Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Madziu, Ty czekałaś na księgę wieczystą. Powiedz mi, biegałaś do sądu w tej sprawie czy sprawdzałaś w internecie czy już ją zmigrowali. I po jakim czasie od złożenia wniosku księga była dostępna? Bo mi już minął miesiąc a jeszcze jej nie ma w internecie i nie wiem czy czekać czy interweniować w sądzie.

Madziu, Ty czekałaś na księgę wieczystą. Powiedz mi, biegałaś do sądu w tej sprawie czy sprawdzałaś w internecie czy już ją zmigrowali. I po jakim czasie od złożenia wniosku księga była dostępna? Bo mi już minął miesiąc a jeszcze jej nie ma w internecie i nie wiem czy czekać czy interweniować w sądzie.

My czekaliśmy 1,5 miesiąca na odpis. Sprawdzałam prawie codziennie w internecie, jak już się tam znalazła to chyba 1,5 tygodnia później przyszedl do nas odpis pocztą. Jeśli chcesz odpis odebrać osobiście to jak tylko księga będzie w internecie to zadzwoń tam i zapytaj czy już możesz po odpis przyjść. Lepiej ich pilnować i sprawdzać, bo wiadomo że im się nie śpieszy :)

A na jaki kredyt w końcu się zdecydowaliście? Jeśli można wiedzieć...

A na jaki kredyt w końcu się zdecydowaliście? Jeśli można wiedzieć...

Na 99% bierzemy kredyt w euro w PKO BP. Trochę boimy się tego ryzyka związanego z kursem itp. ale chyba się z nim zmierzymy. Zawsze jest opcja przewalutowania. Swoją drogą, każdy kredyt, nie ważne czy w euro czy PLN, to jest ryzyko. Zobaczymy jak na tym wyjdziemy.

Na 99% bierzemy kredyt w euro w PKO BP. Trochę boimy się tego ryzyka związanego z kursem itp. ale chyba się z nim zmierzymy. Zawsze jest opcja przewalutowania. Swoją drogą, każdy kredyt, nie ważne czy w euro czy PLN, to jest ryzyko. Zobaczymy jak na tym wyjdziemy.

Nie licz na przewalutowanie - tracisz podwojnie na spreadzie.. Pozatym jak waluta bedzie rosla to chyba nie odwazysz sie przewalutowac - bo nie dosc, ze stracisz na spreadzie to jeszcze tracisz szanse, ze zawroci i pojdzie w dol! Oj ja Wam stalowych nerwow zazdroszcze :) :)

pozdr.

Przewalutowanie jest ostatecznością. Nie chce mi się dyskutować na temat czy warto czy nie warto brać kredytu w euro. Przeciwników jest tyle samo co zwolenników. I każdy ma swoje racje. My zdecydowaliśmy się zaryzykować i nic już tego nie zmieni. Może będziemy żałować, a może zyskamy na tym sporo. Wyjdzie w praniu. A teraz już nie mieszajcie mi w głowie :p

Przewalutowanie jest ostatecznością. Nie chce mi się dyskutować na temat czy warto czy nie warto brać kredytu w euro. Przeciwników jest tyle samo co zwolenników. I każdy ma swoje racje. My zdecydowaliśmy się zaryzykować i nic już tego nie zmieni. Może będziemy żałować, a może zyskamy na tym sporo. Wyjdzie w praniu. A teraz już nie mieszajcie mi w głowie :p

Ja tez jestem zdania że jak się podjęło jakąś decyzję to nie ma co się więcej zastanawiać, bo to tylko namąci w głowie, a nie pomoże :)

podam może przykład w tej materii - brałem kiedyś kredyt,w zasadzie pożyczkę hipoteczną byliśmy zdecydowani na PLN, ale ktoś nam namącił i w końcu wzieliśmy w CHF..to akurat był okres jak CHF było po 2,20 czy jakoś tak...efekty tego czuję do dzisiaj i jeszcze jakiś czas będę czuć ;) W PLN miałbym na dzisiaj niższą ratę do spłaty, dodatkowo po wzroście kursu franka, praktycznie nie opłaca sprzedawać mi się tej działki (pożyczka była pod zastaw działki) - chyba że CHF spadnie do jakiegoś rozsądniejszego poziomu...

To proste.. Juz to pisalem. Przyklad -> biezesz kredyt na 300 tys w CHFie po 2,5 pln, czyli 120000CHF. Spread to 20gr na CHFie czyli do splaty masz juz w momencie brania kredytu - 324 tys pln 129600CHF. Teraz splacasz go tam ze dwa lata i CHF rosnie do... 3,5 pln. Twoje zadluzenie wynosi w tym momencie juz 453600 pln. Co w tym wypadku da przewalutowanie? Da tyle, ze dzieki spreadowi do tych 453600 trzeba jeszcze bankowi doplacic 26 tys pln. Czyli po dwoch latach kapital do oddania z 300 tys pln wzrosl nam do blisko 480 tys pln.

Sorry agusia_x ze mieszam Ci w glowie - rownie dobrze EURO moze spasc, przewalutujesz i bedziesz do przodu... Tylko zaloze sie, ze pani w banku takiego scenariusza jak ja Ci nie przedstawila, co ? :) Warto jednak wiedziec ile sie ryzykuje, nie kazdy sobie z tego zdaje sprawe bo konsultanci wszystko pokazuja w kolorowych barwach!

pozdr.

Adam, ja sobie z tego wszystkiego zdawałem sprawe...tylko że naczytałem się opinii że CHF teraz to tylko może spadać i najgorsze jest to, że w to uwierzyłem :)

Wiesz, wtedy nie myślałem o sprzedaży tamtej działki...a teraz tak...połasiłem się na ratę trochę niższą, teraz płacę wyższą i z perspektywą straty w przypadku sprzedaży działki....może nie tyle straty, bo działkę dostałem, ale w każdym bądz razie perspektywą mniejszego zysku ;)

Ja Cie rozumiem - sam wzialem w leasing w walucie sprzetu za 30k pln jak CHF stal po 1,92 (!). Ale raz, ze to byl stosunkowo krotkoterminowy kredyt (3 lata), a dwa ze to leasing na inwestycje, wiec sprzet na siebie zarabia - nie ma wiec co plakac czy sie splaci 35k, czy 45k jezeli on na siebie zarobil np. 100k :-) W przypadku kredytu na 30 lat takie ryzyko jednak jest duze.. W przypadku EUR wystarczy popatrzec na wykres z ostatnich 3 lat - od 3,2 pln do 4,8 pln czyli potrafil wzrosnac w ciagu niespelna pol roku o 50%.. I nikt nie wie czy za nastepne pol roku bedzie dazyl do 3 pln, czy do 5 pln.. A co dopiero rokowac na nastepne 30 lat!

pozdr.

nic sie nie przejmuj, postapilas jak najbardziej slusznie!!! biorac kredyt 300 tys mam rate 252 euro/miesiac czyli okolo 1100pln, nawet jak euro skoczy o 1 zl to wzrost raty wyniesie 252x1zl=252zl!!! jak na razie euro systematycznie spadalo i zatrzymalo sie na kursie ok 3,9zl, RRP podnioslo ostatnio stopy procentowe o 25pp a to byla pierwsza z zapowiadanych dalszych wzrostow stop procentowych, przy kredycie w euro takie rzeczy nam nie groza!!!

BRAC TYLKO W EURO!!! i jak wejdziemy do strefy euro to niech zlotowkowicze martwia sie o przewalutowanie kredytu bo my juz bedziemy eurowcami :)

Maciek, nie jestem przeciwnikiem brania kredytu w walutach, tylko trzeba to robić świadomie..jak Euro jest wysoko, a wygląda na to że teraz jest raczej w wyższcyh poziomach niż niższych...jak u nas stopy pójdą do góry, to Złotówka powinna się umocnic...Teraz gdbym brał, to tez pewnie w Euro..

Ale wiesz, te kilka lat temu, też frank mocno spadł i zapowiadało się że będzie dalej spadac...teraz też może przyjść druga fala kryzysu, Euro poszybuje do góry, stopy w Eurolandzie tez są na historycznie niskich poziomach (podobnie jak niedawno polskie), więc wiesz....na dwoje babka wróżyła...

kolejna rzecz o której nie można zapominać...nasze wejście do strefy Euro opóźnia się i tak naprawdę nie wiadomo kiedy do niej wejdziemy....kolejna rzecz - jak już do niej wejdziemy, to tobie zostanie wysoka marża z kredytu walutowego np. 2,4%, a taki np. Adam będzie mieć marżę 0,7% jaką dostał przy kredycie złotówkowym....ale to jest tyle niewiadomych, że przypomina to wróżenie z fusów...

dlatego powinno sie brac to co w danej chwili jest najbardziej oplacalne-takie moje zdanie- bo wszystko sie moze zmienic niewiadomo jak i kiedy!

dlatego powinno sie brac to co w danej chwili jest najbardziej oplacalne-takie moje zdanie- bo wszystko sie moze zmienic niewiadomo jak i kiedy!

Tak teraz Tusk mysli i spada w sondazach ;)

Myslenie "tu i teraz" przy kredycie na tyle lat jest poprostu nierozsadne. Takie moje zdanie :) Wszystkim oczywiscie zycze umacniania zlotowki bo dzieki temu sprzet agd/rtv przynajmniej potanieje a w tym roku mam zamiar kuchnie urzadzic ;)

pozdr.

My mamy ciut inną sytuację, pracuję z żoną w Anglii, zaś rodzice budują nam dom w Świerklanach. Mieliśmy do wyboru kredyt na 30 lat lub 5 lat na obczyźnie, wybraliśmy Anglię. Funt skacze między 4,20 a 5,30 w zależności od kursu i są to czasem zmiany w skali 2 tygodni. Powiem szczerze zazdrościmy Wam tej nerwówki na placu budowy, bo dla nas są tylko zdjęcia i relacje telefoniczne, akurat dziś kończymy urlop w Polsce i wracamy do Londynu, więc smutno nam :(. Niby jesteśmy w Polsce 3/4 razy w roku ale to nie to samo.

My mamy ciut inną sytuację, pracuję z żoną w Anglii, zaś rodzice budują nam dom w Świerklanach. Mieliśmy do wyboru kredyt na 30 lat lub 5 lat na obczyźnie, wybraliśmy Anglię. Funt skacze między 4,20 a 5,30 w zależności od kursu i są to czasem zmiany w skali 2 tygodni. Powiem szczerze zazdrościmy Wam tej nerwówki na placu budowy, bo dla nas są tylko zdjęcia i relacje telefoniczne, akurat dziś kończymy urlop w Polsce i wracamy do Londynu, więc smutno nam :(. Niby jesteśmy w Polsce 3/4 razy w roku ale to nie to samo.

po dzisiejszym dniu chetnie sie z toba zamienie !!!

po wiecej szczegolow zapraszam wieczorem do dziennika ... hardcore ma na noc ... zasadniczo dzis drugi raz plakalam przez ta budowe !!

acha queene miala niestety racje z hajda ... pan idiota sie nie zgodzil na 12 osob !! zapuytalam czy jak zarezerwuje stolik na 8 i ktos drugi na 8 to moze byc ?? sarkastycznie sie zasmial i powiedzial ze drugiej rezerwacji juz nie zrobi ... wiec pomyslmy gdzie by tu sie spotkac !!!