bdan 09.02.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Sadze ze te pewnie minimum 10k pln lepiej zainwestowac w grubsze ocieplenie scian/dachu, lepsze okna i grzac wylacznie gazem. Grzanie gazem jest ok 1,5 x drozsze od wegla ale po uwzglednieniu amortyzacji kotla/pieca - wychodzi na to samo. Za te 10k pln daj 20-25cm styro na sciany i 40cm welny w dach, rachunki "gazowe" przypuszczalnie zbliza sie wtedy do tych, ktore placilabys grzejac gazem+drewnem z gorszym ociepleniem! pozdr. Te inwestycje w styro i wełnę zostaną poniesione. Najprawdopodobniej 20 szarego i 40 na strop. Ale mam obawy, że będe sknerzyć i podkrecać jak licznik za bardzo się będzie kręcił. No i to wygrzanie z gazy z butli to wg tego co znalazłam na forum ok. 1800 zł może kosztować - to już byłby jakiś piec do kotłowni. Ja licze koszt całości kotłowni ok. 6 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 09.02.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 moj tel 604233291 nie mam zastrzeżonego wiec podaję co do ogrzewania - trzymam stronę mei...i też nie zamierzam dyskutować , argument do gazu - tak bo tak- jest dla mnie wystarczający a pompy ciepła po prostu nie znam zbyt dobrze i teraz troche mało czasu mam żeby zmieniać decyzje, dobry piec powinien wytrzymać 20 lat jak nic a nawet wiecej (u znajomych i rodziców daje radę...) ,jak mi piec zacznie klękać to pomyślę nad alternatywą poważnie myslę nad solarami, (głównie chodzi o dogrzewanie wody w przyszłym basenie, który już mam wybrany i testuje go u rodziców ) więc piec docelowo pójdzie od października do kwietnia, mam też rozprowadzenie ciepła z kominka....nie zależy mi na klimatyzacji w domu absolutnie wręcz ją wykluczam więc taka pompa ciepła dla mnie PÓKI CO to zadna atrakcja...ale jak piszę...nie wykluczam w przyszłości, teraz po prostu za mało wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 09.02.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 My też wybieramy kocioł na węgiel:) Gazu u nas nie ma, a pompa to takjak u queene - temat mało rozpoznany Myślę że rozmowy jakie grzanie jest lepsze sa bezcelowe - ile ludzi tyle zdań, a po co psuć atmosferę na forum? queene my tez myślimy nad solarami, ale do dogrzania wody w domu, zwłaszcza w lecie, wtedy kocioł będzie mógł sobie dopocząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 dlatego najbezpieczniej sprowadzic dyskusje do fanatycznej milosci do geologii i wegla na to trudno znalezc argument "oszczednosciowo - wygodnicki" Czemu odrazu zadymy ? Mozna przeciez spokojnie dyskutowac o roznych systemach grzewczych Nie wiem czemu dla niektorych to temat tabu pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 U mnie podłogówki będzie tylko jakieś 50 m2, reszta (150 m2) to parkiet, nie wyobrażam sobie płytek w całym domu, a paneli nie trawię. Co do sprawności to po 7 latach użytkowania pieca kondensacyjnego zapewniam Cię, że to nie mit. Taki sam lokal mieszkalny (125m)2 pode mną w moim starym domu ze zwykłym piecem gazowym płacił 30% wyższe rachunki (porównanie 3-letni Dokladnie identyczny? To samo mieliscie "na dole" i "na gorze"? Czy Ty miales na dole dogrzewajacego sasiada, a on zimna podloge od gruntu ? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Te inwestycje w styro i wełnę zostaną poniesione. Najprawdopodobniej 20 szarego i 40 na strop. Ale mam obawy, że będe sknerzyć i podkrecać jak licznik za bardzo się będzie kręcił. No i to wygrzanie z gazy z butli to wg tego co znalazłam na forum ok. 1800 zł może kosztować - to już byłby jakiś piec do kotłowni. Ja licze koszt całości kotłowni ok. 6 tys. Ło rany i Ty sie jeszcze zastanawiasz nad jakims "smieciuchem" Jezeli jeszcze masz solidne okna i dom dobrze usytuowany wzgledem stron swiata to zapomnij o jakims dogrzewaniu. Bedzie tanio w eksploatacji! Jakie wygrzanie, z jakiej butli ?? I czemu az 1800 ? No i czemu chcesz wygrzewac z butli ? Gaz jak rozumiem masz ziemny, a nie LPG ?? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 09.02.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Tez jestem za dyskusją a wiadomo, że kazdy zrobi jak uważa. W biurze siedze z kolega, który tez buduje i no stop dyskutujemy i każdy ma inne rozwiązania., nawet w błachych sprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 My też wybieramy kocioł na węgiel:) Gazu u nas nie ma, a pompa to takjak u queene - temat mało rozpoznany Myślę że rozmowy jakie grzanie jest lepsze sa bezcelowe - ile ludzi tyle zdań, a po co psuć atmosferę na forum? Ale czemu odrazu psuc? Jezeli nie znacie tematu pomp ciepla to dzieki takim dyskusjom moze je troche lepiej poznacie. I moze dotrze do Was, ze nie warto robic z siebie palacza, kombinowac co sezon opal, nosic / zrzucac, brudzic sie przy zaladunku i kopcic sadza kominem, jak mozna miec w podobnej cenie zupelnie bezobslugowe zrodlo ciepla jakim jest pompa ciepla. Kolejna zaleta - energetyka rozbija nam koszt tego zrodla ciepla na rowne roczne raty (placac wedlug prognoz). Lepiej chyba placic 200 pln / 2m-ce, niz kombinowac we wrzesniu 2k pln bo trzeba wegiel kupic pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 09.02.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Ło rany i Ty sie jeszcze zastanawiasz nad jakims "smieciuchem" Jezeli jeszcze masz solidne okna i dom dobrze usytuowany wzgledem stron swiata to zapomnij o jakims dogrzewaniu. Bedzie tanio w eksploatacji! Jakie wygrzanie, z jakiej butli ?? I czemu az 1800 ? No i czemu chcesz wygrzewac z butli ? Gaz jak rozumiem masz ziemny, a nie LPG ?? pozdr. No bo gaz będę miec dopiero w październiku (okres oczekiwania - chyba, że ktoś z Was ma znajomości w gazowni i potrafi przyśpieszyć).żeby mieć położony parkiet to musze wygrzać po drzewo wylewki. Pażdziernik na wygrzewanie to za późno. Okna tez są ok. No a czemu go tak brzydko nazywasz "śmieciuch" jak ja bym tam takie drewienko jak Wy do kominków wsadzała . A kominki to chyba nie śmieciuchy, wiec myśle, że w tej kotłwni byłoby tak czysto jak w salonie przy kominku. Odnośnie tego kosztu m-czne wygrzewania to niestety przy gazie z butli tak może wyjść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 09.02.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 moze dotrze do Was, ze nie warto robic z siebie palacza, kombinowac co sezon opal, nosic / zrzucac, brudzic sie przy zaladunku i kopcic sadza kominem dyskutować można, ale mam wrażenie po Twoich wypowiedziach że próbujesz na siłę przekonać Nas do swoich racji... "Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" BTW czy zdarzyło Ci się zmienić zdanie pod wpływem kogoś, po długich dyskusjach i wszystkich za i przeciw - bo mam wrażenie że tylko próbujesz przekonywać innych, a sam nie przyjmujesz do siebie żadnych "nowinnek" i "inności"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 No bo gaz będę miec dopiero w październiku (okres oczekiwania - chyba, że ktoś z Was ma znajomości w gazowni i potrafi przyśpieszyć).żeby mieć położony parkiet to musze wygrzać po drzewo wylewki. Pażdziernik na wygrzewanie to za późno. Okna tez są ok. No a czemu go tak brzydko nazywasz "śmieciuch" jak ja bym tam takie drewienko jak Wy do kominków wsadzała . A kominki to chyba nie śmieciuchy, wiec myśle, że w tej kotłwni byłoby tak czysto jak w salonie przy kominku. Odnośnie tego kosztu m-czne wygrzewania to niestety przy gazie z butli tak może wyjść A kiedy chcesz klasc ten parkiet ? Wygrzewanie mozesz wogole olac jak wylewki zrobisz wiosna, a parkiet na jesien - przez ten czas wylewki wygrzeje slonce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 dyskutować można, ale mam wrażenie po Twoich wypowiedziach że próbujesz na siłę przekonać Nas do sowich racji... "Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" Raczej chce Was przekonac do wyboru lepszego (czystszego, tanszego, bezobslugowego, komfortowego) zrodla ciepla. Czy na sile? Chyba nie pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 09.02.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Raczej chce Was przekonac do wyboru lepszego .... To jest subiektywna ocena. Każdy z nas wie co jest dla niego lepsze. Ja również będę miała piec na ekogroszek i jakoś nie przeraża mnie jego obsługa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 To jest subiektywna ocena. Każdy z nas wie co jest dla niego lepsze. Ja również będę miała piec na ekogroszek i jakoś nie przeraża mnie jego obsługa. No jezeli uwazasz kociol weglowy za wyzszy komfortem od bezobslugowego (dowolnego - gaz, prad, PC) to rzeczywiscie lepiej zakonczyc dyskusje pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 BTW czy zdarzyło Ci się zmienić zdanie pod wpływem kogoś, po długich dyskusjach i wszystkich za i przeciw - bo mam wrażenie że tylko próbujesz przekonywać innych, a sam nie przyjmujesz do siebie żadnych "nowinnek" i "inności"... Oczywiscie, ze mi sie zdarzylo zmienic zdanie, warunek - przekonywujace argumenty. A czego konkretnie wedlug Ciebie ja nie probuje przyjac do wiadomosci ? Do brudnego i drogiego wegla przypuszczalnie mnie nie przekonasz bo nie ma zadnych argumentow ku temu - wegiel jest brudny, drogi, niekomfortowy. Czyszczenie pieca, czyszczenie podajnika, regularna konserwacja i codzienne wizyty w kotlowni do mnie poprostu nie przemawiaja! Przy bezobslugowej kotlowni zrodlo ciepla (prad, gaz, czy PC) samo sie przelaczy z trybu letniego w zimowy, samo sie wlaczy i bedzie trzymac wymagana temperature w domu przez cala zime. A na koniec sezonu sama sie przelaczy w tryb letni. Mozesz zamknac kotlownie na cztery spusty Jezeli chcesz mozemy wypunktowac wady i zalety obu zrodel ciepla i nad nimi podyskutowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 09.02.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 moj tel 604233291 nie mam zastrzeżonego wiec podaję mamy do Ciebie dzwonic? my tez zdecydowalismy sie palic weglem i tego nie zmienimy, tylko dalej rozmyslam tlok czy slimak! co do calkowitej bezoblugowosci domu to mysle, ze czasami trzeba sie poruszac, bo podlaczysz piec, swiatlo itd. do komputera i zgnijesz z klawiatura na fotelu!!! zrzucenie wegla do piwnicy to jest 1 dzien w roku, napelnienie zasobnika 1x na kilka dni a jak chcesz zobaczyc prawdziwy brud to trzeba zjechac na dol, a taki pylek w kotlowni to choby dym z fajki a po czyszczeniu kotlowni raz w miesiacu udam sie do duzego przysznica z zona i mi wymyje plecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 09.02.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 http://foto2.m.onet.pl/_m/6be47abe52b94342b52a7638dc5c190a,10,19,0.jpg byl pan Damian i obiecal wszystko naprawic, dzwonil tez przy mnie do handlobudu i maja mi wyslac fakture za materialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 09.02.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 a ja jutro dzwonie do damiana, odpadl mi z sufitu taki placek o srednicy okolo 80cm, No to jestem zupełnie skołowany. Raz super dobrze, raz super źle, nie wiadomo co robić. Maciek, a w którym okresie tynkowałeś? Lato, zima, jakie były wtedy temperatury? Może to efekt gorących temperatur i małej wilgotności powietrza w czasie tynkowania? Albo przymrozków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 09.02.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 No to jestem zupełnie skołowany. Raz super dobrze, raz super źle, nie wiadomo co robić. Maciek, a w którym okresie tynkowałeś? Lato, zima, jakie były wtedy temperatury? Może to efekt gorących temperatur i małej wilgotności powietrza w czasie tynkowania? Albo przymrozków? tynkowalismy w listopadzie w umiarkowanych temperaturach i raczej bylo wilgotno, ten sufit to spizarka, centralnie w srodku domu, wiec szybciej by przemarzly pokoje zewnetrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 my tez zdecydowalismy sie palic weglem i tego nie zmienimy, tylko dalej rozmyslam tlok czy slimak! co do calkowitej bezoblugowosci domu to mysle, ze czasami trzeba sie poruszac, bo podlaczysz piec, swiatlo itd. do komputera i zgnijesz z klawiatura na fotelu!!! Ja mysle ze jednak lepiej isc z psem albo dziecmi na spacer niz czyscic kotlownie - komputer to nie jedyna alternatywa pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts