Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

zdjecia ogladam ... kurcze kazda instalacja wyglada inaczej!!

Bo kazdy dom jest inny ;) Ja polecam puszczac kabel do gniazd w calosci pokoju na jednej wysokosci (30-40cm). Zrobic taka poprostu petle. W przyszlosci jak bedziesz potrzebowala gdzies gniazdo (a to dopiero wyjdzie przy meblowaniu) - dokujesz sie do kabelka i zrobisz gniazdo gdzie chcesz, bez dodatkowego kucia i malowania :)

pozdr.

nie wiem czy taka przyjemnośc...dla kieszeni ;)

no tak ale ciężko życ w gołym domu :D

je generalnie do inspiracji wykorzystałam google grafikę i magazyny wnętrzarskie, mam na pulpicie katalog Dom Wnętrza i kilka...set zdjęć z podziałem na pomieszczenia :) teraz jak pojade to juz mniej więcej z konkretnymi pomysłami

a jak gleboko kopie Twoja koparka? bede potrzebowal sprzetu na wykopanie pod POŚ i chyba w kolo dzialki poprowadze gleboko (do warstwy piachu ok 2m) rure drenarska z rynien dachowych

A jaką POŚ-kę wybraliście? Nam najbardziej pasowałaby betonowa ale te są zaczepiście drogie.

Ludziska co z tym wyborem dużej czcionki???

DAGA&ADAM : ,,Ja polecam puszczac kabel do gniazd w calosci pokoju na jednej wysokosci (30-40cm). Zrobic taka poprostu petle. W przyszlosci jak bedziesz potrzebowala gdzies gniazdo (a to dopiero wyjdzie przy meblowaniu) - dokujesz sie do kabelka i zrobisz gniazdo gdzie chcesz, bez dodatkowego kucia i malowania,,,, To superowy pomysł, tylko czy to ma być jeden kabel wkoło czy kilka obok siebie ---żeby na przykład mieć na każdej ścianie gniazdko ? W dzienniku widziałam jeden , ale wolę zapytać dla pewności.

DAGA&ADAM : ,,Ja polecam puszczac kabel do gniazd w calosci pokoju na jednej wysokosci (30-40cm). Zrobic taka poprostu petle. W przyszlosci jak bedziesz potrzebowala gdzies gniazdo (a to dopiero wyjdzie przy meblowaniu) - dokujesz sie do kabelka i zrobisz gniazdo gdzie chcesz, bez dodatkowego kucia i malowania,,,, To superowy pomysł, tylko czy to ma być jeden kabel wkoło czy kilka obok siebie ---żeby na przykład mieć na każdej ścianie gniazdko ? W dzienniku widziałam jeden , ale wolę zapytać dla pewności.

Ta pętla sprawdza się z gniazdkami, a od biedy to i oświetlenie można tak puścić (dodatkowy kinkiet, wyłącznik).

Pętla to inaczej mówiąc obwód elektryczny zabezpieczony własnym zabezpieczeniem (bezpiecznikiem).

Obwód może obejmować jedno pomieszczenie, a może obejmować 2-3 pomieszczenia (najczęściej sąsiadujące ze sobą).

Przykładem może być sypialnia i garderoba obok, w której chcemy mieć 1 gniazdko do prasowania.

Inny przykład to jadalnia i salon, wiatrołap i schowek, itd.

Nie zaleca się łączenia pomieszczeń "mokrych" (łazienka, kotłownia, kuchnia) z innymi pomieszczeniami.

Ze swojej praktyki powiem, żeby nie robić w ten sposób kuchni.

aweriwo: Reasumując, puszczasz jeden kabelek od gniazdek wokół pomieszczenia lub pomieszczeń. Jeśli napotkasz drzwi na swojej drodze to schodzisz na podłoge, omijasz łukiem i znów wchodzisz na ścianę. W miejscach gdzie mają być gniazdka, wykuwasz otwór na puszkę i wyprowadzasz przewód ponad tynk.

Sam pomysł jest ciekawy, ale pracochłonny.

A i dorobienie dodatkowego gniazdka nie jest takie proste jak się wydaje.

Lepszym wyjściem jest dobry plan na starcie niż poprawki w instalacji

zdjecia ogladam ... kurcze kazda instalacja wyglada inaczej!!

Bo standardy i poziom wykonania zależą od elektryka i jego wynagrodzenia ;)

Tutaj mała podpowiedź, tak powinno się planować trasy kablowe:

http://obrazki.elektroda.net/8_1263743782.jpg

Instalacja na zdjęciach adiqq nieco odbiega od przyjętych standardów w instalacjach.

hej

u nas kable lecą w rogu podłoga - sciana a potem tylko do góry do poszczególnych gniazdek lub włącznikow, takze niemamy problemu ze sie przewierci jakis kabelek bo wszystkie lecą prostopadle do ziemi od danego punktu. A jesli chodzi o gniazdka to elektryk nam zrobil zasilanie dwustronne, tak dla bezpieczenstwa. wiadomo poszlo wiecej kabla ale też obciązenie na kablu niejest takie wielkie.

Inny przykład to jadalnia i salon, wiatrołap i schowek, itd.

Nie zaleca się łączenia pomieszczeń "mokrych" (łazienka, kotłownia, kuchnia) z innymi pomieszczeniami.

Ze swojej praktyki powiem, żeby nie robić w ten sposób kuchni.

Ja mam osobny kabelek dla kazdego pomieszczenia. Kuchnia - osobne 3 petle. Lazienka - osobna. A do kazdego punktu oswietleniowego (nie pamietam ile ich mam - ok 70 sztuk w sumie) mam osobny kabelek od skrzynki. Ale ja to wogole mam niestandardowo bo calosc sterowana przez PLC. Do kazdego wylacznika - skretka UTP.

Sam pomysł jest ciekawy, ale pracochłonny.

Ieeetam, sam z ojcem cala elektryke zrobilem w tydzien, a poszlo mi w sumie ze 2km kabla :)

A i dorobienie dodatkowego gniazdka nie jest takie proste jak się wydaje.

Lepszym wyjściem jest dobry plan na starcie niż poprawki w instalacji

Pewnie, ze tak. Ale w domu w stanie surowym ja przynajmniej nie do konca bylem jeszcze przekonany gdzie co bede mial. Z 95% gniazdami trafilismy idealnie, bo na planowaniu spedzilismy z zonka caly dlugi dzien.

A co do latwosci dodania gniazda - jest to BARDZO proste - warunek - gniazda w podwojnej, a najlepiej potrojnej poziomej ramce! Wykuwasz sie delikatnie do kabelka, ucinasz go w srodku planowanego gniazda i kable rozchylasz na boki. Przy odrobinie zrecznosci da sie wywiercic lub wykuc otwor pod gniazda tak ze po zalozeniu ramki nie trzeba juz nic wiecej tynkowac, czy malowac :)

zrobiles instalacje w otwartym domu?

Odwaznie! No ale moze bedzie mial okna drewniane, to tynki wskazane najpierw :) Mojemu sasiadowi wytargali czesc kabli w gotowej instalacji. Strat jakichs wielkich na tych kablach nie mial (paredziesiat, moze pareset zlotych) ale mnie by krew zalala - pal licho ze tynki sie opoznia - tylko dojdz tu teraz do ladu i skladu naprawiajac to - czy ktoregos kabla nie brakuje, czy ktorys, ktory zostal - nie jest przypadkiem uszkodzony (bo go np. ciagneli ale nie potrafili wyciagnac).. No i kombinuj na szybko czym zabezpieczyc otwory zeby nastepnej nocy nie przyszli po reszte!!

Odwaznie! No ale moze bedzie mial okna drewniane, to tynki wskazane najpierw :) Mojemu sasiadowi wytargali czesc kabli w gotowej instalacji. Strat jakichs wielkich na tych kablach nie mial (paredziesiat, moze pareset zlotych) ale mnie by krew zalala - pal licho ze tynki sie opoznia - tylko dojdz tu teraz do ladu i skladu naprawiajac to - czy ktoregos kabla nie brakuje, czy ktorys, ktory zostal - nie jest przypadkiem uszkodzony (bo go np. ciagneli ale nie potrafili wyciagnac).. No i kombinuj na szybko czym zabezpieczyc otwory zeby nastepnej nocy nie przyszli po reszte!!

o to chodzi ale tu beda nie tylko kable bo i reszta instalacji

rozmawiałam z p.Damianem...poruszyliśmy temat forum bo tu zagląda....dobrze wysłuchać dwóch stron zanim wyrobimy sobię opinię na jakiś temat. Stanęło na tym że wpadnę do Gosi (mogę ? :) ) obejrzeć tynki i sama zdecyduję czy mi sie podobają czy nie...ale raczej nie planuję zmiany wykonawcy i nie będę wchodzić w szczegóły dlaczego.

rozmawiałam z p.Damianem...poruszyliśmy temat forum bo tu zagląda....dobrze wysłuchać dwóch stron zanim wyrobimy sobię opinię na jakiś temat. Stanęło na tym że wpadnę do Gosi (mogę ? :) ) obejrzeć tynki i sama zdecyduję czy mi sie podobają czy nie...ale raczej nie planuję zmiany wykonawcy i nie będę wchodzić w szczegóły dlaczego.

Jak najbardziej...zapraszam:)...ja jestem i będę zadowolona(koło środy powinien być koniec)...prawdą jest że jak ściany są powaznie krzywe to czasem tego tynkiem zniwelować sie nie da..i to jestem gotowa zrozumieć i mam tego świadomość.

Zgadzam się z Tobą że nie ma to jak wysłuchać obu stron,też rozmawiałam z P.Damianem na temat tu ostatnio poruszany...i jestem spokojna o moje tynki.

na robienie instalacji w otwartym domu zdecydował się wykonawca :)

trochę trząchał ale zaryzykował

tak, okna są drewniane