daggulka 18.12.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Sebuś....mam akwa ogólne 240l , wczoraj przeżyłam szok . Akwa mam już długo, zawsze miałam ustabilizowane, więc tylko raz za ruski rok robiłam testy. A wczoraj przy podmianie coś mnie tknęło i zmierzyłam ph....kolor wody w teście powalił mnie z nóg....kurrrna zawsze miałam ph 6,5-7....a tu norrrrmalnie wczoraj pokazał 4 ....noż dwa razy mierzyłam bo myslałam że mam zwidy . I sprawa się wyjaśniła.....skąd się nagle wzięły krasnorosty na korzeniach i roślinach, dlaczego zbrojniki mi chorują , dlaczego ampularie i świderki szlag trafił . Zaraz wsypałam sody i włozyłam do akwa kilka muszli, podmieniłam 30% wody.....zmierzę jeszcze raz dziś i zobaczę. A z tymi cholernymi krasnorostami to nie wiem comam zrobić....chyba tylko zaciemnienie akwa na tydzień coś pomoże . A co , pochwalę się.... http://images4.fotosik.pl/233/b95b2accf548a948med.jpg http://images1.fotosik.pl/286/509c14c63bcfbfc1med.jpg http://images2.fotosik.pl/277/573c4a0502355452med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelinka 18.12.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 To moze porozmawiajmy o sexie - ja tam lubie takie rozmowy ehh wy tylko o jednym przeca to jest forum budowlane - a sex na budowie nie wskazany jest - tam zimno, twardo, czasem mokro no i niewygonie że tak kogoś zacytuje "no way" ewelina ale na budowie zawsze je styropian, ciepło, miło no i miyntko Sebo8877 uhm no i kuleczki styropianu w każdym zakamarku ciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 18.12.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Jakby trzeba było pomóc z tymi kuleczkami to ja chętnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 18.12.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 A Wy zaś o jednym...... .....kuleczek im się zachciewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 18.12.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Sebuś....mam akwa ogólne 240l , wczoraj przeżyłam szok . Akwa mam już długo, zawsze miałam ustabilizowane, więc tylko raz za ruski rok robiłam testy. A wczoraj przy podmianie coś mnie tknęło i zmierzyłam ph....kolor wody w teście powalił mnie z nóg....kurrrna zawsze miałam ph 6,5-7....a tu norrrrmalnie wczoraj pokazał 4 ....noż dwa razy mierzyłam bo myslałam że mam zwidy . I sprawa się wyjaśniła.....skąd się nagle wzięły krasnorosty na korzeniach i roślinach, dlaczego zbrojniki mi chorują , dlaczego ampularie i świderki szlag trafił . Zaraz wsypałam sody i włozyłam do akwa kilka muszli, podmieniłam 30% wody.....zmierzę jeszcze raz dziś i zobaczę. A z tymi cholernymi krasnorostami to nie wiem comam zrobić....chyba tylko zaciemnienie akwa na tydzień coś pomoże . A co , pochwalę się.... http://images4.fotosik.pl/233/b95b2accf548a948med.jpg http://images1.fotosik.pl/286/509c14c63bcfbfc1med.jpg http://images2.fotosik.pl/277/573c4a0502355452med.jpg No ładnie ładnie Moje tez 240 l - ale teraz budowa i trochę go zaniedbałem - ale już od stycznia będzię się czym pochwalić Jedyna rada jaką mogę Ci dać to 1- zwiększyć zasolenie 2 - lub zaciemnić na min 4 doby - całkowiće (ale to już wiesz) 3. podnieść Ph do granicy 9 na 2 doby (trudne do uzyskania) sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelinka 18.12.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 A Wy zaś o jednym...... .....kuleczek im się zachciewa no właśnie że się nie zachciewa dlatego wolę nie próbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 18.12.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Dzięki za rady, Sebuś.... zaciemnię go na kilka dni-na pewno pomoże, chemię do wody daję tylko w ostateczności (nawet nie nawożę akwa , wychodzę z założenia że naturalnie to najlepiej ). Kuleczki to pikuś ....najlepszy jest piasek na plaży .....cholera, wszędzie wejdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelinka 18.12.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Kuleczki to pikuś ....najlepszy jest piasek na plaży .....cholera, wszędzie wejdzie . i na to jest sposób.....trzeba do Chorwacji jeździć tam tylko kamyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 18.12.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 hmmmm Chorwacja. a ja szaleje boje sie ze przekombinuje z tą budową i zostane z wizbą i folia na dachu jak Piejar w styczniu. Co radzicie? Wpuscic ludzi na początku stycznia na tech pieronski dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 18.12.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Malmuc - wpuścić - śniega nie bydzie na 100% Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 18.12.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Malmuc...ja też bym wpuszczała...chociaż mrozy zapowiadają, ale raczej niewielkie i bez jakichś wielkich opadów śniegu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 18.12.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Malmuc - wpuścić - śniega nie bydzie na 100% Sebo8877 prosze wiecej takich głosów jak patrze na te nasze budowe to smiac mi sie chce zaczeli 11 wrzesnia, ale ze prowadzili równolegle jeszcze jedna budowe to wiecie, raz byli a raz nie. Umowe podpisalismy na robote do 15 maja 2007, jeszcze wtedy człowiek nie wiedział jaka bedzie jesien i zima, no i kiedy bedzie wiosna (rok temu to chyba w maju sie zaczęła). Najpierw myslelismy o wyciagnieciu jedynie fundamentow, ale kurcze jak sie okazało ze jest taka pogoda to meczylismy te nasza firme do bólu. Oj mają nas dosyc. A od soboty moi drodzy schnie nam wieniec na piętrze teraz juz tylko dach oj kominy jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 18.12.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Oj i jeszcze parę innych rzeczy Po moich przebojach z dachem to ja radzę dać sobie spokój. Jak już Ci ułożą folię to klamka zapadnie bo ją trzeba przykryć (pono nie może być za długo na słońcu). Jak Ci będą układać na zaśnieżonym dachu to możesz mieć dziury w folii i nierówno - jak piździ to każdy chce szybko skończyć, nieważnie czy dokładnie, a efekty ocenisz dopiero wiosną. U mnie było tak, że pan Grzegorz mykał po dachu a ja dyrygowałem w którą stronę którą dachówkę przesunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelinka 18.12.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 hmmmm Chorwacja. a ja szaleje boje sie ze przekombinuje z tą budową i zostane z wizbą i folia na dachu jak Piejar w styczniu. Co radzicie? Wpuscic ludzi na początku stycznia na tech pieronski dach? ja bym nie ryzykowała - dach to bardzo ważny element domu i jak Ci go spierniczą to będzie nie-wesoło. a poprawki będa kosztowne. widziałam jak sąsiadowi zrobili dach chyba w niecałe 2 tygodnie więc lepiej poczekać na wiosnę i nie miec stresa pod tytułem "spadnie ten śnieg czy nie" - wiesz to jak jazda autobusem na gapę - może się uda a może nie tylko że tu ryzyko jest zdecydowanie droższe nie spadnie ten śnieg w końcu bo muszę moje nowe narty przetestować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 18.12.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 2 tygodnie to sporo czasu na zrobienie dachuzwłaszcza mojego140m, dwuspadowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 19.12.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 hmmmm Chorwacja. a ja szaleje boje sie ze przekombinuje z tą budową i zostane z wizbą i folia na dachu jak Piejar w styczniu. Co radzicie? Wpuscic ludzi na początku stycznia na tech pieronski dach? ja bym nie ryzykowała - dach to bardzo ważny element domu i jak Ci go spierniczą to będzie nie-wesoło. a poprawki będa kosztowne. widziałam jak sąsiadowi zrobili dach chyba w niecałe 2 tygodnie więc lepiej poczekać na wiosnę i nie miec stresa pod tytułem "spadnie ten śnieg czy nie" - wiesz to jak jazda autobusem na gapę - może się uda a może nie tylko że tu ryzyko jest zdecydowanie droższe nie spadnie ten śnieg w końcu bo muszę moje nowe narty przetestować Zapraszam na lodowiec - tu śnieg nie jest potrzebny Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 19.12.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 2 tygodnie to sporo czasu na zrobienie dachu zwłaszcza mojego 140m, dwuspadowy Mi w blachodachówce 147 m2 ze wszystkimi obróbkami i rynnami - zrobili w 8 h sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.12.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 No to extrim z przeciwnej strony....mojej znajomej robią dach już 3 miesiące ....i skończyć nie mogą . Zdarzają się i tacy i tacy specjaliści....grunt to dobrze trafić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 19.12.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 No to extrim z przeciwnej strony....mojej znajomej robią dach już 3 miesiące ....i skończyć nie mogą . Zdarzają się i tacy i tacy specjaliści....grunt to dobrze trafić . no ja zakładam, że panowie wchodzą na budowe i robią od początku do końca, dzień po dniu, o tej porze mam nadzieje ze nie ma wiecej budowlanych oszołomów w naszej okolicy przeprowadze z ludkami męską rozmowę jak wchodzą teraz to maja się uwijać jeśli zamierzaja pracować w kratke to spotkamy sie dopiero na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 19.12.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 fachmany, czym przykręcić schody strychowe wręty, czy śruby? jakie fi, wiela na jedna strona coby sie nie huśtały za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts