Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Nieno, po kolei warstwy, chudziak, 10 cm styropianu, w warstwie styrpoianu peszle, na to 5 cm betonu dociążającego, na to 5 cm styropianu, folia, rurki plastikowe i na koniec 5 albo 7 cm wylweki z jaimś specjalnym plastryfikatoerm. Tak było w projekcie i tak mieli zrobić, ale po drodze zapomnieli o 10 cm styro. A 5 cm to podobno za mało.

Co jest nie halo ?

Aha, po tej wpadce zatrudniliśmy inspektora nadzoru, znalazł jeszcze dwa kwiatki, min. brak izolacji, bo wykonawca twierdzi, że skoro budujemy się na piachu i dodatkowo na górce, to problemu z wodą nie będzie. Inspektor sie z nim nie zgodził i wykonawca na własny koszt kladł ciężką izolację.

nie wiedziec czemu ale zakrawa mi to na jakis idiotyzm ... po co 2 wylewki ??

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie

Mam taki problem, temat rozbudowy na wiosne, najpierw jednak w warunkach zapis o przeniesieniu licznika wody w inne miejsce.

Wiem, ze potrzebuje projekt itd

Pytanie:

- jak sie do tego zabrać, czy wszystko zalatwiac w wodociągach (jakiś czas temu otrzymałem info, ze u nich projekt to koszt ok 600zl w tym uzgodnienia)

- czy możecie kogoś polecić do tego tematu (projekt, przeniesienie lacza, wcinka), jeżeli byloby taniej :)

- czy w ogole jest sens sie rozdrabniać na innych wykonawcow, czy zostawic temat wodociągom

pozdrawiam i dziekuje za pomoc

darek

Maciek i gdzie robiłeś ten projekt łazienki??

Katu coś się plątasz w zeznaniach,bo raz piszesz,że to była jedyna wpadka a innym razem,że inspektor znalazł jeszcze jeszcze "dwa kwiatki"

Nie wyobrażam sobie nie sprawdzać ekip,ja tam na budowlance też się nie znam,ale na potrzeby swojego domku interesuję się tym dogłębnie i nie dałabym sobie takiej kaszany wcisnąć.No,ale dobrze napisałaś "że dajesz zarobić firmom"

Idark - to zależy jak duży będzie zakres prac...wodociągi są sakramencko drogie, jeśli chodzi o wykonanie przyłącza - jeśli to jest tylko malutki kawałek, to można od biedy zostawić to im, jak trochę więcej roboty, to wziąłbym inną firmę.

Projekt zrobią ci w wodociągach, jak będziesz mieć projekt, to możesz pochodzic po firmach z projektem z prośbą o wycenę...

czyli projekt zostawic wodociągom...

potem musze z 5m moze wykopac, zastanawiam sie czy moge to sam zrobić, podejsc pod ławe w innym miejscu,

czy moge to sam robić (lopatologia) czy potrzebuje jeszcze kogos z uprawnieniami do tego....

Mea, niektórzy uważają za idiotyzm budowę domu pasywnego czy energooszczędnego. Jesteśmy z mężem ludźmi po pięćdziesiątce i z wiekiem rośnie u nas zapotrzebowanie na święty spokój. Dwie wylewki są tylko w pewnej części domu, jak już wspomniałam, dom budujemy na górce i dom jest w tę górkę wbity, czyli krótko mówiąc jest częściowo podpiwniczony i inaczej miał być robiony strop nad piwnicą a inaczej część niepodpiwniczona a trzeba było je jakoś połączyć. Możliwe, że wykonawca poszedł na skróty, ale jest już za późno na rozdzieranie szat. Podobny problem jest z kladzeniem na jedej powierzchni kafelków i desek, które są grubsze. Trzeba to zrobić bardzo starannie, żeby nie narobić schodów. Jak znam życie, wykonawcy łatwiej by było położyć najpierw grubsze deski i dojechać do nich plytkami, ale na to się nie zgodimy. I tego już przypilnuję w najprostszy możliwy sposób, najpierw na budowę wjadą kachle.

Katu coś się plątasz w zeznaniach,bo raz piszesz,że to była jedyna wpadka a innym razem,że inspektor znalazł jeszcze jeszcze "dwa kwiatki"

Nie wyobrażam sobie nie sprawdzać ekip,ja tam na budowlance też się nie znam,ale na potrzeby swojego domku interesuję się tym dogłębnie i nie dałabym sobie takiej kaszany wcisnąć.No,ale dobrze napisałaś "że dajesz zarobić firmom"

te dwa kwiatki mają zupełnie inny ciężar gatunkowy, zostały wyłapane przez kompetentną osobę i zlikwidowane, wypowiedź była bardziej skierowana do Dagi i ( albo Adama :) którzy wspomnieli o możliwych niedoróbkach na naszej nienadzorowanej budowie

tak, dajemy zarobć firmom, takie mamy zasady, prowadzimy własną firmę i dajemy zarobić innym

jak Hajda odpadła to zapronowałam 2 miejsca w temacie o spotkaniu,,,czułam ze z tą hajdą nie wyjdzie...

p.Damian obliczył mi 900m2 tynków...sporo jak na parterowke musze to sprawdzic

my mielismy 800m2, pomnóż sobie powierzchnie podlogi x3 i bedziesz miala ilosc wtynkow w przyblizeniu, u mnie liczyli tak na oko i sie prawie sprawdzilo

ja tez bede robic bez sufitow na parterze i garazu !!

zastanawiam sie nad sufitami w reszcie piwnicy - maz cos wspominal zeby to tylko tynkiem cienkowarstwowym zaciagnac ... poza tym piwnice chce tylko cementowymi tynkami zapodac a nie cementowo wapiennymi jak w domu !!

ale ... ja mam wysokie sciany na parterze !!