mea 09.02.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 hehe wlasnie odwiedzil mnie moj projektant w biurze ... chyba mu zaraz wyosle jakie walnal bledy !!! bedzie ciekawie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 09.02.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 robi sie co raz ciekawiej!! Według moich skromnych obliczeń wyszło mi ok. 600 m2 tynków:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 09.02.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 wlasnie gadalem z Damianem, pech bo akurat dzisiaj rano byl po swoja betoniarke ale podjedzie do godziny i bedziemy gadali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 09.02.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Za promocję pana Adama na tym forum to ja jestem odpowiedzialna ha,ha a ja za tynki płaciłam 23.Normalnie chyba będę musiała drugą wypłatę z Lubaru sobie zażyczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 bo wegiel jest najtanszy i ma 6t deputatu Czy najtanszy to moznaby mocno polemizowac (vide zuzycie pradu przez PC Adiqq:) a deputat dotyczy tez ekogroszku ? Zawsze mozna przeciez bez problemu sprzedac pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 gazu nie chce w imie zasad ... odpowiedz "bo nie" musi c wystarczyc ... poza tym wegiel jest najtanszyn zrodlem ciepla ... To jest mit, zaszlosc sprzed lat. Kupisz kociol za 10k ktory za maksymalnie 15 lat (a moze za 7-10) bedzie do wymiany na nowy za kolejne 10k! A sam wegiel? Spalisz 3-4t. Liczac nawet po 600 pln to 1800-2400 pln. Adiqq zaplaci mniej za grzanie PC, a palcem nie rusza (a jego PC pochodzi minimum 25 lat, sumarycznie kosztujac mniej niz te dwa kotly Wady zwiazane z obsluga kotla weglowego chyba znasz! Tak tylko pytam z ciekawosci bo zaden z moich sasiadow nie potrafil sensownie uargumentowac swojego wyboru - ot mieszkamy na weglu i kazdy sie do niego cisnie, a mozna miec w tej samej cenie tansze zrodlo ciepla i kompletnie bezobslugowe pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 09.02.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 To jest mit, zaszlosc sprzed lat. Kupisz kociol za 10k ktory za maksymalnie 15 lat (a moze za 7-10) bedzie do wymiany na nowy za kolejne 10k! A sam wegiel? Spalisz 3-4t. Liczac nawet po 600 pln to 1800-2400 pln. Adiqq zaplaci mniej za grzanie PC, a palcem nie rusza (a jego PC pochodzi minimum 25 lat, sumarycznie kosztujac mniej niz te dwa kotly Wady zwiazane z obsluga kotla weglowego chyba znasz! Tak tylko pytam z ciekawosci bo zaden z moich sasiadow nie potrafil sensownie uargumentowac swojego wyboru - ot mieszkamy na weglu i kazdy sie do niego cisnie, a mozna miec w tej samej cenie tansze zrodlo ciepla i kompletnie bezobslugowe pozdr. bede z toba troche polemizowac 1. tak jak piszesz "stoimy na weglu" z niego zyjemy i mamy ten luksus ze de facto nie placimy za jego transport /100 za transport i rozladunek to smiech na sali/ a zbyt ktos musi generowac jak nie my ktorzy z tego zyjemy to kto ?? /to takie idealistyczne podejscie do tematu/ 2. kociol ktory chce kupic /ten ktory narazie biore pod uwage/ kosztuje w granicach 9k ... ale jest zeliwny!! wytrzyma z zalozenia ok 20 lat ... twoje PC w tym czasie bedzie wymagala sporo wiecej konserwacji i kto wie czy czesci do niej nie beda sporo drozsze niz ewentualne czesci do mojego kotla 3. obsluga kotla - zasadniczo nalezec bedzie do meza ... nie jest to jakas czysta sprawa wiem ... ale cos za cos ... jest tanio ... pewnie sporo jednak taniej niz en elektryczna nawet w zurzyciu przez PC ... 4. W KONCU ZEBY TO OSTETECZNIE ROZSTRZYGNAC CZY PC JEST TANSZA CZY NIE MUSISZ MIEC POLIGON DOSWIADCZALNY Arturo bedie krolikiem doswiadczalnym przy grzaniu pradem ... "gazownikow" znajdziesz wszedzie a ktos ci musi testowac koszty prz grzaniu weglem SŁÓŻĘ SWOIM DOMKIEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 bede z toba troche polemizowac 1. tak jak piszesz "stoimy na weglu" z niego zyjemy i mamy ten luksus ze de facto nie placimy za jego transport /100 za transport i rozladunek to smiech na sali/ a zbyt ktos musi generowac jak nie my ktorzy z tego zyjemy to kto ?? /to takie idealistyczne podejscie do tematu/ Mozna z niego czerpac zyski - wszystko fajnie - tylko czemu robic z siebie brudasa i palacza przez 7 m-cy w roku ? Brud przy zaladunku i czyszczeniu jest okropny. Nie lepiej ten czas poswiecic na cos przyjemniejszego ? 2. kociol ktory chce kupic /ten ktory narazie biore pod uwage/ kosztuje w granicach 9k ... ale jest zeliwny!! wytrzyma z zalozenia ok 20 lat ... twoje PC w tym czasie bedzie wymagala sporo wiecej konserwacji i kto wie czy czesci do niej nie beda sporo drozsze niz ewentualne czesci do mojego kotla Bardzo optymistycznie do tego podchodzisz (marketing producentow zadzialal!). Nie znam nikogo komu kociol wytrzymal dluzej niz 12 lat! A znam instalacje pompy ciepla w jastrzebiu ktora dziala od '97 bezawaryjnie (14 lat). Sprezarki spiralne maja zywotnosc przewidziana na 50 lat. Pozostaly osprzet jest rowniez niezniszczalny - nie zachodzi tam zaden efekt korozji jak w kazdym kotle np. na wegiel A jak padnie -> najdrozsza jest sprezarka bo kosztuje ok... 500e czyli ok 2 tys pln. PC sa jak ruskie lodowki z lat 60-tych ktore chodzily po 40 lat, choc tam sprezarki byly slabsze Dam sobie glowe uciac, ze PC moja (jak ja kupie) czy Adiqq bedzie chodzic 2 x dluzej niz Twoj kociol, nawet zeliwny. 3. obsluga kotla - zasadniczo nalezec bedzie do meza ... nie jest to jakas czysta sprawa wiem ... ale cos za cos ... jest tanio ... pewnie sporo jednak taniej niz en elektryczna nawet w zurzyciu przez PC ... No wlasnie NIE JEST tanio! Adiqq szacuje ten sezon na 1,5k pln. Ja u siebie szacuje podobnie (pradu poszlo 16 tys kWh wiec PC zuzyje w granicach 4,5- 5 tys kWh - to niecale 2k pln. Mysle jednak, ze zmieszcze sie rowniez w 1,5k Tanio bylo jak wegiel byl po 200-300 pln / tone. Przy obecnych cenach + cenach kotlow + kalorycznosci tego wegla i po odjeciu sprawnosci kotlow, ten jest poprostu drogi. Moglbym nawet zaryzykowac twierdzenie, ze jego cena jest podobna do ceny ogrzewania gazem. Przy czym prosty kociolek gazowy kosztuje 2-3k pln i tez wytrzyma dwa razy dluzej niz kociol weglowy. Mit taniosci wegla to przeszlosc 4. W KONCU ZEBY TO OSTETECZNIE ROZSTRZYGNAC CZY PC JEST TANSZA CZY NIE MUSISZ MIEC POLIGON DOSWIADCZALNY Arturo bedie krolikiem doswiadczalnym przy grzaniu pradem ... "gazownikow" znajdziesz wszedzie a ktos ci musi testowac koszty prz grzaniu weglem SŁÓŻĘ SWOIM DOMKIEM Wystarczy spojrzec w stopke Adiqq - jest tam kilkanascie osob ktore rzetelnie podaja zuzycie ich pomp. Sam przyklad Adiqq powinien zreszta wystarczyc! Ma tania pompe polskiej produkcji i mieszka w Rybniku wiec klimat "nasz";-) Pozatym czemu zakladasz ze PC to jakis kosmos i nikt ich nie uzywa i nie wiadomo jak sie sprawdzaja i trzeba zakladac poligon doswiadczalny zeby sprawdzic ich dzialanie ? One sie sprawdzaja od dziesiatek lat w duzo gorszych klimatach (polnocnych) pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 09.02.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ok ... ale ja juz podielam decyzje kto wie moze za kilka lat kiedy znudzi mi sie palenie w kotle /albo mojemu mezowi/ i splacimy juz lwia czesc kredytu z ktorego musimy chate postawic a 20k na wejsciu robi nam roznice to kto wie ... moze wtedy kupie PC i bede sie smiala z takich co jak ja teraz robia brudne kotlownie a za te 20k ja sobie zrobie TAAAAAKA KUCHNIE i szczerze ci powiem ze chyba bede szczesliwsza z tego powodu ... kwestia priorytrtow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ok ... ale ja juz podielam decyzje kto wie moze za kilka lat kiedy znudzi mi sie palenie w kotle /albo mojemu mezowi/ i splacimy juz lwia czesc kredytu z ktorego musimy chate postawic a 20k na wejsciu robi nam roznice to kto wie ... moze wtedy kupie PC i bede sie smiala z takich co jak ja teraz robia brudne kotlownie Tyle ze wtedy to juz sie srednio oplaci bo bedziesz pierwsze 9k pln "w plecy" a za te 20k ja sobie zrobie TAAAAAKA KUCHNIE i szczerze ci powiem ze chyba bede szczesliwsza z tego powodu ... kwestia priorytrtow Wogole o mezu nie myslisz kurde hahaha ;) Ale przynajmniej moze za jego trudy bycia etatowym palaczem mu bedziesz dobrze gotowac w tej kuchni :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 09.02.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 mialam juz dawno pytac ... czy ktos z was ma moze cracka do pro100 4.42 ?? bo ja mam ale jest uszkodzony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 09.02.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Wogole o mezu nie myslisz kurde hahaha ;) Ale przynajmniej moze za jego trudy bycia etatowym palaczem mu bedziesz dobrze gotowac w tej kuchni :) maz kocha moja kuchnie i gotuje mu co tylko chce a kto wie moze za te 10 lat kiedy bede 10k w plecy beda jakies lepsze i sporo tansze PC szynka nie bierzes jeszcze pod uwage tego ze ja po prostu KOCHAM WEGIEL !! a ze na krupinskim mam go malo /niestety/ to przynajmniej bede sobie schodzila do kotlowni zeby popatrzec jak porzadny chwalowicki wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 09.02.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 No to zaczeła się dyskusja. Dobrze, że między uczestnikami forum a nie mężem i żoną bo do rozwodu może dojść. U mnie kotłownia z pompa ciepła i odwiertami miała wynieść 40 000. Decyzja podjęta, że bedzie gaz (umowa podpisana - koniec, kropka) Ale pozostała jeszcze dylemat czy w kotłowni dołozyc zwykły piec, w którym palilibyśmy okresowo drzewem, jak w kominku z płaszczem wodnym. Rzeczy przemawiające za dołożeniem zwykłego pieca: 1. gaz będzie dopiero w październiku a wczesniej musielibyśmy wygrzać wylewki - duży koszt gazu z butli, za który byłaby juz część tej dodatkowej kotłowni2. mozliwość częściowego obniżenia kosztów przy duzych mrozach, nie mam kominka3. możliwość rozhulania podłogówki w okresach przejściowych na pojedyncze dni bez wyrzutów sumienia ile poszło gazu i że na nastepny dzień trzeba otwierać okna bo za ciepł4. dostęp do darmowego drzewa5. opcja dołożenia nagrzewnicy wodnej na nawiewie wm - złamanie temperatury w okresach przejściowych i duzych mrozach - wtedy chyba nie byłoby GWC Rzeczy przemawiające przeciwko 1. Dodatkowy koszt2. Bardziej skomplikowana instalacja Co sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 09.02.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 A czy decydując się na PC nie skazujemy się przypadkiem na płytki podłogowe w całym domu ? Ja osobiście też będę miał gaz, z różnych względów - przy piecu kondensacyjnym wysoka sprawność dochodząca do 108% + bezobsługowość + bardzo zaawansowane sterowanie porównywalne wręcz z ogrzewaniem elektrycznym + 8 lat dobrych doświadczeń z ogrzewania gazem. Aczkolwiek dyskusja o rodzaju ogrzewania to zawsze dobry powód do zadymy na forum, także lepiej nie zaczynać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 09.02.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 a nie lepiej bylo zrobic kominek ?? /kiedy ososbiscie kominkow nie lubie :)/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 09.02.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 A czy decydując się na PC nie skazujemy się przypadkiem na płytki podłogowe w całym domu ? zasadniczo decydujesz sie na nierobienie parkieu !! panele daja rade ... ale o kaloryferach raczej zapomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Co sadzicie? Sadze ze te pewnie minimum 10k pln lepiej zainwestowac w grubsze ocieplenie scian/dachu, lepsze okna i grzac wylacznie gazem. Grzanie gazem jest ok 1,5 x drozsze od wegla ale po uwzglednieniu amortyzacji kotla/pieca - wychodzi na to samo. Za te 10k pln daj 20-25cm styro na sciany i 40cm welny w dach, rachunki "gazowe" przypuszczalnie zbliza sie wtedy do tych, ktore placilabys grzejac gazem+drewnem z gorszym ociepleniem! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 A czy decydując się na PC nie skazujemy się przypadkiem na płytki podłogowe w całym domu ? A skad te rewelacje ? PC zasila podlogowke. Ale Ty tez jak czytam nizej bedziesz mial wszedzie podlogowke. Ja osobiście też będę miał gaz, z różnych względów (przy piecu kondensacyjnym wysoka sprawność dochodząca do 108% + bezobsługowość + bardzo zaawansowane sterowanie porównywalne wręcz z ogrzewaniem elektrycznym). Ta sprawnosc to tez mit - marketingowy belkot - nie ma urzadzenia ktore ma wyzsza sprawnosc niz 100%. A kondensacja zachodzi przy b. niskich temperaturach - w praktyce jak zauwazysz jakiekolwiek nizsze zuzycie w porownaniu do zwyklego pieca gazowego, to tylko majac dobrze wykonana podlogowke (dzialajaca na niskich temperaturach). Jak planujesz kaloryfery to szkoda kasy na kondensata - nic nie zaoszczedzisz. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 09.02.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Aczkolwiek dyskusja o rodzaju ogrzewania to zawsze dobry powód do zadymy na forum, także lepiej nie zaczynać dlatego najbezpieczniej sprowadzic dyskusje do fanatycznej milosci do geologii i wegla na to trudno znalezc argument "oszczednosciowo - wygodnicki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 09.02.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 A skad te rewelacje ? PC zasila podlogowke. Ale Ty tez jak czytam nizej bedziesz mial wszedzie podlogowke. Ta sprawnosc to tez mit - marketingowy belkot - nie ma urzadzenia ktore ma wyzsza sprawnosc niz 100%. A kondensacja zachodzi przy b. niskich temperaturach - w praktyce jak zauwazysz jakiekolwiek nizsze zuzycie w porownaniu do zwyklego pieca gazowego, to tylko majac dobrze wykonana podlogowke (dzialajaca na niskich temperaturach). Jak planujesz kaloryfery to szkoda kasy na kondensata - nic nie zaoszczedzisz. pozdr. U mnie podłogówki będzie tylko jakieś 50 m2, reszta (150 m2) to parkiet, nie wyobrażam sobie płytek w całym domu, a paneli nie trawię. Co do sprawności to po 7 latach użytkowania pieca kondensacyjnego zapewniam Cię, że to nie mit. Taki sam lokal mieszkalny (125m)2 pode mną w moim starym domu ze zwykłym piecem gazowym płacił 30% wyższe rachunki (porównanie 3-letnie). Oczywiście warunkiem jest odpowiednia instalacja NISKOTEMPERATUROWA (grzejniki odpowiednio przewymiarowane, dobre złady w instalacji.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts