wiewióra1976 06.01.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Witam wszystkim w Nowym Roku i życzę all the best I upierdliwe noworoczne pytanie - czy stan surowy otwarty mojego domku może kosztować 144 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 06.01.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Czesc ...Kic-Kic a co Ty tam masz uwzględnione w tym stanie surowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.01.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Przerażają mnie takie kwoty ....ja ze swoim stanem surowym otwartym (bez okien i drzwi) myślę się zmieścić w 80000, z czego 25000zł to robocizna a pozostałe 55000zł to materiały....oczywiście zakładam jakieś niedoszacowanie, ale jakieś góra 20000zł....ani grosza więcej.... . Czyli za 80-100000 muszę mieć to postawione i nie ma innej technicznej możliwości . To "niedoszacowanie" dotyczy fundamentów....mamy działke na torfie i trzeba będzie robić głębokie funfdamenty....będziemy dotąd kopać aż się przez to ciulstwo przekopiemy (jakies 1,5m-2 m w dół). A co do Twojego domku, Wiewiórka....noż kurcze, trochę zabajerowany mi się wydaje no i jest większy od mojego....cięzko wyczuć. Na pewno to co Ci jest potrzebne to dobra i niezbyt droga ekipa do budowy.....absolutnie nie zgadzaj się na firmę developerską która będzie kupowac materiały bo wyjdzie Cię to dopiero , a wszelkie upusty które mogłyby zostac w Twojej kieszeni zgrzytnie developer o czym łaskawie wcale Cie nie poinformuje a cena budowy i tak zmianie nie ulegnie . Poczytałam że masz kredyt w Kredyt Banku....ja też ich lubię i zastanawiam się czy jeśli expander nam przedstawi dupiate oferty ....to może faktycznie do Kredyt Banku osobiście uderzyć . A możesz mi przybliżyć (jak nie chcesz na forum to może być na priv) jak wygladało załatwienie tego kredytu....jakie dokumenty potrzebowałaś, jakie dokładnie masz warunki, jaka waluta, prowizja.... no i w ogóle ...wiesz ....wszystko. Byłabym dźwięczna . A my w poniedziałek jedziemy do energetyki podpisać umowę, w poniedziałek tez architekt zawiezie dokumenty do starostwa i cierpliwie sobie poczekamy na pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 06.01.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Witam wszystkim w Nowym Roku i życzę all the best I upierdliwe noworoczne pytanie - czy stan surowy otwarty mojego domku może kosztować 144 tys? Prześledziłam na prędko Twój Dziennik. Dopiero teraz... Domek super. Duży, wysoki ( u mnie by nie można budować ). 144 tys za stan surowy otwarty - to cena moim zdaniem rozsądna (ale mysle, że cena obejmuje garaż ).Nawet myślę - pewnie na tym etapie budowy nie uwierzysz, bo wszystkim się wydaje, że potrafią zbudować taniej ), że ledwo się zmieścisz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKARE 06.01.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 jestem na etapie poszukiwań bramy segmentowej. Gdzie kupię tanią i porządną bramę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 06.01.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Daggulka, posłałam ci info o kredytach na priv Kwota 144 tys obejmuje dom w stanie surowym otwartym, z dachem. Chata z porothermu 30 i 25, dach - brass romańska. Akwarystko - dom i tylko dom, bez garażu Garaż plus 38 tys Mam przepisać treść oferty, Selimm? Albo zadaj pytanie uszczegółowiające... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 06.01.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Mój stan surowy z dachem kosztował ok 130. Dom typu "stodoła" podpiwniczony, poddasze użytkowe, doklejone dwa garaże (widać na miniaturce), powierzchnia całkowita 380, użytkowa 190. Budowa "ciężka" typu beton+stal z uwagi na szkody górnicze. 43 tys za robociznę to dobra (dla wykonawcy ) cena rynkowa; gdyby w to wrzucić garaż to z dużym bólem dałoby się wytrzymać. Moją cenę za robociznę wrzucam Ci na priv. Wiem, że moi fachmani mają przecieki z forum . Akwarysta to Ty im dajesz cynk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 06.01.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Dzieki Piejar A co, myslisz, że wykonawcy nie buszują po forach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 06.01.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Wiewiorka , stan surowy to troszke ogolne pojęcie -jedni oferuja wiecej inni mniej (w tej cenie) 20-pare tysięcy mnie wyszła robocizna z pokryciem dachu (dom 160+garaż dolepiony) najgorzej to wyjsc z ziemi potem to leci rozmawialem dzisiaj z pewną firmą biorą -10tys.fundament ,10 tys. I poziom i 10 tys. poddasze z dachem teoretycznie opłaca sie ze względu na VAT zeby wykonawca kupował materiały ale.. gwarancji to nie ma -ze na tym lepiej wyjdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 06.01.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Pozdrawiam mojego Wykonawcę jeśli czyta ... Wiewióra! Weź to w swoje ręcę - przelicz ile masz kasy.144 tys na sam domek to nie jest mało. My wszyscy prawie mamy piwnice, czyli jest to tak jakbyśmy mileli Twój garaż, z tym że ten Twój wychodzi drożej o ok. 38 tys minimum. Na Twoim miejscu chyba szukałabym dalej, ale nigdy nie masz pewności czy nie wejdziesz w ...... w ekipę jak znajomi - jednej brygada uciekła z budowy i w trakcie sezonu szukała nowej , inni od maja do stycznia pracując dzień w dzień kończą parter. Jeśli policzysz, że stan surowy otwarty to ok. 30 - 40 % całej budowy - policz czy możesz tyle wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.01.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Piejar...tak patrzę na ten Twój domek i myślę sobie, że mój to też taka stodółka, ale u mnie są pewne oszczędności: -nad garażem nie mam poddasza -nie mam piwnicy -mniejszy metraż-130 użytkowej + 30 garaż -mniej stali-budowa nie na szkodach, ale za to na torfie i tu będą głębokie fundamenty...więc tu się chyba wyrówna cennik -tylko jeden komin i brak kominka (z wyboru) -no i robocizna 25000 a nie Twoje 43000 Czyli jeśli Ciebie stan surowy z dachem wyniósł 130000 to jest duża szansa że ja zmieszczę się w tych moich 80000-100000. Jak myślicie? Acha, i jeśli możecie to pochwalcie się gdzie kupowaliście materiały i czy zadowoleni jesteście . Pozdrawiam, Dagmara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 06.01.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 teoretycznie opłaca sie ze względu na VAT zeby wykonawca kupował materiały ale.. gwarancji to nie ma -ze na tym lepiej wyjdziesz No ale za większośc materiałów można dostać ten zwrot między 7% a 22%. Czy ktoś już to ćwiczył? Szczerze mówiąc, jak to liczę, to wychodzi mi, że mój zysk na imprezie pt. "sami kupujemy materiały" leży głównie w tym zwrocie. Ja się znowu zaczęłam bać podwyżek - ta zima z mojego punktu widzenia jest na pierona - zamiast przywalić - 15 jest pogoda na budowanie i wszyscy czyszczą hurtownie z materiałów - kto daje upusty w takiej sytuacji???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 06.01.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Staram sie wczeniej swój zwrot VAt-u dostać -oczywiscie jak sie da ,bo w duzych hurtowniach nie zawsze chcą iśc na to ... ktos moze powiedzieć ..a co z gwarancją ? -odpowiadam, zycze powodzenia w uzeraniu sie z wykonawcą http://www.cermag-wroclaw.com.pl/pl/l_tubadzin_kuba.php to jest nr.1 z ich listy top 10 .... Wiewiorka, z ciekawosci zerkłem na Twoj projekt i pierwsze z czego bym zrezygnował to -porotherm (chyba ze teraz to sie opłaca? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 07.01.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Staram sie wczeniej swój zwrot VAt-u dostać -oczywiscie jak sie da ,bo w duzych hurtowniach nie zawsze chcą iśc na to ... ktos moze powiedzieć ..a co z gwarancją ? -odpowiadam, zycze powodzenia w uzeraniu sie z wykonawcą Jezus, nie jarzę Co ma do tego gwarancja? A co wykonawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 07.01.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Wiewiorka, z ciekawosci zerkłem na Twoj projekt i pierwsze z czego bym zrezygnował to -porotherm (chyba ze teraz to sie opłaca? ) A co zamiast? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 07.01.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Wiewióra - jeżeli docieplasz to ściany buduj z taniego materiału. Ja (i selimm chyba też) mam ściany z MAX-a. Jeżeli już chcesz dawać PTH i docieplać to nie bardzo jest sens pakować zaprawę ciepłochronną. Oczywiście to nie zaszkodzi ale moim zdaniem to zbędny wydatek. Daggulka - ja za robociznę dałem mniej niż 43000. Co do pokoju nad garażem ... zabewne jest to, że każdy kto tam wchodzi stwierdza że to jest super pokój . Faktycznie jest fajny bo ma jakieś 34 m2, dwa okna łukowe, skosy i 2 okna dachowe, wejście z półpiętra. No i tam będzie nasza sypialnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 07.01.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Staram sie wczeniej swój zwrot VAt-u dostać -.... Jezus, nie jarzę Co ma do tego gwarancja? A co wykonawca? Wcześniejszy odzysk VAT to jego niepłacenie . Wtedy oczywiście nie masz gwarancji, chyba, że jakiś sprzedawca-kamikadze Ci ją da - formalnie przecież transakcji nie było. Ja kupowałem wszystkie materiały sam i nie żałuję, chociaż jest to b. duże obciążenie (CZAS !!!) przy budowie. Zawsze utargowałem jakiś rabat a zwrot VAT jest swoją drogą. Zwróć uwagę po jakiej cenie wykonawca oferuje Ci materiał. Jeżeli po cennikowej to na 99,9% on na tym zarobi bo będzie miał rabaty. Warto pamiętać, że nie za wszystkie materiały przysługuje zwrot. Nie dostaniesz zwrotu za drzewo budowlane (w tym więźba ), niektóre chemikalia (farby, izoplast), gwoździe, śruby, śrubki, niektóre elementy instalacji elektrycznej (zdaje się że nie odliczysz wyłączników, gniazd, lamp, bezpieczników). Szczegóły znajdziesz w innych wątkach na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 07.01.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Szanowni Przedmówcy mają w 100% rację. My budowaliśmy z PTH z prozaicznej przyczyny.Dostaliśmy upust taki, że metr kw był w tej samej cenie ( czy o 1 zł droższy) od maxa.Tak to byśmy się na niego nie decydowali, bo jeśli dam na to 10 cm styro, to przeciez jedno co tam będzie.To czerwone i to czerwone A my teraz mamy dylemat - na planowane ogrodzenie ( 40 m) na słupki beton z tynkiem, czy klinkier?Co dajecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.01.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Cześć Hanysy Piejar i smoczyca twierdzicie ze mocie stodoły - to co jo mom powiedzieć ale cóz tam pochwale się jakie postępy u mnie http://bastki.atspace.com/czasowe/thumbs/1.JPG http://bastki.atspace.com/czasowe/thumbs/2.JPG tu większe fotki http://bastki.atspace.com/czasowe/remont.html Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 07.01.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Wiewióra - jeżeli docieplasz to ściany buduj z taniego materiału. Ja (i selimm chyba też) mam ściany z MAX-a. Jeżeli już chcesz dawać PTH i docieplać to nie bardzo jest sens pakować zaprawę ciepłochronną. Oczywiście to nie zaszkodzi ale moim zdaniem to zbędny wydatek. Może to jakaś zmowa, ale mnie i w Budozbycie i w Lubarze maxy wyszły drożej Najtaniej Leier opluwany zgodnie przez wszystkich, co budują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts