Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Gosia faktycznie u Ciebie miał być...sorki agusia bo pomyliłam ;) a kiedy planuje skończyć bo ja potrzebuje go juz na koniec przyszłego tygodnia, gdybys mogła spytać ile mu u Ciebie zejdzie...

popieram Adama...pilnuj go już w piwnicy bo zobaczą że to olewasz i sobie na parterze też bedą pozwalać ...

Ja też jakiś czas temu umówiłem się z p. Damianem na tynki. Mój termin to pierwsza połowa marca (jak nie będzie mrozów).

A u mnie nie będzie łatwo, bo na niektórych ścianach mam rurki ogrzewania ściennego i trzeba będzie ręcznie zarzucać.

Dajcie znać jak u Was wyszło.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Ludzie - komin do kominka ocieplany, czy nie, bo jedni mówią tak, drudzy tak ? :(

Do kominka nie musi być ocieplany, ale może. Dlatego jedni mówią tak a inni inaczej. Ja nie mam ocieplonego. Ważniejsza jest w tym przypadku średnica która musi być odpowiednia duża. Ocieplony musi być komin przy ogrzewaniu np. gazowym.

Ale gdzie ? W otwory pustaka od gory? To za wiele nie da. Cos da, ale niewspolmiernie do wydanej kasy - bo tych pianek potrzebowalabys przynajmniej kilkanascie, jak nie dziesiat :) Cyknij fotki jak to masz zrobione!

pozdr.

http://foto0.m.onet.pl/_m/5570ce94e9ba546bd7c7f0bf42d95178,10,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/8e1875328c15160b75f8c39636855d62,10,19,0.jpg

wylane zaprawa na rowno z krokwiami ;/

Mam pytanko , bo nigdzie sie nie doszukałem odnośnie stawiania blaszaka. Byłem u pani w urzędzie i ona poinformowała mnie , że blaszak tymczasowy to jest na około 120 dni nie trzeba nic głosić. Natomiast na dłużej trzeba mieć pozwolenia na budowe ...blaszaka. Jak to w końcu jest czy ktoś się orientuje?

Na blaszaka nie potrzeba pozwolenia na budowę. Konieczne jest tylko zgłoszenie do urzędu, że takowy stawiasz. Ja swój zgłosiłam, dla spokoju ducha. A ostatnio wyczytałam w jakiejś gazecie, że ponoć chodzą i sprawdzają czy jest zgłoszony. Jak nie to ładna kara za to grozi. Dlatego ja radzę zgłosić. Nic to nie kosztuje, a święty spokój będziesz miał.

Czy to jest normalne, aby postawić garaż blaszak, jako skład na narzędzia do budowy trzeba przechodzić całą papierkową procedurę?

Wymyślili sobie jakieś oświadczenia, zgłoszenia robót , mapki i inne cuda niewidy

Tym razem nerwy mi puściły, i wyżyłem sie troche na zamotanych pracownikach starostwa. Byłem trzeci raz załatwić tą samą sprawe dowiedziałem sie trzeci raz że mam zły komplet dokumentów (wszystkie dostawałem na miejscu ale od trzech różnych pracowników)

A może nikt nie przejmuje sie jakimś wypełnianiem papierków na postawienie garażu który bedzie stał 1,5roku?

Czy to jest normalne, aby postawić garaż blaszak, jako skład na narzędzia do budowy trzeba przechodzić całą papierkową procedurę?

Wymyślili sobie jakieś oświadczenia, zgłoszenia robót , mapki i inne cuda niewidy

Tym razem nerwy mi puściły, i wyżyłem sie troche na zamotanych pracownikach starostwa. Byłem trzeci raz załatwić tą samą sprawe dowiedziałem sie trzeci raz że mam zły komplet dokumentów (wszystkie dostawałem na miejscu ale od trzech różnych pracowników)

A może nikt nie przejmuje sie jakimś wypełnianiem papierków na postawienie garażu który bedzie stał 1,5roku?

wyżywaj sie dalej na pracownikach starostwa to bedziesz jezdzil i jezdzil :p

pogoda dopisuje, ale dzis w nocy ma spasc do 0, a jutro w nocy to już ma mróz być nawet...ciekawe jak długo...

Adam, ja na pewno piszę się na tę biowłóknine - skarpa przed domem(mała ale zawsze) tak mi zjechała z deszcze/śniegiiem, że prawie cały podsypany przód tonie w błocie/glinie...zanim dalej będę podsypywać, to muszę to zrobic...

A ile m2 bys potrzebowal ??

Mi zjezdza skarpa za domem (a wlasciwie z boku) - w miejscu gdzie bylo nasypane ~4m :-) Tzn. nie tyle zjezdza, co ja woda wyplukuje. Akurat zrobila sie tam mala "rzeczka" i wymylo przez zime dobrych parenascie ton gliny :D Musze to na wiosne uzupelnic i przykryc wloknina - ona swietnie zapobiega erozji.

pozdr.

No daj spokoj, to jest taka drobnostka ze nie ma sobie co glowy zawracac.

Znam takich co wiezbe w domu stawiali a jeszcze pozwolenia na budowe nie mieli, a Ty sie przejmujesz jakims blaszakiem :) Pozatym taki blaszak nie jest trwale zwiazany z gruntem wiec nie wiem czy podlega prawu budowlanemu (a przynajmniej taki co ma byc tylko "na chwile").

Pozatym taki blaszak nie jest trwale zwiazany z gruntem wiec nie wiem czy podlega prawu budowlanemu (a przynajmniej taki co ma byc tylko "na chwile").

Mimo, że nie związany z gruntem, zgłosić trzeba. Wypełnić druczek, dołączyć mapkę i gotowe. Całe 30 minut roboty, a nieporównywalne jest to z karą jaką zapłaci, gdy jakiś dobry sąsiad wystosuje pisemko: "Uprzejmie donoszę....".

Mimo, że nie związany z gruntem, zgłosić trzeba. Wypełnić druczek, dołączyć mapkę i gotowe. Całe 30 minut roboty, a nieporównywalne jest to z karą jaką zapłaci, gdy jakiś dobry sąsiad wystosuje pisemko: "Uprzejmie donoszę....".

Slyszalas zeby ktos kiedys taka kare zaplacil ? ;) Conajwyzej dostanie nakaz rozbiorki i 100 pln mandatu. Nadzorowi nie chce sie chodzic na odbiory budynkow, a mialo by sie chciec isc ogladac ze ktos blaszaka tymczasowego postawil? :) Nie wierze :-)

pozdr.

Slyszalas zeby ktos kiedys taka kare zaplacil ? ;) Conajwyzej dostanie nakaz rozbiorki i 100 pln mandatu.

Nie dalej jak pod koniec zeszłego roku był artukuł w rybnickich Nowinach na ten temat. I tu nie chodzi o nadzór budowlany, bo ten napewno się nie pojawi, a o Straż Miejską, która to chodziła i wlepiała nawet kilkutysieczne kary za brak zgłoszenia blaszaka.

To nie jest jeden druczek, bo dostałem cztery. Miałem je wypełnić, odstawić, poczekać miesiąc i sprawa załatwiona. Jak je zawiozłem to okazało sie że dwa są złe i brakuje mapki z szkicem składu na narzędzia (absolutnie nie wolno tego nazywać garażem). W porządku, wziąłem te dwa inne druki wypisałem naszkicowałem na mapce zarys tego niegarażu, wpadam do starostwa siedzi inny pracownik. On mi tego nie przyjmie bo znów dwa druki są złe a szkic musi być szczegółowy z określeniem odległości od granic działki. Ha ludzie on sobie zażyczył opis elewacji na blaszaku :) pierwsza myśl kosmita albo z choinki sie urwał ale nie, ciągnie dalej. Musi być opis ułożenia stóp fundamentowych wylania posadzki i zakotwiczenia :) Tłumaczyłem mu i poprzednim dziesięć razy że to nie na wieki do parkowania samochodu, tylko na krótki czas aby schować pierdoły potrzebne do budowy domu, to na koniec mi powiedział że mam sie zdecydować czego chcę.

I wtedy nie wytrzymałem i się posypało

Można znieść dużo ale każdy ma jakieś granice

Mea c-w.Można zrobić wizję lokalną.

http://archon.pl/projekty-domow-forum-temat/2575

wizyta u ciebie staje sie koniecznoscia!!

A ile m2 bys potrzebowal ??

Mi zjezdza skarpa za domem (a wlasciwie z boku) - w miejscu gdzie bylo nasypane ~4m :-) Tzn. nie tyle zjezdza, co ja woda wyplukuje. Akurat zrobila sie tam mala "rzeczka" i wymylo przez zime dobrych parenascie ton gliny :D Musze to na wiosne uzupelnic i przykryc wloknina - ona swietnie zapobiega erozji.

pozdr.

o co chodzi z biowloknina ?? bo chyba cos przegapilam a skarp ci u mnie dostatek i chetnie sie dowiem jak to ma dzialac !!