Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

sluchajcie mam w planie ruszyc na mala wojne z UM w rybniku !!

wrzucilam wam linka odnosnie dofinansowan ktore niestety NAM SIE NIE NALEZA BO BUDUJEMY NOWE DOMY !!! i to jest wlasnie przedmiot moich negocjacji z urzedem miasta !! chce isc i rozmawiac z panem prezydentem dlaczego dofinansowuje sie inwestycje w starym budownictwie a dla nowopowstajacych domow nie robi sie NIC !! wg tej polityki my mamy sobie sami kociol proekologiczny instalowac czy kolektory albo PC ... ze co niby w nowym domu stary kociol nie bedzie kopcil ?? i tu moje pytanie ... czy jak bym napisala petycje do prezydenta w tej sprawie - z prosba o uzupelnienie uchwaly RM o dofinansowanie rowniez nowobudowanych kotlowni czy podpisalibyscie sie pod tym ??? powiedzmy narazie wirtualnie ale jesli bylaby taka potrzeba to pofatygowalabym sie o napisanie tego na papierze o pozbierala podpisy np na naszym spotkaniu !!!

co o tym myslicie ??

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

presto z powodzeniem i w dobrej cenie dostaniesz u sobika w zorach ... zaraz za pierwszym rondem jak mijasz lotnisko po lewej stronie !!!

Hmm zadzwoniłem do Sobika - za Presto uniwersal trochę mnie zastrzelił - 7600 zł za 2 szt.

Handlobud na razie dał wycenę na Rondo Plus Schiedla - 6.200 za 2 szt. - jak zwykle Handlobud daje radę. :yes:

Mam do Was pytanie,czy ktoś się spotkał może z czymś takim jak rozrysowanie projektu kuchni na części pierwsze?? Przerażają mnie te kwoty z salonów kuchennych,a mąż sam by sobie poradził z poskręcaniem wszystkiego.Czy ktoś coś takiego za odpowiednią kwotę robi,nie wiecie może?

W ZIMEX-ie w Czerwionce mają duży wybór płyt i akcesorii meblowych,do szaf,szafek itd.Tną płyty .oklejają kanty itd. Ja brałem tam materiał na szafę z drzwiami suwanymi/ 4,5m x 2,60m x 0,9m/, ,fakt że parę lat temu ale zaoszczędziłem dzięki temu ponad 3 tyś. Samo skręceniee to żaden problem.Wymiary szafek są standardowe także zdejmij z jakieś kuchni w sklepie albo w domu.

W ZIMEX-ie w Czerwionce mają duży wybór płyt i akcesorii meblowych,do szaf,szafek itd.Tną płyty .oklejają kanty itd. Ja brałem tam materiał na szafę z drzwiami suwanymi/ 4,5m x 2,60m x 0,9m/, ,fakt że parę lat temu ale zaoszczędziłem dzięki temu ponad 3 tyś. Samo skręceniee to żaden problem.Wymiary szafek są standardowe także zdejmij z jakieś kuchni w sklepie albo w domu.

wrzuc namiar do watku o namiarach !!

w czyzowicach tez jest firma ktora takie uslugi swiadczy ... fajny sklep z art meblowymi jest tez w rybniku na sklodowskiej kolo biedronki

mea popieram ręcami i nogami :) tylko że tak:

1. dofinansowanie solarów jest nieopłacalne z tego co czytałam w róznych źródłach, gdzies nawet doczytałam słowo "skandal" chyba w muratorze to było...kredyt jest tak nieopłącalny ze lepiej pożyczyć gdzie indziej, że ten kredyt to dofinansowanie tak ale tych banków które ten kredyt udzielają (a jest ich tylko kilka)

2. jeśli zdecydowałąbym sie na ten kredyt to wymyslłam tak że teraz przygotuje sobie pod instalacje a kupie ja za rok czy dwa - dom juz bedzie wtedy "stary" ;)

mea popieram ręcami i nogami :) tylko że tak:

1. dofinansowanie solarów jest nieopłacalne z tego co czytałam w róznych źródłach, gdzies nawet doczytałam słowo "skandal" chyba w muratorze to było...kredyt jest tak nieopłącalny ze lepiej pożyczyć gdzie indziej, że ten kredyt to dofinansowanie tak ale tych banków które ten kredyt udzielają (a jest ich tylko kilka)

2. jeśli zdecydowałąbym sie na ten kredyt to wymyslłam tak że teraz przygotuje sobie pod instalacje a kupie ja za rok czy dwa - dom juz bedzie wtedy "stary" ;)

queene ale ja nie mowie o kredycie !! kredyty to wsparcie "panstwa" wsparcie miasta to dofinansowanie prawie 50% wartosci inwestycji z pieniedzu ktore miasto musi przekazywac na fundusz ochrony srodowiska!! takie dofinansowania do modernizacji byly juz kilka lat temu ... potem weszla ustawa ktora zblokowala je na 2-3 lata i teraz po poprawkach sprawa wraca i nalezy to wykorzystac ... i nalezy to zrobic szybko bo uchwala RM nie jest jeszcze zatwierdzona przez wojewode i jest szansa jeszcze ja zmieniac jak by odpowiednio zadzialac w UM i RM ... umowilam sie z prezydentem smigielskim na przyszly wtorek na rozmowe w tej sprawie ... do tego czasu chcialabym sklecic tresc petycji do prezydenta zeby mu ja zaprezentowac i conieco o tym podyskutowac !!! sluchajcie jak my sami o siebie nie powalczymy to nikt za nas tego nie zrobi !!! w urzedzie siedza ciecie co im to wszystko zwisa i powiewa !!! a pojscie i rozmowa nic nie kosztujepoza odwaga i konkretnym wyrazeniem swoich racji :)

queene a moze wiesz kto z naszej dzielnicy jest w RM i jak by do tej osoby dotrzec ?? ja za krotko w rybniku mieszkam i nie bardzo wiem do kogo uderzyc :) w wodziu dla odmiany znam cala smietanke tam wiem z kim gadac ... choc teraz jestesmy pod kreska!!

Hmm zadzwoniłem do Sobika - za Presto uniwersal trochę mnie zastrzelił - 7600 zł za 2 szt.

Handlobud na razie dał wycenę na Rondo Plus Schiedla - 6.200 za 2 szt. - jak zwykle Handlobud daje radę. :yes:

Witam,ja kupywałem z allegro -firma pekabet 6,2mb(1sztdo kominka z wentyl,1szt do gazu +2 wentyl,1szt wentylacyjny x3kanały) i zapłaciłem 4200zł,jak chcesz zobaczycz na żywo jak wyglądają to zapraszam na budowę na sygnały 7

sluchajcie mam w planie ruszyc na mala wojne z um w rybniku !!

Wrzucilam wam linka odnosnie dofinansowan ktore niestety nam sie nie naleza bo budujemy nowe domy !!! I to jest wlasnie przedmiot moich negocjacji z urzedem miasta !! Chce isc i rozmawiac z panem prezydentem dlaczego dofinansowuje sie inwestycje w starym budownictwie a dla nowopowstajacych domow nie robi sie nic !! Wg tej polityki my mamy sobie sami kociol proekologiczny instalowac czy kolektory albo pc ... Ze co niby w nowym domu stary kociol nie bedzie kopcil ?? I tu moje pytanie ... Czy jak bym napisala petycje do prezydenta w tej sprawie - z prosba o uzupelnienie uchwaly rm o dofinansowanie rowniez nowobudowanych kotlowni czy podpisalibyscie sie pod tym ??? Powiedzmy narazie wirtualnie ale jesli bylaby taka potrzeba to pofatygowalabym sie o napisanie tego na papierze o pozbierala podpisy np na naszym spotkaniu !!!

co o tym myslicie ??

jestem za !!! :)

sluchajcie mam w planie ruszyc na mala wojne z UM w rybniku !!

wrzucilam wam linka odnosnie dofinansowan ktore niestety NAM SIE NIE NALEZA BO BUDUJEMY NOWE DOMY !!! i to jest wlasnie przedmiot moich negocjacji z urzedem miasta !! chce isc i rozmawiac z panem prezydentem dlaczego dofinansowuje sie inwestycje w starym budownictwie a dla nowopowstajacych domow nie robi sie NIC !! wg tej polityki my mamy sobie sami kociol proekologiczny instalowac czy kolektory albo PC ... ze co niby w nowym domu stary kociol nie bedzie kopcil ?? i tu moje pytanie ... czy jak bym napisala petycje do prezydenta w tej sprawie - z prosba o uzupelnienie uchwaly RM o dofinansowanie rowniez nowobudowanych kotlowni czy podpisalibyscie sie pod tym ??? powiedzmy narazie wirtualnie ale jesli bylaby taka potrzeba to pofatygowalabym sie o napisanie tego na papierze o pozbierala podpisy np na naszym spotkaniu !!!

co o tym myslicie ??

spróbowac można ,ale znając życie i naszych włodarzy ciężko będzie ,jak nie mają w tym interesu.

dwa lata temu sąsiąd kupił dom w budowie ale juz ze wszystkimi instalacjami i miał piec na węgiel i zmieniał na pompę ciepła i tez pisał do UM to dostał odpowiedz ,że nie kwalifikuję sie na dotację bo niby to nie była modernizacja/dom nie był oddany do użytku z piecem/,bo 3 miesiącach wymiany ciosów dał sobie spokój,stwierdził że szkoda jeżdżenia pisania na te marne 2,5 tyś

ale może w grupie siła

queene a moze wiesz kto z naszej dzielnicy jest w RM i jak by do tej osoby dotrzec ?? ja za krotko w rybniku mieszkam i nie bardzo wiem do kogo uderzyc :) w wodziu dla odmiany znam cala smietanke tam wiem z kim gadac ... choc teraz jestesmy pod kreska!!

http://bip.um.rybnik.eu/Default.aspx?Page=36 - składy Rad dzielnic

Było troche zmian w radach dzielnic i na nowicjuszy nie macie raczej co liczyć. Ale warto próbować :):) Z jakiej dzielnicy jesteś ??

http://bip.um.rybnik.eu/Default.aspx?Page=36 - składy Rad dzielnic

Było troche zmian w radach dzielnic i na nowicjuszy nie macie raczej co liczyć. Ale warto próbować :):) Z jakiej dzielnicy jesteś ??

ja szczerze licze na to ze zbierze sie spora ekipa i sprobuje dotrzec do RD ...

ja jestem narazie z dzielnicy Meksyk ... docelowo Boguszowice Stare

Jakiej średnicy kupowałeś do kominka i jakie ma wymiary zew.?

ja kupowałem fi 20 a wymiary zew to nie wiem jakie są ale puszczę ci linka do aukcji zadzwoń do nich napewno udzielą ci wszelkich informacji

http://allegro.pl/9-2m-fi-200-went-uniwersal-komin-kominy-promocja-i1417814184.html. powiesz im przez telefon jaki komin chcesz i z czym i od razu poda ci cenę

Popieram majstra ;)

BK jest nie tylko tańszy,jest też sporo cieplejszy od ceramiki(najcieplejszy materiał do budowy),o zdrowotności się nie wypowiadam

(to nie jest ceramika z gliny jak 100-200lat temu ;) )

Przede wszystkim łatwiej i szybciej buduje się z BK.Jeśli dla Ciebie będzie ważna akumulacja ciepła to rozważ BK na ściany zewnętrzne a w środek silikaty(jeszcze taniej)

Na BK można zapodać tynk cienkowarstwowy,to także nam zmniejsza koszty.

Swoją drogą nie wiem czemu ludziska wybierają ceramikę :)

Gdzie tynk cienkowarstwowy? Chcesz mu zaproponowac sciane jednowarstwowa, czy mi sie tylko wydaje ? :p TY!? Nie wierze :)

pozdr.

[...]

uchwaly RM o dofinansowanie rowniez nowobudowanych kotlowni czy podpisalibyscie sie pod tym ??? powiedzmy narazie wirtualnie ale jesli bylaby taka potrzeba to pofatygowalabym sie o napisanie tego na papierze o pozbierala podpisy np na naszym spotkaniu !!!

co o tym myslicie ??

W Wodzislawiu jest to samo i z tego co wiem to blokuje ich "wyzsze prawo" -> bo dofinansowanie daje.. ktos wyzej niz urzad miasta - i to oni decyduja o warunkach :) Gadalem kiedys z szefem wydzialu bodaj srodowiska w wodzislawiu ktory sie tym zajmowal i powiedzial ze to nie ich decyzja i nic nie moga zrobic :(

pozdr.