DagaAdam 02.02.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 10-12 tys to jak cale lekkie schody robisz ... ja mam betonowe i chce wylozyc same stopnie drewnem ... wyszlo mi 14 stopni i podest co daje bagatela 7000-8000 za ile mniejsza ilosc drewna !!! porazka jakas!! jak dolicze beton stal i szalowanie to mi wyjdzie koszt schodow kosmiczny !! lekkie wyszlyby taniej !! /ale ja sie boje lekkich schodow odkad coreczka znajomej sie powaznie potlukla bo noga jej objechala i zlamala noge i miala konkretny wstrzas mozgu !!/ Nie licz niestety ze znajdziesz taniej. Sasiad znalazl jakas firme za 7 tys pln. Dlubali sie z tym miesiac i po tym jak wszystko powychodzilo krzywo i cos zle zaolejowali, zrezygnowal z ich roboty. Musieli oddac zaliczke (prawie w sadzie sie skonczylo). I wzial "strzalke" (nie wiem skad oni sa - Pszow chyba czy gdzies te okolice) - zaplacil prawie... 14 tys pln!! Jak dla mnie totalnie chora cena. I to sa niestety "normalne" ceny. Dlatego ja bede robil sam. Stopien debowy (3-4cm grubosc) to 80-90 pln (juz przygotowany, sfrezowany jak sobie zazyczysz). 16 stopni = ok 1500 pln. Do tego spocznik niech bedzie 500 pln. Porecze - zalezy jakie chcesz, ja pewnie sie zdecyduje na takie co w niektorych marketach czy mixpolu wisza na wystawce - z nierdzewki, bardzo ladne. Koszt pewnie w granicy 400-500 pln / mb. Mam tego moze 5mb. Czyli +2500 pln. Podstopnice pewnie zatynkuje i pomaluje na bialo - ladnie to wyglada. Powinienem sie zmiescic spokojnie w 5k pln. Jest taki watek na forum muratora o samodzielnie robionych schodach (dluuugi, nie potrafie go teraz znalezc) i niektore sa naprawde cudne Niestety robocizna jaka firmy kasuja za te robote jest IMHO kompletnie nieadekwatna do wlozonej pracy.. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Adam - pytanie do ciebie... jak policzyć dokładną sprawność rekuperatora? w piwnicy mam wywiewy i tam mam 15 stopni na parterze mam 2 wywiewy i w tam mam 20 stopni na poddaszu w łazience gdzie mam wywiew mam 19 stopni... jak policzyć całościową sprawność rekuperatora? http://www.siwicki.pl/spr1.jpg Zalezy przy jakich temp. na zewnatrz masz te osiagi No i najlepiej byloby zmierzyc temperature nawiewu bezposrednio za wymiennikiem. Jezeli zalozmy przy -5stC i usrednimy nawiewy do 18stC, a w srodku masz 21stC to sprawnosc = 88% Jezeli przy -10stC to sprawnosc = 90% pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 02.02.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 15 tysiecy za schody ?? jak dobrze, że ich nie potrzebuję, kolejny plus parterówki... Adam...może powinienes firme z wykończeniówką otworzyć a telefonu od p.Damiana niet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 02.02.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Nie licz niestety ze znajdziesz taniej. Sasiad znalazl jakas firme za 7 tys pln. Dlubali sie z tym miesiac i po tym jak wszystko powychodzilo krzywo i cos zle zaolejowali, zrezygnowal z ich roboty. Musieli oddac zaliczke (prawie w sadzie sie skonczylo). I wzial "strzalke" (nie wiem skad oni sa - Pszow chyba czy gdzies te okolice) - zaplacil prawie... 14 tys pln!! Jak dla mnie totalnie chora cena. I to sa niestety "normalne" ceny. Dlatego ja bede robil sam. Stopien debowy (3-4cm grubosc) to 80-90 pln (juz przygotowany, sfrezowany jak sobie zazyczysz). 16 stopni = ok 1500 pln. Do tego spocznik niech bedzie 500 pln. Porecze - zalezy jakie chcesz, ja pewnie sie zdecyduje na takie co w niektorych marketach czy mixpolu wisza na wystawce - z nierdzewki, bardzo ladne. Koszt pewnie w granicy 400-500 pln / mb. Mam tego moze 5mb. Czyli +2500 pln. Podstopnice pewnie zatynkuje i pomaluje na bialo - ladnie to wyglada. Powinienem sie zmiescic spokojnie w 5k pln. Jest taki watek na forum muratora o samodzielnie robionych schodach (dluuugi, nie potrafie go teraz znalezc) i niektore sa naprawde cudne Niestety robocizna jaka firmy kasuja za te robote jest IMHO kompletnie nieadekwatna do wlozonej pracy.. pozdr. zainteresowal mnie ten temat chyba poszukam po forum ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 02.02.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Adam, znam doskonale ten wzór. Ale wywiewy mam w piwnicy (15 stopni), w łazience na poddaszu (19 stopni) w łazience na parterze (19,5 stopnia) i w kuchnni(akurat gotowałem i blisko wywiewu było 21 stopni) Mierzyłem temperatury nawiewu na anemostatach...temperatura wewnętrzna w pomieszczeniach gdzie są wywiewy, wystawiłem też termometr za okno(0,5m od czerpni) Czyli w zasadzie mierzyłem sprawność całego domu/instalacji a nie sprawnośc reku, to już wiem, tylko czy mogę tak po prostu sobie średnią z tych temperatur powyciągać? robiłem 2 pomiary dla 1 i 2 biegu, raz było -4, pozniej juz -3 na zewnątrz i co ci z tych obliczen wyszlo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 02.02.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 i co ci z tych obliczen wyszlo ?? nie ma jak odpowiedz na pytanie jeszcze przed zadaniem pytania!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Adam, znam doskonale ten wzór. Ale wywiewy mam w piwnicy (15 stopni), w łazience na poddaszu (19 stopni) w łazience na parterze (19,5 stopnia) i w kuchnni(akurat gotowałem i blisko wywiewu było 21 stopni) Mierzyłem temperatury nawiewu na anemostatach...temperatura wewnętrzna w pomieszczeniach gdzie są wywiewy, wystawiłem też termometr za okno(0,5m od czerpni) Czyli w zasadzie mierzyłem sprawność całego domu/instalacji a nie sprawnośc reku, to już wiem, tylko czy mogę tak po prostu sobie średnią z tych temperatur powyciągać? robiłem 2 pomiary dla 1 i 2 biegu, raz było -4, pozniej juz -3 na zewnątrz Srednia ot tak - nie bardzo, to by musiala byc srednia wazona w zaleznosci od wartosci przeplywow na kazdym z anemostatow! W piwnicy pewnie masz mniejsze przeplywy wiec i udzial tej nizszej temperatury w sredniej bedzie nizszy A zeby zmierzyc przeplywy to bys musial miec anemometr pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 15 tysiecy za schody ?? jak dobrze, że ich nie potrzebuję, kolejny plus parterówki... A ja mam dwie pary !! Do piwnicy jeszcze Ale tam to sobie kafelkami ladnie obloze za tysiaka Adam...może powinienes firme z wykończeniówką otworzyć Hehehhe - trzymam tego asa w rekawie jakby nastaly gorsze czasy Tyle ze ja robie u siebie wszystko wolno i starannie - chyba bym na chleb nie zarobil! A mam to po ojcu - on znajomym zawsze wszystkie remonty od "a" do "z" robil Ale swoja droga - branza wykonczeniowki to ciagle uzeranie sie z inwestorami - na pl.misc.budowanie gdzie tez sie udzielam jest gosc ktory z rok temu rzucil to w cholere i zamknal interes. Mowi ze takiego naciagactwa i nerwow nie ma nigdzie indziej Jak widac jest tez druga strona medalu pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 sprawność dla I biegu (100m3/h) wyszła mi 88%, a dla 2 biegu(200m3/h) wyszła mi 80%, ale zmieniły się w tym czasie warunki na zewnątrz i wewnątrz też trochę trzeba powtórzyć pomiary dla tych samych warunków... To by sie zgadzalo - sprawnosc na wyzszych biegach maleje (powietrze krocej przebywa w wymienniku wiec krocej oddaje cieplo). pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 02.02.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 A ja mam dwie pary !! Do piwnicy jeszcze Ale tam to sobie kafelkami ladnie obloze za tysiaka pozdr. do piwnicy ja też mam :/...........ale mówisz że za tysiaka je obłożysz ?? hmmmm....zapamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 do piwnicy ja też mam :/...........ale mówisz że za tysiaka je obłożysz ?? hmmmm....zapamiętam Heheheh no liczac 16 stopni metr szerokich to na stopnice i podstopnice pojdzie szesc sztuk plytek 33x33. 16 stopni = 96 sztuk czyli 10,5m2. Spocznik 2m x 1m = 2m2. Suma = 12,5m2. Plytki nawet po 50 pln / m2 = 625 pln + klej:) Tylko maaaaasa ciecia pod katem!! Ale co tam.. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 W piwnicy mam po prostu trójnik - głowny pion idzie do góry na całośc i rura idzie na piwnice(widziałeś zresztą)...nie jestem w stanie tego dokładnie pomierzyć anemostatem...jedynie to na podstawie średnicy rur w piwnicy..ale pozniej też idą rozgałęzienia na górze i nie jestem w stanie tego dokładnie policzyć...więc zwykłą średnią arytmetyczną uznałem ze najprostszy sposób na przybliżone obliczenie sprawności całej instalacji... W duzym uproszczeniu tak moznaby liczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 02.02.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 nie nie...całość liczyłam te powyższe naście tysiecy za schody to tez była R+M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Adam, ty liczysz za tysiąc materiał + robocizna, a queene miała chyba na myśli samą robociznę ja na schody coś kolo 12m2 kafelek kupiłem + trochę kleju, robocizna nie pamiętam dokładnie, ale całą reszta była 35/m2 No bo w sumie przy schodach piwnicznych nie ma sie co pierdzielic w ciecie pod skosem. Poprostu wysuwa sie plytke lezaca na stopniu tak zeby "oparla sie" o plytke podstopnicy, bez ciecia obu na 45st. Jedyny klopot jaki moze sie pojawic (i sie pewnie pojawia wszedzie) to rownosc tych schodow.. Jedna podstopnica moze miec 15, inna 20cm i zeby to wyrownac trzeba sie troche nakombinowac i pomyslec z poczatku Jak jest rowno to robota idzie jak burza - ciecie proste idzie szybko pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 02.02.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 No bo w sumie przy schodach piwnicznych nie ma sie co pierdzielic w ciecie pod skosem. Poprostu wysuwa sie plytke lezaca na stopniu tak zeby "oparla sie" o plytke podstopnicy, bez ciecia obu na 45st. Jedyny klopot jaki moze sie pojawic (i sie pewnie pojawia wszedzie) to rownosc tych schodow.. Jedna podstopnica moze miec 15, inna 20cm i zeby to wyrownac trzeba sie troche nakombinowac i pomyslec z poczatku Jak jest rowno to robota idzie jak burza - ciecie proste idzie szybko pozdr. to ja mam propozycje nie do odrzucenia!!! przetestuj ta teorie na moich schodach !!! masz popligon doswiadczalny jak sie patrzy bo w rownosc tych schodow nie wierze /te robila ta felerna ekipa co wyszla bez kasy z budowy ... nawet nie sprawdzili ze wysokosc nad schodami jest 1,75 !!! bedziemy przycinac beton bo maz glowa wali !!!/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 to ja mam propozycje nie do odrzucenia!!! przetestuj ta teorie na moich schodach !!! masz popligon doswiadczalny jak sie patrzy bo w rownosc tych schodow nie wierze ;) Zebym ja tyle czasu mial Mam jeszcze do zrobienia cale poddasze, sypialnie, pokoj, dwie szafy, dwie pary schodow, cala piwnice i cala kuchnie - roboty na rok minimum :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 02.02.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 ;) Zebym ja tyle czasu mial Mam jeszcze do zrobienia cale poddasze, sypialnie, pokoj, dwie szafy, dwie pary schodow, cala piwnice i cala kuchnie - roboty na rok minimum :) ale pomysl ze mialbys szanse eksperymentowac na "nieswoim gruncie" u mnie schody do piwnicy beda schowane za drzwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 ale pomysl ze mialbys szanse eksperymentowac na "nieswoim gruncie" u mnie schody do piwnicy beda schowane za drzwiami Atam eksperymentowac - lazienke wykafelkowalem, kibelek wykafelkowalem, to ze schodami sobie tez poradze ;D pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 02.02.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 adiqq a nie mozesz tych wywiewów w piwnicy chwilowo do obliczeń zatkać czymś. Jestem ciekawa jak zmieniłyby sie wtedy temperatury nawiewu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 adiqq a nie mozesz tych wywiewów w piwnicy chwilowo do obliczeń zatkać czymś. Jestem ciekawa jak zmieniłyby sie wtedy temperatury nawiewu? A ja bym jednak zmierzyl temperature nawiewu tuz za rekuperatorem. Adiqq - masz instalacje ze sztywnych rur - wystarczy zrobic dziurke o fi takim jaki masz termometr i go tam na chwile wlozyc Potem dziure mozesz zakleic zwykla tasma aluminiowa albo nawet zostawic na stale tam jakis termometr z sonda. Temperatury nawiewow beda rozne w zaleznosci od instalacji. Powietrze w rurach do pomieszczen mieszkalnych sie ogrzeje, w piwnicy schlodzi. Bilans energetyczny tak czy inaczej wyjdzie na zero ale chyba lepiej wiedziec ile sam rekuperator odzyskuje ciepla! To co nawiewa z anemostatow nie bedzie dokladnie odzwierciedlalo jego sprawnosci pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts