DagaAdam 09.02.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 no, a te badanie o hormonach żeńskich w piwie czytałeś? Nie. Ale to nie moze byc prawda bo bylbym juz kobieta pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzogurt 09.02.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 mi wykonujacy instalacje proponuje Die Detrich MRC II (cos tam). Czytalem o firmie, pytalem w sklepach i ogolnie jest ok. Kociol kondensacyjny, o polowe tanszy niz Viessman fukncjonalnosc ta sama. A no i autoryzowany serwis maja w rybniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzogurt 09.02.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Pal licho jak bedzie palila czysto tym ekogroszkiem. Najgorsi sa debile ktorzy spalaja w calosci smieci - np. jak ten moj wspanialomyslny cymbalista sasiad - ten to jedzie z wszystkim czym popadnie. A z ciekawostek - to niedawno byl nius na onecie ze spalanie drewna (!) powoduje jakies straszliwe problemy z plucami i jest rakotworcze - ponoc jakies badania to udowodnily, hym bez zadnych badan wiadomo, ze palac drzewo iglaste wytwarza sie jakis tam kwas, ktory niszczy i nasz komin i nasze pluca. Ale pewnie Amerykanie doszli do tego tak szybko jak do odkrycia ich nedznego kraju.... Nius zabawny ten z piwem tez, szczegolnie ze wlasnie otwarlem sobie puszeczke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 09.02.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Nie. Ale to nie moze byc prawda bo bylbym juz kobieta pozdr. to lepiej ogranicz:yes: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172914-Palenie-w-kominku-jest-szkodliwe&p=4559390#post4559390 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 09.02.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 mi wykonujacy instalacje proponuje Die Detrich MRC II (cos tam). Czytalem o firmie, pytalem w sklepach i ogolnie jest ok. Kociol kondensacyjny, o polowe tanszy niz Viessman fukncjonalnosc ta sama. A no i autoryzowany serwis maja w rybniku. No serwis to podstawa. A ile ostatecznie kosztuje sprawdzałeś koszt kotłowni Kocioł kondensacyjny MCR/II 24 5*150,00 zł komin pakiet DY 707 100,00 zł pakiet DY 709 333,00 zł pakiet DY 711 267,00 zł rura fi 80 wg zużycia 1 m 61,00 zł grupa pompowa z zaw. trójdrogowym, pompą i siłownikiem 388 € sterownik grupy pompowej z pogodówką 380,00 zł armatura i rury 1*200,00 zł robocizna 1*500,00 zł razem przy cenie € 4 zł, bez rur fi 80 10*482,00 zł Bo jak przykładowo dostałam taką wycenę. Bo niby 5 tys kocioł a ostatecznie zrobiło się 10 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 bez zadnych badan wiadomo, ze palac drzewo iglaste wytwarza sie jakis tam kwas, ktory niszczy i nasz komin i nasze pluca. Ale pewnie Amerykanie doszli do tego tak szybko jak do odkrycia ich nedznego kraju.... http://wiadomosci.onet.pl/nauka/zle-wiesci-dla-palacych-drewnem-w-kominkach,1,4166525,wiadomosc.html To akurat byli Dunscy naukowcy pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 09.02.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Ja na 100% kupuję włoskiego Immergasa Herculesa kondensacyjny (jednofunkcyjny + zasobnik 120 L) - miałem Immergasa kondensata 7 lat i chodził super. Niezawodność na bardzo wysokim poziomie, a cena atrakcyjna A gdzie u nas serwis. Tzn. wytrzymał tylko 7 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzogurt 09.02.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 No serwis to podstawa. A ile ostatecznie kosztuje sprawdzałeś koszt kotłowni Kocioł kondensacyjny MCR/II 24 5*150,00 zł komin pakiet DY 707 100,00 zł pakiet DY 709 333,00 zł pakiet DY 711 267,00 zł rura fi 80 wg zużycia 1 m 61,00 zł grupa pompowa z zaw. trójdrogowym, pompą i siłownikiem 388 € sterownik grupy pompowej z pogodówką 380,00 zł armatura i rury 1*200,00 zł robocizna 1*500,00 zł razem przy cenie € 4 zł, bez rur fi 80 10*482,00 zł Bo jak przykładowo dostałam taką wycenę. Bo niby 5 tys kocioł a ostatecznie zrobiło się 10 tys. no wlasnie ciezko mi od wykonawcy dokladnie wyciagnac co jeszcze do niego potrzeba, porownywalem go z Viesmanem. Wiem, że akurat ten sterownik mu brakuje, ale o ile dobrze w sklepie zrozumialem to juz to mam zamontowane. Robocizna to chyba za calosc instalacji? co do komina to mam postawionego Schiedla i do niego wpuszcze rure 80tke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 09.02.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 A ja biorę DeDietrich MCA 15kW. W porównaniu do MCR wychodzi trochę drożej ale ale ma też więcej w wyposażeniu. Sterownik już jest i te pakiety chyba też.Pamiętam że jak porównywałem to wychodziło ok. 1000PLN drożej tak realnie. Za porównywalny Vieśman czy Vailant zapłaciłbym 5tys. drożej, a instalatorzy twierdzą że DD jest nieco lepiej wykonany.No i przede wszystkim ma sterowanie zewnętrzne 1-10V więc pożenię go z moją inteligentną instalacją. A tak w ogóle to po co Wam 24kW?? Chyba że dom ma ponad 250m2.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 A tak w ogóle to po co Wam 24kW?? Chyba że dom ma ponad 250m2.. Ale to jest chyba dwufunkcyjny nie ? Wiec do przeplywowego grzania CWU musi byc wyzsza moc. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzogurt 09.02.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ten MRC II jest jedno funkcyjny kondensacyjny ale nie ma chyba 24kW. Juz nie pamietam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 09.02.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Jak ktoś ma dwufunkcyjny to rzeczywiście może być potrzebne więcej, by nadążył nagrzać wody na ostro pod prysznicem ale przy jednofunkcyjnym to za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 09.02.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ten MRC II jest jedno funkcyjny kondensacyjny ale nie ma chyba 24kW. Juz nie pamietam.... Sam przed chwilą podałeś że tyle ma. To 24 w typie oznacza moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 09.02.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Sorry, oryginalnie to chyba bdan podał(a) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 09.02.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 (a) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 09.02.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 A Junkersa braliście pod uwagę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 09.02.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 (a) Tak myślałem :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 09.02.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Ależ fajna dyskusja nt ogrzewania My mamy gazowe- nie dyskutuję co jest lepsze - ja tak chciałam - jak na razie bez drzwi zewn ( tzn prowizorki są) środek cały otwarty - zużycie za ostatnie 2 miesiące 249 m3 (foty licznika do wglądu) kominek z rozprowadzeniem - my uwielbiamy palic w kominku plus komin i instalacje do podłączenia kotła na paliwo stałe (jakiekolwiek) do podłączenia w razie konieczności - ale to bajka przyszłości na razie. I masz rację Daga&Adam , węgiel to pikuś przy spalaniu "petów" plastikowych po napojach czy oponach bo takie dymki też są ((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 09.02.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Mnie to dziwi bo na chate wydasz pewnie ponad pol banki, a oszczedzasz ~10-15k pln na jednym z najwazniejszych elementow tego domu - instalacji CO. Swiadomie dodajesz nowy etat mezowi (czy sobie) - palacza Wiem cos o tym bo obecnie grzeje chatke kominkiem. Drewno na szczescie jest czyste w porownaniu do wegla i da sie wytrzymac - ale jest to bardzo niekomfortowe Codziennie puszczam pelna zmywarke (szeroka - 60cm) odkad ja mam czyli ~6 lat. Gdybym to mial zmywac recznie to uhhhh Plynu idzie tyle, co nic. Najwazniejsze to miec 3-4 komplety wszystkiego - zaczynajac od sztuccow przez szklanki po talerze. W zlewie zmywam praktycznie tylko michy od psa pozdr. od razu odrzuciłam gaz, potem odrzuciliśmy "wymyślaty" kominek pozostając przy zwykłym i tylko rozprowadzenie ciepła wentylatorkami bo uwielbiamy kominek i szkoda ciepła nie wykorzystać...a pompa ciepła - sam pisałes że zajmuje miejsce w ogrodzie a ja chce mega basen, spory podjazd dla samochodów i plac zabaw :D ...a działeczka tylko 1350m2 gdzie nie czytałam to koszt takiej pompy podawano >50.000zł...wiedziałam że dom mamy duży wiec koszt przewidywalny był około 70.000...i tak dla mnie taki koszt to był kosmos, stwierdziłam że poczekam aż stanieje nie zagłębiając sie w temat, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 09.02.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 A Junkersa braliście pod uwagę ? Brałem. W ostatnim momencie Junkers Smart przegrał z DeDietrich'em. To też dobre kotły. I na normalnym poziomie cenowym. Pamiętam że na początku napalałem się na Vieśmana, ale jak mi wycenili instalację na tym "komforcie" to prawie z płaczem wróciłem do domu. I zacząłem szukać gdzie indziej. A jak trochę poczytałem, to okazało się że w połowie kotłów są te same bebechy tylko naklejają inne etykiety. Firmy na V po naklejeniu swoich etykietek nakładają swoje ceny. Bo jakoś trzeba zapłacić za reklamy V które widujemy na największych stadionach świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts