz nadproży okiennych oraz drzwiowych 3600 zl Wyk pionu dymowo – wentylacyjnego (pietro) na wys. 1,8 m systemem SZIDLA 200 zl Ułożenie izolacji przeciwwilgociowej , zamocowanie murłat , po obwodzie ścian zewnętrznych , montaż konstrukcji dachowej 4100 zl Obmurowanie więźby dachowej po obwodzie budynku , wykonanie murkow powyzej polaci dachu 1900 zł Wymurowanie pionu kominowego powyżej połaci dachowej. 1900 zł Ułożenie foli paroprzepuszczalnej, nabicie łat, kontrłat, ułożenie pokrycia dachowego, nabicie desek okapowych, montaż rynien obróbek dekarskich komina oraz wyłazu dachowego, montaż stopni oraz ławki kominiarskiej. 7500 zl Wymurowanie ścianek działowych 1300 zł Razem : 46000 zł tj kosztorys prac jaki mialem w umowie podpisanej z firma budowlana,za dach wychodzi 37zl/m2 za wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 22.01.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 To teraz ja już nie wiem na czym polega ten ciepły montaż,do tej pory polegałem na filmie soudala o ciepłym montażu http://filmy.blokno.net/ Jeśli tak ma wyglądać montaż jak na tym filmie to lepiej dać sobie spokój i montować na piance? ja już zgłupiałem Tak, ja też to oglądałem i to jest właśnie poprawny montaż warstwowy (tzw. ciepły). Wersja bardziej wypasiona (zwłaszcza cenowo ) jest montaż na konsolach JB-D, ale to już wyższa szkoła jazdy. Dlatego ja też będę chciał mieć tak jak na tym filmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 22.01.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 queene - Ty te tynki cementowo-wapienne chcesz zostawić, czy robić na to gładzie. mąż chce gladzie a ja - czekam na efekt ale nie upieram sie zeby byly konieczne jak efekt bedzie dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi1964 22.01.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 mąż chce gladzie a ja - czekam na efekt ale nie upieram sie zeby byly konieczne jak efekt bedzie dobry My dzisiaj poodwiedzaliśmy forumowych "znajomych" (pozdrawiam -Maciek, Copec, Gabrysia) i powiem ci, że wydaje mi się, że bynajmniej w części dziennej - na tynki cw trzeba by dać gładź. Dlatego zastanawiamy sie, czy w w salonie i jadalni nie zrobić od razu gipsowych (małych dzieci już nie mamy), w korytarzu ewen. gładź na cw, żeby były mocniejsze tynki a w części "nocnej" zostawić cw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 22.01.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 I co jak oceniacie nasze tynki??Mea my za drzwi zewnętrzne mamy ustalone 3600,schody z balustradami 10 tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamscool 22.01.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Dzięki za tyle informacji jutro napisze więcej, miałem dzisiaj ciezko w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.01.2011 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Tak, ja też to oglądałem i to jest właśnie poprawny montaż warstwowy (tzw. ciepły). Wersja bardziej wypasiona (zwłaszcza cenowo ) jest montaż na konsolach JB-D, ale to już wyższa szkoła jazdy. Ale Wam zazdroszcze. Ja wstawialem okna w 2009 (poltorej roku temu!) i montaz na tasmach to byla abstrakcja. Nikt tego w okolicy nie robil, a ceny kogos z "wiekszych miast" byly kosmiczne. Dlatego odpuscilem. Choc z drugiej strony.. Zastanowmy sie - po co robi sie taki cieply montaz? Zeby wiaterek nie wial (tylko i wylacznie, bo jeszcze nigdy nie widzialem problemow z wilgocia / grzybem w obwodzie montazu okna). I teraz.. Kto nie ma wentylacji mechanicznej zrownowazonej, to nie ma ZADNEGO zysku z tego tytulu. Bo ocieplanie tej malutkiej szczelinki dookola okna nie ma najmniejszego sensu, bo tak naprawde trzebaby zamontowac dodatkowo nawiewniki. Czyli uszczelniamy szczelinke grubosci 0,5mm po to zeby zamontowac nawiewniki o przekroju takim ze wiatr swieczke przy nim zdmuchuje W innym wypadku bedziemy mieli problemy z grzybem, plesnia, wilgocia w domu. Bo brak nawiewow w oknach (a tedy przede wszystkim powinno wpadac powietrze do wentylacji) to takie wlasnie problemy. A co posiadacze wentylacji mechanicznej? Ja mam. I mam montaz na standardowej piance. I powiem szczerze, ze uczucia ciagniecia chlodu od okien wogole nie ma. Wentylacja jest zrownowazona wiec cisnienie panujace w domu jest stale, nie ma kominow wiec nie ma ciagu. Nic sie nie probuje wcisnac, ani wyleciec z domu wiec i nic nie wieje. Wiec mimo, ze jestem jak najbardziej ZA takim montazem - to tylko w przypadku posiadaczy wentylacji mechanicznej (pod warunkiem ceny podanej nizej) i poki co - dla posiadaczy domow pasywnych! Jezeli ktos takiego nie ma to wzrost zuzycia opalu tytulem montazu na zwyklej piance bedzie wynosil doslownie pare zlotych na sezon. Dlatego - z ekonomicznego punktu widzenia taki montaz nie jest warty wiecej niz powiedzmy.. 500 pln. I to tylko dla rozrzutnych! Ktos pisal (o ile dobrze pamietam) o roznicy rzedu 3-3,5k pln. Zastanowcie sie co Wam to da ? Macie wentylacje grawitacyjna? I tak bedzie ciaglo od okien, bo taka jest idea dzialania tej wentylacji (wpada szczelinami przy oknie LUB jakimis dodatkowymi nawiewnikami, jezeli okna sa zbyt szczelne, a wylatuje w kominie wentylacyjnym - powoduje to roznica cisnien wynikajaca z roznych temperatur panujacych na zewnatrz i w domu). Zadna roznica - i tak bedzie ciaglo, i tak bedziecie tyle samo wydawac na ogrzanie powietrza wentylacyjnego. LUB bedziecie mieli w domu wieczny problem z grzybem i plesnia, bo wentylacja bedzie za slaba (niektorzy w takich sytuacjach radza wywiercenie paru dziurek na wylot na zewnatrz Macie wentylacje mechaniczna? W domu cisnienie jest stale, nie ma kominow wentylacyjnych wiec nie ma ruchu powietrza. Nie bedzie wiec tak czy siak nic ciagnac zimnem (sprawdzone empirycznie). Za ogrzewanie wiec tez nie wydacie wiecej. Wiec... PO CO ? Przy obecnych cenach - montaz na tasmach to tylko marketing. Sprawdzcie zreszta po ile w hurtowniach mozna kupic same tasmy i przeliczcie. Przypuszczam, ze firmy maja poki co ZNACZNIE wieksza marze na takim montazu w stosunku do tradycyjnego. Jak kazda nowosc Zobaczcie jeszcze ile kosztuje tasma paroprzepuszczalna i porownajcie cene do ceny folii dachowej paroprzepuszczalnej + tasma np. butylowa (ktora klei sie do kazdego praktycznie materialu i uszczelnia polaczenie). Ja tego nie liczylem ale przypuszczam, ze wyjdzie ile placi sie za marketing O folii paroizolacyjnej od srodka to juz wogole nie pisze bo tu moznaby przykleic byle folie budowlana 0,3 za 50 pln / 100m2 pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.01.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Ale Wam zazdroszcze. Ja wstawialem okna w 2009 (poltorej roku temu!) i montaz na tasmach to byla abstrakcja. Nikt tego w okolicy nie robil, a ceny kogos z "wiekszych miast" byly kosmiczne. Dlatego odpuscilem. Choc z drugiej strony.. Zastanowmy sie - po co robi sie taki cieply montaz? Zeby wiaterek nie wial (tylko i wylacznie, bo jeszcze nigdy nie widzialem problemow z wilgocia / grzybem w obwodzie montazu okna). I teraz.. Kto nie ma wentylacji mechanicznej zrownowazonej, to nie ma ZADNEGO zysku z tego tytulu.. Ilu jest na dzisiaj bez wm z rekuperatorem ? Wg niewielu,wg mnie tylko budowlani starej daty,lub osoby mało oświecone Ba,ja będę montował nie tylko na taśmach ale i w warstwie ocieplenia Mój pogląd na taki montaż jest taki sam jak użytkowników PCi na tanie grzanie A co posiadacze wentylacji mechanicznej? Ja mam. I mam montaz na standardowej piance. I powiem szczerze, ze uczucia ciagniecia chlodu od okien wogole nie ma. Wentylacja jest zrownowazona wiec cisnienie panujace w domu jest stale, nie ma kominow wiec nie ma ciagu. Nic sie nie probuje wcisnac, ani wyleciec z domu wiec i nic nie wieje. I tu dla niektórych(m.in dla mnie) są ważne nie tylko "fizyczne" przewiewy ale także te po przecinku Tych po przecinku nie wyczujesz ciągnięciem chłodu od okien ale wyczujesz rachunkiem za prąd czy to za ogrzewanie czy to za wentylację Wiec mimo, ze jestem jak najbardziej ZA takim montazem - to tylko w przypadku posiadaczy wentylacji mechanicznej (pod warunkiem ceny podanej nizej) i poki co - dla posiadaczy domow pasywnych! Jezeli ktos takiego nie ma to wzrost zuzycia opalu tytulem montazu na zwyklej piance bedzie wynosil doslownie pare zlotych na sezon. Dlatego - z ekonomicznego punktu widzenia taki montaz nie jest warty wiecej niz powiedzmy.. 500 pln. I to tylko dla rozrzutnych!. ofkorse,dla PCi czy dla węglowych montaż na J-BD mija się z celem,ale na taśmy jest jak najbardziej ok z wm,nie jest to drogie.Eurokolor źyczy sobie nie dużo za to. Ktos pisal (o ile dobrze pamietam) o roznicy rzedu 3-3,5k pln. Zastanowcie sie co Wam to da ? Macie wentylacje grawitacyjna? I tak bedzie ciaglo od okien, bo taka jest idea dzialania tej wentylacji (wpada szczelinami przy oknie LUB jakimis dodatkowymi nawiewnikami, jezeli okna sa zbyt szczelne, a wylatuje w kominie wentylacyjnym - powoduje to roznica cisnien wynikajaca z roznych temperatur panujacych na zewnatrz i w domu). Zadna roznica - i tak bedzie ciaglo, i tak bedziecie tyle samo wydawac na ogrzanie powietrza wentylacyjnego. LUB bedziecie mieli w domu wieczny problem z grzybem i plesnia, bo wentylacja bedzie za slaba (niektorzy w takich sytuacjach radza wywiercenie paru dziurek na wylot na zewnatrz Macie wentylacje mechaniczna? W domu cisnienie jest stale, nie ma kominow wentylacyjnych wiec nie ma ruchu powietrza. Nie bedzie wiec tak czy siak nic ciagnac zimnem (sprawdzone empirycznie). Za ogrzewanie wiec tez nie wydacie wiecej.!. Nie sądze,żeby w dzisiejszych czasach budował ktoś dom z wentylacją grawitacyjną...(dziurawić szczelne okna ???) Chociaż w starych domach z wentylacją grawitacyjną,wymiana okien na taśmy mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 22.01.2011 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Macie wentylacje mechaniczna? W domu cisnienie jest stale, nie ma kominow wentylacyjnych wiec nie ma ruchu powietrza a co sie dzieje z gazami np po obfitym obiedzie na ktorym byla fasolka ? ale tak na powaznie te cieple tasmy to taki sam bajer jak cieple rami w oknach, duzo kosztuje a ich udzial w calkowitym wsploczynniku przenikania ciepla calego okna minimalny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 22.01.2011 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Ilu jest na dzisiaj bez wm z rekuperatorem ? Wg niewielu,wg mnie tylko budowlani starej daty,lub osoby mało oświecone co najmniej tylu ilu nie zgadza sie z Twoja co druga wypowiedzia na forum! czyli jeszcze bardzo wielu ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.01.2011 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 co najmniej tylu ilu nie zgadza sie z Twoja co druga wypowiedzia na forum! czyli jeszcze bardzo wielu ;D Jeśli tak jest to jest to duży błąd wg mnie...a czemu ? A czemu "oni" kupują szczelne okna,żeby je potem dziurawić i rozszczelniać nawiewnikami ? Przecież przez nawiewniki wpływa nam np.-20st.C,które wychładza nam dom,czyż nie ? Te wychłodzenie przez -20st.C domu musimy dogrzać,nie grzejemy za darmo,jest to jakiś koszt. Jaki jest sens tego typu działania poza wyrzuceniem kasy za szczelne okna ? ale tak na powaznie te cieple tasmy to taki sam bajer jak cieple rami w oknach, duzo kosztuje a ich udzial w calkowitym wsploczynniku przenikania ciepla calego okna minimalny! Adam Ci napisał,dla domów pasywnych i energooszczędnych ma to sens,dla durszlaków nie ma sensu bo jedna czy więcej dziur nie robi różnicy Dla jednego okna taki współczynnik jest minimalną stratą ale dla dziesięciu to jest już poważna strata ciepła. Zrób sobie OZC dla swojego domu,przelicz to na zł i się dowiesz ile to kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts