Lisek_77 09.02.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Mea i jak pan Adam od tynków, ma sensowne terminy, warto do niego dzwonić umawiać się i ile bierze za m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 09.02.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 A kiedy chcesz klasc ten parkiet ? Wygrzewanie mozesz wogole olac jak wylewki zrobisz wiosna, a parkiet na jesien - przez ten czas wylewki wygrzeje slonce No nie wiem, muszę dopytać o fachowca, np. forumowy duch. Bo gdyby się okazało, że jednak tej wilgoci jest za dużo (a niby tak jest w pierwszym sezonie w domu), a mysle, że więcej w posadzce 7-8 cm niz w tynkach 1 centymetrowych, które szybciej wyschną. Koszt takiej drewnianej podłogi jest sproy i wolałaby, nie ryzykowac. Jak rozmawiałam z ghost-em to mówił, że mam normalnie wygrzać 4 tygodni, potem 2 tygodnie przerwy i znowu wygrzac przez 2 tygodnie. Fakt że nie brałam pod uwagę opcji, że jakiś okres jest przerwy poza tym 1 m-cem, po którym mozna wygrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 09.02.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Maciek a Ty to czytasz to co chesz tylko widzę ha,ha.Mea prosiła Pati o podanie telefonu na priva,a Pati podała tutaj.Pewnie się nie obrazi jak do niej zadzwonisz,tylko co Tobie żona powie....Adiqq i Adam a czy możecie tak po krótce napisać jakie są wymagania,żeby mieć PC.Czy każdy może sobie to zrobić.Tzn.chodzi mi o wymagania odnośnie działki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 09.02.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 mamy do Ciebie dzwonic? ależ bardzo prosze...kiedy tylko chcesz Maciek ...mea kilkanaście postów wcześniej prosiła o mój nr na priv wiec jej go podałam oficjalnie bo nigdy go nie ukrywałam co do bezobsługowej pompy ciepła...oj Adam chyba ciut koloryzujesz nie wierze że zamknąłeś kotłownię na 4 spusty i w ogóle jej nie kontrolujesz, jesli tak jest to dla mnie to akurat wada...ja generalnie nie lubię jeśli coś robi coś za mnie (chyba że ABS w samochodzie...co do ESP lub TCS już bym polemizowała ), wolę sama sprawować kontrolę nawet kosztem dorzucania do tego pieca raz dziennie...cóż ...tak mam temat uważam za zamknięty, pogadamy o tym za 20 lat EDIT:Gabrysiu pisałyśmy w tym samym czasie a Maciek to Maciek.....juz przywykłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 09.02.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 hej my mozemy sie podzielic opiniami nt palenia "eko-groszkiem". Tak wogole na początku mialabyc PC, ale jednak cos nas przekonalo do zwyklego pieca, chyba cena odwiertów.Zgodzę sie z Adamem że węgiel jest brudny i .... czy jest drogi ... hmmm z tego co pisze Adiqq to wychodzi że tak, jesli za prąd zapłaci 1500 PLN. Jednak niezgodzę z opinią że trzeba dziennie schodzic do kotłowni, bo nam na budowę dojeżdża ojciec, bo ma bliżej niz my i jest tam raz na tydzien i węgla w sam raz starcza. Czasami tam jest dwa razy w tygodniu jak się chce mu isc na spacer do Gaszowic z Rydułtów. Po każdorazowym wsypaniu węgla obmyje piecyk i podłogę także w kotłowni mamy tak samo czysto jak i w domu. Wiadomo że trzeba ten wegiel zrzucic i przechowywac w piwnicy, ale taki juz jego urok. Jesli za parę --> paręnaście lat "klęknie" nasz LingDuo to na bank nowym źródłem energi będzie juz PC, no chyba że wymyślą cos lepszego. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 No nie wiem, muszę dopytać o fachowca, np. forumowy duch. Bo gdyby się okazało, że jednak tej wilgoci jest za dużo (a niby tak jest w pierwszym sezonie w domu), a mysle, że więcej w posadzce 7-8 cm niz w tynkach 1 centymetrowych, które szybciej wyschną. Koszt takiej drewnianej podłogi jest sproy i wolałaby, nie ryzykowac. Jak rozmawiałam z ghost-em to mówił, że mam normalnie wygrzać 4 tygodni, potem 2 tygodnie przerwy i znowu wygrzac przez 2 tygodnie. Fakt że nie brałam pod uwagę opcji, że jakiś okres jest przerwy poza tym 1 m-cem, po którym mozna wygrzewać No tak ale czemu na to ma pojsc az 1800 pln ? Najekonomiczniej bedzie je wygrzewac w lato - puscisz w nie 20-25-30stC to zuzycie energii bedzie praktycznie zerowe (bo posadzka bedzie miala zblizona temperature do powietrza), a posadzki w calosci sie nagrzeja i oddadza resztki wilgoci (przy intensywnym wietrzeniu). Pogadaj z posadzkarzami. U mnie posadzki po pol roku byly suche jak pieprz na wylot (kulem w jednym miejscu i widzialem). pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Adiqq i Adam a czy możecie tak po krótce napisać jakie są wymagania,żeby mieć PC.Czy każdy może sobie to zrobić.Tzn.chodzi mi o wymagania odnośnie działki itp. 400-500m2 powierzchni w ogrodzie (lub poza nim) na kolektor. Wskazane zeby go niczym nie zabudowywac (drzewka / krzewy moga rosnac - tylko nie mozesz na nim np. zrobic wielkiego betonowego parkingu Odwierty niestety sa drogie - w granicy 12-15 tys pln. Dlatego podstawowym wymogiem jest stosunkowo duza dzialka. Stosunkowo - bo te 500m2 to przeciez tylko 5ar, choc sa tacy co na 5ar buduja dom z garazem i ogrodem - dla nich zostaja tylko odwierty Kolektor poziomy to ok 7-8k pln. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 co do bezobsługowej pompy ciepła...oj Adam chyba ciut koloryzujesz nie wierze że zamknąłeś kotłownię na 4 spusty i w ogóle jej nie kontrolujesz, jesli tak jest to dla mnie to akurat wada...ja generalnie nie lubię jeśli coś robi coś za mnie (chyba że ABS w samochodzie...co do ESP lub TCS już bym polemizowała ), wolę sama sprawować kontrolę nawet kosztem dorzucania do tego pieca raz dziennie...cóż ...tak mam temat uważam za zamknięty, pogadamy o tym za 20 lat No ciekawe, ciekawe.. A jakby tak np. istniala podloga, ktora po polozeniu nie rozni sie niczym od tej ktora sobie w domu planujesz ale... sama sie czysci ! Nie musisz jej zmiatac, odkurzac, myc. Poprostu zawsze jest czysta na blysk. Wolalabys dalej swoja podloge, czy te nowoczesna ? Tez argumentowalabys ze wolisz stara podloge bo sama wolisz dbac o utrzymanie jej czystosci i ja kontrolowac ? No dobra, w takim razie ja tez EOTuje w tym watku bo ten argument o braku kontroli jest poprostu do bani - akurat PC mozna kontrolowac nawet przez internet pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 09.02.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 No to piekny placek Maciek BTW a reszta nie chce tez spasc czy tylko tam zle zagruntowali czy co tam sie stalo ,ale szacunek dla goscia ze sie pojawil i zrobil mea culpa (az mam stracha jak jutro wejde na budowe i tez bede mial krowie placki). Daga&Adam no ja buduje na 6 arach hehe i hacjenda z garazem wolnostojacym dwustanowiskowym przynajmniej bede mial malo do koszenia (taka dzialke dostalem a darowanemu sie tam pod ogon nie zaglada czy jak tam) a dla ludzi ktorzy staraja sie o gaz szukajcie kogos kto wam zrobi projekt przylacza wtedy bedzie szybciej (chociaz standard 65 dni na odpowiedz w urzedzie miasta no i potem czekac na gazownie ale tam projekt robia 2-3 miesiace) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Daga&Adam no ja buduje na 6 arach hehe i hacjenda z garazem wolnostojacym dwustanowiskowym przynajmniej bede mial malo do koszenia (taka dzialke dostalem a darowanemu sie tam pod ogon nie zaglada czy jak tam) No to dla Ciebie zostalyby tylko odwierty, a to niestety podraza cala instalacje (pompa + poziomy kolektor to ok 20k pln, pompa + odwierty to juz moze byc blizej 30k). pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 09.02.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ale pojechałeś z tą podłogą...otóż wyobraź sobie że tak...mam zamiar kupic sobie urządzenie które mi bedzie czyścić tą podłogę a na serio kończąc temat - nie ma cudów, gdyby było tak cudownie to obecnie wszyscy nowobudujący by jej używali...a skoro tak nie jest to coś w tym jest zmywarki też miały być lekarstwem na wszystkie brudy a to gówno prawda...kto ma ten wie o co chodzi i jesli ktoś mysle ze jak kupi zmywarke to nie bedzie potrzebował płynu do mycia naczyń to bardzo sie myli ładna dziś pogoda była meldujcie co z tymi tynkarzami......bo za chwile gliną zaciepie i bede mieć lepiankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ale pojechałeś z tą podłogą...otóż wyobraź sobie że tak...mam zamiar kupic sobie urządzenie które mi bedzie czyścić tą podłogę Ale urzadzenie musisz wyciagac, obslugiwac, czyscic, konserwowac, raz na jakis czas wymienic. Nic przyjemnego a na serio kończąc temat - nie ma cudów, gdyby było tak cudownie to obecnie wszyscy nowobudujący by jej używali...a skoro tak nie jest to coś w tym jest Zobacz na statystyki krajow troche bardziej rozwinietych od naszych - a przy okazji o chlodniejszym klimacie - popatrz na Norwegie, Finlandie, Szwecje. Czy chocby bliskie Niemcy. U nas tez instaluje sie coraz wiecej pomp (co rok kilka razy wiecej). Sama pisalas, ze nawet nie znasz szczegolow dot. pompy - poprostu z gory zalozylas ogrzewanie weglem (jak robi 90% ludzi z naszego rejonu pod wplywem ich rodzicow i dziadkow - oni tez tak budowali!) i innego typu ogrzewania nie bralas pod uwage Mnie to dziwi bo na chate wydasz pewnie ponad pol banki, a oszczedzasz ~10-15k pln na jednym z najwazniejszych elementow tego domu - instalacji CO. Swiadomie dodajesz nowy etat mezowi (czy sobie) - palacza Wiem cos o tym bo obecnie grzeje chatke kominkiem. Drewno na szczescie jest czyste w porownaniu do wegla i da sie wytrzymac - ale jest to bardzo niekomfortowe zmywarki też miały być lekarstwem na wszystkie brudy a to gówno prawda...kto ma ten wie o co chodzi i jesli ktoś mysle ze jak kupi zmywarke to nie bedzie potrzebował płynu do mycia naczyń to bardzo sie myli Codziennie puszczam pelna zmywarke (szeroka - 60cm) odkad ja mam czyli ~6 lat. Gdybym to mial zmywac recznie to uhhhh Plynu idzie tyle, co nic. Najwazniejsze to miec 3-4 komplety wszystkiego - zaczynajac od sztuccow przez szklanki po talerze. W zlewie zmywam praktycznie tylko michy od psa pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzogurt 09.02.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 bede z toba troche polemizowac 1. tak jak piszesz "stoimy na weglu" z niego zyjemy i mamy ten luksus ze de facto nie placimy za jego transport /100 za transport i rozladunek to smiech na sali/ a zbyt ktos musi generowac jak nie my ktorzy z tego zyjemy to kto ?? /to takie idealistyczne podejscie do tematu/ Mea a pomyslalas ile syfu puszczasz przez komin a potem wszyscy wokol to wdychaja? To jest ten nasz luksus ze każdy ma problemy z drogami oddechowymi lub miec bedzie. Szkoda mi naszych dzieci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 09.02.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 No tak ale czemu na to ma pojsc az 1800 pln ? Najekonomiczniej bedzie je wygrzewac w lato - puscisz w nie 20-25-30stC to zuzycie energii bedzie praktycznie zerowe (bo posadzka bedzie miala zblizona temperature do powietrza), a posadzki w calosci sie nagrzeja i oddadza resztki wilgoci (przy intensywnym wietrzeniu). Pogadaj z posadzkarzami. U mnie posadzki po pol roku byly suche jak pieprz na wylot (kulem w jednym miejscu i widzialem). pozdr. No zobaczymy co czas przyniesie. Na razie trzeba zrobić elektryke, wod-kan, tynki, podłogówke, wylewki a na kotłownie jest jeszcze czas. Może będa upały a moze będzie lać, więc nie ma co gdybać A jak tu juz tak sobie o ogrzewaniu to kto robił rozeznanie odnośnie kotłów gazowych i co wybiera. Choć chyba nas tu nie jest za wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 09.02.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 co do placka na suficie.... tynkowane w listopadzie ? to jakos kiepsko schna no i czym bylo to bylo przed gruntowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Mea a pomyslalas ile syfu puszczasz przez komin a potem wszyscy wokol to wdychaja? To jest ten nasz luksus ze każdy ma problemy z drogami oddechowymi lub miec bedzie. Szkoda mi naszych dzieci.... Pal licho jak bedzie palila czysto tym ekogroszkiem. Najgorsi sa debile ktorzy spalaja w calosci smieci - np. jak ten moj wspanialomyslny cymbalista sasiad - ten to jedzie z wszystkim czym popadnie. A z ciekawostek - to niedawno byl nius na onecie ze spalanie drewna (!) powoduje jakies straszliwe problemy z plucami i jest rakotworcze - ponoc jakies badania to udowodnily, hym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 09.02.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Mea i jak pan Adam od tynków, ma sensowne terminy, warto do niego dzwonić umawiać się i ile bierze za m2? co do pana Adama .. .gosc jest bardzo konkretny ... powiedzial ze na maj cena jest 25 zeta ... powiedzialam ze takiej nie akceptuje i chce 22 i ma dalej jeszce 4 domki do roboty ... zastanawial sie chwile i powiedzial ze 24 ... ja mu na to ze za 24 to ma tylko u mnie a za 23 jeszcze kolejne budowy ... przemyslal ... podyskutowal chwile i na odchodne mowi - 23 i ani zlotka mniej !! do tego wynegocjowalam faktury na material ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 09.02.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 no, a te badanie o hormonach żeńskich w piwie czytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 09.02.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 A jak tu juz tak sobie o ogrzewaniu to kto robił rozeznanie odnośnie kotłów gazowych i co wybiera. Choć chyba nas tu nie jest za wiele Ja na 100% kupuję włoskiego Immergasa Herculesa kondensacyjny (jednofunkcyjny + zasobnik 120 L) - miałem Immergasa kondensata 7 lat i chodził super. Niezawodność na bardzo wysokim poziomie, a cena atrakcyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 09.02.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 A moji rodziciele mieli immergasa i matko boska sypal sie sie srednio raz na miesiac ale po jakiejs gruntownej naprawie dziala tfu tfu 3 lata bezawaryjnie a ja bede mial DieDitrich dwufunkcyjny bo mam niedaleko do kuchni i jakos to rozwiazanie bardziej do mnie przemawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts