Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

gazu nie chce w imie zasad ... odpowiedz "bo nie" musi c wystarczyc ... poza tym wegiel jest najtanszyn zrodlem ciepla ...

To jest mit, zaszlosc sprzed lat. Kupisz kociol za 10k ktory za maksymalnie 15 lat (a moze za 7-10) bedzie do wymiany na nowy za kolejne 10k! A sam wegiel? Spalisz 3-4t. Liczac nawet po 600 pln to 1800-2400 pln. Adiqq zaplaci mniej za grzanie PC, a palcem nie rusza (a jego PC pochodzi minimum 25 lat, sumarycznie kosztujac mniej niz te dwa kotly :) Wady zwiazane z obsluga kotla weglowego chyba znasz!

Tak tylko pytam z ciekawosci bo zaden z moich sasiadow nie potrafil sensownie uargumentowac swojego wyboru - ot mieszkamy na weglu i kazdy sie do niego cisnie, a mozna miec w tej samej cenie tansze zrodlo ciepla i kompletnie bezobslugowe :)

pozdr.

To jest mit, zaszlosc sprzed lat. Kupisz kociol za 10k ktory za maksymalnie 15 lat (a moze za 7-10) bedzie do wymiany na nowy za kolejne 10k! A sam wegiel? Spalisz 3-4t. Liczac nawet po 600 pln to 1800-2400 pln. Adiqq zaplaci mniej za grzanie PC, a palcem nie rusza (a jego PC pochodzi minimum 25 lat, sumarycznie kosztujac mniej niz te dwa kotly :) Wady zwiazane z obsluga kotla weglowego chyba znasz!

Tak tylko pytam z ciekawosci bo zaden z moich sasiadow nie potrafil sensownie uargumentowac swojego wyboru - ot mieszkamy na weglu i kazdy sie do niego cisnie, a mozna miec w tej samej cenie tansze zrodlo ciepla i kompletnie bezobslugowe :)

pozdr.

bede z toba troche polemizowac :)

1. tak jak piszesz "stoimy na weglu" z niego zyjemy i mamy ten luksus ze de facto nie placimy za jego transport /100 za transport i rozladunek to smiech na sali/ a zbyt ktos musi generowac :) jak nie my ktorzy z tego zyjemy to kto ?? :D /to takie idealistyczne podejscie do tematu/

2. kociol ktory chce kupic /ten ktory narazie biore pod uwage/ kosztuje w granicach 9k ... ale jest zeliwny!! wytrzyma z zalozenia ok 20 lat ... twoje PC w tym czasie bedzie wymagala sporo wiecej konserwacji i kto wie czy czesci do niej nie beda sporo drozsze niz ewentualne czesci do mojego kotla :)

3. obsluga kotla - zasadniczo nalezec bedzie do meza ... nie jest to jakas czysta sprawa wiem ... ale cos za cos ... jest tanio ... pewnie sporo jednak taniej niz en elektryczna nawet w zurzyciu przez PC ...

4. W KONCU ZEBY TO OSTETECZNIE ROZSTRZYGNAC CZY PC JEST TANSZA CZY NIE MUSISZ MIEC POLIGON DOSWIADCZALNY :) Arturo bedie krolikiem doswiadczalnym przy grzaniu pradem ... "gazownikow" znajdziesz wszedzie a ktos ci musi testowac koszty prz grzaniu weglem :D SŁÓŻĘ SWOIM DOMKIEM :)

bede z toba troche polemizowac :)

1. tak jak piszesz "stoimy na weglu" z niego zyjemy i mamy ten luksus ze de facto nie placimy za jego transport /100 za transport i rozladunek to smiech na sali/ a zbyt ktos musi generowac :) jak nie my ktorzy z tego zyjemy to kto ?? :D /to takie idealistyczne podejscie do tematu/

Mozna z niego czerpac zyski - wszystko fajnie - tylko czemu robic z siebie brudasa i palacza przez 7 m-cy w roku ? Brud przy zaladunku i czyszczeniu jest okropny. Nie lepiej ten czas poswiecic na cos przyjemniejszego ? :)

2. kociol ktory chce kupic /ten ktory narazie biore pod uwage/ kosztuje w granicach 9k ... ale jest zeliwny!! wytrzyma z zalozenia ok 20 lat ... twoje PC w tym czasie bedzie wymagala sporo wiecej konserwacji i kto wie czy czesci do niej nie beda sporo drozsze niz ewentualne czesci do mojego kotla :)

Bardzo optymistycznie do tego podchodzisz (marketing producentow zadzialal!). Nie znam nikogo komu kociol wytrzymal dluzej niz 12 lat! A znam instalacje pompy ciepla w jastrzebiu ktora dziala od '97 bezawaryjnie (14 lat). Sprezarki spiralne maja zywotnosc przewidziana na 50 lat. Pozostaly osprzet jest rowniez niezniszczalny - nie zachodzi tam zaden efekt korozji jak w kazdym kotle np. na wegiel :) A jak padnie -> najdrozsza jest sprezarka bo kosztuje ok... 500e czyli ok 2 tys pln. PC sa jak ruskie lodowki z lat 60-tych ktore chodzily po 40 lat, choc tam sprezarki byly slabsze :) Dam sobie glowe uciac, ze PC moja (jak ja kupie) czy Adiqq bedzie chodzic 2 x dluzej niz Twoj kociol, nawet zeliwny.

3. obsluga kotla - zasadniczo nalezec bedzie do meza ... nie jest to jakas czysta sprawa wiem ... ale cos za cos ... jest tanio ... pewnie sporo jednak taniej niz en elektryczna nawet w zurzyciu przez PC ...

No wlasnie NIE JEST tanio! :) Adiqq szacuje ten sezon na 1,5k pln. Ja u siebie szacuje podobnie (pradu poszlo 16 tys kWh wiec PC zuzyje w granicach 4,5- 5 tys kWh - to niecale 2k pln. Mysle jednak, ze zmieszcze sie rowniez w 1,5k :) Tanio bylo jak wegiel byl po 200-300 pln / tone. Przy obecnych cenach + cenach kotlow + kalorycznosci tego wegla i po odjeciu sprawnosci kotlow, ten jest poprostu drogi. Moglbym nawet zaryzykowac twierdzenie, ze jego cena jest podobna do ceny ogrzewania gazem. Przy czym prosty kociolek gazowy kosztuje 2-3k pln i tez wytrzyma dwa razy dluzej niz kociol weglowy. Mit taniosci wegla to przeszlosc :-)

4. W KONCU ZEBY TO OSTETECZNIE ROZSTRZYGNAC CZY PC JEST TANSZA CZY NIE MUSISZ MIEC POLIGON DOSWIADCZALNY :) Arturo bedie krolikiem doswiadczalnym przy grzaniu pradem ... "gazownikow" znajdziesz wszedzie a ktos ci musi testowac koszty prz grzaniu weglem :D SŁÓŻĘ SWOIM DOMKIEM :)

Wystarczy spojrzec w stopke Adiqq - jest tam kilkanascie osob ktore rzetelnie podaja zuzycie ich pomp. Sam przyklad Adiqq powinien zreszta wystarczyc! Ma tania pompe polskiej produkcji i mieszka w Rybniku wiec klimat "nasz";-) Pozatym czemu zakladasz ze PC to jakis kosmos i nikt ich nie uzywa i nie wiadomo jak sie sprawdzaja i trzeba zakladac poligon doswiadczalny zeby sprawdzic ich dzialanie ? ;) One sie sprawdzaja od dziesiatek lat w duzo gorszych klimatach (polnocnych) :)

pozdr.

ok ...

ale ja juz podielam decyzje :) kto wie moze za kilka lat kiedy znudzi mi sie palenie w kotle /albo mojemu mezowi/ i splacimy juz lwia czesc kredytu z ktorego musimy chate postawic a 20k na wejsciu robi nam roznice to kto wie ... moze wtedy kupie PC i bede sie smiala z takich co jak ja teraz robia brudne kotlownie :)

a za te 20k ja sobie zrobie TAAAAAKA KUCHNIE :) i szczerze ci powiem ze chyba bede szczesliwsza z tego powodu ... kwestia priorytrtow :)

ok ...

ale ja juz podielam decyzje :) kto wie moze za kilka lat kiedy znudzi mi sie palenie w kotle /albo mojemu mezowi/ i splacimy juz lwia czesc kredytu z ktorego musimy chate postawic a 20k na wejsciu robi nam roznice to kto wie ... moze wtedy kupie PC i bede sie smiala z takich co jak ja teraz robia brudne kotlownie :)

Tyle ze wtedy to juz sie srednio oplaci bo bedziesz pierwsze 9k pln "w plecy" ;)

a za te 20k ja sobie zrobie TAAAAAKA KUCHNIE :) i szczerze ci powiem ze chyba bede szczesliwsza z tego powodu ... kwestia priorytrtow :)

Wogole o mezu nie myslisz kurde hahaha ;) ;) Ale przynajmniej moze za jego trudy bycia etatowym palaczem mu bedziesz dobrze gotowac w tej kuchni :) :)

Wogole o mezu nie myslisz kurde hahaha ;) ;) Ale przynajmniej moze za jego trudy bycia etatowym palaczem mu bedziesz dobrze gotowac w tej kuchni :) :)

maz kocha moja kuchnie i gotuje mu co tylko chce :D

a kto wie moze za te 10 lat kiedy bede 10k w plecy beda jakies lepsze i sporo tansze PC :D

szynka nie bierzes jeszcze pod uwage tego ze ja po prostu KOCHAM WEGIEL !! :D a ze na krupinskim mam go malo /niestety/ to przynajmniej bede sobie schodzila do kotlowni zeby popatrzec jak porzadny chwalowicki wyglada :D

No to zaczeła się dyskusja. Dobrze, że między uczestnikami forum a nie mężem i żoną bo do rozwodu może dojść.

U mnie kotłownia z pompa ciepła i odwiertami miała wynieść 40 000.

Decyzja podjęta, że bedzie gaz (umowa podpisana - koniec, kropka)

Ale pozostała jeszcze dylemat czy w kotłowni dołozyc zwykły piec, w którym palilibyśmy okresowo drzewem, jak w kominku z płaszczem wodnym.

Rzeczy przemawiające za dołożeniem zwykłego pieca:

1. gaz będzie dopiero w październiku a wczesniej musielibyśmy wygrzać wylewki - duży koszt gazu z butli, za który byłaby juz część tej dodatkowej kotłowni

2. mozliwość częściowego obniżenia kosztów przy duzych mrozach, nie mam kominka

3. możliwość rozhulania podłogówki w okresach przejściowych na pojedyncze dni bez wyrzutów sumienia ile poszło gazu i że na nastepny dzień trzeba otwierać okna bo za ciepł

4. dostęp do darmowego drzewa

5. opcja dołożenia nagrzewnicy wodnej na nawiewie wm - złamanie temperatury w okresach przejściowych i duzych mrozach - wtedy chyba nie byłoby GWC

Rzeczy przemawiające przeciwko

1. Dodatkowy koszt

2. Bardziej skomplikowana instalacja

Co sadzicie?

A czy decydując się na PC nie skazujemy się przypadkiem na płytki podłogowe w całym domu ?

Ja osobiście też będę miał gaz, z różnych względów - przy piecu kondensacyjnym wysoka sprawność dochodząca do 108% + bezobsługowość + bardzo zaawansowane sterowanie porównywalne wręcz z ogrzewaniem elektrycznym + 8 lat dobrych doświadczeń z ogrzewania gazem.

Aczkolwiek dyskusja o rodzaju ogrzewania to zawsze dobry powód do zadymy na forum, także lepiej nie zaczynać :lol2:

Co sadzicie?

Sadze ze te pewnie minimum 10k pln lepiej zainwestowac w grubsze ocieplenie scian/dachu, lepsze okna i grzac wylacznie gazem. Grzanie gazem jest ok 1,5 x drozsze od wegla ale po uwzglednieniu amortyzacji kotla/pieca - wychodzi na to samo. Za te 10k pln daj 20-25cm styro na sciany i 40cm welny w dach, rachunki "gazowe" przypuszczalnie zbliza sie wtedy do tych, ktore placilabys grzejac gazem+drewnem z gorszym ociepleniem!

pozdr.

A czy decydując się na PC nie skazujemy się przypadkiem na płytki podłogowe w całym domu ?

A skad te rewelacje ? ;-) PC zasila podlogowke. Ale Ty tez jak czytam nizej bedziesz mial wszedzie podlogowke.

Ja osobiście też będę miał gaz, z różnych względów (przy piecu kondensacyjnym wysoka sprawność dochodząca do 108% + bezobsługowość + bardzo zaawansowane sterowanie porównywalne wręcz z ogrzewaniem elektrycznym).

Ta sprawnosc to tez mit - marketingowy belkot - nie ma urzadzenia ktore ma wyzsza sprawnosc niz 100%. A kondensacja zachodzi przy b. niskich temperaturach - w praktyce jak zauwazysz jakiekolwiek nizsze zuzycie w porownaniu do zwyklego pieca gazowego, to tylko majac dobrze wykonana podlogowke (dzialajaca na niskich temperaturach). Jak planujesz kaloryfery to szkoda kasy na kondensata - nic nie zaoszczedzisz.

pozdr.

A skad te rewelacje ? ;-) PC zasila podlogowke. Ale Ty tez jak czytam nizej bedziesz mial wszedzie podlogowke.

Ta sprawnosc to tez mit - marketingowy belkot - nie ma urzadzenia ktore ma wyzsza sprawnosc niz 100%. A kondensacja zachodzi przy b. niskich temperaturach - w praktyce jak zauwazysz jakiekolwiek nizsze zuzycie w porownaniu do zwyklego pieca gazowego, to tylko majac dobrze wykonana podlogowke (dzialajaca na niskich temperaturach). Jak planujesz kaloryfery to szkoda kasy na kondensata - nic nie zaoszczedzisz.

pozdr.

U mnie podłogówki będzie tylko jakieś 50 m2, reszta (150 m2) to parkiet, nie wyobrażam sobie płytek w całym domu, a paneli nie trawię.

Co do sprawności to po 7 latach użytkowania pieca kondensacyjnego zapewniam Cię, że to nie mit.

Taki sam lokal mieszkalny (125m)2 pode mną w moim starym domu ze zwykłym piecem gazowym płacił 30% wyższe rachunki (porównanie 3-letnie).

Oczywiście warunkiem jest odpowiednia instalacja NISKOTEMPERATUROWA (grzejniki odpowiednio przewymiarowane, dobre złady w instalacji.).