mea 02.02.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 czy rekuperator firmy vallox - mowi wam to cos ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 czy rekuperator firmy vallox - mowi wam to cos ?? Parametry, moc, jest bypass?, rodzaj wymiennika, wentylatorow ? Brink Renovent biez - sprawdzony i wszystko ma co trzeba Large 400m3/h to ok 6800. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 02.02.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 dzis rozmawialam z firma z rybnika - Karbon - i takie montuja ... jutro bede wiedziala cos wiecej !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irb 02.02.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Daga&Adam serio będziesz robił sam? Kurcze rzeczywiście ceny robocizny kosmos... Ten etap mi nie grozi bo już częściowo polegliśmy na wniosku ale mam nadzieje, że do 21 da nam się to poprawić i pójdziemy dalej z tym koksem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Daga&Adam serio będziesz robił sam? Kurcze rzeczywiście ceny robocizny kosmos... Na pewno sam. Nie stac mnie na schody za 14 tys pln Nawet jakby mnie bylo stac to bym wolal sobie za oszczedzone 8-9k pln kupic chocby zdalnie sterowany quad-copter z kamera, HUDem, GPSem i video-goglami do FPV. I starczyloby jeszcze na spalinowy samochodzik RC pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irb 02.02.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Ja nie w tym sensie nie chciałam urazić zdolna bestia z ciebie z chęcią próbowania to się chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Ja nie w tym sensie nie chciałam urazić zdolna bestia z ciebie z chęcią próbowania to się chwali Eno, nawet przez mysl mi nie przyszlo ze chcesz mnie urazic Plan na schody mam. Mozliwe ze nawet sobie strzele podstopnice drewniane - trepy sie podfrezuje. Moj sasiad z desek szalunkowych ktore mu zostaly po budowie zrobil za pomoca frezarki za 200 pln i jakiegos ruskiego hebla za paredziesiat zlotych przepiekny drewniany sufit na poddaszu. No naprawde cudo - a jak jeszcze to przemaluje jakas lakierobejca to wogole bedzie czad Oblozenie schodow drewnem wydaje mi sie bardzo proste do zrobienia. Jezeli zamiast debu uzyje czegos tanszego (np. buk) to koszt spadnie o dodatkowe 30-40%. Ten kto to obklada nie powinien sie nazywac wogole stolarz tylko drewno-obkladacz Zreszta znalezc prawdziwego stolarza to trzeba szukac ze swieczka. Ci, co robia w pelni drewniane schody samonosne to tez nie stolarze. To goscie ktorzy przychodza, mierza, wprowadzaja do kompa wymiary i frezarki CNC same im te schody dziergaja - wystarczy poskladac do kupy :) pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 02.02.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 nasze schody tez maja wyjsc kolo 14 tys ale z barierkami i malowaniem na gotowo, oczywiscie debowe- duzo kasy ale liczac koszt zazbrojenia i wybetonowania a pozniej tyle kasy za ich obicie to nie zaluje tej kwoty, no i estetycznie dla nas lekkie schody bez porownania do pelnych:)reszte wykonczeniowki procz kuchni i lazienek bede robil sam, gipsowanie, malowanie, ocieplanie poddasza i elewacji zewnetrznej, kafelkowanie garazu i kotlowni. juz widac ile zaoszczedzilismy na instalacjach i mniej wiecej ile zaoszczedzimy dalej, trzeba tylko poczytac i podpatrzec pomysly. a tak z innej beczki ile bedzie was kosztowac obsluga elektryczna rekuperatorow, pomp ciepla, wentylacji mechanicznej itd. w stosunku rocznym? tescie beda budowac moze w przyszlym roku i tak nas ciekawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 a tak z innej beczki ile bedzie was kosztowac obsluga elektryczna rekuperatorow, Srednio ok 400 pln / rok. Z tym ze oszczedzasz dzieki temu kupe energii na wentylacje, nawet przy tanim zrodle ciepla rekuperator sie zwraca. W polaczeniu z GWC to juz wogole bajka pomp ciepla, Hmm... A co znaczy obsluga elektryczna pompy ciepla? Pompa ciepla zuzywa prad, to jasne. Ale to przeciez rodzaj ogrzewania Ile zuzywa to masz w stopce Adiqq linka do arkusza z jego obliczeniami. W dobrze ocieplonym domu roczny koszt ogrzania domu pompa ciepla to ok 1,5 - 2k pln. wentylacji mechanicznej Wentylacja mechaniczna i rekuperator to u nas jedno - to przeciez rekuperator napedza owa wentylacje pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 02.02.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 dzieki za oodpowiedz, a czy przy -20*C na zewntarz jestescie w stanie zapewnic w domu +20*C tylkoz reku i PC czy trzeba dogrzewac np jakims kotlem gazowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 ja za samonośne dębowe schody z balustradami płaciłem niedawno 11tys. Licząc całościowo koszt betonowych (szałowanie,zbrojenie,beton+potem obicie) to samonośne wychodzą taniej, zdecydowanie... No przy cenach jakie sobie zycza stolarze masz racje. Wszystko dlatego ze przy obijaniu betonowych, krzywych schodow maja wiecej roboty niz wziecie wymiaru otworu, wysokosci i wprowadzenie tego do kompa Same schody betonowe to grosze - betonu ok 1-2m3 (200-400 pln) i zbrojenia za moze 200 pln - cene szalowania mialem w cenie stropu (3k za strop plus schody!) - ciesla je zaszalowal w jeden dzien (ja bym to miesiac robil chyba Tylko to obicie.. no chyba że ktoś tak jak Adam wszystko sam sobie zrobi...taki przypadek jest godny naśladowania, aczkolwiek, nie oszukujmy się, jest to rzadkość... Hehehe niestety wada jest czas, wszystko to trwa zdecydowanie dluzej.. Ale mi to pasuje, mam warunki, mam czas, mam mozliwosci, to sobie dlubie. W skali calej budowy niech to nawet trwa 2 lata, a oszczedzona kasa to dobre 200-300 tys pln (liczac wszystko od mieszania zaprawy po wykonczenia - dla mnie wystarczajaca zaplata pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 dzieki za oodpowiedz, a czy przy -20*C na zewntarz jestescie w stanie zapewnic w domu +20*C tylkoz reku i PC czy trzeba dogrzewac np jakims kotlem gazowym? A czemu mialoby sie nie dac zapewnic +20 !? Pompa i instalacja jest obliczona na takie warunki wiec spokojnie da rade pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.02.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Maciek - no oczywiście zapomniałem napisac ze mam reku, ale o tym wiesz... rekordowe temperatury tej zimy to chyba było w okolicach -19,-20, w domu miałem coś koło 21 stopni na sterowniku, PC chodziła prawie non stop. Na największe mrozy mam jako awaryjne źróło ciepła kominek z rozprowadzeniem ciepła na poddasze - tej zimy było rozpalane w największe mrozy, żeby PC trochę odpoczęła (wtedy miałem przejsciowe problemy z DZ - tzn. czujniki temperatury świrowały, DZ miało się ok) i jak goście przyszli i prosili zeby zapalić... tak na codzien to mi się nie chce palić, ąz takim fanem palenia nie jestem... Na wypadek awarii PC najlepiej sobie kupic albo grzalke do bufora (jezeli jest mozliwosc wpiecia - u mnie sie nie da;( ) albo poprostu piecyk elektryczny. Ja za Kospela 12kW zaplacilem.. 1k pln Poki co grzeje nim + kominkiem, a w przyszlym sezonie bedzie pelnic role awaryjnego zrodla ciepla na wypadek awarii PC czy innych pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 02.02.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Maciek - no oczywiście zapomniałem napisac ze mam reku, ale o tym wiesz... ... no wlasnie mam dobra pamiec ale krotka i duzo rzeczy mi uchodzi ;/ szczegolnie gani mnie za to moja zona, ze niby cos obiecalem a pozniej nie wiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 02.02.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 dobra ja jutro dzwonie do ask zeby mi poprawili oferte i umawiam montaz wentylacji !! kurcze zebym tylko nie przeholowala z kasa !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 02.02.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Maciek tylko ostro z panem z Test-polu,pewnie ASK Ci go polecą.Miły jest do momentu wzięcia kasy,zresztą nie tylko on.Pilnować trzeba jego fachmanów.Mea ja zdecydowałam się na schody u pana Karola,mi za całe z balustradami z nierdzewki policzył 10 tysięcy.Już słyszałam parę opinii od klientek,że załują,że mają tylko dąb na górze.Aha i nie uważam,że na podwieszane schody idzie zdecydowanie mniej drewna.Ja świadomie wybrałam betonowe,bo mając w domu zwariowaną trójce nie wyobrażam sobie podwieszanych.Adam czy Ty panna może jesteś(znaczy się znak zodiaku),bo też taki "wszystko sam" jak mój chłop.Schody też chciał sam robić,ale go uświadomiłam,że niestety braknie mu czasu na wszystko.Nas czas goni,mieliśmy się przeprowadzać w grudniu już,bo babcia naciska.Obiecaliśmy jej,że za rok się wyniesiemy a już w grudniu już minął..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 02.02.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 hej .... my jeszcze w temacie schodow i drzwi ... ktos pytol pare postow predzej ... schody dębowe podwieszane + balustrada z elementami nierdzewki 10 tysi, drzwi dębowe kpl 1300 zł. z montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 02.02.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 aha, ceny jak najbardziej aktualne, bo schody byly montowane listopad / grudzien a drzwi bedą montowane w marcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 03.02.2011 03:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 preem ale to drzwi wewnetrzne tak ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 03.02.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 I jeszcze odnośnie schodówJak ktoś potrzebuje takie niereprezentacyjne , np my do córki na antresolę za 1/10 wartości tych wypasionychpolecam http://sowosz.pl/schody-drewniane/eqd-l080r.html Nam nawet na wymiar robią z podeścikiem, do samodzielnego skręcenia i polakierowania.Dopiero czekamy, oglądaliśmy u nich - fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts